Monday, September 28, 2015

Anak-anak Syurgaku

Assalamualaikum..

Salam aidil adha.. hmm mlm ni tak masak.. cuma masak nasi goreng yang sepatutnya dimasak pagi tadi untuk aqil bawa ke transit. Sekali tu, tak sempat.. time balik tengok nasi belum basi. Seperti biasa jadi santapan petang kami 4 beranak. Hehe. Nasi goreng kegemaran seisi keluarga ☺ bila tak memasak, ada la free time lebih sikit naik katil awal noo teman adam tido kekeke.. pastu en suami beli bege sebab dah lapar balik. Sian kat anak2 ibu yang dah reti makan ni. Aisyah tu kira apa.. tak makan pun tak pee.. janji susu ada.. aqil tu yang heboh lapar2.. dak adam pulak petang dah makan beberapa sudu nasi goreng. Dah nenen.. off to lalaland..

Bila dia tido alah rindu pulak kat bushuk masham ibu ni. Suka cium2 dia time tido. Orang kata anak degil. Ye ke?? Hmm tak tahu la den. Harap2 tak la kan.. setakat ni adam masih sedap untuk dicium lagi. Bau baby lagi. Masih wangi lagi mulut dia hehe..oh adam dah 17 bulan ye.. dah mahu dipakaikan kasut tanpa menangis. Hoyeahhh!! Good job adam. Bila dah pakai kasut, tahu pulak dia berjalan ke sana ke mari atas tanah, kejar ayam nenek.. hehe. Laju je jalan risau ibu takut adam jatuh. Tu sebab kena pakaikan jeans or seluar panjang..

Lately dia suka memanjat!! Bangku, meja dan water closet (jamban)  semua nak dipanjat.. aaaa.. seram ok.. suka masuk bilik air tadah mulut kat paip air. Ish ish.. pantang lepa.. main tekan2 tv tu jangan cakaplah. Sampai dah berubah warna orang kat dlm tv tu kelam2 nak hitam aku tengok dia picit2 tv tu. (Tv akuarium). Kipas masih lagi menjadi hobi dia.. tekan2 sampai padam ☺

Kadang bila dia ralit tengok tv lebih2 lagu NV lagu penaja af, tangan bergerak sekali terkepit2 menari hehe. Ingat adam sorang je, rupanya danish pun  buat tarian sama kepit2 tiak hehe.. Time dia ceria, syukur sangat. Ni nampak dah makin besar makin elok perangai dia.. alhamdulillah.. cuma pukul 9 time dia tido memang tak boleh lama kat luar.. so kitorang jarang lah lama2 kat mall..

Haa. Perangai tak nak orang masih tebal ye. Tengok boleh, pegang jangan. Kalau dulu tak boleh tengok orang lansung, now dah ok sikit.. hehe.. adam adam.. kadang aku perati je jangan lah ada apa2 sakit kat anak2 aku ni. Tengok je kepala dia tu. Jangan la jadi apa2 kan...

Okeylah.. ibu ni malam2 banyak fikir plak kan. Esok keje banyak task menunggu ni. Sabar.. sabar itu indah. Kerja juga ibadah.. niat kerana Allah... good nite. Bye. Wassalam.

Monday, September 21, 2015

Percutian ke Langkawi 2015

Assalamualaikum..

Aku baru balik dari langkawi sabtu lepas. Pegi pada 16.9 dan balik pada 19.9.. pergi bersama parents dan kawan2 ayah dari Medan Indonesia. Kali ni ayah bawa diorang berjalan ke Langkawi pulak.. seronok pegi Langkawi ni kan. Bila dah masuk era emak2 ni lagilah mata rambang tengok barang kat sana. Aku suka pergi kedai Rams barang2 dia cantik tersusun dan harganya pun murah sikit compare dengan yang lain2..

Untuk 1st day kami amik bajet hotel di pekan Kuah iaitu Langkawi Baron Hotel. Semalam rm100 untuk 1 bilik. Kami amik 4 bilik. Biliknya ok. Tak delah buruk pun. Selesa. Untuk tidur sahaja sebab kami tak lekat kat bilik. Berjalan je kan. Hehe.. hotel tengah bandar. Tak de kolam renang. oh lupa kitorang pergi langkawi naik firefly. Amik 2 mpv dari rumah untuk ke subang. Masa nak pegi tu delay lebih sejam setengah. Patut jam 3.35 tapi pukul 5.25 baru dapat naik. Kematu tunggu flight.. sebab jerebu flight lambat..



Alhamdulillah selamat dah pergi balik. Yang penting anak2 aku la ok sangat. Yang paling penting adam tu. Dia dah mahu pakai kasut. Tu pun kena paksa bergolek2 tak nak sarung kasut. Mula2 lembik kaki juga dia berjalan dengan kasut. Last2 dah stabil. Tapi bila sua kasut memang merontalah dia. Bila dah boleh sarung kasut, dapatlah lepas dia kat tanah jalan sendiri. Berat oo nak dokong 10kg tu. Stroller memang tak de la dia nak naik kan.. kesihatan anak2 pun alhamdulillah baik sangat. Syukur. Kalau behave macam ni senang ibu nak bawa korang jejalan kan..

Keesokannya kami mulalah berjalan. 2 hari sampai hujan lebat di langkawi. So pagi tu lepas reda hujan  sikit nak bergambar kt dataran lang. Puas hati berposing sakan. Haha.. aku dah 5 kali pegi langkawi jadi tak heran sangatlah kan. Hehe. Bagi orang2 medan plak berposing.. lepas tu kitorang pegi soping kat rams. Kelabu mata.. tapi beli sikit2 je lah sebab esokkan nak berjalan lagi hehe.. lepas soping pegi makan tengahari kat warong2 tepi jalan. Best. Ikan fresh baru masak pulak tu.. auumm sangat  kebetulan pak alin tu takleh makan lambat. Nanti pitam.. apa lagi. Nampak je gerai tepi jalan berhenti makan .


Hari kedua tu kami check out dari baron hotel ke rumah peranginan TNB. haa kat sinilah kami bermalam untuk hari2 seterusnya. Dah lama ayah booking bunglow ni sekali tu dapat.. rezeki.. Katanya tahun depan tak de dah bunglow ni. Nak buat kondo pulak.. dari luar nampak macam tak best tapi bila masuk walaweii besar. Selesa sangat kot. Ada 3 bilik. Dapur semua lengkap peralatan. Macam rumah la juga kekdahnya.. lepas rehat kat bungalow jalan2 lagi soping kat haji ismail mall. Ni first time pegi sini. So we decide to shop choc here. Hehe. Choc beli dalam 150++ dengan termos mak kirim.. pastu sekeliling tu beli ole2 seperti t shirt langkawi.. dapatlah adam sepasang baju dan suar pelikat sebab dia berak bocor.  Haish nasib ada jual pampers kecik kat kedai sana.. adam berak2 kat sana. X bawa spare pampers dan baju time tu..



Eh macam dah panjang lebar nanti aku story lagi ye. Bubaiii

Monday, September 7, 2015

Family day office

Assalamualaikum..

Hari ahad yang lalu 6.9.2015 adalah hari yang ditunggu2 oleh kami satu pejabat. Family day yang julung2 kali diadakan.. kami memilih tema bowling sebab senang sikit nak arrange sebab baru start kan. Kita pilih yang light2 dululah.. light2 pun susah juga kalau plan tidak mendapat kerjasama dari semua pihak.. kami adakan di Ampang Superbowl Ampang Point jam 10 pagi..

Alhamdulillah berkat kerjasama dari kawan2 1 ofis dapatlah kitorang berhari keluarga. Seronoklah bawa family semua.. semua orang dapat hadiah beli kat ikea. Hehe. Kanak2 pun dapat gak hadiah pensil warna sorang 1 okey.. semua ni pakai duit sendiri dan juga amik duit ofis yang bulan2 kami collect..

Ramai juga rupanya bila dah berkumpul ni. Dalam 55 orang termasuk anak2.. staff je 17 orang termasuk ex staff join sekali.. ha..  lepas ni kalau nak buat family day ala2 main air ke dah boleh dah. Hehe..  goodies bag pun ada berisi makanan. Yelah kot2 ada yang lapar pagi2 tak sempat isi perut boleh lah makan roti dan air kotak dalam bag tu kan..

Mula pukul 10 habis ngam2 pukul 1 siap dengan penyampaian hadiah lagi... aku dan suami takde lah menang pun sebab memang tak terer main pun. Tapi boleh lah.. tak de lah ke longkang manjang. Dapatlah juga spare dan strike sikit2 hehehe.. syok juga dah lama tak main. Aqil pun seronok. Dapat jumpa kawan2 baru.. tak puas main katanya. Dewasa main 3 game. Kanak2 2 game. Kat ampang point murah sikit rm7.50/game including gst dapat kasut free..

Now.. game dah habis. Yang tinggal lenguh2 tangan dan kaki. Hehe. Feedback dari kawan2 semuanya berpuas hati dan seronok nak plan another family day. Kena kumpul duit lah kalau nak pegi jauh sikit dan cari tempat yang sesuai sebab kami ni ramai sangat anak2 kecil hehe.. ok let's see the photo.. bye  wassalam..







Tuesday, September 1, 2015

Fudgie brownies

Assalamualaikum..

Eh terajin pulak update blog.  Pakai handphone ye.. sebab malas nak transfer gambar dalam hardisk ☺ tak de mood ni maca tak sihat ye juga.  Mata rasa senak..ni rajin update blog pun dah kira baik. Malas juga nak watermark bagai. So sila jangan curi gambar saya ye. Ni blog peribadi tolong jangan amik kesempatan. Kalau rasa2 gambar den cantik clear dan flawless sila beli samsung A5. Kekeke.. lupa ek nak cite kita pakai handphone baru ni lepas raya hari tu. Hutangggg.. dengan mama i.. sabaw ye. Lagi 4 kali bayo. Haha..

Eh tajuknya brownies kan.. ni kali kedua aku buat brownies kedut ni. Kali pertama macam tak berapa kedut. Kali ni oklah nampak kedut sikit. Perabih barang kat dapur. Sementelah tak kuar weekend tu kan. Mestila lapar je. Tido bangun makan.. jom buat brownies la.. anak2 aku ni memang suka menyibuk je kalau aku buat kek. Eh bukan kek je, kalau masak pun sama nak menempel. Nak kacau la. Nak sapu garam kunyit la.  Eee.. sibuk sangat tau..

Resepi fudgie brownies ni boleh google je akak2 sekelian. Aku memilih brownies ni sebab aku suka makan chocolate.. lebih2 lagi kalau choc moist. Cuma yang ni tak delah choc meleleh.. dia macam chewy2 gitu. Hasben aku cakap macam tak masak. Haa. Tu x pandai rasa tekstur tu.. cheewy gooey kan nama dia.. tapi setelah disimpan 2 hari kat luar rasa dia lebih mantap. Cewahh.. aku ni teringin  nak makan sikit je. Kasi2 jiran je lebihnya. Jom tengok pic ank2 aku mengacau brownies aku hehe...

the melting brownies

gigih tu berebut senduk..

aqil ni memang suka duk dapur.. kat tadika dia pun ada cikgu2 dia ajar masak2 :-)

tidak ketinggalan mak ecah nak tunjuk bakat

tadaa.. brownies ibu.. :-)

Bolehlah buat makan2 petang.. kelas sangat makan petang brownies ok. goreng jela jemput2 ke apa kan. hehehe.. ok ok.. bye wassalam...

Hari Kebangsaan 2015

Assalamualaikum..

Semalam, 31 ogos kan. So kita cerita ada throwback sikit la ye . Hehe. Tahun ni special sikit sebab ibu jahitkan baju merdeka untuk aqil. Haha.. ntah buang tebiat ke apa ibu ko ni tetiba rajin pulak nak menjahit. Dah berkurun tak buka mesin jahit tu. Ni mesti aqil dah mandrem ibu ni suh jahit baju merdeka. Haha.. cikgu dia pesan.. akak buatlah apa2 yang kreatif sempena hari merdeka. Diorang ada perarakan nanti kat taman ni. Ibu terus terlintas buat baju merdeka je lah. Haha.. 3 keping bendera habis termasuk sehelai hilang ke mana salah letak..

Dan keputusannya aqil dapat no 1 pakaian tercantik. Kekeke.. ayah cakap ibu ni gila glamour.  Ish ish ish.. betul sangat tuduhan tu. Huhu. Ala saje suka2 kan nak buat anak2 happy kan. Dapat tabung pooh sebiji suka aqil kumpul duit masuk tabung. Duit sape yang bersepah siaplah kena kutip..hehe.. aisyah jeles tak de baju bendera. Tahun depan ibu buat aisyah gaun merdeka pulak ye. Aisyah nak masuk tadika dah nanti..

Kat opis pulak... ada sambutan hari merdeka juga.. just ucapan pengarah dan bacaan sajak dari kakitangan yang berbakat.. kalau ikutkan aku nak juga tunjuk bakat. Tapi tak pelah simpan sikit bakat terpendam tu. Kuikuikui... kang jadi pentas maharaja lawak pulak.. oh hari tu juga adalah last day pengarah kat sini sebab bertukar.. kejap je pengarah ni kat sini. Tak sampai 2 tahun.. wallahua'lam..
Ok ok tu je. And cuti 3 hari tu lansung tak berjalan kecuali balik ziarah mil je. Haha jimat duit ok tak kuar mana2. Tapi tak jimat juga sebab godaan di mana2. Huhu.. ok bye. Wassalam..



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails