Thursday, January 3, 2013

tersalah beli tiket air asia

Assalamualaikum...

ingat lagi tak, aku ada buat entry pasal aku dah berjaya booking tiket air asia tu kan? yang masa promo murah nak pegi langkawi tu.. semalam, ayah aku whatsapp katanya nak ikut aku pegi langkawi bulan 2 ni.. time tu aku tengah tengok cite korea. dan dan tu jugak aku bangun tengok internet nak booking kan. ok, dah set date semua, ok tiket ada.. tapi mahal sikitlah tak dapat harga promo tu. dalam RM 117 sorang belum masuk tax and others.. siap2 bayar sume, check emel dia ada kasi itinerary tu kan. sekali tu, boleh salah tarikh waktu balik. pegi 26 feb 2013 balik 28 mac 2013!!!! OMG.. 

Mangkuk betul.. rasa macam nak hentak2 kepala kat dinding. masa buat tu, dahlah memang rumah panas, kipas tak berasa, anak2 sekeliling duk nak cucuk2 juga laptop aku. bila dah silap, of course la ada sound effect kat tepi aku kan.. membara betul... ok tak pe, dalam panas2 aku tu, aku buat jugalah balik semula. modify balik date tu. sekali tu tengok harga kat tepi dia tu macam mencanak naik, sepertinya macam aku kena beli tiket baru.. al maklumlah, aku ni first timer booking air asia kan. hari tu beli ada bantuan kawan, ni buat sendiri, silap lah pulak.. sadis tul..

Then, bila dah tengok harga baru tu rasa macam stress sangat, terus tak jadi modify and close close close. terus naik atas tidur kan anak yang dah mula merengek tu.. kat atas katil, dalam diam2 aku buat balik,  sambil google2 pasal tiket salah beli ni kat sini. alhamdulillah berjaya tukar. tapi kena caj la bila date dah berubah. RM 140 lagi tambah.. huhu.. kalau penerbangan domestik, kena denda/caj RM 70 per ticket kalau tukar date. kalau penerbangan luar negara caj dia RM100 per ticket.. gitu..

Itulah kesilapan paling besar aku yang rasa rugi sangat... tapi bila difikir2 balik mungkin aku ada buat silap dulu dan inilah balasannya.. huhu.. tak pelah, redha je lah.. moral of the story, lain kali semak dulu sebelum buat payment dan buat dalam keadaan bertenang okey..

dah tu je. bye. wassalam 

11 comments:

ishy77 said...

Sha penah jgk tersilap mcm tu. Terdeley 1 hri time blik..Tp xtuka pun..xjd pegi turus..burn 4rat ringgit.haha.pejam2 mata je laa..huhu

Nieyl said...

pengalaman yg sukar dilupa kan tuh...hihihi~pasnie klu kite smua nak booking nampak nyer kena lebih berhati2..:)

careno said...

pernah jugak salah bli dulu... tp time tu jugak sedar... br jer confirm payment... then terus call air asia time tu jugak dan berjaya ditukarkan tanpa apa2 caj... cuma caj bil telefon jer la... lame giler nak settle bende tu..

Masya said...

lah.... kalau kelangkabut mesti tersilapkan..

~ayusleeping~ said...

pengajaran dr kesilapan.. =)

fiza arshad said...

hehehe its ok kak sue, pasti ade hikmahNya..oh ye, kebetulan, br je mak fiza request ajak jln2 g langkawi hehehe..x tau lg plan mcm mane...after musim hujan ni kot in shaa Allah klo ade rezki :)

CeqGu said...

1st time singgah sini. saya kalau bab2 booking tiket ni serah kat suami jer,takut tersilap booking huhu

~MommyAida~ said...

huhuhu..sedihnya duit melayang kan..memeber pon penah tersalah date jugak tau..pastu pegi kaunter airasia, kena caj RM100 sorang sbb nk tukar..sabar jela kan..

Aida pon tengah ade tersalah letak nama husb utk penerbangan March ni..haih tak pegi betul kan lagi ..huhuhu

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

penah tukar date dulu.. beli murah rm 17 jek sekepala, booking awal setahun, skali tgk date tu kena ngan konvo tadika tihah.. takkan tak gi konvo tu, kenangan dia seumur hidup, batal trus, dah janji ngan mak semua, at last tukar tarikh, sekepala rm100, yg gi 6 kepala.. fuhhhhhh terbangggggg, sygnya duit, gi buat shopping lg bagus..

Suliana said...

4 ratus ok lagi. klu ramai2 camana.. huhu..

JinggoSten said...

TQVM....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails