Monday, June 10, 2013

under weight again :-(

Assalamualaikum..

Salam 1 Syaaban. Salam hari Isnin.. Dah mula naik sekolah kan hari ni. Jalan pun dah start jammed.. Cuma kami tak terasa lagi hari ni sebab ada check up aisyah. So pegi keje lambat sikit, tapi masih kena bangun awal, sebab nak kena kejar nombor kan. hehe..

Jadi, marilah kita pegi klinik ye adik comel.. 7/6 yang lepas, genaplah anakanda aisyah humairah 18 bulan equal to 1 year and 6 months.. haa. dah besar dah anak ibu ni :-) tadi pegi klinik pun muka dia dah resah gelisah dah. macam tahu2 je apa nak kena buat kat klinik hari ni.. sebab selalunya dia kalau pegi klinik memang nangis. padahal nak kena timbang je.. tapi harini kena cucuk juga. complete immunisasi lah kiranya this month..

Berat badan terkini ialah 8.3kg je.. haa.. padanlah muka ibu tak kasi anak makan kan. bukan tak nak kasi, tapi kita masak beria pun berapa suap sangat yang dia makan. last2 makan lah makanan orang tua kan.. tapi itu pun memilih, nasi tak nak, nak fish je.. nak makan sendiri pulak tu. sayur setakat ni dia makan, kutip lah daun2 hijau dan batang sawi tu kan. hehe. bagus2..

Tapi tu lah, berat masih tidak mengikut piawaian KKM.. masih dalam line kuning. jadi bulan depan dan seterusnya kalau masih dalam line kuning kena check up every month.. ibu baru ingat nak relax sikit malas nak gi klinik, tapi apakan daya.. kernamu anakku.. cewah..

pic pagi ni.. dahbalik baru nak happy.. lepas injection ni..

Kena cucuk tadi meraunglah dia. apa lagi.. pantang kena yang sakit2 ni, anje anje betul ia ni.. :-) ok lah anak, lepas ni ibu nak kasi adik makan yang sedap2 yang lemak2 kasi adik montel2 sikit ye.. gerun rasa nak pegi klinik 16/7 kalau berat adik masih tak ok lagi. huhu.

Dah. sekian..

Wassalam..

13 comments:

nor_farihan said...

hai sis..salam perkenalan,suka baca blog kak su ni..kira blog kak su,blog kak ana suzana dah jadi blog peberet hihi..

anak buah saya pun today kena cucuk jugak setahun 6 bulan..:)

Suliana said...

tq nor farihan :-)

mama ila said...

anak sy pun masa check up setahun under weight..nak line kuning dah..lepas tu dah xtimbang2...nanti next check up xtahu lah camne..hehe

Zana Adieyza said...

salam dear..

kalau nak tau info tentang produk vitamin shaklee yg boleh bantu utk masalah anak kurang berat badan, boleh la PM Zana yer.. boleh tengok dekat blog zana, [adieyza.blogspot] @ call/sms/whatsapp Zana [013-6065246].. insyaAllah Zana cuba bantu apa yg termampu..

salam kenal dari Zana.. :)

umifariswafiq said...

hehehe faris dlu ringan jgk akak.. lahir tembam then kurus then klo tmbg sll boarder line..skrg br naik bdn alhamdulillah..takpe kak..janji si cumil aisyah sehat :)

~MommyAida~ said...

alahai siannya adik under weight..kna amik supplement x Sue?tp klo adik suka mkn,just bg dia mkn dengan lebih kerap je kot..

mekchu said...

ooo kalo tak masul dlm graf kena check up setiap bulan ehh.. mintak2 la x perlu macam tu.. adik kena makan banyak2 tau

Suliana said...

mama ila, kena kasi mkn byk2.. hehe

Suliana said...

terima kasih zana.. sedang cuba mealshake shaklee :-)

Suliana said...

bagus faris.. dah bam bam lah tu yek.. amiin.. asalkan aisyah sihat, alhamdulillah

Suliana said...

ada nurse kasi multivitamin, tapi budak ini payah sikit nak mkn ubat, so su kasi scott yg putih tu, mealshake shaklee dan vitamin appeton.:-)

Suliana said...

klu prosedur klinik gov mcm tu kak.. tp klu swasta tak tahulah cmna dia cek.. adik ni mkn ciput je. hehe

Masya said...

dulu anak saya umur setahun lbh senang demam, senang susut.. alhamdulillah bg apeton syrup dah ok.. sampailah skrg.. sy bg sampai umr dia 3 tahun jer.. dah okk sy x bg dah...

meal shake pun bgs.. kwn² saya ramai cuba, x sabar nak tgk aisyah bamm.. bam...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails