Monday, April 28, 2014

Sembang kosong

Assalamualaikum..

Eh dah habis hormon pregnant ni rajin pulak update blog. Memanglah.. Salahkan hormon kalau malas update tu. Korang2 yang dah lama tak update blog tu nak salahkan hormon apa plak. Hehe.. Ni saje baring2 adam dan aisyah dah tidur maghrib2 ni.. Aisyah siang tadi tak tido.. Ada kawan main. Mama dah keje minta tolong jiran yang surirumah temankan aku dan mandikan baby.. Ada la dia bawa anak yang diasuh baya aqil. Main dengan aisyah. Tu yang tak tidur siang tu..

Adam pulak lepas mandi petang adalah celik kejap.. Pastu sambung zzzz balik.. Nak bina badan. Tu je la keje baby ni kan. Tidur susu. Kadang aku saje kasi dia nangis nak kasi kembang paru2 dia.. Dah puas lama skit nangis baru nenen.. Hehe.. Ni dah bengkok2 tidur. Suka sangat mengiring ke kiri. Punca susunya di situ. Jangan teleng sebelah sudah..

Bila diimbas kembali macam tak percaya je aku dah selamat melahirkan. Macam masih terasa2 perut yang boyot dan tegang tu. Kalau ikut jadual scan, semalam EDD aku. Kalau ikut period 8/5. Macam tak percaya budak 4kg lebih dah selamat keluar normal. Macam tak percaya babyku dah 2minggu ok.. Tapi lambatnya proses pantang ni. 44 hari ok. 30 days more -_- maka, percayalah kamu di alam pantang o_O

Tu pun aku dah ajak mama pegi beli susu aisyah kat kedai baby. Kalau kat kluang ni suka pegi smart kid kedai baby :-) tapi kejap2 je la sebab aku pernah keluar masa pantang, tak leh nak lama2 sangat, terasa cepat penat. Maybe badan belum baik betul kan..

Aisyah bila dah jadi kakak ni alhamdulillah. Aku tak de lah stress macam aku pantang dengan aqil dulu.. Aisyah pandai bawa diri. Kadang kesian tengok dia. Main sorang2, nyanyi sorang2, tengok tv, main kaler buku sorang2. Kalau dia dah bosan sangat, dia minta susu dan terus tidur. Itulah aisyah. Senang dijaga.. Tapi hari2 nak pakai baju princess.. Baju princess ada 5 helai je.. Basuh pakai basuh pakai.. Makan kena paksa. Nak makan sendiri. Nak makan lauk je..

Ya Allah, teringat semalam dia suka buka video dalam hp aku ni. Kadang tu dapat video wasap dari sape ntah. Video orang kena 20 kali sebatan kat penjara. Aku pun tak pernah tengok. Aisyah yang buka. Beria dia tengok sambil tanya apa tu bu.. Aku ni heran video apa yang duk kira2 ni. sekali tengok video bontot orang dah luka2. Aku tumpang tengok juga sampai 12 sebatan pastu tak mampu tengok dah. Kesian sangat. Insaf terus weih. Orang tu jerit Allahuakbar. Daging punggung dia sampai terketar2 selepas kena sebat tu. Huhu.. Tu siksaan di dunia, di akhirat kita nanti camanalah. Nauzubillah.. Memang beri kesan betul kat aku. Aku dah delete dah video tu sebab aisyah suka tengok. Huhu. Nak kasi kat mama tengok dia pun tak sanggup.

Eh dah berjela pulak bebel kat sini. Yelah kita tak de teman bicara. Bicara di sini saje lah. Hehe.. Petang tadi sempat dah aku soping online. Sikit je lebih kepada barang aku je. Barang baby macam nak beli kat kedai lagi puas hati. Kalau terdesak je la beli online. Lagi pun semua macam dah complete je. Kalau nak beli pun beli barang bf je.. Eh ok.. Bye.. See u again :-)

Sunday, April 27, 2014

Weekend ayah and aqil

Assalamualaikum...

Hai.. Boring2 meh kita update blog. Hujan sangat lebat sekarang ni.  Abang aqil dan ayahnya dah selamat pulang ke ampang lepas lunch setelah 3 hari 2 malam di sini. Sian aqil. Asal nak balik je tunjuk perasaan. Tak byebye ibu pun. Masuk keta terus baring kat belakang. Alhamdulillah.. Good job my dear husband boleh jaga aqil. Hehe. Kami keraskan hati tak ikut perasaan kesian kami kat aqil. Kalau ikut atok dan kawan2, suruh aqil cuti sekolah je sebab kesian.. Tapi rasa rugi pulak dah bayar rm 450 tau tak boleh minta balik duit sekolah dan taska tu .

Dia datang mood sedih tu time nak tido je ibu tak de.. Time siang ligat dia main. Ni balik kluang pun bukan nak jumpa ibu sangat, nak main je. Dah pandai cari kawan. Huhu. Diam2 pegi rumah jiran belakang. Asyik2 tanya darwisy (anak sedaraku) bila nak datang. Puaslah dia main kat sini. Ajak tok ma main badminton la. Nasib tok ma pun minat main badminton. Main kolam la.. Aisyah pun dah tidur bila aqil balik ampang.

Adik adam asyik tido je. Time nak nenen je pandai pulak menangis sekuat hati panggil ibu ni. Sabo je lah. Abang dan kakaknya suka cium2 adik yang sorang ni.. Sampai busuk bau air liur pipi adam ni. Hehe. Jom tengok aksi adik adam tidur. Syok oo gomol budak ni. Bambam..

Oklah.. Tunggu khamis pulak abang aqil dan ayah balik sini. Panjang sikit cutinya. Amik cuti tersepit jumaat tu. Sian ayah aqil mesti penatkan every weekend ulang alik. Kali ni wajiblah kot every weekend sebab ada aqil kan. Kalau nak 2 minggu sekali pun tak pe tapi kesian kat aqil tak dapat jumpa ibu. Huhu. Sabarlah.. Ok bye. Adik dah bangun nak nenen :-) wassalam

Friday, April 25, 2014

Pantang cara ku

Assalamualaikum..

Salam hari Jumaat!! Hari ni dah hari kesebelas aku berpantang.. Alhamdulillah.. Syukur.. Aku tak delah berpantang 100% strict kan. Kalau dapat macam tu memang bagus sangat. Pantang ikut suka. Tapi kalau tak tahan sangat aku tak ikut. Contoh, pakai sweater. Aje gila pakai sweater panas2 buta ni. Haha. Kat kluang ni panas weih.. Tapi petang kang hujan so malam je la sejuk..

Hari tu sampai2 kluang singgah rumah nenek. Tak pakai sweater, yelah ekon keta ayah macam tak berapa kuat. Kena tegur dengan neneklah kenapa tak pakai sweater. Kuang kuang kuang.. Sama juga macam semalam, nenek datang baru nak pakai stokin :-P tak tahan panas, tapi aku pakai selipar rumah. Tapi tidur malam memang wajib pakai. Ekon tak buka tu pun aisyah dah kata panas. Buka kejap then tutup balik.. Aku ni tak leh sejuk2 sangat sebab takut menggigil tengah malam. Sama penyakit macam mama. Dah kena dah satu malam tu. Menggigil2 sebab tak pakai selimut. Alhamdulillah boleh bangun sendiri amik sweater semua. Kalau tak, kejung aku atas katil. Huhu..

Lagi, dah start mengelat makanan pantang. Dah mula jeling2 lauk orang. Hehe.. Adalah rasa sikit nak amik pedas2 dia kan. Takkan nak makan lada hitam je, bosan dah.. Tapi sikit je la. Beringat jugak.. Ni esok mama kata nak masak nasi dagang la, sotong masak merah la.. Huhu. Kita tengok je la..

Bab bertungku dan berbengkung ada rajin sikit la. Dulu malas nak tungku. Now oklah adalah sehari sekali walaupun kadang2 termiss. Yelah, ni baru jaga 2 anak, baru nak buat itu ini dah ek ek ek dah. Sempat sapu param dan pilis.. Oh kali ni set berpantang ditaja :-P adik aku punya dia tak pakai masa pantang. So dapatla kat kita set tanamera.. Tapi leceh gak set ni sebab banyak benor nak kena pakai.. Siap study buku dia tu. Huhu. Kata nak cantik macam retis. Huhu. Cuma yang air herba tu belum makan lagi. Aku just pakai luaran je dulu.. Kalau ada orang sapukan lagi best :-)

Aku just makan lebihan vitamin shaklee masa pregnant dan juga jelly gamat.. Ingat nak beli produk makanan sunnah qaseh gold tu tapi tak beli lagi. Susu alhamdulillah macam biasa mencukupi. Adam pun banyak menyusu. Berak kencing pun banyak.. Oklah nanti sembang lagi. Nak gi makan jap.. Menyusu kena makan banyak. Ni berat badan oklah dah hampir ke berat badan yang normal. Last sebelum bersalin 55kg, now dah 48kg. Oklah. Dah tak yah nak kurus sangat  sebab lepas ni mesti cengkung punyalah. Dengan puasa lagi, bf lagi kan.. Makan kena jaga. Hehe.. Ok bye  wassalam...

Tuesday, April 22, 2014

Muhammad Adam nama diberi

Assalamualaikum..

Hari ni dah hari kesepuluh.. Nama dah siap register. MUHAMMAD ADAM BIN MOHD ZAKI. Simple dan senang dipanggil.. Alhamdulillah tali pusat pun dah tanggal hari ketujuh. Syukur.. Kadang ngeri nak jaga tali pusat dia. Macam sakit je kan. Padahal tak de efek apa pun..

Alhamdulillah adam ni buat masa ni senang dijaga. Cuma first nite kat rumah ampang menangis tak sampai sejam sekali waktu tengah malam. Aku dan mama yang gilir2 berjaga. Memang mencabar betul. Bila dah nak subuh baru dia tidur. Dalam hati aku ni, masaklah kalau hari2 macam ni. Jadi zombie la ibu..

Rupanya keesokkan malamnya, nangis dah berkurangan. Mama pulak dah pergi perlis. Tinggal kami 5 beranak je. Lama juga aku dapat tidur. Hehe.. Rupanya dalam baik ada buruknya. Nurse datang melawat suh bawa baby gi cek jaundis. Patutlah ko tido je ye. Kuning rupanya. Huhu.. Alhamdulillah.. Kuning tak lama. Lepas cek kat hospital hari ahad, doktor kata dah normal dari 8.0--->6.6.. So ibu lega di situ. Tak perlu ulang alik gi klinik. Kena monitor je lah. Berak baby pun dah kuning2.. Susu ibu pun dah makin banyak. Penat dia nak minum. Hehe..

Aku baru stat pam hari keempat hari tu. Dapat 1oz je susu pekat.. Tak pe simpan dulu.. Nanti la pam.. Hehe.. Sekarang ni masalah aku sama macam time aisyah dulu. Ada ketulan kat bawah ketiak, dua2 pulak tu. Banyak biji2. Doctor dah kasi antibiotik. Dia kata breast tissue. Tapi aku masih risau. Sebab macam tak hilang je lagi.. Risau.. Huhu..hope tak de apa2 yang serius. Takut...

Ok till then. To be continue.. Wassalam.

Saturday, April 19, 2014

Pengalaman bersalin anak ketiga part 2

Assalamualaikum..

Alhamdulillah sekarang aku dah berada di kluang berpantang bersama baby dan aisyah. abang aqil tinggal dengan ayah sekolah ye.. line p1wimax kat rumah ni sangat slow.. Ok sambung balik cerita. selepas delivery, nurse letak atas dada. masa ni kelabu lagi anak aku, dengan lendir2 tu kan.. rambut lebat itu yang aku nampak.. nurse suruh susukan baby sebab gula dia rendah. dah setengah jam tu nurse cucuk kaki dia lagi, sekali tu gula dia makin turun.

so doctor kata admit nicu la sebab takut dia hypo. badannya debab kena minum banyak susu. lagi pun susu aku tak de lagi. ada tapi kolostrum la. bila dah masuk nicu of course la bagi susu fm kan. masa ni aku redha je la sebab aku pun memang  tak larat nak bangun gerak. katil hospital tinggi. nak turun kaki nak kencing pun tunggu waktu melawat husband yang bawa gi toilet.

Nak berjalan ke nicu tu memang taklah kan. nak kayuh wheel chair sendiri pun tak mampu sebab tanganku ada cucuk jarum tu. sakit.. panjang jarumnya.. so dapat direct baby time husband datang je la.. sian masuk nicu tu tengok babies yang halus2 may be tak cukup bulan. yang baby aku ni penuh semangkuk tapi dia just monitor gula. bermalamlah aku semalaman di wad..

Kalau ikutkan doctor pagi beranak, tengahari dah boleh balik. tapi takkan nak tinggal baby kat hospital kan. orang lain tido dengan baby, aku sorang2 je. rindu nak jenguk dia.. tapi tak berdaya. tapi tak pelah aku dapat berehat sekejap sebelum balik rumah..

Husband pun dah keletihan ke hulu ke hilir nasib rumah dekat dengan hospital..      uri bawa balik lenggeng mak mertua dan bidan kampung basuh dan tanamkan. bidan tu cakap ni ramai anak dia ni, dia tengok biji2 darah kat tali uri tu rapat2 dan banyak. hehe.. kalau ikut hasben nak tutup buku dah.. kuikuikui..kalau ikut aku, macam nak sorang lagi kalau boleh nak girl. tengok tetek baby ni terbelah. haha.. percayalah sangat.. tapi tu lah. hajat di hati tu nak 4, tapi kok banyak masalah semasa mengandung.. pikir banyak kalilah dulu.. ni pun dah 4kg lebih... lagi tua lagi berisiko pregnancynya..

Bila dapat tahu pregnant memang seronok. tapi semasa pregnant tu dan hujung2nya sendiri yang rasa, sendiri yang tanggung.. mulalah kata cukuplah tiga je.. semasa kesakitan melahirkan memang nekad, cukuplah tiga.. tapi... bila dah elok sikit, perasaan cukup tu dah goyah dah. haha.. tapi tak pelah, rezeki Allah yang tentukan... sampai masa nak kasi, ada lah. anak2 ni semua pembawa rezeki dan pencen kubur kita nanti. harap2 menjadi anak yang soleh dan solehah.. amiin..

oppsss.. actually masa nak lahirkan baby, nurse tak sempat tengok buku pink tu last scan doc berapa. tu yang dia nampak kepala baby dia kata baby kecik je.. sekali tu lahir2,  timbang 4.19kg.. hehe.. gitu la ceritanya..

Di kesempatan ini, aku nak ucapkan terima kasih banyak2 kepada nurse dan doctor hospital ampang.. kepada suami tersayang tentulah yang paling utama sekali. terima kasih banyak2 ke sana ke mari uruskan hal ibu ni.. jaga anak2 lagi.jaga makan minum ibu ni.. kemas umah etc. minta ampun dan maaf  sekiranya ada kata2 yang menyinggung perasaan abang. biasalah emosi  orang berpantang. teetttt... kepada mama ayah dan mak terima kasih sudi jaga kita dalam pantang.. ni mama cuti seminggu. kepada adik beradik tq sudi masakkan utk kita semasa masa pergi perlis.. kepada kawan2 opis yang sudi melawat dan memberi hadiah untuk si kecil, tq so much. semoga korang dimurahkan rezeki dan lepas ni turn korang plak.. teeetttt :-p

Untuk anak2 ibu aqil dan aisyah.. ibu sayang anak2 ibu walau pun ibu selalu marah korang..nanti sama2 tolong ibu jaga baby ye.. Semoga rumah kita akan lebih ceria dengan kehadiran baby baru ni.. amiin... 

Nanti aku update gambar baby ye. bye.. wassalam

Pengalaman bersalin anak ketiga

Assalamualaikum..

Hari ni hari kelima kehidupanku sebagai ibu beranak tiga.. Alhamdulillah, kesihatan beransur2 pulih. tapi mestilah masih tak berupaya nak laju2 kan. mulut je laju :-p Adik baby pun alhamdulillah ok je. cuma kuning sikit, dari 7.2-7.3-8.0 pulak hari ni!! tak pelah, anggaplah biasa anak2 ku kena jaundis ni.. so setakat ni tak de rawatan apa yang aku berikan cuma kerapkan breastfeed je lah.. muka dia pun ada simptom2 macam aisyah dulu, merah2 macam kena gigit nyamuk..

Ok berbalik kepada niat asal.. aku nak share lah dengan korang semua pengalaman bersalin anak nombor tiga kali ni.. Alhamdulillah boleh dikatakan agak mudah bersalin kali ni.. Syukur sangat pada Allah SWT kerana memakbulkan doaku.. Ceritanya begini.. 14/4 (Isnin) ada appoinment dengan doktor kat hospital. nak tengok berat baby dah berapa kg. masa ni baru 36 weeks 5 days.. scan scan scan, doktor dapat 3.69kg.. So doctor kata tengok 38 weeks nanti camana pulak berat dia. memang kena operate ni sebab dia kata ukuran perut baby dalam scan tu pun dah besar.. gitu..

Penantian setengah hari kat hospital hari tu, amat mengecewakan.. tapi oklah dapat MC hari tu sebab tunggu lama, patient ramai 110 orang aku nampak kat whiteboard.. aku sedih gila la bila kata kena operate.. mengalir air mata ni bila kenangkan nasib diri.. ramai je orang operate tapi susah kan nak jaga diri sendiri kalau operate, nak bangun susah, segala2nya susahlah.. gitu...

So balik rumah.. rehat2.. tido.. petang tu masuk toilet, ada lendir putih dah macam jeli besar gila tapi tak de pulak campur2 darah ke apa. so aku ingat keputihanlah kan. so ignore.. malam tu macam biasa.. tak de apa. dapat makan nasi dan milo ais.. pasrah je lah, malas aku nak control2 ni.. Malam tu tido macam biasa, bangun kencing malam pukul 2 tu pun memang tak de tanda lagi.. Sekali tu tengah2 tido, rasa macam terkencing. aku ingatkan aku kencing. ignore je lah. sekali tu bangun pukul 5 lebih sebab sakit perut nak berak. sembelit pulak tu. huhu.. aku tengok yang aku terkencing tadi tak de bau air kencing pun. ignore lagi..

Tak lama tu dalam 5.30 pagi, macam sakit pinggang mild. tapi kerap dalam 5 minit selangnya.. aku macam konfius. braxton hicks ke apa ni. google jap. kalau braxton hick dia irregular dan selalunya datang masa 2nd trimester macam tu.. tiba2 dalam duk baring2 tahan sakit tu, tangguh2 lagi solat subuh.. tiba2 pop!! satu letupan kecil diikuti dengan air meleleh keluar!! sebelum ni sempat message kawan aku bagitahu keadaan aku camana..

Sakit masa ni dah bertambah kerap, aku rasa dalam 2-3 minit sekali dia datang. cepat2 mandi.. masa mandi ni meleleh lagi air ketuban!! cepat2 mandi, nak juga solat. sebab masa aisyah dulu aku tak tahu kena solat walau dah keluar tanda. selagi belum keluar darah nifas, kena solat juga..so kali ni tak nak mengulangi kesilapan lalu.. cepat2 solat, dua kali kot aku amik wudhu' sebab air ketuban keluar lagi masa tu. sembahyang duduk. nasib masa solat tu sakit tak kuat sangat. Alhamdulillah. selesai tanggungjawab, cepat2 pakai baju..

Hasben uruskan anak2. goreng ayam aqil dan hantar aisyah ke rumah pengasuh. berpeluh2 dia ke sana ke mari.. lepas hantar aqil kat tadika, cepat2 pergi Emergency. rumah dekat je kan dengan hospital. masa ni sakit dah menggila. terangkat2 tempat simpan barang kat break tu.. tak dilupakan baca lailahailla anta subhanaka inni kuntu minazzolimi.. sampai2 kat hospital air ketuban dah cret cret cret. basah kusi keta.. pegi PAC, cek semua dah fully buka nurse kata. masa tu dalam 7.30 kot. Bawa pegi labor room, pasang CTG semua, nurse suruh teran. masalahnya tak sakit camana nak teran. hehe. tunggu sakit baru teran..

Ramailah ni doktor ada 3 orang kot. dan nurse ramai juga. may be aku patient pertama kot pagi tu, tu yang ramai berkumpul. tapi takpelah semua perempuan.. semua bagi sokongan moral. "cepat dik, sikit je lagi, kepala kat sini dah".. dengan dua kali teran, alhamdulillah pukul 7.47 pagi, keluarlah budak tembun ni terus menangis dan terkencing sekali.. "alah kecik je baby ni, meh timbang sikit" 4.19kg!!! hah terkojut mak.. itulah baby GDM.. semangat weih.. Alhamdulillah.. dapat bersalin normal. hasben aku pun tak sempat tengok aku bersalin, pergi cari parking.. sampai2 je nurse suruh azankan..

Style aku bersalin dari no 1-3 adalah terkepit2. hee.. bengang je nurse dan doktor tu aku tak nak buka luas2. bukan tak nak buka, tapi aku takut terabak je. aku jenis lawan sakit.. Dia kasi tiang suruh tendang pun aku tak reti guna. suruh paut kaki pun tak berapa nak paut.. terangkat bontot sikit dan terkoyak lah sikit.. kena jahit.. sakit jahit tu memang terasa. dia bius sikit katanya.. tapi masih rasa tarikan kulit tu.. awww. ngeri. tapi tak pelah semuanya dah selamat..

Ok nanti aku sambung cerita selepas meneran apa jadi ye :-) ok bye.. to be continue


Thursday, April 17, 2014

Our 3rd edition.. Alhamdulillah

Assalamualaikum..

Hi alls!! Alhamdulillah.. Aku telah selamat melahirkan baby boy pada pagi hari selasa 7.47am 15/4/2014 di hospital ampang... On 36weeks 6 days.. Syukur sangat dapat bersalin normal juga kali ini tapi dengan keluaran yang lebih besar. Baby boy kali ni pecah rekod 4.19kg!!! Ye, sangat semangat..montel. Baby GDM, kencing manis.. Alhamdulillah Allah makbulkan permintaanku dari awal lagi memang nak sangat bersalin normal lagi. Laterlah aku cerita pengalaman bersalin kali ni ye..

Now dah hari ketiga beliau menghirup udara dunia. Alhamdulillah. Pada peringkat awal ni agak sukar sebab malam dia tak berapa tido. Tido kejap nangis. Tak dapat nenen merajuk panjang. Suara dahla kuat... Nak bagitau satu taman agaknya dia dah lahir.. Alahai, jadi zombie la ibu...

Now, ketiga2 anakanda sedang tido. Kepenatan. Oh ye,berpantang di ampang seminggu ni. Then hari Isnin balik johor. Sebab parents nak pegi kenduri cousinku kat perlis weekend ni. So malam ni dan esok tinggallah kami berlima berpantang sendiri. Weekend kak long datang tolong mana yang boleh la..

Emosi anak2, oklah.. Seperti biasa aqil yang lebih emosi. Tak nak pergi sekolah, nak ibu.. Aisyah ok je dia dapat adik. Risau dikorek2 mata adik.. Oh kami baru discaj hospital semalam sebab baby hypo. Dia kan debab, gulanya rendah. Terpaksa masuk nicu. Kalau tak, on the day aku bersalin dah boleh balik. Tapi masuk nicu tu dia monitor gula baby je. Okla.. Cuma kena kerapkan susu badan.

Susu ada.. Think positive. Tapi 3 hari ni kolostrum dulu. Belum susu putih lagi..baby pun tak de masalah sucking cuma kalau tak dapat tangkap, menangis macam kena cubit.. Stress mak kau. Tapi tak pelah. Sabar. Pahala. Ingat tu je lah..

Ok till then bye wassalam. To be continue..

Friday, April 11, 2014

girlish Aisyah Humairah 2 tahun 4 bulan

Assalamualaikum..

Salam hari Jumaat!! tengahari tadi pegi merayap kat area medan MARA kejap.. cuci gambar yang sebenarnya dah beribu2 tapi tadi cuci 300++ keping je.. dapatlah 35 sen sekeping.. kena tunggu dua jam tapi tak dapatlah nak tunggu. esok lusa lah pegi amik.. ni kira second round cuci gambar. kesian kat aisyah bila belek2 gambar dia dalam album, tak de pulak gambar dari baby.. aqil je yang ada gambar dari baby.. pastu pegi amik baju kurung yang ditempah kat MARA, dah siap dah. hee... terbang duit mak.. tak pelah pejam mata -_-

Minggu depan dah masuk 37 minggu uols.. hmm.. hari isnin ni amik cuti.. pagi ada appointment kat hospital ampang. petang pulak kena jumpa pegawai sains pemakanan kat KK. bawa aisyah sekalilah sebab dia pun dah lama skip timbang.. yelah, asal pegi berat kurang... dah memang gitu beratnya.. tu yang malas nak pegi tu. kalau dapat pegi, pegi. kalau tak dapat, terpaksa skip.. 

Kalau ikutkan adalah dalam seminggu kot aisyah tidur tak nenen.. dia boleh tidur sendiri. tapi 2 malam lepas, sebelum tidur, ntah apa gian kot duk nak selak2 baju. aku baru nak puji bagus aisyah ni faham ibu dia. ibu kata tak boleh nenen terus dia tido. tapi kelmarinlah, dah tangan tu sibuk je menyelak baju ibu. huhu.. baby nak kuar dah ni adik oiii.. udah2 la tu. tak de apa pun. susu dah kering.. hehe..

Lately dia suka nyanyi.. lagu yang dia dapat pun pengaruh dari Aqil.. suka baju princess.. memang girlish la ini budak.. kalau tak de gambar princess dia kata baju tak cantik.. dah dapat pakai, main pusing2 kembangkan baju. hehe. kebanyakkan baju yang ada gambar princess tu pengasuhnya yang bagi.. kat rumah pengasuh ada budak2 girl baya aqil. pengaruh rakan sebaya la tu.. 

Kalau dengan aqil, asyik nak bergaduh je. tengoklah kadang mood baik, main sama2. kadang sampai mood tak baik, asyik nak mengadu je kejenya. kata aqil buatlah, aqil amik lah. haish macam2...

 testing baju

sukanya dia

baju gedobos sikitlah dik. tapi belasah je lah

ni pic masa kat Jusco.. tunggu abang main..

melentok2 ambil gambar..

dapat belon..

Inilah perihal anak dara ku.. kalau dapat main play doh tu, memang dia suka sangat. tapi ibu tak larat nak layan. sebab nanti sepah2.. cebisan2 playdoh tu buat ibu berang. hehe.. sabar lah ye nak. nanti dalam pantang nanti adik duk dengan ibu, ibu beli mainan untuk adik ye. dia bahasakan diri dia adik.. habis tu dalam perut ibu ni panggil apa? adik baby? hehe..

Oklah selamat berhujung minggu kawan2.. hari ahad ni ada perjumpaan ibu bapa kat taska aqil.. apalah yang nak dibincangkan. tentunya pasal anak2 kan.. hmm. oklah.. doakan lah aku bersalin awal ye kawan2.. bye wassalam...

Tuesday, April 8, 2014

Risau

Assalamualaikum..

Ni tengah baring2 kat rumah. Hari ni ada cek up dan BSP sekali.. Dapat MC.. Hehe.. Sempat lah pegi servis kereta dan basuh kereta sekali.. Setakat pukul 2 tadi, result bsp ok. Semua 5.+ je.. Now berehat di bawah kipas full speed. Hehe. Nak naik atas malas betul.. Takut dah naik atas terlajak tidur pulak..

Sekarang ni, musim gatal2 badan pulak. Pantang berpeluh, mulalah menggaru macam apa.. Pastu sedap je mengeruk kan. Haa.. Aku rasa kulit kering kot atau kulit aedang meregang. Pastu kat jari2 ni semua kulit2 tepi kuku tu terangkat. Nak kata kurang air, tak juga. Sebab aku memang minum air banyak. Lebih dari 1 liter sehari..

Pastu yang merisaukan lagi, my baby consider besar. Sekarang dah 3.1kg.. Hmm... Ni baru nak masuk 36 minggu. Doc nak tengok minggu depan then decide nak operate ke nak induce ke.. Takutnya. Serius dua2 aku tak nak. Kalau boleh biarlah sakit secara natural. Kalau dah baby besar nak normal camana.. Waaa.. Takut.. Kalau operatu tu aku tak pernah alami lagi. Tapi orang kata susah nak jaga perut tu, sakit kan bila nak bergerak...hmmm kawan2 doakanlah aku cepat bersalin supaya baby ni tak lebih dari berat yang mampu aku tanggung..

Oklah.. Nampaknya hari dah nak gelap. Nak hujan lagi petang ni.. Sedapnya mentidokan diri. ;-) ok bye. Wassalam..

Monday, April 7, 2014

alhamdulillah..

Assalamualaikum..

Salam hari Isnin :-) Pagi yang penuh keceriaan. walau pun kat rumah agak angin sebab dak aqil tu meragam pagi ni.. hee.. apalah hariku tanpa ragam anak2 kan. sape lagi nak anginkan ibu dia ni kalau tak aqil :-) pagi ni ayahnya yang masakkan nasi goreng. tq abang.. esok lusa masak lah lagi ye. elok sangatlah tu, praktis before ibu balik kampung berpantang :-)

Lagi satu khabar gembira, ingat tak exam yang hari tu aku cite tu.. alhamdulillah lulus okeh.. ni kalau tengok markah mesti lulus paras2 hidung ni. macam tak caya je lulus. aku pun dah tak ingat sebenarnya dia nak bagitahu result dia dalam bulan April. tup tup dapat message. Alhamdulillah. tengah breakfast tadi masa terima message.. nasib dah habis makan. kalau tak mesti tak selera nak makan. kekeke.. terus segar bijik mata :-) ramai tertanya, so dah lulus jadi apa? tak jadi apa pun.. kena buat report then kena interview.. kalau lepas, dapatlah title Sr. = surveyor. title je lah. setakat ni tak de kenaikan gaji or pangkat yang dijanjikan. huhu.. rumors kata, tengah fight. tapi rumors je lah. huhu. report pun kena buat betul2.. interview paling takut sebab aku ni tak berapa nak confident dalam berkata2. cewah.. 


Lepas tu, terus pegi discussion projek kat sini je.. agak bengang juga dengan sindiran sorang bos tu. ye, aku memang banyak tak tahu.. dia tanya tanya pasal kontrak, aku cakap lah nanti aku refer bos aku. macam dia tak puas hati sebab tak dapat jawapan on the spot. depan kontraktor plak tu.

 "u ni macam banyak tak tahu je"
terkesima kejap. 

"memang la en. XXX, saya baru je pegang nak berjinak2 pegang projek ni, tak sampai setahun pun lagi" - gelak-gelak tapi makan dalam

"yelah, kalau u tak tahu pun, u kena tahu sebab ni task u" 

eh, dah ko tu patut lagi tahulah kan sebab ko dah 48 pun.. lagi2 part dia plak tu.  tersentap kejap. tapi tak pelah, memang aku tak tahu pun. aku kan blur. kalau jawap on paper may be boleh goreng tapi tak delah semua aku tak tahu. adalah benda yang kita tahu dan tak tahu kan. kang kalau jawab kang salah, bagi ajaran sesat pulak.. pastu aku refer bos aku. alah, bukan jauh pun nak pegi. aku ngadulah kat dia.. pastu bos aku cakap, eh meh sini suruh dia jumpa saya.. padahal meeting kat sebelah2 je, tak panggil saya pun. haha. padan muka.. nasib dapat bos yang back up staff.

Tak pelah, adatlah bekerja kan.. learn from zero. bukan semua orang pandai pun kan.. tapi as a senior officer tak perlu lah kerek macamkan ko tak pernah jadi junior. ok bye. wassalam

Friday, April 4, 2014

4414

Assalamualaikum..

Salam hari Jumaat.. semalam result BSP is flying colour. hehe.. Alhamdulillah.. ok. xde merah. paling tinggi pukul 10 pagi tu 5.9.. petuanya apa tau, tak makan nasi.. memang menjadi. tengahari tu dah lapar gila, aku makan lauk je tau.. lepas cucuk pukul 8 semalam, terus pegi makan kat JM Beriani kat Tesco. hehe. balas dendam. hehe. tapi lepas2 ni aku kena control la kurangkan karbo dan yang manis-manis.. 

Perjumpaan dengan doktor pakar semalam agak merisaukan.. Dia kata dia tengok perut aku ni macam orang dah cukup bulan. padahal baru 35 minggu. scan uri pun dia kata uri dah tua. huhu. sedih pulak aku cakap dia kata uri aku tua. yelah, aku paham maksudnya uri tu dah matang. baby besar sikit. terms dia Large Gestational Age. aku balik aku tengoklah wikipedia apa maksudnya. huhu.. korang google la sendiri. nak explain pun tak reti.. Doctor asik duk kata betul ke tarikh period awak ni. betul.. aku memang particular sikit bab2 tarikh ni. sebab aku memang catit.. 

So dia kasi appointment kat hospital 14/4 ni.. nak decide kot. actually aku takut juga. aku haraplah kelahiran kali ni biarlah secara semula jadi juga sama macam abang dan kakaknya.. tak nak lah induce ke operate ke.. ketakutan nak bersalin tu terasa2.. camanalah keadaan aku nak bersalin nanti kan.. semoga dipermudahkan.

Lepas dengar doctor cakap macam tu, terus berazam nak kemas beg semualah. sekali tu tidur lagi baik. haha.. weekend ni lah start kemas.. ok bye. nak tidurlah. tengahari ni tak gi mana2 pun.. lepak kat opis je lah. bye. wassalam

Wednesday, April 2, 2014

35 weeks

Assalamualaikum

Hallu April!! Bulan yang ditunggu2.. tak lama. paling lama 5 minggu je lagi cukup 40 minggu. kalau paling awal, 3 minggu je lagi der.. adui.. berdebar ada. cuak pun ada.. camanalah nak lalui proses bersalin kali ni.. Camanalah dugaan sakit kali ni ye.. mudah-mudahan dipermudahkan Allah.. bersalinkan, semua orang sakit kot. ada ke tak sakit. huhu.. untunglah.. rezeki dan bahagian masing-masingkan.. kejap atau lama.. hope sakit tak lama.. think positive..

Macam pagi tadi. seawal pagi aku memang sakit perut. sakit yang nak genggam tangan pun tak daya. aku konfius, ni sakit nak beranak ke nak berak ni. haha.. sekali tu, masuk bilik air, siap melabur semua.. still sakit lagi.. hmm may be makan banyak, lepas tu tidur mengiring belah kiri, terhempaplah usus besar tu, tu yang sakit perut nak terberak agaknya. haha. now dah ok dah..

Sian aqil hari ni tak sempat nak masak nasi goreng. makan nasi putih dan ayam goreng je.. ayahnya yang goreng. semalam dia kata hari-hari nak makan nasi goreng ibu. ibu masak sedap. iyolah tu.. tapi ibu dah penatlah hari2 bangun masak nasi goreng.. kadang tu bekalkan roti je kat sekolah. tu pun balik komplen. hari jumaat je lah yang ibu free sikit. tadi pun dah punch lambat, 8.04 minit.. sebab memerutlah kot lama sangat. haha..

Semalam, aku goreng ayam tu memang dua ketul pastu dia tanya kenapa ibu goreng satu je. ibu goreng dua lah. dia kata ayam goreng tu berjalan kot. hmmm.. ntah-ntah kawan dia amik. tapi aku tengok sisa bekal dia tu, memang tulang ayam tu satu je. ke mana merayap ayam goreng tu ye. sian anak ibu dapat makan satu je. hehe..

Minggu ni tak mengaji seminggu. tok guru tak sihat dan ada program pulak. tak pelah, biar ibu ajar. nak ajar baca buku pulak. nampak gaya macam tak reti baca lagi.. matematik tu kira oklah dah boleh kira pakai jari. tapi kena polish betul2 la.. naik darjah satu kena lancar semua tu. kalau tak, ketinggalan nanti.. 

Oklah, dah petang. nak balik dah.. tadi sorting gambar yang nak dihantar cuci. gambar aisyah tak de lagi dalam album. sian aisyah. hehe. banyak gila. tadi dah sort dan buang2 pun dah hampir 300 keping. ada yang buat collage nak print 5R atau 8R. tengoklah yang mana cantik.. 300 keping tu baru separuh tau, belum masuk umur 2 tahun ke atas lagi.. tak pe, slow2 nanti kita tapis lagi. print yang mana cun je. hehe..

Ok. esok ada check up dengan doktor pakar waktu petang. ntah berapa kilo lah adik baby ni. hope everything okay.. ok bye. wassalam..  


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails