Thursday, November 7, 2013

14 minggu sudah

Assalamualaikum..

Minggu ni dah masuk minggu ke 14 tau mengandung no 3 ni.. lambat pulak ku rasakan sebab masih belum melepasi fasa fobia tu.. dah masuk second trimester.. Jom baca apa yang berlaku di fasa ini. copy paste dari babycentre.my

Crown to rump, your baby is around 3 and a half inches / 9 centimetres long and weighs one and a half ounces / 43 grams. The body is now growing faster than the head. This week, its parchment-thin skin covers itself with lanugo (ultra-fine, downy hair that usually disappears before birth). Though eyebrows are beginning to grow and the hair on top of the head is sprouting, this hair may change in both texture and colour after birth. 

About now, the fetus can grasp, squint, frown and grimace. It may even be able to suck its thumb. Researchers believe these and other movements probably correspond to the development of impulses in the brain. 

If you haven't yet made an appointment for maternal serum screening (also known as the triple test), you may want to do so now. The test provides more information about your baby, and screens for Down's syndrome and other birth defects. Also, your doctor may recommend an amniocentesis between 15 weeks and 18 weeks for women over 35 and those with a history of birth defects. If you are over 35, have a look at our article on how age affects pregnancy. 

http://www.babycenter.com.my/14-weeks-pregnant#ixzz2jqGoZMJj

Ha.. sekali je aku pergi scan hari tu. tu pun doc KK & Hospital yang nak scan.. time tu juga jumpa cyst. tapi bila pergi scan detail kat hospital, doc pakar tak nampak csyt tu.. hope nothing serious sebab kecik sangat kot cyst tu kan.. hope dah mengecut.. alahan di awal trimester, alhamdulillah aku tiada alahan sepanjang mengandung ketiga2 anak ni.. cuma simptom2 biasa tu adalah macam peka kepada bau.. deria rasa lebih kuat contoh benda2 hanyir cepat dapat tangkap. 

As mentioned in previous post, penyakit malas.. nak tidur je kejenya. tapi kat opis tak delah aku malas, mahu kena jerkah dengan bos aku. haha.. simptom lain is garang. tapi aku memang garang pun tapi bertempatlah kan. tengok mood.. dulu masa aisyah aku suka buat kek. tapi kali ni bila ada orang nak baru aku buat. hehe.. simptom sama dengan aisyah kureng sikit bila bab makan. tapi makan tetap makan, sekadar alas perut, tak nak kasi lapar tu jelah. manis2 pun tak berapa sangat. haa ye ke leh caya ke ni. betullah, compared masa preggy kan aqil, big apple is a must. pastu terus kena kencing manis. hehe.. hope kali ni bila MGTT nanti tak delah melompat tinggi bacaan gula aku. hehe

untuk awal waktu ni, berat badan tak berapa nak naik. sebelum mengandung 45-47kg gitu. bila dah mengandung 45 kg pun payah nak sampai. pastu, rambut aku banyak gila gugur. kalau mandi tu segumpal rambut kat floor trap.. solutionnya ialah nak potong rambut tapi tak pergi2 lagi kedainya..  may be faktor tak cukup vitamin sebab at the same time masih menyusukan aisyah. aaaaaa.. bilalah budak tu nak melepaskan nenennya ni.. kadang aku fed up juga. pantang baring, ada je datang mengendeng.. tak bagi kesian, kadang aku marah juga dia. merajuk. huhu. kesian...

Dia kan kalau merajuk muka jebek2.. baring2 atas lantai.. adoi pengsan nak pujuk.. tapi dia takut dengan ayah dia. bila kata "jangan nangis" terus tak jadi nangis atau nangis senyap2.. haha.. sian aisyah.. sekarang panggil dia adik lagi. kuat makan dah. kalau nak elak dia dari duk selak baju aku, kena bawa bekal untuk dia kunyah2.. baru selamat sikit ibu ko ni. huhu.. oklah, en suami silalah tambah senarai simptom ibu mengandung ni ye. hehe. ok bye.. wassalam..

P/S : AISYAH HUMAIRAH IS 23RD MONTH ON 7TH NOVEMBER.. :-) ALAHAI CEPATNYA NAK BESAR.. TERCAPAI JUGA HAJAT IBU NAK SUSUKAN DIA SAMPAI 2 TAHUN INGAT TAK DAPAT DAH.. 

8 comments:

~MommyAqilMedina~ said...

Hihihi..Happy preggy su..semoga semuanya baik2 je..take care k..Dah ada instinct boy ke girl tak?hihih..mesti double A excited nak jumpa adik diorang..hihi

Nurulhuda Abdul Latip said...

Aisyah tu minum susu tak campur ke atau bf semata?

Eyriqazz said...

chaiyok2....

Suliana said...

rasa mcm perempuan. hehe.. tapi xkisahlah janji sihat.. :-)

Suliana said...

dia bf lg. xmo susu tepung. huhu

Suliana said...

tq :-)

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

linda klau ngandung paling tak sabar nak lepas kan 14 minggu pertama.. lembek + lunyai abis.. dapat cekau ke 6 bulan, paling selesa kan...

nurul aini said...

tahap kemalsan dan kepenatan sy pun sgt tinggi skrang..tp de org xphm...sayu hati...huuuuu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails