Thursday, November 8, 2012

sedih

Assalamualaikum..

Hari ni ada meeting.. kepala agak terasa berat.. hati pun sedih.. bila teringat terasa hiba dan sayu.. hmm inilah anakku muhammad aqil. semalam dia kena hanger dengan ayah dia.. sian anak ibu ni.. habis berbirat pehanya. ayah memang tak boleh jadi cikgu!! tu baru ajar mengaji yang 2 ketul huruf.. hailah, hancur hati ibu tau. ibu marah dan pukul anak tak pe..tapi orang lain kalau nak marah/pukul anak, janganlah ikut hati sangat.. Iqra' dua tu memang konfius sikit. huruf bersambung kan. lepas tu dia main2 baca. mula2 dapat kat ibu dia ni, memang kurang sabar sikit. tapi bila ibu, biasanya suara je memekak bergegak gempita, tangan jarang kena.. tapi bila datang ayahnya, mungkin dah terkena rasukan ibu nya, habislah aqil.. 

anak ibu
Apalah ibu dan ayah ni. kurang sabar lansung. ke memang tak de sabar dalam diri tu. anak baru umur belum masuk 4 tahun dah kena hanger - kesalahan? mengaji tak ingat. ni boleh masuk surat khabar ni ;-p kesian aqil bila diingat kembali. even bukan aku yang menghanger pun rasa serba salah, inikan pula orang yang menghanger..

Ntah lah, kena pergi kursus keibubapaan agaknya. Budak laki kan memang macam ni agaknya.. main je kejenya. dia nak mengaji cuma tulah, tak fokus.. balik2 power rangers, ultramen yang ditengok.. tv tak berapa nak kacau dah, sebab dia tengok laptop..
buah hati pengarang jantung

Ni baru anak umur belum masuk 4 tahun. kalau dah besar nanti, lagi banyak cabarannya. lagi banyak kena sabar.. ibu dan ayah kenalah belajar physcology sikit kat anak tu. janganlah asyik nak menibai anak je. ni peringatan untuk diri sendiri juga. cakap memang senang... hhmm.. ntah la..

masa kecil ditimang2, bila dah besar?..
Berdoalah dan berusahalah minta2 anak kita senang dididik dan menjadi anak yang soleh dunia akhirat.. berdoalah agar anak kita terang hatinya.. ibu bersabar lah. ayah pun sama.. lagi double kena sabar. dulu, aku tengok rotan terasa nak beli. konon nak takut2 kan dia. sekarang, bila tengok dia kena hanger, tak payah lah beli rotan. kang habis tersiat kulit anak aku. huhu..

Dah tu je luahan perasaan.. ok bye. wassalam..

4 comments:

Huda said...

Su saya dulu pun macam tu, ringan je tangan, tapi bila fikir balik macam tak baik je kan..so, saya hantar ngaji kat ustazah, alhamdulillah sekarang memang sangat berbeza, lagi satu dia kecik lagi. Kadang2 kita memang tak sabar, nak jadi parents bukan senang, kena ada banyak ilmu, nak2 lagi anak lelaki ni. Memang tak fokus. Zarif memang macam tu even sampai sekarang pun macam tu, kadang2 kena push jugak, dah macam kes deraan gamaknya. Tapi saya cuba belajar cool down. So try ok, kita semua memang tak sempurna kan..

Marsha~ said...

syainnye aqil.... ariq pun selalu kena cubit sebab suka memanjat then terjun.... kite ckp dia tak dengar, dia ajuknye lagi ada... bila tgk dia tido, mmg rasa bersalah... huhuhu

Suliana said...

huda,

komen awak buat saya lagi sedih. huhu.. thnx huda.. insylh sy cuba cool down.. saya taklah slu mrh dia, tgk keadaan kadang geram klu dia tak dpt.. tq..

Suliana said...

marsha,

kan... macam tula ibu2 ni.. selalu rasa serba salah bila dah buat silap kat anak..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails