Tuesday, September 30, 2014

Princess demam

Assalamualaikum..

Buat kesekian kalinya selepas hampir 5 bulan princess ibu ni tak demam.. seingat ibu, aisyah last demam masa ibu dalam pantang. Pakej dengan gatal2 kulit. klinik last aisyah pergi ialah klinik Foo dekat dengan rumah..

Now aisyah kembali demam. maybe gerak hati ibu tercetus, lama dah anak2 ibu ni tak demam.. tak pe tak pe.. aisyah nak bina antibodi dalam badan tu kan. Semoga aisyah kuat melawan demam aisyah tu.. semalam suhu dia 39 degree.. pagi ni dah turun 37.9 degree masa ibu amik suhu tadi..

Bab makan ubat ni yang menguji kesabaran ni. aishhhh.. memang tak boleh telan ke apa. dia memang dari kecik asik muntahkan balik ubat tu. may be ubat tu pun perisa tak sedap kot. perisa resberi kalau tak silap aku. magrib semalam kasi ubat ok tak muntah. tapi sebelum tidor dan pagi ni, habis dilambak muntah balik. bukan muntah dan dan tu juga, tapi kemudian.. dalam 5 minit elok2 dah telan keluar balik.. geram betul

Ayahnya amik cuti hari ni. kalau hantar rumah pengasuh, memang naik lemak lah aisyah tak nak makan ubat kan. dengan pengasuh tu manja sikit. ikut je cakap aisyah. aisyah pun dah pandai "gaduh' dengan pengasuh dia. hmmmm.. Ibu kerja hari ni. yelah kalau duduk dengan ibu ok je tapi dah ayahnya willing to take a leave :-) thank u ayah daddy (sesuka je main tukar gelaran kan)

Okla oklah.. back to work. Doakan anak ibu princess frozen aisyah humairah cepat sembuh ye. jangan melarat2 demam sian kat adam kecik lagi kalau jangkit. aqil pun dah lama tak demam tu. pagi tadi boleh dia mimpi kencing, maka selamatlah kemcing atas tilam. sejuk agaknya. eloklah bilik kami ada macam2 bau. hukhukhuk.. ok bye. wassalam..



Monday, September 29, 2014

random monday

Assalamualaikum..

Happy monday uolls!! Amacam weekend korang.. Best ke. kami melepak2 duduk rumah je. kuar gi makan dan balik kampung. weekend lepas ada tetamu istimewa iaitu mak mertua ku bertandang ke rumah. hehe.. beliau tidur 2 malam kat rumah. saje nak berjalan tukar angin gamaknya.. bawa pergi kenduri jiran nya kat kampung dan bawa pegi makan2 je lah. hehe.. Nak bawa pergi jalan2 makan angin kaki dah tak larat nak jalan. jadi bawa yang dekat2 dan yang senang bergerak kejap2 je lah..

pagi ni buat site valuation pulak. aku terlupa sebenarnya dah janji nak buat valuation hari ni. gasak pakai baju kurung. nasib baik pakai seluar panjang kat dalam nak melangkah tu cover aurat la sikit kan.. berpeluh sakan. balik opis belengas2..pastu pam susu. alhamdulillah. banyak gak dapat hasil pukul 1 tengahari tadi. almaklumlah dah lewat kan.. ni petang pam mesti dapat sikit ni.. ehemm..


keje melambak2 ni.. tak terurus dah rasanya..hmm sabarlah lagi 3 minggu je kawan tu nak masuk dah keje. buat mana yang terdaya je lah.. keje banyak, kuat makan. bersenam kurang. haa.. camana gaya tu.. jumaat lepas ada perhimpunan pagi. setelah setahun lebih tak bersenam (pregnant dan melahirkan) baru jumaat lepas bersenam balik. aerobik gitu. kesan dia, sakit2 badan sampai hari ahad. ni Alhamdulillah dah tak sakit.. makin berkobar2 nak bersenam or jogging. aku tengok kasut senam aku tu eloklagi, tapak pun tak kotor. huhu.. nasib tak melopong tapaknya di makan hari.. 

Aqil pun bersemangat nak jogging tu. siap panjat2 buai adik dia macam panjat monkey bar gitu..tapi apa kan daya, tak mendapat gesaan dan sokongan padu dari tokey besar. layankan golek2 tengok tv, makan dan makan. jangan sampai katil runtuh baru nak berjogging babailah jawabnya. bangkitlah wahai manusia.. hahahah (gelak syaiton)

Eh apa ku merepek ni. okeylah babai. time's up. disudahi dengan sekeping dua gambar lagi, belanja hari senin. bye. wassalam.

budak frozen

mat jelir lidah. hehe.

p/s : boleh plak terdelete post pasal breastfeeding journey adam version. huhu


Thursday, September 25, 2014

Hari Sukan Aqil

Assalamualaikum..

Cerita dah lama ni. Tapi mengenangkan gambar hari sukan aqil banyak dalam hp ibu, mari kita jadikan modal cerita. Hehe. Kejadian pada 23/8 di K Club Taman Melawati. Nampak, betapa lamanya ibu perap cite aqil ni. Sian aqil..

tema safari

Bertolak dari rumah 7.30 pagi. Berangkutlah kami 5 beranak siap2 mandi wangi2 dah.. Sampai2 je dapat mihun kosong 2 bungkus.. Tunggu pulak cawangan negeri 9 belum sampai. Sempatlah round2 dulu kat padang snap2 gambar.. Aqil excited sangat. Budak kuat main macam ni lah..

yeay! dapat pingat. hehe..

Acara bermula jam 9 kot tak silap. Alahai comel sungguh tengok budak2 ni buat persembahan. Cikgu2 yang paling semangat sekali. Ibu bapa lagi semangat ko. Beratur nak amik gambar. Hmmm. Malas cite panjang. Tengok gambar je lah yek.


go go aqil :-)

Aqil masuk juga acara. Tapi yang paling aku ingat acara lari berganti2. Laju betul dia lari. Haha.. Dapatlah bawa balik 3 pingat. Campur2 emas ada perak pun ada. Atee.. Sekolahnya 2 cawangan je. Tak dapat no 1, dapt no 2.. Haha.

nampak aqil tak? dia jadi cencorot tu :-)

Time balik tu dapatlah 2 bungkus nasi ayam.. ajak aqil balik. Pukul 12 kot time tu. Adam dah meraung2 dah.. Budak tu bukan boleh jalan2 ni. Si Aqil sudah nampak ada swimming pool. Dalam kepala dia lepas sukan nak main air. Siap stand by baju renang dah. Sekali ayah dia kata balik. Adam nangis. Apalagi drama air mata la dia.. Hua.. Sian aqil. Salahkan adam ye qil.. Hmmm. Sekali tu ayahnya pusing balik. Pegilah main 2 beranak. Ada kawan2 dia semua mandi kolam.. Ibu, adam dan aisyah tinggal dalam kereta.. Orang nak happy2 pun tak boleh adam ni.

opening.

So dapat dia main air kejap. Puas hati. Balik.. Tak dapat ibu pegi beraya dan kenduri time tu. Tapi petang tu maklong & family datang. Ibu jamu.nasi arab home made. Sedap juga. Hehe.. Ok enjoy the pictures below. Kenangan hari sukan aqil 5 tahun :-) hope tahun depan cikgu boleh buat kat tempat yang happening. K club ni tak best. Almaklumlah baru nak tukar new management kot. Macam masuk club berhantu pun ada. Usang. Tapi yang pelik ada gak orang buat event kat situ. Bajet kot. Maybe offer murah.. Tahun depan aqil sekolah yang sama lagi. Ibu siaplah duit. List tahun depan dah dapat semalam.. Huhu..

Ok bye. Wassalam...

Monday, September 22, 2014

Adam 5 bulan

Assalamualaikum..

Hari ni ibu bawa adam pegi klinik untuk check up adam. Ramai betul orang kt klinik tadi. Sampai sana pukul 2.30 sebab appointment pukul 3. Dapat no 41. Huhu.. Kebetulan memang time tido adam. Adam agak cranky tadi. Waaa. Sian ibu dan ayah. Berpeluh2 tau nak layan karenah adam sebab tadi pun cuaca bahang macam nak hujan. Panas.. Settle semua nak dekat pukul 5 uolsss..


So apa keputusan dak dibam ni. Hmm berat dia lagi 0.10kg nak ke 8 kg okey.. Eee memang dibam la iye ni. Inject pun tak nangis tadi. BMI statik dengan bulan lepas. Kira ok la.. Alhamdulillah.. Tadi kasi ayah adam pulak pegang adam masa nak inject. Bior ada pengalaman sikit tengok anak kena inject. Ye dop hehe..


Bulan depan nurse cakap adam dah boleh makan. Hooreyy. Tapi kan kali ni ibu tak delah excited sangat nak kasi makan sebab ibu malas nak masak. Hehe.. Kalau ikut sejarah kakak aisyah,penat ibu kelentang kelentung segala buah kasi kukus rebus nak jadi puree, non hado nak makan.. Tapi nak tak nak ibu cubalah juga kat adam kan.. Biar dibam lagi :-) tiba2 terkeluar idea nak beli turbo chef dari tupperware nak blend makanan adam. Blender kering ibu dah rosak. Hehe.. Money money please come to mummy :-)

Perkembangan adam. Dah meniarap pusing2, golek2 dah.. Stage bahaya tinggal atas katil sorang naa.. No no no.. Ini budak bukan kira, guling2 sampai sondol sliding door.. Dah nak mengulat = bontot naik.. Suka makan penumbuk habis masam muka. Suka jelir lidah. Suka nangis kalau nak tido. Itu memang perangai dia yang belum berubah.. Timing tido sekarang ada ubah sikit. Tapi oklah tak kacau ibu tido malam. Alhamdulillah sangat anak2 ibu bukan jenis berjaga malam. Hehe...


Eh oklah. Nanti kita sembang2 lagi naa.. Ni taip kat hp je.  kat opis memang ke laut blog ni. Blogwalking apatah lagi. Nilah penangan bila dah duduk state ye. Keje hakiki tak dapat nak lenggang :-) 


ok bye  wassalam

Thursday, September 18, 2014

post holiday

Assalamualaikum!!

Seminggu tak ketemu ye.. seperti biasa tuan tanah terlalu sibuk dengan aktiviti kerjanya. dah naik cuti ni ingat boleh berlega-legaan sebab payment dah selesai. rupanya sangkut.. hmm sekarang dah settle setelah beberapa arahan pengarah dah take action. yewww... memang sakit kepala plus stress sikit kalau kerja tergantung ni.. lepas ni banyak lagi kerja menyusul tiba..

Aku cuti dari hari jumaat sampai selasa.. rasa macam tak puas je cuti. ingat nak dating dengan en suami ronda2 berdua, sekali tu, dia pulak banyak kerja. terus hari jumaat tu cuti sorang2, siap2 packing balik johor terus.. hmm en suami u owe me a day :-p Balik kluang hari tu, macam hari raya. semua adik beradik balik.. time ni balik tak de gi mana2, kekangan kewangan katanya.. so duduk rumah menghabiskan boreh dan tepung mama je. haha. buat rotilah, pizza la.. banyak lagi menu yang kami buat. sampai tak sempat nak rasa karipap frozen mama.. sebab time kitorang balik tu, kulit tak buat lagi :-)

Anak2 ku oklah balik kampung jumpa cousins semua ada kan. aqil la paling ligat sekali dan paling banyak kena marah dan kutil :-p sian aqil.. yelah, bila dah ada kawan, lupa diri.. macam2 hal lah budak2 ni.. Aisyah pulak banyak berangan main sorang2.. adik adam dak dibam2 tu biasalah nak berdokong je. letak kejap je tak sampai sejam dia dah mula bosan nak berjalan pulak.. banyak berak pulak tu masa kat kluang. 
princess aisyah. sapelah ajar posing ni

Adam dah 5 bulan pada 15/9.. next week isnin kita cucuk dan timbang ye dik.. hehe tak sabar nak tengok berapa kilo dah adam ibu ni. rasanya tak naik banyak. tapi tak banyak pun dia adalah berat :-p semangat dak dibam ni sampai ayah dia yang gagah perkasa 6 pax tu pun kata tak larat dokong budak ni. ibu juga lah yang kelek anak ke hulu ke hilir mencari rezeki. cewah.. dah mula la merapu tu..

eh oklah saje je nak merepek kat sini. nanti korang lupakan i pulak bila dah lama tak berupdate blog ni. tahun ni tahun paling merudum ye kemasukan cerita dalam blog ni. tak pelah, tunggu semangat tu ada balik :-)

adik dibam dan abang putih
ok bye wassalam

Tuesday, September 9, 2014

random : meleleh

Assalamualaikum..

Selsema sedang melanda kami sekeluarga.. Puncanya dari Muhammad Adam.. sorang2 berjangkit. Mula ayah dia, pastu ibu dia, pastu dah kedengaran aqil dan aisyah asik achumm je.. Doakan kami semoga cepat sembuh. Kat ofis ni pun dah terbersin2 meleleh2 dah. asik tutup hidung je dengan sapu tangan.. Aku tak amik ubat.. minum air banyak dan vitamin c. Boleh je nak makan ubat selsema tapi takut termasuk dalam susu ibu ni.. hmm.. selagi boleh natural remedy, nak elakkan ubat. Alhamdulillah dengan ujian ini.. Cuma risaunya kalau anak2 merengek.. hmm.. yang selsema pun boleh jadi segar bugar memarah anak2. huhu

Weekend ni amik cuti jumaat dan Isnin.. Nak balik kluang. hoorey.. aku rasa macam dah lama je tak amik cuti. yelah mana boleh cuti menanggung tugas ni.. lepas raya hari tu memang straight kerja. Letih rasa. tapi kadang tu seronok juga at least aku belajar sesuatu. kalau tak de keje, boring pulak rasakan.. tak gitu.. Sekarang ni aku drive sendiri pergi kerja. tak jadi minah rempit dah. sebabnya kesian kat husband selalu ada 'parasit' menumpang kat belakang, asik dia je lambat punch. aku pulak selamat. haha.. so bila dah pegi asing2 ni, semua tahu lah kena punctual keluar rumah pukul berapa. aku masuk pukul 8, pukul 7.30 tu dah kira cantiklah dah masuk kereta.. husband naik motor, highway baru besraya dah siap, lagi cepat sampai.. 

Kelebihan naik kereta ni boleh dengar siaran motivasi pagi di IKIM fm. rasa pagi2 tu dah ditazkirah. beri santapan rohani lah kat diri masing2.. time balik pun sama. dengar usrahlah, kisah2 nabi lah.. syok juga. semoga lebih melekat dalam hati sanubari :-) mungkin faktor usia. dah tak dengar dah lagu2 duniawi nih. haha.. kalau sebut lagu baru memang tak tahu. yang aku tahu lagu frozen je sebab aisyah selalu nyanyi. hehe..tu pun skrip ntah apa2 dia nyanyi..

Oklah. time's up.. tak sabar nak tunggu hujung minggu.. bye. wassalam.. diakhiri dengan gambar dak dibam yang dah ringan badan dia sekarang ni :-)


seolah2 berkata"jumpa mung dinung" :-)

Tuesday, September 2, 2014

My little adorable princess

Assalamualaikum..

Amboi tajuk.. Kemain nak up anak sendiri. Hehe.. Takpelah sekali sekala.. Please bersangka baik ye :-) ni la anak daraku yang seorang. Aisyah Humairah nama diberi. Dah nak masuk 2 tahun 9 bulan. Bulan 12 genaplah dia 3 tahun.. Alhamdulillah. Membesar dengan baik. Syukur pada Mu ya Allah...
Keletah sangat sekarang ni.. Suka tengok upin ipin. Sukaaaa sangat. Jadi kak Ros la, jadi mei mei la.. Sebelum tido pasang upin dulu.. Pandai berlakon.. Hafal dialog upin ipin.. Suka menyanyi.. Walaupun belum bersekolah, dah kenal ABC.. ibu tak sempat nak ajar proper pada aisyah. Tapi aisyah dah pandai sendiri. May be kat rumah pengasuh ada kakak2 yang suka layan aisyah main tulis2 kan..

Boleh dah mewarna. Tak comot okey..kaler dah berapa kotak beli. Ni mewarna ke makan. Huhu. Pandai bawa diri sendiri. Main sorang2. Tapi paling bingit bila aqil suka sakat. Rengekan dia tu boleh menyebabkan aqil bakal kena hanger tuuu. Tapi sekarang tak de hanger dah. Aqil dah besar. Sekali ayah dia jadi tarzan terkebil2 mata dia.

Sayang adik adam dia.. Pandai main dengan baby.. Aisyah ni manja dengan ayah dia. Kalau malam before tido selagi ayah tak tido, selagi tu lah dia kat bawah. Ibu selamat dah melayan adam tido kat atas.  dia kalau tido nak berhimpit. Huhu. Nangis ibu ko bersempit.. Eee.. Bilalah nak besar anak2 ni. Pampers masih pakai lagi tu  tapi size M. Patut dah boleh ajar tapi ibu belum ajar lagi.. Keding je anak ibu ni.. Berat may be 10kg.. Dah lama tak timbang..

Dari segi makan, masih kurang. Ikut mood. Kalau ada orang makan baru nak makan. Kalau tak, kena bersuap. Paksa.. Kadang kesian gak tengok dia.. Anak no 2 kan.. Bila dapat adik, terabai je dia.. Tak pe, aisyah faham kan. Baby girl cepat matang :-) ibu sayang aisyah bucuk manja ibu ni.. Upss dia minum susu lactogen. busuk eh susu ni kalau tak gosok gigi. Berak pun busuk. Huhu.. Berak dah la tak reti nak bagitau. Dia takut orang marah. Masih ada masalah berak taik kambing budak ni. Tapi dah tak menangis dah.. Cuma kurang air je lah..

Ok ok. Nak tido dah.. Ibu doakan Aisyah jadi anak ibu yang baik ye sayang.. Sayang aisyah.. My adorable princess :-) 

bye wassalam..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails