Thursday, April 4, 2013

detox itu best!!!

Assalamualaikum..
 
Selamat pagi.. dah sarapan ke.. hehe.. pagi ni kita makan roti canai sekeping dengan air milo ais :-) sebelum tu dah makan oat 3 in 1.. pastu mengecek mee goreng orang pulak. banyak benor makannya. hehe..
 
Ingat lagi tak minggu lepas kita ada buat health check pakai rod besi tu kan. last check tu dia kasi sample detox 5 bungkus. semalam dah hari ketiga aku makan. dan hasilnya memang memuaskan.. Aku ni kan problem sikit tang pembuangan. Ada orang sehari dua kali or sehari sekali membuang. tapi aku dua hari relax je tak sakit perut pun nak membuang. huhu. tu yang kadang sembelit, najis keras etc..
 
Tapi, lately, sejak aku minum susu anlene, secara otomatik pagi2 memang aku sakit perut berlari2 aku gi toilet. tambahan lagi, bila aku makan detox free sample ni, lagi best.. proses pembuangan menjadi mudah, tidak lagi terseksa. cewah.. haha. sila la jangan baca kalau tengah makan tu ye.. selepas proses qada' hajat tu, aku rasa usus aku ni clear gila, rasa dah macam tak de saki baki lagi yang tertinggal.. i like lah ;-)
 
inilah sample yang aku dapat tu.. bancuh dalam 200ml air sejuk
 
suruh goncang dalam shaker, tapi aku pakai botol susu anak je. hehe..
 
Orang tu kata rasa apple, tapi bila aku minum rasa macam asam boi. oklah rasa dia, masih boleh tahan. tapi masih kena minum laju2 senafas je.. bila dah last2 tu kan macam pekat kan, tambahlah air sikit, rugi tak habiskan.. Nanti kalau dah habis sample ni, aku nak cari lagilah kat farmasi, tak kisah lah brand apa..  orang tu kata, untuk permulaan, makanlah hari2, tapi bila dah lama2 boleh skip makan.. ada orang kata, tujuan detox ni untuk kurus. tapi aku makan untuk kebaikan usus dan kolon. pastu dia kata, andaikata kita rasa bersalah sebab dah makan banyak, so malam before sleep, boleh lah minum detox ni.. Harga produk dia ni sekotak ada 20 sachet harga dalamRM90 tapi tak jual kat farmasi.. jual kat mana tak tahu.. air kena minum banyak.. biasalah benda2 macam ni kena minum air banyak kan.. kalau tak, lagi bertambah sembelit. fibre nih.. kencing2 tu biasalah, detox kan..
 
Ada orang tak suka minum air kosong. atau lupa minum air. Petua yang aku amalkan, bawa air masak sebotol ke opis.. letak depan mata or tempat yang senang nak nampak. setlah target. sebotol 1 liter ni before lunch kena habiskan. then bila habis,  isi lagi air kat opis, sebelum balik, habiskan juga.. dapatlah 2 liter air. senangkan. lebih2 lagi menyusu anak, memang kena minum air banyak.. tapi bila dah sampai rumah kurang minum air. minum pun segelas selepas dinner sebelum tidur segelas. hmm... kalau weekend pulak, kurang minum air kosong. sebab tak nampak botol air. huhu..
 
Ok tu je nak share.. bye.. wassalam..


4 comments:

mama maman aka yana said...

kita pun punya masalah sama.. huhuhu.. cam nak kena cr jew kann benda tuh.. :)

Syahada Ahmad said...

macam menarik je mende tu.

'kalau rasa bersalah, makan banyak boleh minum mende tu sebelum tido' double menarik. hehehe

sha pun macam sue, bawak air satu botol besar, sebelum balik macam2manapun pun kena abiskan jugak. siap paksa diri.
Tp nasib baik la jgak, sha suka minum air masak. So, mmg xde masalah la, cuma kadang2, bila part kena duk ulang tandas tu.

Suliana said...

cubalah yana :-)

Suliana said...

hehe.. tu lah. klu duk rumah kadang xigt nk mknm air byk2..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails