Thursday, January 17, 2013

food food and food

Assalamualaikum..

Happy thursday frens :-) 

Aktiviti Jumaat lepas.. Kami decide nak buat potluck. tapi kali ni nak buat kat rumah ofismate pulak. hee.. saje nak nyibuk2 nak makan kat rumah orang. tapi kitorang masak sama2 dan yang mana boleh masak dulu kita masak siap2 la kat rumah masing2.. Menu hari tu Lontong.. kita tengok rumah yang kita nak pegi tu negeri apa, then request la suh dia masak makanan negeri tu. haha.. saje je cari alasan menu apa hari tu.. Rumah kawan kitorang tu dekat je dengan ofis. tapi kena naik kereta la pegi. pegi dua buah kereta. hari jumaat kan lama sikit rehatnya..dapatlah masak sikit2 kat rumah kawan tu..

Aku bawa puding roti. kehkehkeh.. kalau dah rasa sedap yang itu, itu je aku duk ulang banyak2 kali.. sampai bosan.. ni birthday aqil ni aku rasa macam nak masak spageti ikut yang senang lah kan. haha.. spageti lagi. boring. tapi tu lah yang senang masak. ada yang kena tabur dengan kuah spageti nanti. tak pe2 tukar menu lah.. hehe.. ok2 jom kita tengok gambar food yang aku peram.. ada juga gambar food lain just nak share lah kan, bukan apa tiba2 nampak sedap pulak tengok gambar makanan dalam telefon ni.. lapar dah ni :-)

 rendang ayam cili api, cik ku buat. orang terengganu ni masak lauk ni. hehe. dibelakangnya puding roti aku dan kek kukus mata kucing sedap gile.. kalau aku dah buat nnti aku tepek resepi ye..

 ikan bilis by yanti.. ok pass dah boleh kawin .. hehe

 kuah lodeh masak sama2..

lunch kami pada hari jumaat lepas.. alhamdulillah.. jadi baja dah. hehe.. honestly aku tak pernah buat sendiri lontong ni.. rendang pun sama.. bila agaknya nak buat ye, untuk sarapan pegi ke ek. hehe.. sebab aku tak reti rebus nasi himpit tu. simple je lontong ni sebenarnya tapi tulah tak pernah buat. 

 okey, ni pic dah hari lain dah. hari ahad kot.. first time aku buat pancake.. tapi pancake aku ni macam nipis je.. aku tengok orang buat tebal semacam je.. bahan2 pun dah ada, senang je buat dia.. tapi aku lalu makan 2 keping je, sebab muak.. aku letak butter dan madu.. hasben pun cakap sedap tapi muak sikit kalau makan banyak2..

 ha.. ini aku macam dah tayang tapi tak pelah tayang lagi sekali lah ye.. namanya popcorn klcc. hehe.. popcorn garrett.. sedap juga tapi manis.. small siza RM 17.. banyak okey.. jangan tamak.. boleh campur2 tapi aku tak tahu pulak. dah orang kata sedap2 aku try lah beli .. memang sedap.. 

nilah rupanya.. kalau pegi klcc, boleh beli lagi. ni perasa caramel..

Ok.. tengok gambar2 makanan, tengahari ni nak makan apa pulak ye. plan tengahari ni nak cari goody bags untuk besday aqil.. nak kasi kawan2 taska dia.. aku konon nak order cake online sekali tu dah fully book pulak ahad tu. huhu.. nampaknya kalau tak jumpa kedai kek yang sedap, terpaksalah ibu buat sendiri kek kan.. tapi nak deco2 sangatlah tak reti. beli edible image then tepek je atas cake aqil.. ok kan?? hehe

bye.. wassalam...

10 comments:

*SiRibenMerah said...

seb baik da makan dah.. hehehe
tgk pic mmg menggoda..

ejaMaria said...

pankek tu, batter dia cair sangat kot... sbb tu jadi nipis... lagi satu kalau kurang baking powder pun dia jadi lempeng je... batter tak bole cair sangat pastu, baking powder mmg banyak...
klu kat rumah akak pankek ni mmg laku... makan dgn madu je... butter akak dah cairkan masuk dalam adunan... :)

Suliana said...

hehe.. sorry kalau buat awak terliur :-)

Suliana said...

tq kak maria for the tips.. maybe 2nd time will be better.. :-)

dayah ismail said...

sedapnye semua..^_^

fiza arshad said...

time pose ni tgk terliur la plak opsss!! :)

~MommyAida~ said...

Wahh makanan semua marveles n nyummy..seronok kan kalo buat potluck cam ni..save pon save..best!!

Suliana said...

jadi baja dah :-)

Suliana said...

uppss sori fiza..

Suliana said...

aida,
hehe.. seronok.. boleh mkn macam2..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails