Monday, August 1, 2016

Pengalaman bersalin anak ke empat

Assalamualaikum..

Sampai dah nak habis pantang masih belum cerita pasal pengalaman bersalinkan auni kan. Hehe... anak2 sebelum ni x sabar2 nak cite.. kuar wad terus cari laptop nak update blog hehe.. mungkin faktor usia mungkin. Hehe.. atau pun orang dah tak tulis blog sangat dah sekarang ni. Semua live update kat fb or social media yang lain. Kalau gitu, bolehlah tulis merapu kat sini kan. Hmm tapi x leh gak.. kang viral blog ko kena caci pulak. Kekeke..

Ok2.. back to the title. Pengalaman melahirkan auni ni boleh dikatakan tak terasa sangat sakit nya tu. Bukan nak kata tak sakit melahirkan tapi sakit dia dalam sejam gitu jelah terus keluar budak bertuah ni.. actually aku fed up menunggu bilalah baby nak keluar ni. Sebab abang kakak dia 37 minggu dah selamat dah. Auni lebih seminggu dari abg kakaknya iaitu 38 minggu..

22 Jun 2016

Hari tu nuzul quran. 17 ramadhan. Cuti. Aku selalu berharap moleknya kalau lahir 17 ramadhan ni. Amik berkat nuzul quran. Tapi perancangan Allah lebih baik.. hari cuti tu aku tido je. Bosan menunggu kelahiran. Pastu aku scroll2 fb cari petua nak bersalin cepat. Pastu aku bangun tido dalam pukul 2 lebih tu.. dalam hati jomlah basuh toilet walaupun toilet aku tu takdelah kotor mana. Tapi x pelah. Exercise squatting sikit2..

Dah settle basuh toilet. Nak mandi pulak. Sekali tu ada lendir campur darah sikit. Dalam hati wah inilah tanda yang ditunggu2.. terus panggil hasben bagitahu dah kuar tanda. Tapi tak sakit pun. Dalam hati berbelah bahagi. Nak gi hospital ke. Kang mesti kena korek punya. Hmm sebab tak sakit kita gi jj dululah. Sebelum tu call mama bagitau dah kuar tanda sume.. kalau ikutkan dia nak datang esoknya sebab ayah keje kan.. ntah camana datang juga hari tu. Tujuan nak suruh mama datang untuk tunggu anak2 aku masa aku kat hospital..
Jadi jalan2 lah kita ke jj.. aku dah buka puasa pun time tu. Orang kata buka la. Nanti tak de tenaga nak bersalin. Rupanya tak bersalin juga hari tu. Rugi 1 hari puasa ku huhu. So malam tu mama ayah sampai.. dalam pukul 11 malam decide jom lah gi hospital. Kalau kena balik pun x pe.  Maybe x buka banyak lagi kot jalan. Bila sampai PAC hospital ampang, nurse suruh tukar uniform. Eh, kena tahan ke apa ni. Huhu.. bila cek bukaan dah 3 cm.. so masuk wad dulu. Ramai orang nak bersalin bulan puasa ni weh.. sampai labor room pun penuh.. so check in la aku kat hospital malam tu.. menunggu tengah malam ke sakitnya.. hmm tak de plak contraction bagai..

23 Jun 2016

Dari bilik sorang kepada bilik 4 pindah ke wad biasa yang ramai2 tu.. uniform ke labor room dr pagi lagi dah tukar.  nurse bagitahu standby nak masuk lab room. Ni dari pagi ni. Oleh kerana tak sakit, ikut turn pulak. Aku dapat agak lepas katil ni katil lain pulak. Sekali tu turn aku pukul 4 petang tu. Siap dah call husband bagitau siap2 la ye. Yang tanda darah kuar tu tak de terus. Hilang. Bersih. Huhu. Masa doctor check jalan malam tadi dia jolok dalam sikit nak bagi cepat. Tapi tak jalan juga. Mild contraction. Sikit2 je sakitnya.. so ready la ke labor room..

Kali ni tak de rezeki nak dapat bidan perempuan islam. Bidan tu kerek sikit tapi oklah. Muda weh tgk ic dia tahun 90an tak silap.ke aku yang dah tua. Hehe.. air ketuban dipecahkan. Disuruh kangkang luas2 aku macam eh dah masa nak beranak ke.. aku tak sakit lagi ni. Gituu.. husband dah boleh masuk selepas air ketuban  dipecahkan. Bidan tu buat keje sorang je semua preparation. Dia la tolong godek2 aku nak kasi cepat bukaan. Sebab baby tido. Dalam masa 1 jam tu cepat jalannya bukak sebab dia tolong korek. Dah macam main getah kat bawah tu. Huhu. Lepas dia korek dia kata dah 5cm. Masa tu lah contraction kuat.. dia masuk juga ubat drip nak kasi gesa lebih kuat.. aku tak tahu lah aku minum air banyak ke apa. Tapi tengah sakit2 tu aku terasa sangat nak kencing. Aku cakap nurse nak kencing. Pastu dia pasangkan tiub untuk aku kencing. Aku sedap jelah melepas. Yang sebenarnya kena kontrol air kencing supaya pegi ke tiub. Ni dah melimpah dah. Haha. Mana aku tahu.. tak tahan nak membese..

Then proses bersalin diteruskan. Bila aku rasa macam nak terberak dia suruh teran..aku pun yek yelah meneran. Adalah 2 3 kali push. Last push aku tutup mata kuat2. Bidan tu tolong main getah juga time tu. Huhu.. bila kepala keluar dia tolong juga keluarkan badan baby. Alhamdulillah selamat bersalin jam 5.41 petang dengan berat baby 3.51kg.. sebelum bersalin tu dia tanya boleh tak nak amik/derma darah tali pusat. Kalau ada kanak2 lain yang sakit boleh pakai darah tu tapi bergantung pada keadaan tali pusat tu juga. Masa dia tengah settlekan tali pusat tu uri aku dah terjojol keluar sendiri dah. Lepas tu doktor masuk. Konfius. Tadi saya dah cek akak kan. Aku cakap dah. Ok. Dia pun kuar. Pastu masuk balik. Aku cakap doktor saya dah bersalin lah. Haha. Dia kata alamak konfius saya. Cepat sangat. Then dia kuarkan ketul2 darah. Sebelum tu perut aku memang sakit sebab proses nak kecut rahim tu. Staff nurse datang cucuk kat peha nak suruh kecut rahim..

Sejurus baby kuar. Dia letak kat dada dengan lendir2 putih tu kan. Dia ckp encik nak qamat bolehlah. Hehe. Dah biasa agaknya dengan kelahiran orang Islam ni ye ☺ settle sume dia transfer aku ke katil yang bersih. Tukar baju sume letak kt koridor luar. Tunggu makanan sampai dia suruh aku makan. Masa ni aku menggigil kesejukan juga. Lagi sekali, aku rasa nak kencing sangat. Huhu. Nurse suruh gi toilet. Tapi bila aku bangun rasa nak pitam. Then dia tolak balik masuk labor room tu kasi aku mangkuk untuk aku kencing. Gila banyak air kencing padahal tadi aku dah kencing kot. Huhu..sementara tunggu baby siap, aku makan dulu. Bidan india tu siap sound aku suh makan cepat jangan main hp hehe. Time tu orang dah prepare nak buka pose dah 6 lebih kot. So transfer balik masuk dalam wad biasa.

Gitulah ceritanya pengalaman kali ini. Kira aku bermalam di hospital 2 malam lah.. dapatlah tengok ragam orang bersalin. Ada yang masuk labor room lama, ada yang baru kena tolak eh dah kuar dah siap bawa baby. Rezeki masing2. Yang penting malam tu aku tak boleh tido sebab lampu cerah dan baby pun dah pandai menangis huhu.. lagi 1, kalau nak bersalin tu tak payah lah jerit ke menangis kuat2. Malu lah lepas tu dengan doktor dan nurse. Hehe..

Ok panjang lebar dah cite. Kang senang2 aku sambung lagi ye. Segala doa dan hajat telah Allah tunaikan. Allah maha pendengar. Masa pregnant aku selalu cakap dapat 2 minggu puasa pun jadilah. Taknak ganti banyak2. Hehe. See. Allah kabulkan 16 hari aku dapat puasa. Ok2. Babai..  Wassalam.

Sebelum bersalin g jj dulu

Layan dak dam main

Auni semasa di hospital day 1 

3 comments:

Rizziela said...

untunglah senang besalin.. teringin nak mengandung lagi..tp tu la..tkt nak kena czer pg :D

ibuhebat said...

Alhamdulillah.. Tahniah. Akk pulak tengah tunggu hari ni.. Moda dipermudahkan hendaknya. Amin..

misscha said...

faktor usia kak su.. haha...samala dah lama x update blog. siap dh tak tau nk create post baru macamana.. akk dashboard sy kat blog ilang ..camne ek?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails