Monday, February 10, 2014

i'm going to seat an exam??

Assalamualaikum!!

Hi!! Hello everyone.. today is monday. Ada yang blues gang ke kat sini.. Aku tak sempat nak berblues sebab hari ni kena attend briefing half day untuk amik Special Professional Practice Accesement (SPPA). Kalau ikutkan ni dah sessi ke 5 sambungan dari tahun lepas. Dan dikatakan ini tahun terakhir untuk amik exam ni.. 

Aku saje mencuba nasib. Manalah tahukan kot2 ada rezeki lulus exam ke, then buat paper work critical analysis dan interview.. Ha, bila masuk briefing tadi, rasa cuak pulak bila nak amik exam ni. al-maklumlah dah laaaaaamaaaa tinggalkan zaman exam ni. adalah dalam 9 tahun kot.. candidates adalah dalam 30 orang. bukan orang JKR je tapi orang luar pun ada.. 

Tapi bila masuk briefing tadi, rasa macam eh best pulak bila study balik. serius tak ngantuk. umum mengetahui, aku ni pantang dengar orang bercakap, aku akan berzikir kiri kanan depan dan belakang. haha.. may be subjek yang dibincangkan adalah penting dan tak sempat nak lelap. menguap pun last2 je.. hehe.. Ni yang rasa kalau malas2 sangat kerja, nak sambung study lah.. :-p

Adalah panel bagitahu camana nak jawab soalan, soalan berbentuk apa, silibus apa. dan soalan2 past year adalah mencabar juga. sebijik soalan macam masa degree dulu. tapi lebih banyak case study dan tak direct to the point. adalah aku duk snap2 soalan tadi tapi nampak tak nampak je lah.. passing mark 50%. pastu dia tunjuk trend peserta tahun lepas kebanyakkan yang lulus duduk di kategori paras hidung je. 50% above..  aish cuak pulak. so untuk melahirkan Sr. yang berkualiti, silalah jawab betul2, baca buku..

From my point of view, cewah speaking london pulak.. memang kena baca buku di samping pengalaman kerja mengikut AMALAN DAN KOD ETIKA seorang QS.. kalau ko kerja banyak tahun pun tapi ikut amalan kerja yang salah pun takut gak. Nanti jawab exam berdasarkan pengalaman, bukan berdasarkan law and ethics. tak boleh juga. jadi nak sedapkan hati sendiri, pengalaman aku ciput je tapi akan ku cuba untuk membaca buku. hukhukhuk..yelah, 8 tahun pengalaman kerja, hanya 3 tahun sahaja yang terlibat dalam bidang QS ni.. 

Lagi 2 minggu examnya. harap2 aku dapatlah buat yang terbaik. tadi semangat berkobar2 nak cari buku rujukan. dia ada kasi list buku rujukan tapi tu lah, kena pegi library nak dapatkan buku tu.. Camanalah cabarannya ye. Lulus, alhamdulilah. kalau tak lulus, silalah repeat lagi kalau beria nak lah kan. repeat tu bukan kosong2 tau, kena bayar gak... huhu.. setahun ada 4 sessi aku amik paling awal, sebab memikirkan senang amik awal2, nak beranak lagi. pastu kalau lambat2 takut debarannya semakin memuncak.. hehe..

Ok, hope kawan2 boleh doakan kejayaan ku :-p aku pun yakin tak yakin je ni.. tapi at least kita cubalahkan.. ok bye. wassalam..


13 comments:

Lida Rahim said...

Sr. Suliana Shukor.. nampak macam kena dah ngan nama tu. Semoga sukses!!

umifarisfarhan said...

gud luck kak sue!!

*fiza x pnh tau pn psl exam exam ni.. adoyaii ketinggalan btul fiza ble lm sgt duk kt kader!! ;)

SiNoMoSa said...

Good luck.
Kalau tak dpt buku rujukan, refer journal semasa in Malaysia pun advisable.

Suliana said...

haha.. jauh lagi perjalanan kak :-) amiin...

Suliana said...

fiza,
kena register board dulu at least 2 years dan 8 tahun experience start dari tarikh graduate :-)

Suliana said...

ok. tq kak sinomosa :-)

Syahada Ahmad said...

Rajin nye sue. Sya ni, ingatkan masuk keje x yah amik pekse dah, rupanya ade syarat plak nk tetap. Mengadap buku bukan nipis2. Lepas dah lulus kemujuran sungguh, x sanggup dah nk fe-feeling zaman sekolah dulu, tp part berkaseh-sayang-ngan-monyet kat sekolah dulu, nak! nak!. hahaha.

Good luck sue. Kalau minat, in shaa Allah kerajinan tu datang sendiri. Bila dah rajin, tentunya berjaya. ;-)

Cik Puan Rara said...

gud luck sis =)

Suliana said...

haha.. tetiba terimbas zaman sekolah ye . hehe.. tq sya. klu lulus kita annouce ye. haha..

Suliana said...

tq rara..

~MommyAqilMedina~ said...

Gud Luck Sue..semoga berjaya dan rezeki berpihak pada Sue..Amin..

mizajasni said...

Good Luck :)

Jemput baca blog saya mizajasni.blogspot.com

Eyriqazz said...

good luck su.....hehehe,rajin lagi su nak amik exam2 bagai ni ya..hihihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails