Friday, August 21, 2015

walking baby adam


Assalamualaikum...

Semalam, penantian ibu dan ayah bakal berakhir apabila melihat babynya dah boleh menapak dengan banyak. Alhamdulillah.. Syukur pada Allah.. Adam dah rajin berjalan semalam. lepas amik dari rumah pengasuh, ligat dia ke sana ke mari membawa tong kosong berisi EBM.. hoyeah hoyeah.. suka ibu tengok adam ceria macam tu. Alhamdulillah. so lepas ni kena extra carefull ye adam kalau jalan2 tu nanti takut jatuh berdarah mulut tu nanti. huhu. memanjat pun bukan main ligat lagi.. mengejar abang dan kakak mengecek air vitagen semalam. hehe.. jom tengok video adam ni kalau dapat tengok lah. dah lama tak upload video dalam blog ni.. senang hati dapat tengok adam dah pandai menapak. lepas ni dah boleh pakaikan kasut. tak payah dah pakai carrier (lagipun empunya carrier dah amik balik barang dia). ntah nak ke tidak si adam ni pakai kasut. selama ni beli kasut memang dia tak nak pakai, dia suka pakai di tangan huhu..


video

video adam berjalan


video
enjoy the video ok :-)

bye. happy weekend peep!!

wassalam

Thursday, August 20, 2015

My twins

Assalamualaikum..

Tak tahu ke aku ada twins? Hehe. Twins ni kecik molek. Banyak mulut ni. Selalu orang kata aisyah ni muka ibu dia sangat hehe.. Haish macam2 perangai dia ni. Susah juga ye ada anak dara ni. Cepat merajuk.. kuat berangan. Princess wanna be..

Sekarang ni umur dia belum masuk 4 tahun pun lagi. Baby disember la katakan. Tahun depan nak hantar tadika dah. Tapi aisyah dah pandai tulis. Tulis I.E.B.U = IBU. Bila kita kata salah tak nak mengaku. Keras hati sikit mek ni.. kalau mengaji ikut suka dia nak buka page yang dia reti je.

Lagi satu, kelebihan dia.. suka tengok you tube dan suka buka buku TALKING ENGLISH. Set buku yang aku beli dari Grolier. Menjadi la juga pandai speaking budak ni. Tapi sebut je la tak tahu apa maknanya. Means, tak sesia aku beli talking english rm1k plus tu.. slang english okeh.. ada la juga budak yang nak baca.. amik sendiri tanpa dipaksa.

Aku sekarang ni malas jugak nak ngajar budak2 ni study. Balik rumah dah penat. Terbongkang je lah. Dengan adam lagi.. camana nak concentrate. So biar je la diaorg tengok tv ke main2 ke. Harap ayahnya je lah mengajar tapi boleh kira la berapa kali. Huhu.. Macam aqil kalau ada homework akan pandai buka buku tanpa disuruh. Aisyah pun suka tulis2 juga. Sampai ke dinding menconteng huhu..

Aisyah juga suka melawa. Suka main bedak aku. Sampai berderai bedak cosway tu. Huhu. Dah beli bedak baru pun ingat dia nak insaf lepas kena marah. Masih lagi pakai bedak aku. Ish ish ish.. biar kan je la. Nanti ibu beli bedak murah2 untuk aisyah ye hehe..

Ok tu je update anak dara. Upss tido masih pakai pampers. Suka tahan kencing kadang sampai terlepas pun ada. Ok ok. Bye bye  wassalam

Wednesday, August 19, 2015

16 months already

Assalamualaikum..

My baby adam dah 16 months on 15th August. Alhamdulillah.. again, belum jalan lagi dan belum bercakap lagi. Haha. Over mak kau ni. Kang dak dibam boleh bercakap terkejut pulak ye tak.. baru nak jalan 4-5 tapak dengan sokongan tepuk tangan semua la. Eksyen betul budak ni. Tengok anak orang belum setahun dah pandai jalan. Haa.. jangan nak compare2 sangat lah ibu oii. Lain budak lain perkembangannya.

Patutnya semalam check up 16 bulan tapi aku tunda minggu depan sebab suami is not available.. rupanya bila dah set minggu depan pun sama jugak suami ku tak dapat tolong. Hmm.. need somebody to assist nak handle budak ni kat klinik. Kalau tak berpeluh tiak ibu ko nak.. huhu. Adam ni dah makin lasak macam lipas kudung.. ni aku baru balik dari jj cari kasut dan selipar ayahnya (cerita mlm tadi). Memang takla dia nak duk diam sebab dia suka main kasut!! Habis rak kasut dipunggah. Sori promoter nanti susun balik ye. Aku pun sampai tak larat nak kejar. Kalau dihalang, ni menggeliat satu badan sampai nak terhumban ke lantai. Tu yang aku perhati je dari jauh dia merangkak main kasut. Dahla dia sendiri tak suka pakai kasut. Kalau pakai kasut suka sarung kat tangan pastu round 1 rumah dengan selipar kat tangan. Confident tu mesti ada okey :-)

Now aku tunggu dia dapat kaki je. Sabar ibu noo.. bukan apa, kadang berjalan malas nak sarung carrier sebab dah berat 10kg, bengkok badan mak kau ni kendong. Nak suruh ayahnya kendong, aku pulak sakit mata tengok badan suami macam melengkong tak reti pakai carrier tu. Kalau dapat kaki, lega dah la tak payah nak dokong budak montel ni ☺ tinggal nak kena kejar je la huhu.. stroller memang meraung la naik. Apatah lagi troli jusco huhu.. lately aku memang serabut kalau soping groceries bawa anak2.. semua nak masuk troli kecuali adam. Dah tu troli jusco tu tayarnya lari allignment. Sakit hati betul dengan 2 orang toddler dalam troli. Keluar muscle aku tolak troli ni. Tu yang aku selesa soping lunch hour kat jusco. Tu yang kadang lebih bajet merapu2 aku amik sebab 'selesa' sangat tak bawa anak2. Hehe

Eh lari topik ke. Ok happy 16 months adam sayang ibu. Semoga adam sihat selalu. Cepat2 jalan. Cepat panggil ibu ye ☺ ayah, abang je dia pandai panggil ..

*cerita ni dikarang malam tadi semasa ulit adam tido. Tapi dengan ibu dia sekali tertido terus hehe

Pic malam tadi. super active boy

pic panjat kerusi

pic kat rumah maklong dengan baju doraemon :-)

Wednesday, August 5, 2015

Jalan-jalan KLCC

Assalamualaikum..

Semalam.. aku jadi pemandu pelancong kepada sahabat2 ayah dari Medan.. dari Johor bawa jalan2 ke KL.. Mestilah bawa ke KLCC kan.. memang itu pun tempat yang nak dituju.. ayah datang 2 kereta dari Johor.. aku memang dah standby amik cuti 2 hari. Kami join sekali lah semalam.. plannya macam banyak tempat nak pegi. Tapi kat KLCC je dah separuh hari. Gitu.. lepas lunch semuanya dah kepenatan. Terus balik rumah. Itu pun dah hampir jam 5..


Seronok nampaknya bu mai, bu salmah dan pak alin di sini. Pak alin dah 2 kali sampai ke klcc jadi tak berapa excited nak amik gambar. Haha. Bu mai dan bu sal aje yang excited. Nak ronda2 dalam klcc.  Masuk butik handbeg etc.. aku orang malaysia tak pernah masuk butik2 tu sebab dah tahu dah mahal. Masa ni la nak ikut orang pun.. jom masuk belek2 beg yang harga ribu2 itu kehkehkeh.. dapatlah merasa pegang beg LV 9 ribu haha.. kalau ikutkan bu mai mampu beli tapi aku ingatkannya "bu mai, beg ini harganya boleh bayar sewa kedai di medan selama 6 bulan ya" kekeke.. lansung terus shopping di parkson aje..

Dalam parkson, kaum ibu pusing2 kat tempat handbeg juga.. kasut.. aku ronda2 pegi mothercare etc. Tengok2 je sebab xde duit nak beli bukan2. Haha.. balik kat parkson tengok bu mai dah pegang 1 beg bonia new arrival.. dah minat dia amik la 1 yang harga 1000++.. peminat handbeg agaknya. Katanya tak pe, kenangan di KLCC.. kalau ikutkan harga di medan pun lebih kurang.. dapat diskaun 5% yang dinamakan tourist discount di mana pelancong kena tunjuk passport. Untuk normal item aje yang best buy tak dapat.. boleh pakai dalam masa 3 hari..

Lepas tu, bu mai nak beli cenderamata untuk kawan2 di medan.. beli la kat stall klcc tu. Bagi aku, harga barangnya boleh beli la. Tak cekik darah sangat. Contoh tshirt KLCC harga dalam rm29.90. Aku tengok elok juga kainnya.. kalau beli dalam rm100 ke atas dapat diskaun 10%. Pastu diorang beli beg macam beg kelas mengaji gitu. Kain khakis tu dalam rm 29 juga.. elok jugak. Aku pun tak ada lagi haha. Aisyah sempatla mengepau bu mai bookmark sebab ada gambar kartun2. Ish ish ish.. masa ni, aqil ikut atok dan kakek alin jalan2 tempat lain. Dia pun mengepau juga.. LEGO ORI. Ish ish ish.. ibu pun tak pernah belikan tau. RM80.. pokai kakeknya...


Aku hanya beli garret popcorn je haha. Lepas tu kami bawa pelancong2 makan di wadi hadramawt.. masa tu dah pukul 2 lebih. Memang elok sangat la kelaparannya..  then balik rumah sebelum pukul 4 tu takut jem orang balik kerja. Alhamdulillah. Balik rehat2 jap lepas maghrib keluar balik makan malam di Kajang. Sebab diorang semua tido sana..


Dan kisah semalam diakhiri dengan sedu sedan aqil nak ikut kakek. Sabo je lah budak ni. Apa ntah yang membuatkan dia rapat sangat dengan pak alin sampaikan nangis2 nak ikut orang tua tu balik. Ko ingat dekat ke aqil medan tu. Sampai rumah la juga sedu sedan tu. Aku tanya kenapa aqil sayang kakek tu. Aqil kata dia baik. Dia kasi aqil lego. Urutkan aqil. Hmmm.. ibu ni berkotak2 lego dah kasi. Tak sayang ke. Huh. Atok pun tak sayang ko macam ni qil.. tapi aqil ni sensitif sikit orangnya.. sape buat baik kat dia, cakap baik2 memang senang meleleh. Hati tisu walau pun dia nakal. Aisyah pun tiba2 nangis tengok aqil nangis. "Aisyah rindu kakek" la sudah..


Itu je lah kisah kami semalam. Hari ni diorang naik flight pukul 5. Tak dapat nak hantar sebab hasben dah keje. Aku pulak memang cuti tapi hari ni jaga dak dibam demam dari jumaat tak baik2 lagi. Huhu.. risau ibu.. okla2... good bye  wassalam..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails