Monday, January 4, 2016

Cerita aqil dan aisyah bersekolah

Assalamualaikum..

Salam tahun 2016. Dimulakan cerita tahun baru dengan pengalaman anak2 bersekolah.. hehe teruja sekali. Baru tahu oo macam ni ada anak sekolah ye.. Dalam newfeeds fb dan ig penuh post pasal first day at school. Tolong jangan kecam. Ini first time experience okeh. Hehe..

Orentasi aqil pada 31.12.2015. Pakai baju putih suar senam biru. Masa ni dah tahu kelas mana. Aqil dapat kelas no 1 rasanya berdasarkan ujian Linus tempohari. Oklah tu.. hari ni amik buku teks, dengar taklimat dari cikgu2.. masa ni rasa bersemangat sangat nak anak jadi 'orang'. Habis ni penuh azam di dada lepas ni nak tampal jadual belajar aqil. Nak siapkan 1 sudut belajar. Tapi sampai ke hari ini ibu masih berguling2 kemalasan. Please help huhu..  sampul buku,  tulis nama kat pensil warna dan stationary pun last minit. Tulis2 borang apa seme pun malam tadi baru settle. Konon nak gosok baju aqil seminggu direct. Harammm... ayahnya gosokkan sepasang baju sek agama dan sek keb. Huhu.. jadilah nak. Ibu nak bibik sorang lah kalau macam ni gayanya. 😅😅

Aqil sekolah agama pagi. Sek keb petang. Hari ni aku dan suami cuti lah nak monitor camana dia kat sekolah dan naik keta orang gi sekolah. Paling excited dia nak gi sekolah sebab dapat pegang duit sendiri nak beli2 makanan. Sabo je lah.. padahal food yang dijual tu nugget,  hotdog, air kotak. Hmm.. kaki shopping sangat ni, camana nak belajar masuk duit dlm tabung.. nampak gaya macam dah jumpa kawan.. ni husband aku yang duk ulang alik kuar masuk tengok dia kat sekolah.. duit2 buku dan yuran apa seme alhamdulillah dah settle. Kena maintai duit belanja. Pagi kasi rm3 suh dia beli heavy breakfast, petang kasi rm2 sebab dah makan kat rmh pengasuh.. tapi tengok keadaan juga camana kalau boros sangat tak kasi lah duit sekolah. Beli air manis2 ni memang tak gemar betul..

Kisah si comel aisyah pulak. Ni pengalaman dia keluar dari kepompong pengasuh. First time sangat. Masa hantar pagi tadi aku plak rasa nak nangis. Teringat2 muka kecik dia tu senyum je. Walaupun bangun pagi banyak cekadak melalak tak nak mandi, nak tido lagi.. barang2 dia lagi banyak sebab transit sana kan. Bantal, toiletries, bekal mkn mnm,  beg sekolah yadayada.. sian aisyah. Dah sekolah dah anak ibu ni.. bagus tak nangis. Memang brave girl sangat.. harap aisyah improve kan diri boleh membaca, mengira, solat etc2.. mengaji aku ajar kat rumah dah nak masuk iqra 2.. tapi, banyak cekadak. Asik nak tengok youtube, tengok tv je dak 2 orang ni.. apalah cite dia balik ni ye..

Oklah.. semoga anak2 kita semua terang hati dengan ilmu yang bermanfaat. Bukan sahaja dari segi pelajaran tapi dari segi pembentukan diri menjadi insan yang berguna dunia akhirat...  nanti apa2 update aku cite lagi k. Bye wassalam..

1 comment:

Aisyah Ghazi said...

Good sharing admin. comel anak2 hehe. Anyway, free2 jemput datang ke blog i untuk info2 kekal fit dan slim.

>>> Slim & Fit Semulajadi!<<<

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails