Friday, May 30, 2014

merdeka

Assalamualaikum..

yeay!! merdeka dah orang berpantang ni :-) jumaat genaplah 45 hari. Alhamdulillah.. aku pun tak sure 44 hari ke 45 hari kena berpantang. takpelah, apa2 pun dah selamat.. boleh makan apa saje kah? boleh keluar jalan2 tanpa stokin tebal? dah boleh buat kerja rumah kah? sikit2 bolehlah kan.. actually tak lepas hari pun aku dah berlepas ke mana2 dah. hehe..

Adam masih selsema dan batuk. tadi aku tepuk2 belakang dia dengan posisi meniarap. keluar lendir2 kahak dan hingus dia. sian dia tido hidung tersumbat. baby mana boleh makan ubat selsema dan batuk kan. tapi tadi amik juga la ubat titis hidung nak kasi clear hidung dia. ni dah lega agaknya boleh tido dah.. nafas pun tak de lah teruk macam malam sebelumnya..

Esok jejaka2 kesayanganku balik!! rindu. dah 2 minggu tak jumpa. ni last la ni ulang alik ampang kluang sebab minggu depan dah balik ampang. rindu sama rumahku juga. Aqil minggu ni tak berapa telefon ibu.. tak rindu ibu la tuwww... takpe, next week ibu jaga kamu 3 beradik ye. camanalah keadaannya. nanny part time pun dah habis 'kontrak' esok. hope semuanya ok dan anak2 ibu tak nakal2 ye. hope ibu sabar lebih dengan karenah 3 anak ni.

ok ok.. ngantuk sudah..layan jelah gambar kami ni ye. sejak update pakai hp ni tak tentu arah dah  susunan gambar dalam blog ni. without caption lagi. hope uols faham lah ek. bye. wassalam...

Sunday, May 25, 2014

simpanan

Assalamualaikum..

hai. seperti biasa malam2 ni jadi burung hantu. sebelum tidur main game dulu. hehe. sebelum main game, kena layan adam yang melalak bagai nak rak ni. dia macam tu la, tidur siang dia ok je. malam je buat hal. kena dodoi2 dulu, dah kasi nenen pun reject. last2 pujuk dia tepuk2 badan dia, dah puas nangis, senyap. kasi nenen balik baru ok. hidung selsema pun ye juga. hmm ragam anak2.. ni dah selamat tidur, alhamdulillah..

Esok nak gi jalan dengan mama. haa.. pegi bando je. orang sini kalau cakap nak pegi bando tu maknanya nak gi supermarket. hehe.. kalau abg ipar aku cakap nak gi town. org perak tu. kalau hasben cakap nak gi seremban sebab dia duk lenggeng ;-) tak tau la korang panggil apa. tapi kalau kat kl kita specific kan nak gi jusco ke, klcc ke.. hehe.. eh panjang plak explanation.nak gi parkson sebenarnya.

tapi dalam masa yang sama nak gi buka akaun th adam ni. bila baca2 balik apa yang perlu, tak cukup pulak dokumen iaitu surat beranaknya! ada dengan ayahnya. alamat, delay la ye nak buka akaun adam. duit2 orang kasi tu sume nak masuk sini. bahaya wooo ibu pegang lama2, kang boleh terpakai pulak. hehe..

Semua anak2 ku aku dah buka akaun th. akaun pertama yang aku buka untuk diorang. simpan semua duit kat situ termasuk duit raya. aqil dan aisyah dah cukup duit dan dah daftar haji. hehe. adam pun kalau dah cukup 1300 nanti ibu daftarkan ye :-)

Bila anak2 dah bertambah, cabang perbelanjaan ibu dan ayah meningkat jugala kan. tapi tak pe, percaya dengan statement setiap anak tu membawa rezeki kepada keluarga. rezeki bukan pada duit saje. macam adam ni nanti kena amik takaful untuk dia juga. aqil dan aisyah dah amik pru bsn takaful. aqil 100, aisyah 120  dan adam pun mungkin amik plan yang sama macam aisyah.  senang amik dengan orang yang kenal ni. kalau ada apa2 refer diorang terus kan. macam ejen takaful aku yang baru ni macam tak best je. lambat respon. kenal sebab dia datang ofis. kata nak mesej, sampai sudah tak de. ni yang malas ni. aku tukar takaful lain baru tahu.

lagi simpanan untuk anak2 ialah selalunya aku akan buat potongan gaji untuk diorang. ayahnya amik sorang, aku amik 2 orang. sorang rm50. tapi adam belum stat lagi. macam aqil dulu aku potong rm10:-P pastu up la skit kan bila dah naik gaji. pernah juga simpan rm50 untuk sspn aqil. sekali je pastu tak simpan dah sebab dah tak wajib katanya.. kan ke kalau nak minta ptptn nanti wajib ada sspn. now tak wajib dah. banyak cabang lain nak guna. huhu..

nak tak nak kenalah menyimpan juga. ni akaun th ni nama aku sebagai pendeposit. nanti diorang dah besar boleh la letak nama sendiri. tapi  jangan duk korek sudah bila dah besar nanti ye. ibu dah daftar korang pegi haji. kalau ada rezeki umur diorang 40 tahun dah boleh pegi :-) tapi kalau duk korek camana nak cukup duitnya kan... gitu la serba sedikit cara kami simpan untuk anak2. harap2 tak berusik sampailah tercapai hasratnya.. kan.. simpan mengikut kemampuan aku juga. kot kalau sume simpan nak makan apa pulak ye dok. huhu.. sikit2 la. kalau ekonomi dah meningkat insya-Allah bertambahlah lagi.. kan...

Eh oklah dah panjang berjela ni. korang doakan aku murah rezeki ye :-P mata pun dah ngantuk ni. camana nak bangun awal esok ni. ok bye. wassalam..

p/s : 40 hari dah. yeay!

Friday, May 23, 2014

mek aisyah

Assalamualaikum..

Salam hari Jumaat. lepak2 atas katil bersama anak2.. nak umpan aisyah tidur tak dapat2. masih bertenaga lagi tu. adik adam pulak bila dah umpan dengan nenen, selambak dia muntah balik sampai terkeluar kat hidung. hmm dah terlebih kenyang la tu. tapi masih nak ngempeng. adam sekarang dah pandai meragam. dah kurang sikit waktu tidur dia. dulu masa belum sebulan, dalam 24 jam tu, sejam je kot dia bukak mata. yang lain, tidur. menyusu pun mata tutup. ni bila dah lepas hari, pandai nak jalan2 pulak sebelum tidur. maka adik2 ku dikerah bawa round satu rumah dulu. hehe. nanti dah duduk rumah ampang, sapelah nak tolong aku nanti. semua kena buat sendiri dengan 3 ragam anak yang berlainan.

Aisyah kat sini ok2 aje. lately suka tukar baju. aku marah juga mula2 pastu dah tak terlayan dah. ikut suka la nak pakai baju apa. kadang tu aku tak basuh pun baju yang dia wat main tu.. esok pakai lagi.. memang baju yang sama je dia nak pakai.. hobi dia juga suka kacau adik dia tidur. camanalah budak tu nak tidur dengan aman. kalau aku nak mengepam, dia dah rasmi dah corong tu letak kat dada dia. hehe. kalau aku tengah nenenkan adam, dia pun nenenkan anak patung dia juga  sambil selawat. gitulah anak2 girls ni, meniru je apa ibu buat ye. lagi satu suka masuk bilik tokma dia. main lipstik dan bedak. huhu.

okeylah. tu je nak update. tak de aktiviti apa petang ni. cite kegemaran tak de hari jumaat ni :-) ok bye. wassalam. happy school holiday. selamat bercuti. selamat balik kampung kepada yang berkenaan. minggu ni aqil tak balik.

p/s: pantang day 38th

Wednesday, May 21, 2014

Aktiviti waktu berpantang

Assalamualaikum.

Selalu sangat idea datang tengah2 malam nak mencoret sesuatu dalam blog :-) saje nak share dengan readers semua aktiviti berpantang kami 3 beranak kat rumah mama ni. Hehe..

Pagi. Dalam pukul 9 lebih baru bangun. 3 beranak ni bangun lewat. Antara aku dan aisyah akan terbangun dulu. Pastu adam time nak mandi baru suruh dia bangun dengan buka kan baju dia. Kalau tak, dia akan tidur dengan lenanya. Hehe. Ok dah bangun aisyah akan berebut nak mandi dulu. Padahal time mandi dialah yang akan menangis sebab tak suka ibu jirus air kat kepala dia. Dunno why.

Aisyah dah settle.adam pulak. Pengasuh time pantang a.k.a cik mah akan mandikan adam dan siapkan adam. Sementara ibu settlekan aisyah. Amik masa woo nak settlekan dia sebab memilih baju. Boleh mendatangkan amarah kalau nak siapkan dia. Silap hari bulan kena lepuk dgn ibu. Ok. Siap aisyah. Ibu mandi pulak. Mandi ibu kejap je. Kalau rajin pakai herbal bath. Selalunya malas. Pas mandi berbenkung pulak. Kalau rajin, sapu firming herbs kat perut. Selalunya malas jugak. Haha.

Siap semua pagi tu pukul 11. Baru boleh minum. Kadang biskut cicah milo je. Pastu tungku. Haha. Kesian bertungku tengahari. Nak wat camano. Tapi kali ni aku suka la tungku..biarlah tengahari pun. Hiks..pastu baring2 layan anak. Tengok ulangan cerita korea king of ambition. Sementara tunggu tengahari nak lunch pulak. Kalau weekdays, mama beli lauk. Weekend je mama masak. Makan je la apa yang mama beli..

Then pukul 3 cerita kegemaran dah start. Temptation of wife. Harus amik port yang selesa depan tv. Pukul 4 tak de cerita menarik. Aku payah sikit tidur siang sebab bangun pun dah lambat. Tapi kadang lelap juga. Umpan aisyah utk tidur sekali. Hehe. Petang pukul 5 siap2 kan anak2 untuk.mandi. Time ni cikmah dah balik. Kalau dia ada, dia mandikan adam. Kalau tak, aku je mandikan..

Pastu minum petang milo dan biskut lagi. I like tapi yang i dont like is nanti berak keras. Eeee tak suka.. Tapi kegemaran camana tu..  ok malam pulak, makan nasi. Mesti kena makan sebab aku cepat lapar. Breasfeed kan.. Tiktoktiktok dah pukul 11 jom aisyah kita gosok gigi salin pampers. Tapi tak semestinya dia tidur. Ada je benda dia buat. Hmmm. So sekarang, yang burung hantu ialah ibu ;-)

Ok. Nak tidur dah. Hari ni dua kali pam susu. Dah 2 hari juga tak pam. Sebab malas. Teruk betul. Kena rajin2 pam kalau tak lepas ni memang tak de peluang dah nak buat extra milk sebab akan pam dan pakai esok hari time ibu keje. In and out without extra replacement.. Semangat kena lebih. Oklah. Gitulah cerita time berpantang. Rutin yang sama. Tak sabar nak balik rumah. Bersama azam  baru. Cewah.. AZam la sangat. Insya-Allah akan dicuba :-) bye wassalam

Monday, May 19, 2014

Rambut lebat dah tak de

Assalamualaikum..

Haa.. Sambungan dari cerita kenduri. Adamkan dah dibotakkan. Tapi kali ni dengan pak sedara dia yang buat.. Tak pelah sape2 yang buat janji perkara sunat dah terlaksana. Sepanjang dicukur dia tidur je.. Senang keje kan. Hehe..

Kalau ikukan hati sayang nak botakkan sebab rambut dia lebat dan halus macam baldu. Aqil dan aisyah pun tak delah selebat rambut adam.. Tapi proses mencukur senang je ibu tengok :-) lepas ni uncle oko boleh buka kedai cukur rambut baby :-P

Lepas dah cukur, boleh timbang di kedai emas dan nilai timbangan boleh disedekahkan kepada orang susah. Aku tak pegi timbang lagi rambutnya. Tunggu ada orang bawa :-) jom tengok gambar adam semasa dan selepas dicukur. Bye wassalam..

Kenduri kesyukuran Adam

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. Kenduri kesyukuran Adam telah selamat dilansungkan pada 17/5 sabtu malam ahad.. Macam2 ada. Murah rezeki adam, banyak orang kasi makanan kali ni. Ibu tak habis pantang lagi, makan juga. Nak rasa. Boleh dah kan :-P kambing golek, nasi putih, ayam golek, gulai kawah lembu, puding kastad, cendol, ubi kayu sambal ikan bilis, udang sambal petai dan kuih muih. Upss rendang dan pulut kuning nenek lenggeng pun ado sekali.. Alhamdulillah.. Tapi dari senarai di atas a few je la ibu makan.. Xsemua.. Al-maklumlah menyusu badan. Kang kembung perut adam ibu juga yang susah.. Ni pun tadi dia susah nak tidur malam, kembung agaknya. Ingatkan ibu jadi zombie malam ni, rupanya tidak. Tertidur juga dia. Dengan kentut2..

Ok.. Jemputan orang surau dan jemaah taman sahaja. Sedara mara.. Kawan2 tak de.. Dan hari ni, adam juga dah selamat dibotakkan.. Nampaklah kulit kepala dia macam ada putih2 tu.. Tq uncle oko cukurkan rambut adam. Bersih sangat. Ayah adam rushing nak balik tadi sebab bawa mak mertua dan mak sedaranya.. Sempat hantar adam pegi check up dan tinggalkan ibu di klinik, ramai sangat orang.. Upss.. Perkembangan adam ialah beratnya dah capai 5.3kg untuk sebulan dan panjang 57cm. Semua yang jumpa cakap besar baby.. Iye.. *senyum* baby kencing manis ku jawab..

Time kena cucuk nangis kejap je.. Doc kasi ubat titis mata sebab mata kiri berair dan bertaik lama dah. Hope cepat baik bila dah pakai nanti. Esoklah titis. Pastu ibu rancang nak amik family planning kegemaran ibu iaitu noriday. Bukanlah gemar sangat sebab bila makan pil period tak datang/tak menentu. Tapi kalau nak sendiri2 takut terbabas pulak. Heeee..

Eh campur2 entry ni kan. Kejap pasal kenduri, kejap pasal check up. Tu tandnya entry bolok. Hehe.. Tak pelah sekali arung je.. Ok. Kenduri lauk alhamdulillah habis. Bungkus2 kasi orang bawa balik. Ada balance sikit la.. Oklah tapi penat sangat belakang. Yelah dah lama rehat badan ni pastu bila kena berjalan sana sini jadi cepat penat.. Bila dapat baring baru ok tu pun berharap kalau dapat urut sedapnya.. Nan hado.. Bila bangun tido alhamdulillah ok balik..

Oklah. Tengok gambar je la ye. Bye wassalam

Thursday, May 15, 2014

Adam sebulan

Assalamualaikum..

Maghrib time.. Baring kejap sementara nak tunggu makan. Mata ni dah ngantuk sebenarnya. Siang tak tido. Layan cite filiphine best woo. Temptation of wife. Hehe.. Ok hari ni adam dah sebulan. Alhamdulillah. Kejap je masa berlalu. Tapi kenapa aku rasa macam dah laaamaaa aku berpantang? Huhu. Tak sabar nak habis 45 hari ni. Buat keje sikit2 tu boleh dah.. Tapi bukan kerja berat ye. Nanti dah nak habis pantang aku nak panggil makcik urut. Katanya terbaik. Nak torai la ni. Hehe..

Eh balik kepada adam yang dah sebulan ni. Amboi dia.. Sebelum 30 hari, tido dan susu je kejenya. Aku pulak risau nape budak ni tido je kejenya.. Bila dah nak sampai bulan, dah pandai 'panggil2' kita. Dia kan bukan reti nangis slow2. Tak de nak rengek2 ni. Celik mata terus masuk high pitch. Buat orang gabra je.. Pastu tido nak ada orang kepit. Ni cara2 nak ngempeng pun ye juga. Hmm.. Tak boleh ajar ni. Tapi satu cara mengatasinya aku tiarapkan dia. Tapi under supervision la. Kejap je nak kasi dia lena then terlentangkan balik.. Selalunya time siang la dia suka ek ek ek. Malam alhamdulillah senang tidur..

Time mandi tak suka terlentang. Dah nak hujung2 mandi mulalah meraung. Samela kalau nak pakai baju. Baru nak belai2 tuam etc tak menyempat2 meraung.. Tuam kat telur  penting ye ibu2, especially anak lelaki. Nak elak angin pasang.. Lagi apa ek pasal adam ni..oh mata dia belah kiri masih bertaik lagi. Nanti ahad ni 1st check up dia nak minta ubat mata kat doctor. Aku dah titis susu ibu. Xjadi pun. Huhu..

Oklah.. Nanti sembang lagi.. Nah koleksi gambar adam :-) bye wassalam.. Upss aisyah humairah demam campak naik bintik merah. Takut pulak berjangkit adam. Ok bye





Sunday, May 11, 2014

Selamat hari ibu

Assalamualaikum..

Selamat hari ibu kepada semua ibu-ibu di dunia.. Tahun ni seperti biasa tak de apa yang special. Tapi lain sikitlah tahun ni sebab dah jadi ibu kepada 3 cahaya mata.. Alhamdulillah.. Aqil pulak dah pandai kasi ibu kad :-) inisiatif dari cikgu sekolah agaknya. Hehe.. Tq cikgu sekolah aqil.. Aqil tak cuti lama weekend ni. Sebab esok dia nak pegi kilang coklat dan mini zoo. Excited dia. Bayar rm80.. Excited nak naik bas. Tadi pun bangun pagi cakap dengan ayah nak balik kl nak pegi lawatan. Padahal esok. Huhu. Sabo je lah anak ibu ni..

Petang tadi mendonat. Minggu ni paling banyak aktiviti buat roti dan puding. Bukan apa, excited nak pakai oven noxxa dari amway 3 in 1. Tapi mama punyalah. Aku punya tak de stok lagi. Hari tu buat roti sarang lebah. Pastu buat puding milo lapis oreo. Pastu donut. Malas nak upload kat fb sebab hari tu ada kawan tegur dalam pantang kena rehat. Actually aku tak buat keje berat pun. Buat roti dan donut pakai bread maker. Masuk2 bahan dalam tu dia gerak sendiri. Buat puding pulak, adik aku yang tolong bancuh. Aku baca resepi dan jadi mandor je. Haha.. Gitu la kisahnya..

Actually lagi 3 hari genap adam sebulan. Yeehaaa.. 17hb ni kenduri kesyukuran untuk adam. Aqiqah dia dah selamat melalui ez qurban.. Alhamdulillah. Nak amik sunat hari ke 7.. So weekend depan just makan2 biasa tapi ada gak kambing golek ayah nak. Goodies untuk tetamu kaklong dah bagi. Alhamdulillah. Jimat kos di situ. Aku maybe bagi bunga telur je lah. Hehe. Penampilan istimewa maybe MIL nak datang juga. Okla tu..

Oklah. Nak siap2 nak keluar pegi rumah nenek :-) ikut orang berjalan. Macam2 dalam kepala ni nak beli itu ini. Tengoklah kalau larat, keluar kereta Kalau kejap2 je ok lah. Hehe.. Mood nak sopping online memang tak de. Semua barang dah cukup. Ok bye wassalam..

Monday, May 5, 2014

Cuti 4 hari

Assalamualaikum..

Kembali berblogging. Hehe. Kejap rajin kejap malas. Malas tu bukan apa, takde benda nak cerita.. Tu yang seminggu baru nak cerita. Aqil dah selamat balik ampang setelah 4 hari bermain tak ingat dunia. Bangun seawal pagi dan tak tidur petang. Kalau tak tidur petang,means malam tidur awal la. Sama la dengan aisyah. Siang berjaga lepas magrib dah pengsan dah..

Seronok budak2 ni dapat main kat sini. Bila tak jumpa, rindu. Bila dah jumpa bergaduh je kejenya. Haha. Ada satu word aqil tak dapat nak tahan gelak. Dia gaduh dengan aisyah pastu aisyah cubit perut dia. Dah aqil nangis datang mengadu kat ibu. "Adik cubit.. Tertanggal dah pusat aqil" haha. Dari nak marah terus ibu ketawa. Ni mesti penangan tengok pusat baby adam kan. Aqil aqil...

Baby adam pulak kejenya memang tidur je kan. Petang tadi mandikan dia air auam. Patut air paip terus je kan. Sebab sambil mandi pun boleh layan tidur tutup mata. Dah siap pakai baju nangis kejap tidur. Ni bila ibu nak tidur, dia pulak terkebil2 matanya. Hmmm... Macam2 ragam anak2. Aisyah jadi penghibur atok dan tok ma. Bila aqil dah balik ampang, dia ikut atok gi jalan. Pandai bawa diri aisyah ni.. Sian dia..

Haa... Mood baking sudah kembali. First bake ialah roti sarang lebah. Sedap tapi muak. Maybe terbanjir sikit sos butterscotch tu. Bahan ada lagi tapi mama cakap nanti dulu la.. Muak. Hmmm.. Tapi sedap je aku makan. Hehe.. Lepas ni nak buat puding pulak.. Hehe. Nak buat kek mixer tak de kat sini.. Tak pelah.. Laterlah.. Ni kat rumah ni adik bongsu cuti sem. Adalah orang aku nak minta tolong beli itu ini nanti :-)

Upss. Hari ni hari ke 20 dah adam. Berat dia dah 5kg ++. Kenapa plus? Sebab timbang tangan nurse bawa tadi sampai 5kg je. Tak mampu nak tampung berat adam yang lebih tu. Hehe. Tapi aku rasa anak2 aku time 6 bulan ke bawah je bambam. Nanti dah 6 bulan ke atas, kurus je. Huhu.. Hai, baru 3 minggu ke... Lambatnya nak habis pantang. Bosan weih. Tapi aku masih berpantang. Pakai je apa yang ada. Bengkung tungku sume masih on lagi.. Tak habis nifas lagi meh... Herba tea dah langsai. Walau pahit ku telan jua.  tapi tang perut awat tak putih lagi.. Huhu. Ada ke product yang best2 cepat skit elok perut aku ni. Hehe.. Tang ketiak pun risau. Ada lagi benjolan2 tu. Huhu.. Think positive je la..

Oklah nak tido dah good nite :-) wassalam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails