Saturday, December 12, 2015

Spaghetti aglio olio

Assalamualaikum..

Kisah dapur berasap pulak.. actually jarang masak lately. Rasa macam malas betullah. Pembawakan budak agaknya 😉😉 Asyik bungkus. Makan luar. Tapi kalau hari2 dah bungkus mahu muak jugakan. Naik tanduk 😈 pulak sang suami kalau asik beli je.. beli pun bukanlah murah sekarang ni kan. Kalau mc donalds tu mahu sekali beli rm30 terbang  same goes to my favourite dominos pizza rm50 terbang.. nak tak nak kena masak jugaklah walaupun hatiku tidak di dapur.. minggu ni kira oklah masak tiap2 hari. Semalam je tak masak sebab balik lambat.. dah maghrib baru sampai rumah..

Ok meh kita share resepi yang aku rasa alahai sedap pulak bila dah lama tak masak. Kalah secret recepi punya spaghetti 😄😄Dah lama tak tepek resepi.. actually resepi ni dah banyak kali aku buat. Tapi bila buat sekali sekala, terasa sedap pulak kali ni.. Kekeke.. hari2 makan nasi je so tukar pulak lah makan pasta. Kali ni sebab ada sotong. Udang, mushroom dan capsicum semua en suami beli kat kedai.. haa itu macam lah kalau nak suruh sedap.. kerjasama.. sorang masak, sorang beli bahan hehe.

Bahan2 :
6 ulas bawang putih dicincang
Separuh biji bawang holand dicincang
Sotong dan udang ikut banyak mana suka
3 biji cili api nak kasi pedas sikit
Chili flakes 2 paket - amik dominos punya
Capsicum separuh
5 biji Cendawan butang dihiris. Ikutlah kalau suka cendawan letaklah banyak2
Separuh kiub ayam
Butter dan minyak untuk menumis.
Spaghetti yang direbus. Kuantiti ikut berapa ramai nak makan. Kalau aku 4 orang, segenggam je..

Cara2:

Panaskan butter dan minyak. Butter aku letak banyak sikit baru sedap 😆😆. Tumis bebawang dan cili api. Agak2 kuning, masukkan chili flakes,  sotong,  udang dan kiub ayam.. kalau tak nak hangus tambah air sikit.  masukkan capsicum dan cendawan. Dah agak2 layu capsicum tu masukkan spaghetti. Kacau rata.. tambah chili flakes kalau kurang pedas. Perasakan dengan garam. Makan panas2 memang sedap 👍👍

Ok selamat mencuba ☺

Wassalam.

1 comment:

Sharinginfoz said...

anak pompuan suka betul ngan spaghetti ni

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails