Wednesday, April 22, 2015

besar ke?

Assalamualaikum..

Cerita hari Isnin lepas. Check up adam 1 tahun beserta cucuk setahun lah. Nampaknya seperti ada perkhabaran yang kurang menggembirakan. Ok kita mulakan dengan berat badan dia. berat badan naik sikit je. nak ambil tepat2 dalam mangkuk penimbang tu tak dapat sebab dia meraung bagai nak rak. haish adam, berpeluh2 ibu tau... apa nak jadi ni. penakut dengan orang memang tak dapat nak dipisahkan.. terpaksalah aku naik atas penimbang orang dewasa dan tolak berat baby tu. 9 kg la lebih kurang. BMI turun. tinggi 75cm kalau tak silap.

Yang membimbangkan aku ialah nurse cakap ukur lilit kepala dia dah keluar dari line putih. dah 3 kali check up dah luar line putih. means macam besar sikit. means macam abnormal. latest ukur lilit kepala dia 49cm. patut tak boleh lebih. nurse tanya ibu bapa kepala besar tak? aku kata la tak besar kot. tapi adik aku ada sorang kepala besar. anaknya pun sama. ada kaitan ke?

Risau pulak bila dia cakap macam tu. sebab kepala adam macam 'besar sikit', next check up jumpa doctor pada 18/5.. doctor tak de hari tu tak dapat nak jumpa.. pada pandangan mata kami, kepala dia macam ok je.. seimbang lah kan. tapi bila bergambar dengan aisyah, muka tu lebih besar adam sebab aisyah muka kecik..

Balik tu, pergi gondolkan rambut dia sebab dah panjang berekor dah rambut dia. pun meraung sekuat hati kat kedai gunting mamak tu.. bila dah gondol, lagi nampakla kebulatan kepala dia tu. aku duk perhati je besar ke? besar ke? besar ke? gitu lah persoalan aku sehingga ke saat ini.. aku selalu mendoakan kesejahteraan anak2 ku semoga tiada sakit apa2 yang serius..


ala sian dia lepas kena gunting rambut. nasib pakai mesin dapat la sodok.

tu muka dia tu kena jangkitan kudis. ramai orang tanya kenapa muka adam. start dia dari aisyah. ingat tak yang aisyah kena gatal2 kat keliling mata dan muka tu. lepas makan antibiotik, terus baik dengan izin Allah. bersih. tak lama tu, aqil pulak. kena kat pipi. rupanya, dalam rambut dia penuh kudis2 keping2. geli tau. terus bawa pergi klinik dapat air ubat biru, krim sapu dan ubat minum. tapi masih tak baik lagi, aku nampak merebak kat tangan dan badan sikit.. pastu yang adam ni bermula dengan kuku dia tercakar, terus merebak.. penyakit ni tak tahu nak kategori apa. tapi doktor cakap, jangkitan kuman dari bawah kuku.. kalau kayap lain kot ek.. tapi adam ni macam dah nak sembuh dah pakai ubat aisyah hari tu..dia jenis tumbuh kat tempat yang ada rambut dan bulu2 macam bulku mata or kening..  


selfie jom adam..

ha, besar ke kepala saya??

ko tengok sambil aku selfie sempat nyamuk tu hinggap kat dahi aku. mendapat la ko kena pang dengan aku. haha

ok bye bye. wassalam..


Wednesday, April 15, 2015

Adam Satu Tahun

Assalamualaikum.

15 April.. kini menjadi satu tarikh yang akan diingati oleh kami sekeluarga. iaitu kelahiran budak kecik dibam2 muhammad adam mohd zaki. Alhamdulillah syukur pada mu ya Allah kerana meminjamkan anak kecil ini kepada kami semua.. Alhamdulillah membesar dengan baik walau pun perangai adam ni pelik sikit dari abang kakaknya.. hehe..

Ya dak adam ni dah setahun. oh my baby yang dibam2 masa lahir 4.19kg tu dah setahun okey.. sampai sekarang memang dibam la antara adik beradik yang lain. walau pun dah susut tapi tetap rasa semangatnya nak dukung budak ni.. yelah bulat kecik budak ni.. hehe.. berat terkini maybe dalam 9kg plus kot. nanti 20hb baru nak gi check up kat klinik..

Antara pencapaian menjelang setahun ni ialah :-

1. belum pandai jalan tapi dah boleh memapah. berdiri sendiri lepas tangan belum lagi. semalam nampak dah pandai panjat sofa. panjat tangga pun sama suka juga

2. of course la dah boleh duduk tanpa sokongan belakang. 

3. makan. suka makan. tapi peel sekarang rasa dulu makanan. pastu dia sembur. next suapan baru dia makan betul

4. dah pandai minum dari straw. hoyeahhh.. . ni ibu suka sebab kalau bagi minum pakai sudu or cawan habis berlecak

5. gigi dah nak masuk 8 batang. 4 atas, bawah nak masuk 4.. belum pandai gososk gigi. kalau gosok dengan kain tak nak buka mulut. walau pun gigi dah banyak, tapi belum pandai cakap lagi. haha.. yang dia tahu "aaaa" . kalau ajar boleh la dia ikut. contoh "air" dah pandai sebut. "ayah" "abang" adalah sikit bunyi2 nya tu. kadang ajar ikut mood dia, dia ikut. kalau tak, dia diam je tak layan.

6. arahan yang dah boleh ikut, bila suruh bye bye, dia akan lambai tangan dia. ikut mood juga

hmm itu jelah kot perkembangan adam yang aku ingat.. hehe. tapi yang paling ingat dan segar di ingatan adalah dialah antara anak yang paling kuat meragam.. suka nangis. tak nak dengan orang. nak orang lepak dengan dia je. kalau ko berdiri, dia akan bergayut kat kaki minta didukung. kalau ko makan atas meja dia akan jadi kucing kat tepi kaki tu sambil berkata "please pick up me" gitu. haha.. kalau dia tengok ko hilang dari pandangan mata, dia akan merangkak pergi bilik air sambil meow meow. haha tipulah tu. hehe.. kalau kita baring2 depan tv, dia sukalah.. biar dia merayap, kita jangan merayap, biar dia tengok dari jauh je. hehe..kalau time dia nak tidur, especially malam, memang dia akan bantai nangis sambil lentik2 kan badan gosok2 mata.. jadi kalau nak keluar makan malam tu memang kena amik risiko makan gilir2 lah.. 

Apa2 pun perangai adam, ibu dan ayah dan abang kakak semua sayangkan adam. adam kan comel.. kalau senyum dan ketawa tu memang cair sangat rasa nak gigit2 adam ni. sampaikan kakak aisyah suka cubit adam sebab adam comel. kan.. hehe. adamlah anak yang tak menyusahkan orang lain selain ibu ayah dan pengasuh.(sebab adam tak nak kat orang) haha.

Di kesempatan ini, ibu nak ucapkan selamat hari lahir adam untuk kali pertama dalam hidup adam. semoga adam membesar dengan baik dan menjadi anak yang soleh penyejuk hati dan penyeri keluarga kita.. sayang adam dak dibam ni :-)



Bye wassalam..

Thursday, April 9, 2015

Active month

Assalamualaikum..

Hai! Bulan ni merupakan bulan yang aktif untuk diriku. Bulan ni merupakan bulan bersukan bagi tempat aku bekerja ni.. nak tak nak, kena join juga bagi mewakili kumpulan unit kami.. macam2 lah game ada , indoor and outdoor. Indoor tu main congkak, dart, dam haji etc.. yang outdoor pulak game bola jring, futsal, badminton, ping pong, bola baling etc..

Aku telah dipaksa untuk mencukupkan korum main netball. for your information, netball adalah sukan yang tak pernah aku main sejak zaman sekolah. tak pernah main betul2.. undang2 netball ni tak tahu. tapi aku tahu lah juga main netball ni tak boleh gerak kaki. basic tu tahulah sikit2.. so turun jugalah berlatih. minggu ni dah dua kali main.,

first day tu balik rumah habis sakit2 kaki ni.. tapi yang seronoknya setelah lama sangat tak keluar peluh, kali ni peluh membasahi baju dan jantung berdegup kencang, muka merah kepenatan.. rasa macam fresh aje. haha.. tetiba rasa best pulak. haha.. oklah seronok juga mengeluarkan peluh ni. semalam, berlatih sekali lagi, alhamdulillah tak de lah sakit2 badan pulak hari ni..

kita main bukan fokus untuk menang tapi untuk menunjukkan komitmen kepada pasukan. semangat kesukanan lah gitu. sebab group aku ni rata2 semua kata tak reti main, tapi aku tengok ok je pandai je pegang bola semua.hmm tipulah diorang ni. hehe.. tapi yang kurang bestnya latihan pukul 5 lepas ofis hour. aku rumah dekat ni tak de hal, cuma kena minta izin en suamilah nak balik lambat sikit.. cuma rumah kawan2 yang jauh2 tu sian juga kat diorang sampai rumah nak dekat pukul 8 kalau latihan habis pukul 6 lebih..

Mula-mula aku letak nama kat pingpong dan netball. sekali tu main pingpong tak reti. susah jugak eh sebab tangan keras.. ingat macam main badminton ke apa. melambung2 bola tu di awang-awangan. haha.. last2 surrender lah tak nak main pingpong. coach nya pun stress nak mengajar. haha. dah lah main kat kantin yang kotor. tak selera makcik.. pastu lari pulak kat bola jaring.. dah lama tak bersukan, pancit.. 

oklah lepas ni kena aktifkan diri bersukan. ye saya suka sebab rasa lebih fresh dan sihat selepas tu.. memanglah letih sikit tapi rasa puas bila jantung dengan lajunya mengepam oksigen. cewah.. betul ke ayat tu . hehe.. 

Oh selain dari sukan juga, bulan ni juga memang sibuk dengan tender dan sebutharga. banyak kena pegi lawatan tapak... berhadapan dengan pelbagai karenah kontraktor. kesian juga pada kontraktor yang tak dapat beli sebab tak ikut arahan.. so kontraktor sekalian, kalau nak beli tender or sebutharga tu kena ikut arahan ok.. kami ni terikat dengan circular, kena jaga diri sendiri jugak.. minta maaf banyak2 tak dapek nak nolong ye tak.. selepas proses tender ni, pasti akan sibuk dengan tender report pulak.. tak pe2, think positive.. ni semua ibadah. inilah dikatakan kerja. kerja kerana Allah S.W.T.. 

Ok till then. bye wassalam..

Wednesday, April 1, 2015

Hello April

Assalamualaikum.. 

Hello April!! tak de dah orang main april fool ye tahun ni. sebab sibuk dengan GST kan.. aku pun tak faham sangat pasal GST ni. kursus pun tak pergi.. tapi yang pasti semua barang dah mahal sekarang. fullstop. baiklah cerita pasal anak2 kesayanganku kat sini..

Semalam, aku bawa aqil pergi klinik. tiba2 teringat nak bawa pergi klinik padahal budak tu tak sakit gigi pun. kesian aqil. ibu menghapuskan keceriaannya semalam.. tak de niat nak balas dendam or dengki kat aqil, tapi mulut aqil sejak dua menjak ni agak berbau, mohla kita cek kat klinik mana tahu doctor boleh tampal ke or whatsoever..

berdebar tunggu doc panggil

Pegi klinik lepas habis kerja. agak ramai juga orang. sikit lagi nak balik. tapi tak pelah.. aqil duk target gigi dia kena tampal.. tapi doctor kata tak boleh tampal sebab dah goyang dan ada gigi baru nak keluar. OMG.. tak perasan pulak ibu gigi geraham aqil nak keluar.. memang tak de harapan nak tampal pun sebab gigi semua dah hitam. boleh pulak dia meraung semalam. suara dah lah kuat. aku pegi sorang je semalam. siap kena marah lagi aqil kenapa nangis. huhu.kuat berlakon pun yek, doctor tak letak apa pun kat mulut tapi bila ditanya dia kata sakit.. meleleh air mata. padahal bukan tak bius pun.. aqil aqil.. makan lagi coklat. sian aqil.. tak pasal2 kena cabut gigi.. tapi aqil anak yang tabah (cewah tabahlah sangat) haha.. aqil dengar cakap ibu dan makan pujuk dia ni. hikhikhik..

upah cabut gigi.. sian aqil

So semalam kenalah RM 50 bersama ubat.. klinik tu sebelah kedai barang plastik, ada jual mainan sekali. maka, kenalah upah mainan, dia amik lego dan kaler pensil 24 batang. belikan aisyah sekali buku warna2 kang merajuk pulak anak dara tu.. tak pelah lepas ni kalau sakit lagi gigi kita gi klinik kerajaan jelah ye. klinik swasta ni asal pegi je terbang RM aku yang tak berapa nak ada ni. haha.. tapi kalau KK biasalah lambat. next next appoinment baru dapat.. kalau gi swasta tak sampai sejam dah siap dah kerja.. ok habis kisah aqil..

Kisah anak dara ku aisyah humairah.. my sweet heart. kuat merajuk, kuat menjerit, kuat merengek.. adoyai lemah dengar merengek tak habis bila kena sakat dengan aqil. dia ni tak makan saman budaknya.. adam tengah tidur peduli hape dia, nak menjerit ke nak apa ke.. dah tak pakai pampers, tapi bila diberi peluang pakai pampers memang tak lepas peluang nak kencing berak dalam tu. sampaikan dia terlupa dia tak pakai pampers, boleh dia berak dalam seluar. apa lagi, kena lah dengan ayah dia. kalau jalan2 cepat nak balik, sebab penat kot jalan. tak macam aqil, energy sampai tengah malam. aisyah tak berapa sangat energy dia, boleh bawa berjalan, tak ligat sangat. hehe.. makan oklah nampak macam dah banyak makan sikit. suka makan tulang2 macam ibu, tulang ayam la.. suka meratah. kalau tulang ikan tak de berani aku nak bagi, tercekik nanti.. 

happy girl

muka merajuk..

Adam pulak.. yesser.. bulan ni bulan kelahiran adam dak dibam dibam. hehe.. lagi 2 minggu uols. adam turns 1!!! hoyeahh.. perangai dia? nampak macam behave sikitlah dah boleh bawa berjalan.. kalau ikut percent, ibu bagi 80% je perangai dia dah tak suka nangis dalam kereta. selebihnya ada jugak buat perangai.. tak boleh berjalan lagi tapi dah pandai pegang2 jalan tepi sofa dan meja. habit terbaru (eh terbaru ke baru perasan?) suka jilat cermin meja dan jilat lantai!! ingat aiskrim kot sebab sejuk. kekekeke. makan memang suka. kalau aku makan atas meja, nanti cepatlah dia sampai kat kaki macam kucing tunggu makanan. kalau tunggu je tak pe, ni meronta2 nak juga duduk atas ibu nak tengok ibu makan apa.. tak suka bubur dah, suka makan makanan orang besar. kalau bagi bubur nanti dia 'tui tui' kan bubur tu. Perangai tak nak orang tu masih sama.. hmm.. pelik adam ni. takpelah sabar je lah ibu.. pengasuh siap cakap, "aku tunggu budak ni boleh berjalan baru lega rasa. kalau tak, nak berdokong je" hehe sabarlah kak ita oii.. tergolek dah banyak kali dah.. kalau dia tak nampak ibu, dia tahu dah nak cari kat mana. dia cari kat bilik air.. hehe.. merangkak dia kesana ke mari cari ibu.. sian adam.. tak sabar nak beli kek untuk sambut besday adam..

ye ke saya nak setahun dah??

yelah ibu, tengok saya pandai duduk ni tengok tv..

ok semua till then bye wassalam. uppss happy GST everyone!! :-D







LinkWithin

Related Posts with Thumbnails