Wednesday, October 14, 2015

Nasi Dagang homemade

Assalamualaikum..

Alkisah.. ni kali kedua tau aku masak sendiri nasi dagang. Masa pertama kali buat tak ingat la dah diblogkan ke belum hehe.. takpe2 kali ni aku cerita sikit pengalaman memasak nasi dagang versi terengganu. Kalau kelantan pakai beras nasi dagang yang warna coklat kan. Yang ni pakai beras wangi campur pulut.. masa cuti lepas2 (nampak... cuti apa pun tak ingat dah), aku nekad la nak belajar masak nasi dagang dari mama. Asik makan je tapi tak reti nak buat. Lagi pun, en suami pun suka makan nasi dagang. So let's try.. nanti suami bertambah sayang. Kuangkuangkuang 😆😆

Pada pendapat aku, tak susah mana pun masak nasi dagang ni. Yang penting ada rempah gulai ikan tongkol dan nasinya menjadi. Masa pertama kali buat, nasi aku benyek sikit. Means terlebih sedut santan kot. Tapi still boleh makan dan boleh dibanggakan. Hehe. Pagi ni kukus nasi dagang aku alhamdulillah menjadi. Tapi tulah 'pakar' nasi dagang tak rasa so aku syok  sendiri la mengisytiharkan jadi. Haha. En suami kata sedap kira oklah kan.. 😊😊

Ada yang nak resepi ke.. hehe.. okla2 aku share kat sini.

Bahan2 gulai :-
- Sepeket rempah nasi dagang - mama yang kasi. Saiz dia macam rempah kari peket kecik2 tu beli kat trgnu kot
-ikan tongkol seekor yang telah dimatikan airnya.. haa faham tak.. rebus dengan air sedikit,  asam keping secukupnya dan garam . Biarkan bermalam baru mesra..
-bawang merah,  bawang putih, halia dan lengkuas secukup rasa. Agak2.
- santan agak2. Aku masuk sikit je. Tengok warna gulai tu jangan sampai jadi putih 😊
-cili giling secukupnya. Ikutla nak pedas ke. Aku buat dlm 2 sudu besar.

Cara2: lebih kurang macam nak masak kari
- blend bawang and the geng. Satukan dengan rempah gulai. Tumis sampai agak2 dah pecah minyak.
- masuk air sikit. Masuk santan. Then masuk ikan sekali dengan air2 ikan dan asam keping yang telah dimatikan air semalam.
- sementara tu tumis asing cili giling tu sampai masak then masukkan dalam gulai tu (term nya tumis belakang). Ada orang campur sekali dgn bancuhan bawang, boleh juga.  Tapi mama kata arwah maktok ajar macam ni, follow je lah ☺
-letaklah belimbing buluh kalau ada dan cili padi banyak2 baru mantop.. perasakan dengan garam dan gula nisang. Siap. Buat malam tau gulai ikan ni baru sedap. ☺

Acar timun pun buat malam. Bahan2 nya :-
Timun sebatang
Carrot sebatang
Cili besar 1
Bawang merah 2 biji
Cuka gula garam secukupnya

Cara2nya:
Potong macam lidi tapi jangan halus sangat timun dan carrot tu. Cili hiris serong.
Gaul2 kan semua bahan di atas. Perapkan dalam peti ais. Tak payah masuk air. Nanti air timun turun sendiri.. rasa sendiri. Kalau sedap ok, kalau tak sedap adjust lah mana patut ☺

Nasi dagang (utk 2 pot)
Bahan2nya:
1 1/2  pot beras wangi
1/2 pot  beras pulut
*beras2 ni direndam semalaman or plg cepat 4 jam
Santan cair 2 mug
Santan pekat 1 mug
Garam gula
Bawang kecil 2 biji hiris,
Halia 1/2 inci hiris
Sesudu kecil halba

Cara2nya:
-Kukus campuran beras sampai setengah masak
- masukkan nasi setengah masak dalam besen or mangkuk besar untuk dicampur bersama santan cair (term arong)
- masuk  sikit demi sedikit santan cair dan arong. Nasi tu nanti dia sedut santan. Tapi jangan terlebih nanti bengkak nasi tu ☺
- ok,  naik kan balik atas kukusan. Kukus sampai masak.
- sementara tu, letak garam dan gula sedikit dalam santan pekat. Ready untuk final touch.
- nasi yang atas kukusan tu uols boleh rasa dah masak ke mentah lagi. Kalau rasa dah masak tutup api. Cepat2 masukkan dalam bekas utk dicampur bersama santan pekat, bawang, halia dan halba.
- gaul rata tak payah naik kukusan dah. Utk dapatkan nasi yang berkilat petuanya pakai air kelapa. Pakai kepala santan pekat pun boleh juga. Dah gaul rata padat2kan nasi supaya haba nasi tu tahan lama. Siap.

Selamat mencuba. Kalau tak faham boleh tanya. Practice makes perfect. Tapi nasi dagang ni tak semua orang suka. So kalau masak lebih nak kasi kat orang make sure orang tu suka makan nasi dagang. Kalau tak makan, sayang woo.. sebab aku selalu tgk mama buat nasi dagang ni macam kesian. Susah, tido lewat. Bangun pagi nak kukus nasi plak. Full of effort la nak buat ni. Tapi sekarang aku dah reti buat tak delah susah mana ok je. Hehe.. kalau tak habis, simpan dalam peti boleh makan lagi nanti.

Ok bye. Wassalam..

2 comments:

Ena said...

Nampak menyelerakan je
Terliur dibuatnya
Kita memg suka nasi dagang
maklumla org sana kan (tapi ramai juga org bkn pantai timur suka makan nasi dagang ni)

tapi x pernah try buat sendiri
sbb asben x berapa suka

1 day nak kena juga la cuba
malu pulak org PT x pandai buat.. haha

ietams said...

Memang puas hati buat sendiri nasi dagang ni.
Saya mmg lebih suka buat sendiri.
Boleh anak2 & en suami sy makan berulang kali smpai puas

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails