Sunday, January 31, 2016

Hello Februari

Assalamualaikum.

Kembali bersiaran di bulan februari pula. Hehe.. dah sebulan anak2 bersekolah. So far so good lah. Cuma kedua2nya agak liat nak bangun pagi especially anak dara tu. Asal bangun je melalak. Aqil xnangis cuma merengus2 memberontak nak tidur lagi katanya. Tapi lepas mandi pakai baju, dua2 elok je. Hmm perangai masing2 memang menaikkan darah. Kalau x dengar ibu menjerit memang tak sahlah kan. Nasib koranglah dapat ibu singa betina 😈😈

Aqil selepas 3 minggu baru belajar. Selama ni duk minggu transisi. Setiap hari tugas kami cek buku sekolah. Jadual apa nak bawa esok ke sekolah. Kadang pelik gak sape yang sekolah ni. Hehe. Bila diingat2 balik zaman aku sekolah dulu, mama ayah xde plak susunkan buku dalam beg. Yang aku tahu aku memang bawa semua buku tak ikut jadual. Tu yang berat giler beg. Huhu. Baju sekolah kalau ikutkan hari2 memang tukar. Tengok tahap kebersihan baju tu juga. Kalau macam kotor sikit2 esok boleh pakai lagi. So tak delah aku membasuh banyak baju sangat.

Kelmarin try sental baju sekolah aqil dengan tangan. Pakai sabun mandi macam orang suggest dalam fb tu. Ada yang hilang kotoran. Ada juga yang degil kena titis clorox juga. Tapi aku tak letak clorox, tunggu banyak sikit kotoran. Haha. Kasut pun aku yang cuci. Mula2 suruh aqil basuh. Tapi biasalah lepas tu aku check pulak memang kena basuh balik. Bukan bersih pun.. tak pe.. latih slow2 tanggungjawab..

Aisyah pulak. Alhamdulillah. Walau pun dia suka nangis pagi tapi sampai sekolah terus masuk tak de jebek2.. balik sekolah terus hadap buku kalau ada homework . Teliti orangnya. Kemas juga tulis abc tu. Kalau salah tulis,padam sampai nak koyak buku. Pastu nangis buku koyak. Nak minta beli baru. Ala koyak sikit je. Dah pandai baca al fatihah. Nyanyi lagu2 tadika lagu nabi, zikir2. Dia kan x pernah sekolah jadi ni pendedahan baru bagi dia. Makan lah senang sekali sebab tak suka makan kan. Bawa roti kosong 2 keping sebagai syarat. Nugget tak suka. Kadang tak habis pun. Semalam muka dia naik bengkak lepas makan nangka.  berubah terus mukanya. Aku pulak takut sebab tak pernah jadi kat anak2 macam ni. Alegik. Padahal nangka je kot. Kami2 makan tak de apa plak. Terus bawa ke klinik. Alhamdulillah esoknya surut bengkak dia. Tapi ni masih sembab lagi mata dia. Kena hati2 lepas ni.

Dak adam dibam ibu. Dah hampir 22 bulan. Hobi suka makan. Masih susu badan. Kalau nak elak dia nenen dalam keta kena bawa makanan supaya dia makan je. Hehe. Sian adam. Nak dapat adik dah tak lama lagi. Boleh dikatakan dah kurang sikit takut orang. Kalau suruh salam, pegi juga. Sentiasa nak kena nampak ibu kat mana2.. ibu solat, dia ada je kat tepi. Hehe..

Ibu pulak. Dah nak masuk 19minggu. Esok 1hb second check up. Bawa adam sekali  kebetulan cuti hari wilayah tapi kk tu selangor. Boleh la check up. Dah dapat rasa baby gerak2 sikit. Sebelum ni macam tak perasan sangat pergerakan baby tu. Hope baby sihat walafiat di dalam tu ye..

Ok bubai. Jumpa lagi. Wassalam..

P/s: happy 7th birthday aqil on 20th Jan. Happy 4th bday aisyah on  7th Dec 😚😚

4 comments:

babYpose said...

Hobi suka makan yang comel tu. Baru empat tahun dah pandai menulis.

Rizziela said...

Alolo..siannyer..kenapa dengan mata kakak tu

mama_azizara said...

wah su, congrats!! 4th pregnancy dah ye..long time no c hehe

Nurulhuda Abdul Latip said...

Wah dah pregnant lagi ke? Tahniah!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails