Sunday, January 31, 2016

Hello Februari

Assalamualaikum.

Kembali bersiaran di bulan februari pula. Hehe.. dah sebulan anak2 bersekolah. So far so good lah. Cuma kedua2nya agak liat nak bangun pagi especially anak dara tu. Asal bangun je melalak. Aqil xnangis cuma merengus2 memberontak nak tidur lagi katanya. Tapi lepas mandi pakai baju, dua2 elok je. Hmm perangai masing2 memang menaikkan darah. Kalau x dengar ibu menjerit memang tak sahlah kan. Nasib koranglah dapat ibu singa betina 😈😈

Aqil selepas 3 minggu baru belajar. Selama ni duk minggu transisi. Setiap hari tugas kami cek buku sekolah. Jadual apa nak bawa esok ke sekolah. Kadang pelik gak sape yang sekolah ni. Hehe. Bila diingat2 balik zaman aku sekolah dulu, mama ayah xde plak susunkan buku dalam beg. Yang aku tahu aku memang bawa semua buku tak ikut jadual. Tu yang berat giler beg. Huhu. Baju sekolah kalau ikutkan hari2 memang tukar. Tengok tahap kebersihan baju tu juga. Kalau macam kotor sikit2 esok boleh pakai lagi. So tak delah aku membasuh banyak baju sangat.

Kelmarin try sental baju sekolah aqil dengan tangan. Pakai sabun mandi macam orang suggest dalam fb tu. Ada yang hilang kotoran. Ada juga yang degil kena titis clorox juga. Tapi aku tak letak clorox, tunggu banyak sikit kotoran. Haha. Kasut pun aku yang cuci. Mula2 suruh aqil basuh. Tapi biasalah lepas tu aku check pulak memang kena basuh balik. Bukan bersih pun.. tak pe.. latih slow2 tanggungjawab..

Aisyah pulak. Alhamdulillah. Walau pun dia suka nangis pagi tapi sampai sekolah terus masuk tak de jebek2.. balik sekolah terus hadap buku kalau ada homework . Teliti orangnya. Kemas juga tulis abc tu. Kalau salah tulis,padam sampai nak koyak buku. Pastu nangis buku koyak. Nak minta beli baru. Ala koyak sikit je. Dah pandai baca al fatihah. Nyanyi lagu2 tadika lagu nabi, zikir2. Dia kan x pernah sekolah jadi ni pendedahan baru bagi dia. Makan lah senang sekali sebab tak suka makan kan. Bawa roti kosong 2 keping sebagai syarat. Nugget tak suka. Kadang tak habis pun. Semalam muka dia naik bengkak lepas makan nangka.  berubah terus mukanya. Aku pulak takut sebab tak pernah jadi kat anak2 macam ni. Alegik. Padahal nangka je kot. Kami2 makan tak de apa plak. Terus bawa ke klinik. Alhamdulillah esoknya surut bengkak dia. Tapi ni masih sembab lagi mata dia. Kena hati2 lepas ni.

Dak adam dibam ibu. Dah hampir 22 bulan. Hobi suka makan. Masih susu badan. Kalau nak elak dia nenen dalam keta kena bawa makanan supaya dia makan je. Hehe. Sian adam. Nak dapat adik dah tak lama lagi. Boleh dikatakan dah kurang sikit takut orang. Kalau suruh salam, pegi juga. Sentiasa nak kena nampak ibu kat mana2.. ibu solat, dia ada je kat tepi. Hehe..

Ibu pulak. Dah nak masuk 19minggu. Esok 1hb second check up. Bawa adam sekali  kebetulan cuti hari wilayah tapi kk tu selangor. Boleh la check up. Dah dapat rasa baby gerak2 sikit. Sebelum ni macam tak perasan sangat pergerakan baby tu. Hope baby sihat walafiat di dalam tu ye..

Ok bubai. Jumpa lagi. Wassalam..

P/s: happy 7th birthday aqil on 20th Jan. Happy 4th bday aisyah on  7th Dec 😚😚

Monday, January 4, 2016

Cerita aqil dan aisyah bersekolah

Assalamualaikum..

Salam tahun 2016. Dimulakan cerita tahun baru dengan pengalaman anak2 bersekolah.. hehe teruja sekali. Baru tahu oo macam ni ada anak sekolah ye.. Dalam newfeeds fb dan ig penuh post pasal first day at school. Tolong jangan kecam. Ini first time experience okeh. Hehe..

Orentasi aqil pada 31.12.2015. Pakai baju putih suar senam biru. Masa ni dah tahu kelas mana. Aqil dapat kelas no 1 rasanya berdasarkan ujian Linus tempohari. Oklah tu.. hari ni amik buku teks, dengar taklimat dari cikgu2.. masa ni rasa bersemangat sangat nak anak jadi 'orang'. Habis ni penuh azam di dada lepas ni nak tampal jadual belajar aqil. Nak siapkan 1 sudut belajar. Tapi sampai ke hari ini ibu masih berguling2 kemalasan. Please help huhu..  sampul buku,  tulis nama kat pensil warna dan stationary pun last minit. Tulis2 borang apa seme pun malam tadi baru settle. Konon nak gosok baju aqil seminggu direct. Harammm... ayahnya gosokkan sepasang baju sek agama dan sek keb. Huhu.. jadilah nak. Ibu nak bibik sorang lah kalau macam ni gayanya. 😅😅

Aqil sekolah agama pagi. Sek keb petang. Hari ni aku dan suami cuti lah nak monitor camana dia kat sekolah dan naik keta orang gi sekolah. Paling excited dia nak gi sekolah sebab dapat pegang duit sendiri nak beli2 makanan. Sabo je lah.. padahal food yang dijual tu nugget,  hotdog, air kotak. Hmm.. kaki shopping sangat ni, camana nak belajar masuk duit dlm tabung.. nampak gaya macam dah jumpa kawan.. ni husband aku yang duk ulang alik kuar masuk tengok dia kat sekolah.. duit2 buku dan yuran apa seme alhamdulillah dah settle. Kena maintai duit belanja. Pagi kasi rm3 suh dia beli heavy breakfast, petang kasi rm2 sebab dah makan kat rmh pengasuh.. tapi tengok keadaan juga camana kalau boros sangat tak kasi lah duit sekolah. Beli air manis2 ni memang tak gemar betul..

Kisah si comel aisyah pulak. Ni pengalaman dia keluar dari kepompong pengasuh. First time sangat. Masa hantar pagi tadi aku plak rasa nak nangis. Teringat2 muka kecik dia tu senyum je. Walaupun bangun pagi banyak cekadak melalak tak nak mandi, nak tido lagi.. barang2 dia lagi banyak sebab transit sana kan. Bantal, toiletries, bekal mkn mnm,  beg sekolah yadayada.. sian aisyah. Dah sekolah dah anak ibu ni.. bagus tak nangis. Memang brave girl sangat.. harap aisyah improve kan diri boleh membaca, mengira, solat etc2.. mengaji aku ajar kat rumah dah nak masuk iqra 2.. tapi, banyak cekadak. Asik nak tengok youtube, tengok tv je dak 2 orang ni.. apalah cite dia balik ni ye..

Oklah.. semoga anak2 kita semua terang hati dengan ilmu yang bermanfaat. Bukan sahaja dari segi pelajaran tapi dari segi pembentukan diri menjadi insan yang berguna dunia akhirat...  nanti apa2 update aku cite lagi k. Bye wassalam..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails