Friday, March 18, 2016

Legoland 2016

Assalamualaikum.

Aku cuti 3 hari.. ambil peluang cuti sekolah bawa anak2 berjalan. Kali ni repeat legoland kali ke2. Tapi yang available sahaja yang pegi. Kalau dulu ayah mama dan adik beradik lain sume ikut. Now only ida dan ali je ikut tambah bawa cousins nak jaga anak2 kecik hehe.

Kali ni aku amik promo matta fair tapi beli online. Both park hanya rm158 for adult dan rm126 for kids . Below 3y.o tak payah bayar kecuali masuk water park kena caj rm11 sorang..

Kami gerak pukul 830 sampai ngam2 jam 10 pagi. Nasib dah print online kalau tak beratur panjang huhu... kami mulakan dengan theme park dulu. Letih juga berjalan. Tak habis pusing pun sebab budak2 ni sibuk nak main air.. jam 130 ptg kitorang dah gerak ke water park. Seronok sebenarnya tapi berpeluh tak ingat la.. adam pulak pesen tak nak jalan, nak berdukung je. Lagi bengkok ibu dan ayah. Huhu.. aku tak de la main sangat game2 dia. Tolong jaga baby dan beg.. huhu.

Oklah seronok. Cuma tak kesampaian nak naik train. Kalau tak preggy tentu aku dah cuba roller coster dia  hehe...  budak2 ni lebih suka main air. Panas berdenting tu amik kau balik sume kelabu muka. Aku sempat lah sapu sun block. Tapi kelabu gak  hehe. Adam sampai merah2 kulit dia. Aku masuk gak air. Suka main yang jalan dalam "sungai" tu hehe. Kami banyak lepak kat tempat kanak2.. adam la penakut sangat. Lama2 dengan ibu slow2 ajak dia jalan tepi2 baru nak cecah air suka2.. sian adam..

Aqil la paling excited sekali. Main tak ingat dunia. Danish pun pandai bawa diri main air. Berani dia. Sorang2 je ronda pool tu. Tapi takleh gak biar, takut tak perasan lemas ke kan.. ada life guard tu perhati.. nak cite banyak pun macam xdelah excited sangat sebab dah pernah pegi. Hehe.. tapi tetap seronok. Balik jam 5 dah siap2 tukar baju. Tak sempat nak beli2 sebab driver dah laju jalan. Tak tergamak nak beli keychain lego yang ada 6 biji titik tu. Rm21 lebih rasanya besar 2 jari. Tak berbaloi lansung.. huhu. Duit banyak habis kat beli makanan dan minuman. Biasalah tempat2 macam ni memang mahal makan. Adalah aqil cakap lapar tapi aku buat tak reti je cakap balik nanti kita beli. Dah makan tghri dalam tu mahal nak mampus. Share2 je lah.. aku tak rasa lapar sebab aku banker. Kekeke. Lets tengok few pic. Ok bye. Wassalam...

Tuesday, March 8, 2016

Adam 23 bulan

Assalamualaikum..

Dak adam nak masuk 23 bulan dah mid of march. Alhamdulillah. Now tengah teman dia tidur. Sebelum tu kasi minum susu dulu. Ibu nak solat isyak dulu. Sekali tu dah habis solat tengok senyap je. Rupanya dah off to lalaland dengan susu masih berbaki di tangan. Sian adam..

Selalunya dia suka ngempeng. Tapi lately susu dah kering. Tak puas la dia. Asal nenen je mengamuk lepas tu sebab takde air susu kot. Yelah ibu dah 23 minggu kot. Sakit pun ye time dia nenen tu. Selalu je lepas dia nenen cakap 'dah'. Dia pun lepas. Memang kejap sangat. Buat syarat je nak lepas gian tu. biarlah dia wean off sendiri. Tak sampai hati nak letak kopi ke apa ke..

Bila tengok2 balik.. sian dak adam ni nak jadi abang dah..  kecik lagi adam. Cakap pun tak pandai  lagi. Tadi lepas mandi - sebab panas, pakaikan dia towel. Pastu macam dia terkencing sikit dia kata 'umpah'.. haha. Kencing dia dia kata air tumpah. Oklah tu kan. At least ibu tau adam dah boleh nak cakap sikit2. Lagi word yang dia boleh cakap cicak, dog, mama, ayah, abang, kakak, aqil, aisyah. Eh banyak juga kan  hehe...

Dia ni la anak yang ibu kena bangun buat susu tengah malam. Abang kakak tak de minum susu tengah malam ok. Aqil tu lagi la dulu2.. Asal bangun kena marah suruh tido. Aisyah pulak ayahnya rajin melayan. Kadang dia bangun minta susu. Kadang sampai ke pagi tak minum susu. Tapi dak adam ni,  memang kena buat kalau tak, menangis dia tengah tido. Bising.. Huhu..

Minggu depan dah cuti sekolah. Nak tak nak aku nak bercutila. Cuti ada 40 hari lagi. Haha.. InsyaAllah kalau ada rezeki sampailah ke Terengganu. At least dapat berjalan sebelum beranak.  Nanti dah ada baby kena consider keta lain plak. Hehe. Sian baby. Kamulah pembawa rezeki ibu ayah... Aminn...

Okeylah get to go. Till we meet again. Bye. Wassalam.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails