Thursday, April 7, 2016

28 weeks and counting

Assalamulaikum...

Dah lama tak jenguk blog kesayangan  ni. Now aku dah 28 weeks, InsyaAllah.. dulu2 rasa eh comel je perut aku ni. Now dah rasa hoih ini geng dak adam ke ni beso dalam perut ni. Huhu. Risau pulak aku 15.4 ni kena repeat minum air gula kang sangkut jenuh lah nak ulang alik gi klinik. Hope xde la kencing manis time ni..

Di saat penghujung trimester 2 ni.. banyak betul ujian untuk makyong ni. Emosi memang tak terkawal lah kan. Busy dengan kerja lagi. Sangat ok. Lately banyak sangat kerja sampai penat otak aku pikir. Balik rumah pun dah letih. Tapi bila muhasabah diri balik sentiasa ingat la kerja tu satu ibadah. Lillahitaala.. jadi jangan nak merungut2 sangat. Just follow the flow.. cuba untuk setangkas dan secekap yang boleh.. Pandai2 bahagi masa. Sape kata kerja government tak busy weh..

Malas nak cite pasal keje. Cite pasal babies aku lagi best. Hehe.. baby dalam perut ni InsyaAllah girl. Tu berdasarkan scan 3d 4d free kat poliklinik az zahra ampang. Aktif bukan main. Tengah ibu busy2 keje kalut malut dia sepak2 ibu. Ingatkan ibu ada baby ni dalam perut. Jangan kerut2 bu. Maybe baby dalam perut ni nanti keluar rajin dan aktif macam ibunya hehe.. keluar berjalan ke merayap2 waktu lunch hour jumaat masih larat. Baru ni gi tengok kain kat Jakel. Tapi sedih pikir tak beraya kot tahun ni huhu.. tapi sebat gak kain 2 pasang. Kuikuikui. Kain murah2 je nak bawa g keje. Pas habis soping seret kaki penat hoii.. vericose vein aku makin rancak menunjukkan kesan. Agak ngeri juga. Huhu.. hope hilanglah lepas bersalin nanti. Semakin besar perut semakin jelas garisan urat tu.. barang baby tak beli lagi. Masya Allah.. busy sgt ibu ni. Persiapan bersalin pun tak buat apa2 lagi. Cuma breast pump je dah beli hehe.. welcome new gadjet ☺

Dak adam pulak.. bulan ni 15.4 dak adam 2 tahun genap dah. Alhamdulillah.. ibu punyalah bz tak sempat cek appointment dengan paed kat hospital ampang. Rupanya dah terlepas 6.4 patutnya pegi cek kepala.. kenalah buat appoinment balik.laterlah.. masih belum clear lagi adam cakap. Lambatlah dak adam ni. Takpelah.. sian dia. Kuat susu. Bangun malam sekali minta susu. Nasib ada suamiku yang senang bangun malam buat susu adam. Tq suami 😙😙 nasiblah dapat suami yang memahami. Hehe.. yelah dah memboyot ni penat kot nak masak nak sapu2 rumah. Kalau tak masak memang beli jelah.. Tapi basuh kain lipat kain masih aku buat. Bab2 lain en suami boleh settle.. cayanglah dia hehe..

Aqil pulak. Dalam fasa membesar. Dah pandai macam2. Ibu berdoa jelah semoga Aqil sentiasa berada dalam jalan yang lurus.. elok peribadinya. Baik akhlaknya. Kena banyak sabar dengan budak2 nak membesar ni. Otak dia ligat sikit fikir ayat nak tipu ibu. Nak tipu ayah camana. Dia ingat ibu ni senang tipu. 2 3 kali pusing dah kantoi. Ni ibu aqil la.. jangan nak tipu ye. Belajar oklah boleh dibanggakan walaupun dapat no 23/39 dlm kelas, dalam darjah no 70/180++ Sekolah agama no 7. Budak2 ramai bijak2. Aku rasa dapat A semua dah okla tu kan. Rupanya idok.. kena dapat 100%  semua subjek baru ok kot nak dapat no 1. Hahaha.. matilah nak. Orang sekarang ni berlumba2 nak bijak. Ibu ikut takat aqil mampu je lah. Tapi soalan budak2 sekarang memang mencabar.. kena belajar lebih lagi untuk berjaya ok.

Kakak aisyah pulak. Makin seronok bersekolah.. dah pandai baca eja itu ini. Pandai buat homework sendiri. Balik rumah baca buku ok. Hehe..alhamdulillah. senang bela anak perempuan time kecik2 ni. Harap2 dah besar nanti pun senang ibu jaga.. risau.. minggu lepas dia makan duit syiling 10sen. Berderau darah ibu ayah. Terus zass ke hospital. Tapi bila scan tak de duit nya. Maybe dah sampai perut. Tercekik mula2 tu sampai muntah.. tulah suka sangat kolom2 benda dalam mulut. Dari baby sampai la ni suka mengutip... aish. Suka berangan tengok youtube make up2.. gegirl la katakan.. hehe

Oklah dah panjang benar aku taip ni. Hope jika Allah hidupkan aku hari esok keadaan akan lebih terurus.. Dipermudahkan urusan kerja dan keluarga. Semoga aku lebih bertenang dan kawal emosi. Sentiasa berada di jalan yang benar dan lurus. Ok bye wassalam.

4 comments:

mamaelly said...

haaaaaaa lagi ke sue..wahhh bestnyaa...senyap2 je ye

ietams said...

wahh untungnya su! laki pempuan laki pempuan
selang bunga eh org kata.

Ann Ilias said...

Salam perkenalan Suliana :)

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

Kita dah 33 weeks...sama2 kita counting k, smoga segalanya dipermudahkan...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails