Friday, July 25, 2014

Selamat Menyambut Syawal 1435H

Assalamualaikum..

Hari ni aku tinggal sorang kat opis. lepas lunch tadi semua orang dah balik, termasuk bos aku. aku ni pegi sogo. last kopek la ni kan. konon nak cuci mata. sekali tu tempat pertama aku pegi ialah customer service nak redeem voucher. lama tunggu sejam lebih.. 47 orang menunggu.. sekali tu terjumpa akak senior opis lama. sejam menunggu tu tak rasa lama pun habis borak. hehe.. berbaloi la aku tunggu bila mana dapat voucher sogo RM 180. hooreeyyy.. alhamdulillah. terus panjang langkah aku nak gi belek beg raya. kekekeke.. aim beg lain tapi tiba2 ada new arrival. hmm..tak pelah, pejam mata je la amik yang tu. setahun sekali.. huhu.. 

Tadi pagi dah last minit kan ada je payment la final akaun la.. adoi nak bertenang2 sebelum cuti pun tak boleh.. kelam kabut dua hari ni. memang hecticlah lepas naik kerja ni.. siap menanggung orang lagi. turn ofismate plak bersalin. ada 2 orang lagi tunggu turn.. 

Oklah last but not least. aku nak ucapkan selamat menyambut syawal yang akan tiba. semoga selamat pergi dan selamat balik. beringat2 pada hari raya ye. Ingat pada insan2 yang ditimpa musibah. hati2 bawa kereta. semoga dengan berakhirnya ramadhan tahun ini kita akan lebih istiqamah. membawa perkara2 yang dilakukan semasa ramadhan kepada bulan2 yang seterusnya. untuk diriku juga, semoga aku akan istiqamah dalam perkara2 yang aku lakukan. amin.. eh.. minta maaf zahir dan batin sekiranya ada salah silap ye. ada terasa hati ke sepanjang korang membaca blog aku ni..

bye. wassalam..

Monday, July 21, 2014

persiapan raya tahun ni

Assalamualaikum..

Nak cerita pasal persiapan hari raya tahun.. Alhamdulillah persiapan raya biasa2 je. ala kadar.. tapi selagi tak raya selagi tu la duk ulang alik pergi window shopping. window2 pun ada gak sangkut satu dua :-) ni ada lagi wishlist tapi pendam dululah. haha.. kalau ikut sedap mata memang nak rembat je tapi pikir nak membayar tu nanti lepas raya.. ada yang bankrup ni..

Dari segi baju raya anak2 dah settle dah. pakai je apa yang ibu beli. baju raya ibu pun dah settle amik kat tailor. Alhamdulillah maybe dah jumpa tailor yang best dan yang penting murah. terima kasih pada officemate yang perkenalkan. sedap pakai sama macam baju contoh :-) baju suami, recycle tahun2 sudah. hope muat lagi la ye bang. tema tahun ni pink. mengikut tema baju melayu suami yang ada. haha. baju kurung aisyah special sangat tahun ni sebab ibu yang jahit. hooreyy.. tapi tak siap jahit leher lagi. ada 3 pasang tapi 2 je dah siap, 1 lagi belum cantum. tapi baju aisyah tersingkat sikit. hehe. tulah ibu ukur camana ntah ingat anak dia ketot lagi. padahal dah meninggi la aisyah ibu ni..

eleh malu2 pulak anak ibu. motif hitam putih? tak nak kasi orang tengok kaler baju kita la tu :-)

Baju melayu aqil ingatkan nak recycle je tahun lepas punya. tapi bila jalan2 kat jln tar murah pulak tu, beli je sepasang RM 60. kalau upah jahit dah berapa. cuma kena alter pinggang dan labuh seluar je lah. sekali tu, dapat pulak baju adam. ye.. adam 3 bulan dah boleh pakai baju raya. hehe.. tapi biasalah labuh tangan dan seluar, kena alter juga tu. nanti ibu jahit lipat. kalau potong sayang, mana tahu boleh pakai lagi kan.. baju adam RM 40.. suka suka. kami semua pink tapi tak sekayu la. tone warna lain2.. tahun ni mata aku tengok purple je. asal nampak purple rasa cantik. kalau dulu2 warna hijau, warna merah.. tu sebab tahun ni aku beli shawl purple nak matchkan dengan baju raya :-) ok ber shawl tahun ni, tak tahula rupa camana merebeh ke dah ada anak kecik ni. huhu..

Baju raya untuk mama, ayah dan mak mertua dah settle awal2 lagi. Alhamdulillah kalau aku yang pilih mesti diorang suka *mata ke atas* happy kan bila orang suka barang yang kita kasi. lega.. kuih raya pulak, memang tak dapat buat tahun ni memandangkan situasi beranak kecil yang memerlukan perhatian penuh. cewah.. tak dapatlah buat kuih raya tahun ni. tak dapat buat kuih cendawan yang kalerful tu. huhu. kalau dapat buat mesti aqil bangga. kekeke.. mesti dia yang makan lebih.. aqil aqil..

Perabot baru tak de. alas meja baru adalah. hehe. semalam baru recycle langsir. tempah masa pantang aisyah. dah nak masuk raya ketiga la tahun ni. gilir2. langsir rumah aku ada 2 je. insylh kalau ada rezeki lebih tahun depan langsir barulah ^_^ berangan tak salah, tak kena bayar kan . hehe..

alas meja jusco. sekarang pun dah comot2 dah. beli ni sebab sakit hati tengok semut suka naik meja tapi ada alas pun masih bersemut. geram..

Eh lupa. kasut baru mesti ada. haha. tu penaik semangat tu nak pergi kerja. aku ni jadi gila soping sebab faktor utama ialah baru lepas cuti 3 bulan kan. takleh nak sopin sangat. so bila dapat kuar rumah, tentulah haru purse i ni :-p

kasut raya tite :-p

Raya tahun ni, tentu sekali beraya rumah mertua dulu.. pastu baru balik kluang. dah apply cuti sampai isnin. minggu ni tak cuti.. semangat nak raya tak datang lagi. lagu raya pun tak dengar. #keep praying for MH370_ MH 17 and Palestina

oklah. bye wassalam

cabaran beranak kecil :-)

Assalamualaikum..

Selamat pagi semua :-) Semoga hari ini memberikan 1001 keceriaan buat anda. Tapi bila baca di newsfeed fb dan paper rasa macam geram betul dengan cerita semasa especially kes MH 17 dan rakyat Palestin. Sama-samalah kita sedekahkan al-fatihah untuk mereka dan umat Islam di dunia ini.. Semoga doa kita dimakbulkan Allah Taala.. amiin..

Okey okey. cabaran aku di bulan Ramadhan beserta dengan karenah orang2 di sekelilingku especially my family. ni bukanlah entry mengeluh ke apa tapi sekadar luahan perasaan. hihi. terutamanya si kecil muhammad adam dak dibam dibam tu. haa. kalau sebut nama dia kena ada lagu sikit :-p hailah budak dibam ni boleh buat ibu dan ayahnya lembik tau.. ni bulan2 puasa ni memang tak de kudrat sangatlah nak melayan karenah meragam si kecik.

Ingat hujung minggu boleh relax, tapi kena dera dengan adam. huhu.. Dia kan tidur sekejap2 nak kena berenjut je..tak boleh bunyi bising2. aaa.. bilik bawah tu memanglah penuh aktiviti kami kat tingkat bawah. sian abang dan kakaknya dah tak boleh bising2 lagi. asal bising kena marah nanti adik bangun. huhu. aku buat kerja kat dapur pun tak de bunyi pinggan mangkuk sume. ok yang mana nak kuar bunyi tu kuarlah kan. terpaksa. huhu.. sebab tu dah seminggu masuk kerja ni takde dah #kongsiidea dalam fb or ig. kalau ada pun gambar beli semua. hehe. semalam buka kfc je..

Nak tidur memang kena nangis2 ke dik.. tensen mak. dah sumbat nenen pun tak jalan, sebab dia tengah meraung. cer tengok lelangit dia tinggi, orang kata kalau lelangit tinggi suara nyaring. memang itulah suaranya. bingit. jadi memang kena bawa round 1 rumah sambil terhenjut2. hehe..bila dia diam je terus sumbat nenen. gitu.. dengan kita sekali kena baring dan zzzz terus. camana nak masak tu. camana nak buat house chore. haa.. jadi kena pandai curi masa.. tapi bila lepas magrib dia dapat tido memang "this is my son" hihi. sebab tidurnya akan sampai pagi.. kalau tengah ngamuk2 tu "ikut perangai sapelah ni!!!!"

Masa balik kampung hari sabtu. dalam kereta pun sama jugak melalak. kalau abang dan kakaknya naik kereta semua tidur. ini tak. terbuntang matanya. time dia dah ngantuk time tu lah start la gurindam dia tu. takkan nak gantung buai dalam kereta kot. haha. tak dapek nak bayang kalau gitu.. bawa lorilah macam ni. haha. adam adam.. harap2 sekejap je lah perangai "baik" adam ni ye.. tak lama lagi nak raya ni, janganlah cranky sangat ye baby :-)

"apa ibu bising2 ni.. adam nak tido je buat perangai baik macam tu "

ok bye wassalam

Thursday, July 17, 2014

berarak lagi

Assalamualaikum!!

Hallu everyone.. tadi time rehat mengheret kaki ke Jalan TAR. satu kewajipan setiap kali di bulan puasa. selagi tak raya, selagi tu lah duk sakan berjalan. mujur opis tahun ni jauh sikit dari Jalan TAR. kalau tak, hmm ada je nak mencuci mata.. tapi tadi destinasi ke JAKEL. turun kat masjid Jamek. temankan kawan beli baju melayu ayahnya. aku pun tiba2 plak dapat 2 pasang baju melayu adam dan aqil :-) adam pun ada baju melayu tau. may be besar sikit tapi ok what untuk amik gambar di pagi raya. hehehe.. dua2 baju aqil dan adam RM 100. warna pink tapi ada lari sikit la tone dia. tak pe, asal nampak sedondon. gitu :-p 

Ni dah hari ke 19 Ramadhan.. Dah hujung2 ni mula dah terasa letih. sampai pagi tadi buat kali kedua terlajak sahur. kes bertangguh bangun la ni. sedar2 je dah masuk subuh. huhu. redha je lah.. pagi lagi perut dah berbunyi.. makin petang, makin haus. Lebih2 lagi bila dah masuk kerja, terasa keletihannya. letih otak membawa kepada letihnya badan ni.. Menu berbuka pun tak lalu nak fikir dah nak masak apa.. semalam beli je lauk sup ekor. sedap. dan semalam juga pertama kali menjengah ke bazar ramadhan. tapi tak beli, tengok je sambil tunggu order sup ekor tu..

Hmm tengok dari jauh pun dah terliur. lebih2 lagi air bewarna warni tu.. hasbenku lebih terliur kepada durian. asal nampak durian nak beli. hmm belilah. aku tumpang sekaki..tapi tak boleh simpan dalam peti ais, nanti berjangkit dengan susu adam baunya.. 

Eh oklah. later will update again. bye. wassalam. selamat berbuka puasa. hati2 di jalan raya :-)



Monday, July 14, 2014

Kembali bekerja

Assalamualaikum..

Salam 16 Ramadhan.. hai cepatnya dah pertengahan bulan kan.. Ye, hari ni status suri rumah tangga dah terlucut dengan sendirinya dan bertukar menjadi career woman. cewahh..  Amik mood dulu. Esok dah cuti balik. hehe.. jadi hari ni berborak je sebab ramai cuti.. kering air liur ai. haha.. dari satu tempat ke satu tempat aku duk ngacau orang. kuikuikui. sebab duduk dalam bilik kan, takkan tak bertegur sapa dengan orang bila baru masuk kerja kan.. Dan last sekali baru pergi kat kawan yang tanggung tugas aku tu dengar pasal kerja pulak. haha.. tak pe2 cari mood. Bos aku pun dah nampak aku hari ni dengan ucapan Selamat Kembali Bekerja. sorang dah masuk kerja, lagi 3 nak tunggu turn bersalin pulak. gitu.. ramai unit aku nak bersalin ni. yang lain take turn tahun depan pulak ye :-p

Rutin selepas naik kerja sama macam dulu. bawa beg berbondong2. beg pam, cooler bag lagi. Dah pam susu pukul 11.30 tadi, agak lewat sikit. lagi pun aku tak nak beria pam sebab puasa kan. kang pukul 4 sekali lagi kot.. Pastu tinggal je pam kat opis sebab kat rumah direct feed. Kalau nak pam pun, pakai manual. Hari ni tak de kerja lagi kot, cari feel.. datang opis lap meja, minta akak cleaner sapu karpet. Rabu dah ada site meeting.

selamat bekerja ibu.. Adam baik2 saje :-) rindu dah dekat Adam bambam ni..

bye wassalam...

Thursday, July 10, 2014

#kongsi idea

Assalamualaikum..

Selamat pagi semua! Minggu ni minggu terakhir aku beristirehat di rumah. Minggu depan dah mulalah rutin hidupku untuk kembali menjadi career woman sepanjang hayat.. 28 tahun lagi kerja ye.. kelas kau.. eh kuota cuti bersalin ada 2 bulan lagi kalau bersalin lagi lah. haha.. seram je bunyinya.. tetiba best pulak jadi surirumah ni. tapi make sure anak hantar rumah orang. haha. so apa makna jadi suri rumah kalau anak tak jaga.. kann..yolah, berangan nak menyendiri memang tak dapatlah kan. baik pegi keje, dapat gak hasil.. aktiviti aku duduk rumah tak delah buat apa sangat. tapi start dari jam 3 petang aku dah mula sibuk..pukul 3 tengok tv, pukul 4 dah start masak2.. kalau lambat2 nanti anak2 dah balik kecoh la.. tak pelah masak awal sikit, dapat rehat awal..

Menu bulan puasa ni biasa2 je. ikut permintaan suami kalau ada (selalunya tak de) dan ikut tekak aku terliur nak makan apa. haha.. selalunya kalau pegi kedai tu memang agak bahaya juga. sebab tengok ikan ke ayam sume nak beli.. ingatkan bahaya di pasar ramadhan je, tapi bahaya ada di mana2, jadi pandai2 lah control nafsu.. kejap lagi nak pegi kedai/pasar segar.. nak jengah2 la apa yang ada. lauk dalam peti semua aku dah fully utilised.. alhamdulillah, memang nak elak pembaziran. kuih muih pun tak beli. kalau ada pun, pengasuh aisyah yang kasi. kalau rajin buat sendiri.. jadiklah.. minggu depan dah start kerja tak tahulah rajin ke tidak masaknya.. tengok tahap kepenatan camana.. :-p meh sini nak kongsi menu yang telah aku masak sepanjang bulan Ramadhan. kongsi idea ye, untuk kawan2 yang dah tak tahu nak masak apa. bukan nak kasi korang terliur. kalau terliur silalah masak sendiri..

kek coklat moist. resepi dari nadia suka masak resepi ni senang sekali sebab tak payah keluar perkakas banyak sangat. godek2 je dah jadi adunan. cubalah.. ternyata sodap :-) aku try pakai oven noxxa untuk bakar kek ni. Alhamdulillah jadi. tapi maybe suhu dia kena rendahkan sikit sebab kering sikit kek kat tapi..

udang masak tempoyak. ni aku belajar dari MIL ni. tapi aku dah lupa sebenarnya resepi dia, aku main agak2 je lah. tempoyak 2 senduk, cili api 1 sudu besar (ikut tahap kepedasan korang suka), kunyit serbuk 1 sudu kecil (ikut korang nak warna camana), bawang kecik 2 biji dihiris, daun kunyit yang telah dikoyak dan simpul.. gaulkan semua atas periuk. dah sebati baru letak atas dapur. masukkan udang. nak pekat ke nak cair ikut suka. kalau nak cair tambah air sikit2. tapi MIL aku buat gaya gini lah. pekat.. mewah tempoyak agaknya. tambah garam dan gula. kalau durian baru may be tak payah banyak sangat gula.. then siap! kepala udang memang tak buang, tapi otak dia buang la yang kuning2 tu dan urat hitam kat badan dia. sedap kepala udang buat ratah2 :-)

kari kepala tenggiri. ni menu masa adik aku datang rumah. ajak dia sekali buka kebetulan nak amik barang bawa balik kluang. sonang je masak kari ni.. sape nak resepi bagitahu ye.

mee goreng. ni menu orang tak bangun sahur. jadi malas nak masak beria tak larat nak berdiri lama2, nasib tak flat je.. mee goreng jelah.. sepatutnya basah, tapi masak awal time buka dah kering. tapi hasben aku suka yang kering rupanya.. kosong je mee ni ada hati dan pedal ayam serta udang, fish cake dan taugeh.. 

mee kari.. haa. special mee kari ni sebab nak kasi jiran tu yang sempat dressing bagai tu. hehe. mee kari ni pun senang je.. kejap je masak dia. cuma proses celur mencelur tu la leceh skit tapi ok je. work smart ok. baru tak penat basuh pinggan dan perkakas dapur tu. kalau hiasan2 dia yang nak kena celur ni, aku kukus je.. letak dalam kukusan tupperware asing2 la togey, sawi etc then dalam satu masa dah siap kukus. tak delah lecur sangat kan.. last sekali baru celur mee kuning tu kejap.. dah, senang kerja..

Setakat bulan puasa ni, instinct bahan2 perasa aku semuanya kira ok. tak de terlebih masin ke apa. kurang sikit tak pe, eloklah kan.. Alhamdulillah.. bukan nak kata expert ke apa, tapi practice make perfect. kena selalu2 masaklah baru jadi. ye tak. kalau bulan puasa, si pemakan kenalah terima orang berpuasa, camana nak rasa kan. hehe.. jadi terlebih terkurang makan jelah.. jangan cakap banyak.. aku pun bukan la terer benar masaknya, masak untuk keluarga je pun.. korang pun masak juga, cuma tak tayang je kan. hehehe..

eh okla. time's up.. bye wassalam..

p/s : jom sama2 bantu apa yang patut dari segi kewangan, tenaga atau doa untuk umat Islam di Palestin dan seluruh dunia.. Doa Qunut Nazilah 






Monday, July 7, 2014

3 anak soleh

Assalamualaikum..

Entry pembukaan untuk bulan Julai 2014.. Alhamdulillah hari ni kita dah berpuasa 9 hari ye kawan2.. Syukur.. belum tinggal puasa dan sahur lagi :-) tahun ni insya-Allah puasa penuh lagi.. yekyek je. confident sangat la tu.. Apa nak cerita ye.. dah seminggu tak berupdate. gambar tu setiap kali masak asyik snap je. haha.. pastu peram buat penuh memory card :-p ok tak pe. kita cerita pasal anak2 ku je lah yek..

Si sulong - Muhammad Aqil

Dah 5 tahun. Alhamdulillah dah boleh baca sikit2.. mengaji dah iqra 4. tapi nak suruh pegi mengaji macam2 janji kutaburi. haa.. ikut mood dia. ni sebulan tak mengaji sebab ustazah gi terawih malam.. bila suruh mengaji di rumah memang bertuahlah kalau dapat.. suka berkawan.. selalu ajak anak jiran main. kalau dah time nak buka budak2 tu balik la rumah dia. dia nak ikut pulak..siap kata aqil bosan la duduk rumah ni. pindah rumah lain la. hehe. tergelak aku dengar.. selalu jadi sasaran kemarahan ibu dan ayah. sebab dia suka sakat adik. kalau adik salah dia juga yang kena marah, sebab aqil kan abang haha.. sulung tapi manja.. poning makcik.. ada je nak itu nak ini.. mainan punyalah banyak.. ni tengah tuntut lego. koser mak. benda tu kan kecik2. nanti aku juga yang sakit jiwa mengutip.. sayang aqil anak manja ibu..

anak bertuah dan anak yang soleh. kena cakap yang baik2 kan untuk anak :-)

Si kakak - Aisyah Humairah

2 tahun 7 bulan. Always wanna be like princess.. sekarang kan musim frozen.. alahai duk ulang pakai baju frozen aje.. tak frozen, baju princess disney yang lain.. garang kakak ni.. kalau kita marah, dia lawan balik.. solutionnya kena cakap baik2, baru dia lembut. hmm..masih pakai pampers lagi. tapi dia tahu geli. asal kencing nak suruh salin pampers. makan masih menjadi masalah baginya. oklah tak delah masalah sangat tapi badannya kecil. baru 9kg.. underweight..kalau di ajar ABC bolehlah. tapi masih belum faham.. nak ajar ngaji pun tak faham. kita ajar dia, dia ajar kita balik. pening mak.. Suka berangan jadi cikgu.. hehe.. nanti dia pegang buku, diri depan tv, dan cakap sorang2.. jadi kak ros atau cikgu jasmin dalam upin ipin. hobi terbaru suka sangat tengok upin.. suka sangat main playdoh.. dia ni ada habit baby lagi. hari tu dia masukkan playdoh dalam hidung. ku ingatkan hingus hijau rupanya playdoh. nasib baik playdoh tu jenis kena air dia mencair.. kalau tak, tak tahulah apa jadi dengan hidung dia.. dengan adam pun kena hati2. semalam dia suruh adam makan polistrin. dah masuk mulut pun. bila difikirkan macam tak habis manja lagi aisyah ni.. dah kena marah dengan ibu.. ibu sayang aisyah.. 

my little princess.. anak solehah ibu

Si bongsu (iye ke bongsu) - Muhammad Adam

2 bulan 3 minggu.. Alhamdulillah. makin berisi adam ni.. berat 2 bulan 6.35kg.. semangat.. bantal peluk ibu yang terbaru.. anak patung kegemaran seisi keluarga. time dia baik perangai, suka sangat. time dia nak tidur ya Allah rasa "anak sapa la ni". haaa.. dia kalau nak tidur atau tak cukup tidur, meraung tak berenti. nak kasi nenen pun rejek. kena bertenang dulu bawa jalan2 baru ok.. ni dipanggil mat buai atau mat tak boleh bising. haha. tak boleh bunyi pinggan or sudu mulalah berjaga. ni dah seminggu hantar rumah pengasuh sama dengan aisyah.. oklah.. cuma pengasuh pakai buai yang enjut auto tu.. me no like tapi tak nak susahkan orang memandangkan keadaan anak kita pun payah juga untuk dijaga. kalau aisyah dulu pokpok je atas lantai dah tido.. Apa-apa pun ibu doakan adam sihat2 selalu, membesar dengan baik dan menjadi anak yang soleh. ibu sayang adam juga.. serius  boy yang dah pandai borak2 dan mula senyum2.. tapi suka teleng ke kiri. may be dari dalam perut macam tu kot sebab telinga kiri dia dulu macam berlipat.  now tengok macam dah ok.. Adam juga minum susu ibu. meneruskan legasi abang dan kakaknya. alhamdulillah.. later will story about precious milk..

adam anak soleh yang comel.. 

Ok tu je nak share untuk hari ni. nak solat dan prepare untuk menu petang ni.. Selamat berbuka. hati2 di jalan raya. semoga kita mendapat keberkatan di bulan Ramadhan yang mulia ini.. amiin.. bye wassalam



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails