Thursday, January 31, 2013

cara potong kek berlapis lapis

Assalamualaikum..

Dah lama sebenarnya nak beli pemotong kek ni.. tapi harga dia dalam RM 30 lebih kalau tak silap, yang tu canggih lagi.. pemotong kek ni aku jumpa kat kedai Yen Bakery kat Lembah Maju. Actually tak de dalam list pun masa nak beli barang buat kek boboiboy aqil tu. tapi sekali nampak ada, terus beli. yeay, lepas ni dah tak payah peluh2 potong kek menjadi 2 atau 3 lapisan :-)

Selalunya, aku potong pakai pisau. tapi memang kena berhati-hati sangat. silap potong, boleh senget.. dan kalau senget je tak pe, tapi kalau sebelah nipis sebelah tinggi camana.. huhu.. tapi tak kisah pun kan, bukan ada orang nampak sebab dah cover dengan krimkan.. tapi masa nak makan nanti, potong2 kek tu nampaklah tak sama level keknya.. hmm nama pun amatur, dimaafkanlah ye :-D

Pernah juga try potong pakai benang. konsep yang sama dengan pemotong yang aku beli ni.. yang pakai benang ni pun kena hati2 juga semasa nak letak kedudukan benang tu. dan proses menarik benang tu pun kena hati2.. tapi hasilnya tetap sama juga.. Jom tengok gambar pemotong kek yang aku beli ni..

 simple je kan pakai tali tangsi.. harganya pun murah saje.. RM 5.50. kek aku ni mendap tengah o_0

yang kiri tu garis pelaras dia la.. kita boleh adjust ikut berapa lapis kita nak potong..

Lepas ni kalau buat kek, kerja memotong kek kepada beberapa lapisan akan menjadi mudah.. hehe.. tapi apa2 pun yang kita buat kena berhati2 supaya hasilnya cantik bila dipotong. kek aku kali ni maybe suhu oven terlebih panas dan kek tinggi di tepi dan mendap di tengah. tak pelah, janji boleh makan. hehe..

Okey, itu je nak share hari ni :-)

Sekian, wassalam..

12 comments:

Masya said...

owhh ada pemotong kek macam ni rupenya.. bgs jugakk yer.. takdalah senget benget...

Nurulhuda Abdul Latip said...

amboi rajinnya awak...boleh bukak bisnes kecik2 ni..

sahromnasrudin said...

perghhh..halusnya pemotong kek tue, su....mcm nak potong kulit bawang je hihihhh

erna said...

pertama kali tengok pemotong kek macam ni. mudah kalau pemotong kek macam ni. kalau x, senget benget la kek yg nak di potong. hehe

salam kenal :)

Suliana said...

ye ada.. hehe..

Suliana said...

ni kek dah lama buat.. baru nak cite :-)

Suliana said...

kulit bawang tak blh potong pki ni en sahrom.. hehe.. tali tangsi ni..

Suliana said...

insyaa Allah tak senget.. tapi tali tangsi tu kena adjust kena betul2.. :-) tq sudi singgah.. salam kenal juga..

watyz said...

salam.. nak tanya la kat mana ble dpt pemotong ni yer?? time kasih..

salam kenal jemput singgah ke blog saya..
http://watyz82.blogspot.com/

Suliana said...

watyz,
sy beli kat Yen's Bakery di Lembah Maju, Ampang.

Si Matatajam said...

Mudahnya guna pemotong camni yek... Salam perkenalan

Radin Aden said...

nak tanya beli di mana ye pemotong kek ni

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails