Thursday, September 12, 2013

dilema tau . dilema sangat

Assalamualaikum..

Selamat pagi. dah hari khamis dah. tak sabar nak cuti hujung minggu ni. tak plan pegi mana2 pun.. Semalam, pergi JJ cari buah-buahan.. konon lah pagi2 nak amalkan minum jus buah.. pastu beli susu untuk aisyah.. macam2 jenis susu dah cuba ni. Anmum, Dutch lady 123 madu, semuanya tak jalan. for me, pengalaman masa aqil dulu pun sama.. mula2 tu sebulan membazir kot, buat susu tapi tak minum. letak je kat mulut dia.. dari 3 oz, gerak 1/2 oz je.. tu pun nangis2 kena paksa dengan ayah dia.. hmm aisyah2.. pengasuh aisyah pun dah pening dah nak kasi susu kat budak ni.. so try beli susu kotak. tengok camana ceritanya hari ni..

EBM je dia minum habis. susu tepung, bolayan..tapi EBM aku pun tinggal berapa botol je pun.. 5 botol kot.. perah susu sekarang ni pun dapat 10 oz je... kalau ikutkan malas dah nak perah susu tapi kesian kat aisyah tak minum susu lain. kang dia lapar pulak.. makan pengasuh dia kata ok, banyak makan. badan dahlah kecik..

Anak2 aku berangan juga nak kasi minum botol 8oz ke apa kan. tapi tak de habisnya. membazir je.. kalau dia minum takat 5oz, gitu jelah amaun dia.. pengasuh adalah juga dia suruh aku ajar anak no 3 ni nanti campur susu kasi debab sikit. a big no no no lah kan. below 6 month selagi ada susu badan, kasi je lah susu badan. perah. melainkan kalau aku terdesak, terpaksa lah juga.. 

Sape kata susu ibu tak debab. kalau baca rentetan cerita aqil masa kecik2 dulu, hmmm semangat bulat. every month naik sekilo sekilo okey.. cuma semek aisyah ni je memang dari lahirnya paling banyak 600-700 gram je.. ikut gen ibu jugaklah kan. aku ni mama cakap memang kecik2 jenis keding. payah nak naik.. jadi tak payah risaulah anak aku ni kurus ke apa ke. aktif kan. oklah tu. dia makan ok, cuma main2.. lebih kepada nak suap sendiri..

hmm.. oklah.. dari pagi tadi aku rasa macam tak sedap mulut.. bukan tak sedap nak melaser orang tapi rasa macam loya2 gitu.. ok sila serongkan fikiran ke tempat lain, jangan duk fikir loyalah, sakit pinggang lah. macam2 aku fikir tau.. now baru 6 minggu :-) kena makan banyak buah dan serat sebab sembelit aku dah bermula.. waaa... harap2 dengan jusbuah pagi tadi dapat melawaskan proses pembuangan ku..

ok bye. wassalam.

5 comments:

Allene said...

setuju tu.. kecik2 tak payah la bg fm kan. lin dlu bg fm kat anak pas 6 month. tp tu pun tak rela sangat. nasib la anak tu pelaham. bedal je semua susu.

yang no 2 ni harap2 sangat dapat full bf sampai 2 year... doa2 kan ye...

~MommyAqilMedina~ said...

huhuhu...tulah kan..aida pon kalau orang yang against atau tak support breastfeeding ni rasa macam geram sangat..tapi takdelah sampai nak sound org tu kan..simpan dalam hati n buat tak tau...memang Aisyah ikut gen Su,nak kata ape kan..takpe, yang penting sihat!!

sisanizu said...

seronoknye su dh pregnant lagi. saya sebnarnya teringin sgt nk pregnant tp sy tahan je. rs tak bersedia, dgn projek PhD ni ..serabut rasa..tido selalu tak cukup..wat projek ni
aaaa...sy jeles ngn Su!!!

nurul aini said...

tp mmg x di nafikan ank sy berisi lps minum fm..smue org ckp aatif dh gumukss..hehehe...sian aisyah..

mama_muaz&muiz said...

Congrats su pregnant lagi! t care..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails