Sunday, December 27, 2015

Selamat tinggal 2015

Assalamualaikum..

Tahun 2015 bakal melabuhkan tirai dalam masa beberapa hari sahaja. Banyak kenangan yang pahit manis yang berlaku sepanjang tahun ni. Ada yang tercoret dalam blog ni dan sebaliknya.. Syukur pada Allah memberikan ku kesempatan untuk meneruskan hidup selama 33 tahun ini bersama orang2 tersayang.. tahun depan dah 34 insyaAllah kalau panjang umurku.. Pejam celik pejam celik dah penghujung tahun dah pun. Masya Allah... how time flies..

Apa ek kenangan tahun ni yang aku ingat. Selain kesibukan menghadap kerja dan rumahtangga.. yang paling aku ingat ialah percutian ke Medan kekeke.. oh ada juga bercuti2 dalam Malaysia ke Lost world of tambun.. lagi.... hmmm kena belek2 kenangan semua ni tercatat dalam blog kalau yang penting2 tu.. yang paling utama tentulah termengandung sekali lagi hehe..  alhamdulillah..

Lembaran tahun baru tentulah dah sibuk dengan persekolahan anak2.. aqil dah masuk darjah 1. Aisyah pun bakal ke tadika. Ibu kena totally change timing ibu.. kena lah lebih cergas dan tangkas lagi menguruskan rumah tangga. Bangun nak kena awal. Preparation nak ke sekolah kena buat awal2 like gosok baju, breakfast etc.. Malam nak cek buku aqil. Konon... tapikan kalau ada dak adam ni aku selalu tertido awal.  Dengan aku sekali hanyut dibuai mimpi. Jadi en suami kenalah selalu tengok2kan buku sekolah anak2.. nak harapkan aku sorang memang taklah kan.. tahun  depan bertambah lagi ahli keluarga, dah sibuk dengan si kecil pulak..

So dah tahu kan apa azam tahun depan. Hehe.  Harap2 tercapailah azam aku tu. Nak plan cuti2 Malaysia tak terfikir lagi. Jadual cuti pun kena ikut timing budak sekolah dah sekarang ni. Hehe.. now cuti kat kampung aku jelah kat Kluang. Sementara mama ayah ada nilah nak luang masa bersama. Walau pun tak pegi mana2 tapi dapat rasa masakan ibu adalah terbaik ☺

Ok till then friends.. nah sedikit foto balik kampung bersama family tersayang. Sayonara 2015. 2016 please be nice with me. Insya Allah..


Saturday, December 12, 2015

Spaghetti aglio olio

Assalamualaikum..

Kisah dapur berasap pulak.. actually jarang masak lately. Rasa macam malas betullah. Pembawakan budak agaknya 😉😉 Asyik bungkus. Makan luar. Tapi kalau hari2 dah bungkus mahu muak jugakan. Naik tanduk 😈 pulak sang suami kalau asik beli je.. beli pun bukanlah murah sekarang ni kan. Kalau mc donalds tu mahu sekali beli rm30 terbang  same goes to my favourite dominos pizza rm50 terbang.. nak tak nak kena masak jugaklah walaupun hatiku tidak di dapur.. minggu ni kira oklah masak tiap2 hari. Semalam je tak masak sebab balik lambat.. dah maghrib baru sampai rumah..

Ok meh kita share resepi yang aku rasa alahai sedap pulak bila dah lama tak masak. Kalah secret recepi punya spaghetti 😄😄Dah lama tak tepek resepi.. actually resepi ni dah banyak kali aku buat. Tapi bila buat sekali sekala, terasa sedap pulak kali ni.. Kekeke.. hari2 makan nasi je so tukar pulak lah makan pasta. Kali ni sebab ada sotong. Udang, mushroom dan capsicum semua en suami beli kat kedai.. haa itu macam lah kalau nak suruh sedap.. kerjasama.. sorang masak, sorang beli bahan hehe.

Bahan2 :
6 ulas bawang putih dicincang
Separuh biji bawang holand dicincang
Sotong dan udang ikut banyak mana suka
3 biji cili api nak kasi pedas sikit
Chili flakes 2 paket - amik dominos punya
Capsicum separuh
5 biji Cendawan butang dihiris. Ikutlah kalau suka cendawan letaklah banyak2
Separuh kiub ayam
Butter dan minyak untuk menumis.
Spaghetti yang direbus. Kuantiti ikut berapa ramai nak makan. Kalau aku 4 orang, segenggam je..

Cara2:

Panaskan butter dan minyak. Butter aku letak banyak sikit baru sedap 😆😆. Tumis bebawang dan cili api. Agak2 kuning, masukkan chili flakes,  sotong,  udang dan kiub ayam.. kalau tak nak hangus tambah air sikit.  masukkan capsicum dan cendawan. Dah agak2 layu capsicum tu masukkan spaghetti. Kacau rata.. tambah chili flakes kalau kurang pedas. Perasakan dengan garam. Makan panas2 memang sedap 👍👍

Ok selamat mencuba ☺

Wassalam.

Kisah bulan 12

Assalamualaikum..

Hello December  cepatnya masa berlalu dah hujung tahun dah pun.. sape dia baby Disember, angkat tangan. Hehe. Disember 7th bulan kelahiran Aisyah Humairah. Happy birthday sayang ibu.. dah 4 tahun dah anak ibu ni. Pada 7 Dis. tu juga dia kena hadiri trial class untuk tadika.. cuak jugalah nak hantar tapi aqil ada transit situ oklah boleh tengok2 kan adik dia..

Aku ingat nak cuti sekali cuti kena beku da... tak jadi cuti. Ayahnya aje yang cuti settlekan beli buku aqil semua.. dah hujung2 tahun ni biasalah nak kena settlekan payment semua before 15th. Nanti selepas 23hb baru boleh cuti. Itu pun tak banyak yang aku amik. Hanya pada 31hb je sebab nak tengok aqil orentasi. Hehe.. kalau sempat boleh buka buku pink sekali ☺☺

Aisyah bila dah sekolah oklah nampak seronok. Biasalah pagi2 dia memang payah bangun. Kena layan rengek dia lagi.. gi sekolah muka jebek je.. hmm.. ni dah cuti sampai bulan 1 nanti baru masuk tadika betul.. oklah nampak dia berminat lah nak kaler2.. selalunya kalau suruh malas je.. kaler cantik. Dalam garisan. Kalau aqil dulu terkeluar2 muka warna biru sume.  Sekarang aqil pun dah minat kaler. Cantik juga dia kaler tapi pekat. Cepatlah habis kaler dia nanti huhu..

Preparation untuk aqil darjah 1 bolehlah sikit2 dah beli. Baju dapat 2 pasang je untuk sekolah agama dan sek keb. Tu pun dah 350++.. haish patutlah orang kata banyak nak pakai duit anak masuk sekolah ni kan. Kira gaji bulan lepas memang tak dapat apa2 lah kat kami. Hehe.. untuk bulan ni cadangnya nak tambah sikit2 lagi keperluan sekolahnya. Beg sekolah xbeli lagi. Adalah 1 beg untuk sek agama pengasuh aisyah kasi.

Hmm tu jelah cerita kisah anak2. Upss lupa. Dak dibam juga cek up kepala dia kat hospital hari tu. Oklah. Lilitan naik dalam 1cm in 3 month. Berat dah 10.8kg.. perangai masih sama. Kuat nangis. Pantang ibu tak de mesti cari "aba". Belum pandai cakap lagi.. lambat sikit agaknya. Tapi kalau suruh buang sampah ke tutup pintu ke dah pandai dah..

Oklah that's all for now. Cerita biasa2 dari rakyat biasa2 ni  hehe.. tata wassalam.





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails