Wednesday, January 29, 2014

mood ke laut mehh...

Assalamualaikum..

Hari ni mood sangat ke laut.. laut china selatan perginya. cewah.. siap dah ada hala tuju mood aku ke mana. mood nak bercuti larr.. orang lain raya, kita menumpang gak nak bercuti kan. Lepas ni tak de cuti best2 dah.. aaa nak cuti!! sekali tu tadi aku boring2 tahap dewa kat opis ni, aku apply satu hari cuti iaitu esok. hehe.. nak buat apa tak tahu tapi saje je lah melepak kat rumah renung siling :-p

tadi pagi bawa aisyah jumpa pegawai sains pemakanan. budak underweight kan. macam2 kena interview dengan pegawai tu. pegawai ke doktor ke tak tahu lah. tapi bukan doktor kot..  interview tanya makan apa dalam seminggu. berapa kali, berapa mangkuk, berapa sudu makan.. haaa... aku ni main ingat2 je lah. dah kita kerja kan.. aku amik time malam dan hujung minggu jelah.. so rumusan dari itu, aisyah ni kurang karbohidrat.. sepatutnya budak umur macam aisyah, 3 tahun makan 4 mangkuk nasi sehari.

Tapi, dak kenit ni makan bukan mangkuk.. berapa sudu je dia makan.. kalau sekali makan dengan kitorang, adalah dalam 3 sudu nasi je. selebihnya dia makan lauk.. suka makan lauk je.. Jadi kena kerap kasi dia makan, 4 kali sehari makan dan snack time 2 kali.. so total dia kena makan ialah 6 kali.. Kalau bubur tu campur butter sikit.. kasi makan yang lemak dan berminyak sikit.. dah boleh campur satu sudu minyak dalam makanan dia. lama dah kot campur. tapi tak pelah, kita cubalah lepas ni kan. multi vitamin pun dah bagi.. harap2 bolehlah weight gain sikit kan bulan depan. next appointment bulan 3 tau.. dah terpaksa attend banyak kali appointment dengan klinik.. tak pelah, kalau tak banyak kerja pegi je lah, kalau kerja banyak, kita buat2 lupalah ye :-p

Okay.. back to work now. Selamat bercuti untuk semua rakan2. Hati2 di jalan raya. Pandu cermat jiwa selamat :-) Bye. wassalam

p/s: boring-boring suka baca entry lama-lama. pandai juga aku menulis. haha.. tu lah kelebihan ada blog ni. mengimbas kenangan suka dan duka.. Harap2 blog ini berkekalan untuk tatapan suami dan anak2 ku  kemudian hari :-)

Tuesday, January 28, 2014

oh mat aqil

Assalamualaikum..

Kisah mat aqil bersekolah pulak kali ni.. Mood nak buat homework ikut rajin dia.. tapi kebanyakkannya tak susah lah nak suruh buat homework. kadang tu sendiri je buka buku siapkan kerja. Kerja sekolah dia disiapkan waktu petang kat taska. tapi aku check juga time balik tu, kadang tu tak siap. Jadi kenalah buat kerahan tenaga sikit. Lepas maghrib pegi mengaji kat rumah belakang. dalam masa sejam lah dia tak de dari jam 8-9 malam. Balik tu pun, cikgu mengaji kasi homework juga. suruh dia tulis2 sementara tunggu turn nak mengaji. 

Tulisan tu memang tak lawa. yelah, budak baru nak belajar menulis kan. kenalah selalu berlatih tulis2 baru kemas. Kaler pensil dah hilang 3 batang. sebelum ni dah hilang sekotak, nasib jumpa balik.. ada dalam bakul, buat penat je marah aqil. hehe. now pensil case dia pun dah bercampur aduk, yang mana aku rasa obvius barang orang, aku suruh pulang balik.

Hari tu, bawa balik jam kawan dia. suka suka je. nasib aku cek beg dia.. esok terus pesan kat cikgu. pastu tak de dah jam tu dalam beg aqil. Semalam, buku latihan pulak hilang. hilang atau tertukar not sure sebab cikgu gantikan dengan buku baru. Aqil cakap tu bukan buku dia. yelah, dah banyak buat dalam tu tiba2 cikgu tulis homework banyak2 page macam aqil tak pernah buat. ntahlah konfius i.. terus mesej kat pengetua dia. suruh tengokkan kenapa buku tertukar atau hilang sedangkan buku2 latihan ni tak pernah bawa balik melainkan ada homework.

Kalau time nak ajar2 ni, aku belum start lagi. nak ajar dia membaca macam payah sikit nak follow sistem sekarang ni. dulukan lain kita belajar membaca kan.. aku pun macam kena study balik. dia kan main suku kata. takpelah, nanti kalau dia dah pandai belajar kat sekolah aku test sikit2 lah kat rumah. hehe. 

Sekarang sibuk menghafal surah dan lagu2. tapi yang menyakitkan telinga bila mana lagu dan surah2 tu dibacakan semasa mandi. ee.. geram pulak. dah kata dalam bilik air tak boleh baca mengaji-ngaji ni. main sebut je.. main hafal je.. yelah, budakkan. baca pun tak betul dan main2 jek.

rajin-rajin belajar aqil :-) 

Ingatkan nak suruh aisyah belajar sekali.. ee budak bertuah tu lagilah. lain yang diajar, lain yang dibuat. huhu. yelah kecik lagi kot. 2 tahun 2 bulan kot :-) tapi dia suka buku tulis2 ni. tapi memang conteng je lah kejenya.. suka sibuk2 nak main buku aqil. bongkar barang aqil. hee... nak ajar pun dia masih tak faham lagi. bolehlah nyanyi abc tu.. camanalah nak hantar sekolah tahun depan ni, sebab dia kan lahir hujung tahun :-) dengan orang yang dia tak biasa dia takut. kalau tak nak hantar dia sekolah tahun 2015 means tahun dia 4 tahun, kenalah ajar sendiri di rumah.. tengok juga progress dia camana kan. 

Oklah, ngantuk sangat dah petang2 ni. macam2 dah aku makan tadi. limau lah, biskut lah.. tapi mataku masih kuyu. ok bye. wassalam...

p/s : eh lupa nak cite. semalam aqil kata bontot dia sakit. aku pun tengoklah. bagitau dia agaknya basuh berak tak bersih kot. lain kali pakai sabun basuh berak tu. dia kata ada spiderman nak keluar kat situ, dia nak buat sarang. haha. lawak betul. ntah2 cacing kerawit ke apa.. tengok macam tak de apa pun..aqil aqil.. macam2..

Monday, January 27, 2014

25 weeks

Assalamualaikum..

Hallu alls!! Happy monday. happy ke... ke blues tak habis2.. hehe. aku ok je. kerja tak busy sangat. ntahlah hari ni ofis senyap sunyi je. ramai orang cuti. bos besar pergi umrah.. Jadi agak tak proaktif di situ :-)

Weekend seperti biasa tak lekat kat rumah. kali ni balik kampung suami pulak. Asyik tak lekat rumah je weekend, rumah jadi apa ntah. ada satu projek mengemas bilik tak gerak2.. macam tu je lah rupanya. Nak buat sorang2 memang tak larat. lebih2 lagi nak angkat berat kan. 

Oh ye.. aku dah 25 minggu. pagi tadi check up. oklah tak de apa. berat terkini ikut timbangan klinik 51kg. compare dengan check up lepas naik 500gram je. haa.. dimanakah silapnya. aku ni dah risau2 tahap tak mo makan dah. mengenangkan nasib badan perut besar. risau takut ada kencing manis pun ye. tapi tadi ok plak beratnya. alhamdulillah la kan. cuma kena inject ATT dos tambahan. sampai sekarang terasa sakit lagi tangan kiri aku ni. huhu.. anje anje sangat.. ee memang sakitlah..

Bawa aisyah sekali timbang. naik beratnya jadi 9.1kg tapi masih dalam line kuning. Jadi 29hb ni ada pakar pemakanan datang klinik, jadi kena pegilah sebab dulu dah tolak sekali sebab asyik gi klinik je kan. malas pulak aku rekod kehadiran aku tak cantik nanti.. aisyah dapat multivitamin. dah 3 botol kot dapat, tapi tak pernahnya habis sebab rasa dia ubat. cubalah buat rasa sedap sikit, laju jelah budak tu minum kan.. tak pelah, kali ni try kasi habis tengok keluar tak dia dari kepompong kuning tu..

Bila dah half way ni, macam2 perasaannya. suka, sedih, rasa nak menangis, emosi tak menentu. kadang rasa seperti dipermainkan, rasa seperti kurang kasih sayang.. eh gitu pulok..  ah malaslah cite pasal ni..  baby  aktif alhamdulillah.. bila gerak2 suruh ayah dia rasa, malu pulak nak gerak.. aisyah dan aqil ok je. asyik nak cium perut ibu. so sweet. jangan bila adik keluar awak jeles pulak ye :-) owh dia masih lagi menempel dengan ibu time nak tidur. kalau tak, dia tak dapat tidur. sian aisyah.. Aku harap dia dapat berhenti sendiri.. oh jantina setakat scan terakhir may be baby boy:-) selang bunga. kena dapat sorang lagilah ye, hope dapat girl :-) tapi sebab aku dah ada boy and girl, aku tak kisah, asalkan selamat sihat walafiat cukup sifatnya. amiin... Dugaan mengandung kali ni pun tak habis lagi, dah fikir no 4. teettt :-)

Tentang sembelit aisyah, dah dapat solution. aku pakai TANAMERA VIRGIN COCONUT OIL. ni adik aku yang kasi. Alhamdulillah, menunjukkan perubahan yang baik. even najisnya masih bulat2 tahi kambing tapi dia dapat membuang tanpa terseksa.. so tiap2 hari pagi dan malam, aku titiskan dalam susu dia. jadi tiap2 hari dia akan membuang. susu tukar balik susu LACTOGEN MADU. oklah kan.. aku pun tak reti dah susu apa lagi nak tukar.. 

banyak kelebihannya. utk ibu mengandung pun boleh pakai buat perinial massage kalau retilah. hehe. untuk sapu2 kat badan sebagai pelembap pun ok juga..

Oklah oklah. berjela pulak dari tak de apa nak tulis.. sampailah panjang lebar macam ni. tak sabar nak bercuti lepas ni tak de cuti best2 dah. cuti beranak terus. may be nak ke Terengganu ikut ayah! sape tak nak ikut, tinggal :-p tapi payah pulak kalau lone ranger nak membawa budak2 kenit dua orang ni, dalam perut lagi.. tak pelah takpelah. adalah yang jaga nanti. ok bye. wassalam



Thursday, January 23, 2014

kenangan sambutan birthday di tadika

Assalamualaikum..

Rentetan dari birthday aqil. Tinggalkan phone nokia untuk cikgu dia amik gambar dan video aqil :-) adalah dalam 22 keping gambar. Cikgu dia ada juga letak gambar kat fb. seronok tengok anak2 happy :-) kat tadika je dapat buat macam ni. kalau kat sekolah betul ada ke cikgu nak layan. pulak tu, student ramai, camana ibu nak bagi2 goodies bag kat kawan aqil. bankrup. hehe.. ni cuma 25 orang je termasuk cikgu.. saje suka2 untuk budak2 kan.. 

aqil and friends. kek seketul je. ibu tak sempat nak goreng2 nugget ke apa :-)

peace yo!!

happynya dia ..

my boy

aqil tengah bahagi2 goodies bag pada kawan2..

kek pilihan aqil. sebab dia tengok macam wax spiderman :-p

Balik rumah teruslah ibu tanya. seronok ke.. Seronok katanya. tapi bubble yang aqil bagi tu cikgu suruh main kat rumah. Aqil pun dapat sebungkus juga. Dia dah pandai. Nak tuntut hadiah. Duk tanya mana hadiah aqil? huhu.. tak delah nak. ibu bagi tak kira masa. rasa nak bagi, itulah hadiah aqil :-) tapi semalam kelakar. balik2 je cakap, ibu, aqil nak kasut roda. haha. ni pengaruh kawan2 lah ni. selama ni tak de bunyi pun kasut roda. kasut roda tu ntah dia kenal ntah tidak. aqil aqil.. ada2 je.. 

Rutin setiap malam, cek buku dia. Pukul 8 aqil pegi mengaji. kat rumah mengaji tu pun acik tu ada bagi dia homework tulis2 sementara tunggu turn. ikut mood dia lah. kalau dia rajin, balik tu terus tulis siapkan homework. kalau homework tadika, petang lepas kelas dia terus buat. bila balik rumah, aku tengok je lah kot2 ada apa2 yang tertinggal ke suruh dia buatlah..

Rutin setiap pagi pulak masak nasi goreng. Minggu lepas, nasi goreng dengan ayam drummet. tapi macam tak elok je makan selalu. Minggu ni nasi goreng dengan ikan bilis goreng pulak :-) ikan bilis pun aqil suka. Kalau nasi satu pot tu, dapatlah buat 3 bekas untuk kami2 bawa ke ofis :-) ayah aqil pun dapat bawa bekal. hehe.. ibu pulak bawa ikut mood. Faktor kawan aqil juga di mana sampai2 je depan pintu tadika "aqil, kita bawa nugget hari ni" nasib aqil tak minat nugget. 

Malam, dah tak masak. Memang nak makan yang simple2 je. sebab ada orang komplen perut dia dah besar. hehe.. Aku pulak, nak kurangkan makan malam, sebab berat badan macam naik banyak je. risau pulak minggu depan check up. Jadi petang balik keje, buat roti bakar.. roti salut telur lah. aik menu roti aje ke. hehe. tak pelah asalkan alas perut. 

Okey, that's all for now.. bye. wassalam



Tuesday, January 21, 2014

Legoland Water Park Malaysia

Assalamualaikum..

Tarik nafas panjang2. may be entry ni panjang kot ceritanya. tak nak buat part2 dah. takut tak habis cerita. hehe.. Yeah.. we went to Legoland Malaysia on 18th January 2014!!! Sebenarnya plan ni dah discuss antara adik beradik. kejap jadi kejap tak jadi. sekali tu jadi. hehe. Pergi ramai2 dengan family seronok sangat. kalau pergi 4 beranak je may be tak berapa fun kot.. Kami beli tiket online. tu pun dah lambat. kalau beli awal seminggu dapat diskaun lagi.. Kalau beli kat kaunter pun dapat diskaun tapi sebab takut nanti beratur ramailah apa lah, better beli online. Yelah, dah ramai2 tu kena beratur lama kang ada yang berangin pulak kan. Jadi, kita beli online je sudah. Rombongan seramai 14 orang dewasa dan 5 orang kanak2 beserta baby dan toddler under 3 years old seorang.. Pergi 4 buah kereta.. 

Bertolak dalam pukul 8.20 macam tu lah. plannya pukul 8 pagi semua kena masuk kereta dah. sekali tu 8 pagi masih lagi berlegar2 kat dapur cari sarapan lah apalah.. last2 8.20 kot baru gerak. tapi tak pelah, memang saje set awal2 tahu dah diorang ni, kalau bagi pukul 8, pukul 830 baru siap. so kira ngam2 lah kan timing i bagi. Oh lupa, i ketua beli tiket, jadi macam ada kuasa sikitlah kan. haha..

rombongan kami. tukang amik gambar ialah pak lang :-)

Kami sampai sana dalam pukul 10 pagi lebih sikit. Masa tu orang dah penuh dah park kereta. dah berderu2 dah orang berjalan ke tempat masuk Legoland.. Cuaca pagi tak berapa panas. actually tak panas mana pun lah, dia ada covered walkway tu kan, kira okeylah.. Berangin je kat sana. tak tahulah johor musim berangin ke apa kan, sebab kat rumah mama pun berangin juga.. Sampai2 depan pintu gerbang legoland semua dah macam apa dah, sibuk nak bergambar kat pintu gerbang tu. kami dapat kat sisi LEGOLAND tu pun kira ok dah. hehe.. So berkumpul depan tu ready nak jalan sama2 masuk ke waterpark.. kaunter tiket water park dan theme park berlainan.. theme park punyalah ramai orang beratur... harga tiket untuk water park sahaja ialah RM 105 untuk dewasa dan RM 85 untuk kanak2 atas 3 tahun bawah 12 tahun.

antara yang sempat 

So, slow2 jalan menuju ke water park. Tiket untuk toddler dan baby tak beli lagi. diorang pun kena bayar masuk RM 10 caj untuk pampers swimming. padahal yang swim nya aisyah je, danish tak delah swim pun. hehe. Kami juga decide nak sewa cabana. cabana ni limited untuk 25 unit je. harga dia full day RM 300. kalau half day dari pukul 2 ke atas baru dapat RM 150. Tapi dari pandangan aku, kalau pukul 2 ke atas tu ikut nasib la, macam tak de kosong je.. Best juga sewa cabana ni. ada peti sejuk dan dapat air bikarbonat dan mineral water free adalah dalam 10 botol. tuala legoland free dan ada 4 seat untuk lepak2.. sesuailah untuk family kami yang ramai ni nak duduk2. ada juga locker nak simpan duit. kiranya terjaga jugalah barang2 compare kalau duduk yang open space tu. locker disediakan kat changing room tapi jauh sikit lah. tak silap aku dalam RM 20 ke atas..

the cabana..

amboi lepaknya aqil.. duk godek2 safety box time ni..

ayah dan mama tak basah pun. jaga cucu :-)

Pada pandangan aku memang best lah dan berbaloi dengan harga tiket yang ko bayar tu.. banyak tempat boleh explore.. semua orang boleh main. kalau mak yong macam aku ni pun boleh gak berendam, main air sikit2. Aku tak de lah naik gelongsor pusing2 tu. Zaman anak dara dulu, benda tu lah duk gila naik kat a famosa water world. hehe.. nantilah kalau pegi lagi nak naik juga benda tu.. adik beradik aku enjoy their vacation. sakan diorang main. yang mana baru lepas pantang pun main gak ala2 superman. balik sakit perut. kahkahkah. rasakan.

superman


bestnya..

Air kolam dia sejuk!!! tak tahulah hari tu je sejuk ke or memang sejuk. Sejuk dan berangin.. Lotion sunburn tu kena sapu kalau tak, terbakar kulit sape2 yang alah tu kan. Life jacket disediakan.. cute sangat. hehe.. Aisyah tak berapa nak mandi sangat. takut air. kat rumah pun memang penakut air. Aqil separuh je dia main. pastu tak nak main dah. penakut main gelongsor. dia lagi suka main kolam berombak..

aqil. lepas main ni terus dia tak nak mandi dah.

berendam time. 

aisyah yang takut air..

Food kat situ standard lah. satu set nasi lemak RM 20. dah ada air. Pada pandangan aku, guard dia tak strict pun. tak check pun beg kitorang curi2 bawa biskut. mak lang aku lepas bawa 2 bekas mee goreng. lepas main air memang kebulur budak2 ni. Ada satu family ni dia bawa 2 bekas mee hun.. Korang cubalah nasib. tapi kalau time korang pegi tu nasib tak baik kena buang ke apa, jgn salahkan i pulak. hehe.. Kalau ku tahu, ku angkut sandwich tapi tinggal dalam kereta. Baju mandi pun tak berapa strict sangat. boleh je pakai t shirt.. cuma ikut certain area contoh gelongsor pusing2 tu dia tak kasi naik kalau baju ko terkibai2. gitu.. dia suh buka baju untuk lelaki la.. untuk keselamatan jugakan. 

ni jelah yang selamat untuk aku cuba :-)

Aku pulak tak main air sangat sebab air dia sejuk. aku tak tahan sejuk. hehe. main yang susur air atas pelampung je. tu pun adik aku teman. tu pun kena simbah dengan air pancut. hehe.. seronoklah.. Ok jom lah tengok gambar selebihnya.. 

perjalanan pulang. sempat beli souvenir..

me with little girl. wearing muslimah swim suit. muat lagi utk preggy mom 6 bulan ni :-) 

aqil dan aiman. having fun there

biasalah bila mak teh nak bergambar ada je sabotaj :-)

mak lang, mama dan cik liza jiran belakang rumah


suasana orang yang ramai tapi still oklah. tak padat

the view from our cabana

new parents..

parents of 2 :-)

Okey. kami siap balik jam 2 lebih. kalau ikutkan nak spend time sampai pukul 6 tapi semua dah letih. jom balik.. Kami ke JPO pulak lepas tu. hehe. tapi kejap je lah. tak de beli apa pun. ok. tu jelah sedikit sebanyak pengalaman bercuti ke legoland. seronok sangat dapat jalan2 dengan family :-) sekali sekala bukan selalu ye dok.. ok bye. wassalam...

note:
#1 kalau family ramai, sewa cabana lagi bagus
#2 makanan luar tak strict sangat. jadi pandai2 lah cover nak save budget
#3 baju pun tak strict
#4 kalau water park better beli kat kaunter sebab tak ramai orang beratur. tapi kena datang pagi lah.
#5 kalau teringat akan ditambah :-)


Monday, January 20, 2014

20 Januari datang lagi

Assalamualaikum..

20 Januari datang lagi.. mengimbau detik kelahiran si kecil Muhammad Aqil bin Mohd Zaki. Alhamdulillah.. baby kecil tu dah 5 tahun pun hari ni. 

Selamat Ulang Tahun yang ke-5 Muhammad Aqil. 

Semoga Aqil menjadi anak yang soleh, berakhlak mulia, hidup bahagia dunia dan akhirat.. Semoga aqil menjadi anak yang mendengar kata ibu dan ayah dan juga menjadi abang yang baik kepada adik-adik..

Semakin besar, semakin banyak akalnya. semakin nakal. hanya kesabaran ibu dan ayah je yang diperlukan untuk menangani anak ibu yang semakin bijak ni.. Bila dah sekolah, lagilah macam2 akal yang dibuatnya. Untuk sambutan hari lahir aqil, ibu dah buat sekali dengan adik aisyah hari tu sekali dengan aqiqah baby danish :-) Tapi, untuk tidak menghampakan aqil, ibu beli juga barang2 goodies bag untuk dihadiahkan kepada kawan2 aqil. Patutnya hari ni nak bawa ke sekolah. tapi tak sempat nak bungkus.. Lepas tu aqil macam request kek spiderman. Ibu tak sempat nak buat kek semalam, sampai lewat dari Kluang. So semua barang tu hold dululah esok baru agih2 kat kawan aqil ye :-)

ni kek birthday aqil masa umur 4 tahun sambut di nursery:-) ibu buat.. hehe

4th celebration di rumah. bersama abang aiman. kek ibu buat jugak :-p

masih lagi anak manja ibu ni dan sangat terasa kalau ibu marah or tak nak kawan dia. cepat2 dia minta maaf

bersama adik kesayangan..

eh ni aqil ke.. hehe. ni lah baby aqil pencetus idea untuk ibu blogging. umur tak sampai setahun kot ni.. 

enjoy his play time moment

latest pic aqil. maaflah aqil. ibu cari2 tak banyak rupanya gambar aqil sorang2 sekarang ni. banyak gambar adik je. hehe

my sweetheart

Kek pulak tengoklah kalau rajin malam ni ibu buat ye. kalau tak rajin, ibu beli je lah. hehe. kalau nak buat, mana pulak nak cari edible image spiderman. huhu. nak lukis atas kek, reti ke ibu aqil ni. hehe. kang kesian pulak tengok kek aqil kalau buruk. huhu.. Tak pelah, kita tengok yang mana sempat ye..

Oh hari lahir aqil tahun ni sangat bermakna bilamana ibu bawa aqil pergi Legoland kan? later will story about this. kira sekali lah ni ye hadiah besday aqil. hehe.. Actually banyak list barang yang dia nak, semua dia kata nak masa birthday aqil. huhu.. alah, dia mesti tak ingat punya. kekeke..

Ibu sayang aqil. love u till Jannah.. Semoga aqil membesar dengan baik. Jangan nakal2 ye.. :-) kawan-kawan ibu, tolong doakan yang baik2 untuk anak bujang saya ni.. tq in advance.. bye. wassalam


Thursday, January 16, 2014

gurau senda anak-anak

Assalamualaikum..

Hai! Selamat pagi. dari satu hari ke satu hari nak update blog tapi tak tertulis2 pulak. beberapa gambar terpendam mungkinkah terpendam selamanya? cewah.. ok pagi ni sampai agak awal di ofis. 7.38 am. Actually i ok je tapi kesian kat en suami yang terpaksa merempit nak kejarkan pukul 8 pagi. hope dia dapat punch sebelum pukul 8 hari ni :-)

Anak2 pulak bagaimana ye.. Hmm.. kisah aqil. hari2 ibu kena masak nasi goreng. kalau bangun lewat bawa bekal roti sapu jem strawberry buang kulit roti. tapi dah 2 minggu dia sekolah ni, kebanyakkannya aku masak nasi gorenglah. nasi goreng pedas ada, nasi goreng butter ada, nasi goreng ikan bilis pun ada. haa.. ibu dah expert masak nasi goreng sekarang ni. haha.. aqil request mesti ada ayam goreng. ayam goreng ayamas je.. 

Tadi pagi masak nasi goreng butter. sedap jugak. letak butter, letak bawang, letak telur dan sedikit kiub ayam. gaul2 jadi warna yang menyelerakan :-) dapatlah aqil dan ayahnya sebekas sorang.. ibu tak pelah, kasi mereka je lah rasa air tangan ibu pagi2 ni kan. hehe.. aqil pulak request nak pakai tupperware baru yang baru beli kat tupperware isnin lepas. ok boleh, jangan hilangkan sudah.. aqil okey je bawa balik, ayahnya semalam dah tertinggal atas motor orang tupperware favourite ibu warna kuning. so dendanya hari ni bawa bekas tau foo fah sahaja ye.. 


Kisah sekolah dia, oklah.. setakat hari ni dia suka pegi sekolah. tapi malas sikit nak buat homework. kena ayahnya yang ajar baru gerak. kelas mengaji pulak alhamdulillah. cuma semalam je lah jiran belakang cakap tiba2 dia nangis nak ibu. ngada2 betul budak ni. ntah pasal apa ntah. tak de kawan kot. kalau buat ayat drama tu no 1. contoh kalau tak nak makan : tulang aqil dah pecah ni. semalam, dia nak nangis masa mengaji, dia cakap dengan jiran, "cuba tengok mata aqil ni, nak keluar air mata dah" haha. ada2 je lah budak ni. sampai jiran aku tu pun takut dah cepat2 hantar balik even tak sampai sejam lagi. 


Kisah aisyah pulak. hmm.. susah hati bila fikirkan dia susah berak sekarang ni.. nangis2 nak berak. pastu dia jadi fobia kot bila nak berak. ni dah 3 hari tak berak2. dah makan ubat lembut najis tak jalan, dah masuk enema pun tak jalan jugak semalam. sabor je lah. haish.. budak ni. apalah nak buat ni..

payung pengasuh bagi. berebut dengan aqil. 

Bestfriend dia aqil lah. kawan bermain dan kawan berebut. apa abang dia buat, semua dia ikut. tak sedar diri tu kecik lagi. kang tergolek sape yang susah. main rebut2 tab, bila sorang dapat, sorang duk menganjing kat sebelah. manalah tak bising rumah. haish anak2 ni.. rambut dia dah mula nak panjang. sementara nak panjang betul, dah macam anak singa dah sebab rambut sikit tapi mengembang. hehe.. 

fokus.

anak singa kecil :-)

Oklah get to go. bye. wassalam

Friday, January 10, 2014

23rd weeks

Assalamualaikum..

Hai uols :-) semalam danh 23 minggu dah baby dalam perut ibu ni :-) update check up terkini tak berapa bagus. hukhukhuk. mak stress sekejap mengenangkan check up hari tu.. Berat naik 2.5kg dalam masa 3 minggu. HB tak berapa elok, kurang 1 point je nak dapat 11 tu.. pastu ada masalah kat kaki di mana merisaukan juga.. malas nak cite kat sini.. nak kata vena verikose bukan. tapi doktor kata kalau lebam membesar, rasa panas kat tempat tersebut, sesak nafas, pergi ke emergency cepat2. sebab takut darah beku..

Result MGTT ok hari tu. before minum air gula 4, lepas minum jadi 7.. border sebenarnya tapi legalah kan. tapi yang tak melegakan ialah kena repeat lagi minum air gula pada minggu ke 28 atau 30 nanti. ai, dulu2 tak pernah pun minum sampai dua kali. huhu.. doc cakap ikut tempat, sekarang banyak pregnant ladies ada kencing manis masa umur 25 tahun ke atas. tu yang kawasan aku kena minum air gula awal sebab ada doktor buat tengah buat kajian. huhu. aku risau bukan apa, malas nak pegi BSP banyak2 kali ke klinik tu. tapi aku harap berharap sangat aku tak de kencing manis. tapi cara2 macam nak ada tu macam dah nampak sebab lately aku suka makan aiskrim. dan juga bukti awal berat aku naik 2.5kg dalam masa 3 minggu tu. nauzubillah. minta jauh lah kali ni. cukuplah aqil seorang je ada kencing manis dulu.

Baby gerak ok. tak scan2 lagi sampai ke hari ni. aku ingatkan doc nak scan masa check up hari tu, sekali dia kata dia tak nak scan. boleh? aku malaslah nak gi klinik bayar tu, buang duit je. tapi tengoklah kalau rasa rajin pegi lah klinik nak tengok baby apa inside. hehe. mak aku cakap tak pe, tak scan, kasi surprise.. hehe. bukan apa, nak tengok baby sihat ke, cukup sifat ke apa sume tu. tu je.. jantina tak kisah boy or girl, janji sihat..

Oklah nak kuar makan dah. terasa2 nak makan kenny rogers hari ni.. ingatkan nak pergi baby expo kat pwtc tapi mengenangkan tak de kenny kat situ, mohler beralih arah. tapi tak pe lah kalau tak dapat pun. asalkan makan.. makcik dah lapor ni :-)

Ok bye. uppss.. i cuti isnin ni .. dapat 4 hari cuti. yahuuu . lepak rumah je. kalau ada sape2 nak ajak jalan2, bagitau ye, nak itut :-p. bye. wassalam..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails