Tuesday, July 31, 2012

Resepi Puding Triffle

Assalamualaikum..

Dah petang2 macam ni, mulalah sibuk google tengok resepi2 hebat dari blog2 masakan.. tapi balik masih lagi  masak menu yang sama. hehehe... Ok di petang yang damai ini, mari ku kongsikan satu resepi yang rasanya ramai orang dah buat kot. tapi tak pelah, nak juga letak resepi ni :-)

Puding triffle.

Bahan-bahannya :-
1 buku kek/swiss roll perisa terpulang pada minat masing2.
4 sudu tepung kastard
1 tin susu cair
1 tin buah-buahan dalam tin
1 kotak crystal jelly nona
gula mengikut tahap kemanisan lidah masing2.

ini bahan-bahanya
 potong swiss roll mengikut ketebalan yang disukai. susun dalam mangkuk lutsinar. Curahkan air gula buah dalam tin ke atas kek tersebut. curah rata2

 
dah siap susun, tuang semua susu cair, gula (aku letak 5 sudu) dan setin air dalam periuk. kacau sampai gula larut  dengan api perlahan ye..
Dalam masa yang sama, bancuhkan tepung kastard 4 sudu besar tadi ke dalam air setengah tin, kacau sampai tidak berketul. lepas tu boleh la campur ke dalam adunan susu tadi. kacau sampai dia likat dan agak mendidih. api perlahan ye..
Ok, dah agak likat dalam masa 15 minit kacau tanpa henti tadi, tutup api dan boleh tuang atas kek swiss tadi..
Tuang sampai habis. tunggu kastard mengeras. dia bukanlah keras macam batu tapi bila kita pegang, tak melekat kat jari.. gitu... time ni aqil main cucuk2 kastard ni, sabo je la.. habis cacat kastard ibu..

sementara menunggu kastard keras, pegilah basuh pinggan sume dulu, then boleh lah masakkan jelly ni. baca arahan di belakang kotak. aku amik perisa stoberi..
pastu, susun buah-buahan dalam tin tadi mengikut kreativiti masing2. aku pakai buah peach je sebab buah cocktail dah habis. tak pun, boleh je pakai fresh fruit like kiwi/stoberi/etc..

 tuang jeli tu atas buah peach tadi.. cantikkan.. :-) ok dah siap...


tapi, kalau nak lagi sedap, tambahkan whipping cream dan hias lagi dengan lebihan buah-buahan atau coklat..


Selamat mencuba... :-)

8 comments:

Cik Puan Rara said...

wow best.nt nk buat lg lah =)

Lida Rahim said...

tingin nak try wat la..

Masya said...

suke makan triffle .. buat pun senang ...

mama_muaz&muiz said...

rajin btul awk ni kan...geram je tgk trifle ni...heheh

@iney123 said...

pose2 ni tgk bnde camni sedapnye rs.hehe..tp pe rs die eh kak?hehe..sy rs cam xpnh mkn la trifle ni.haha..sbb sy x bpe suke jns2 puding ni.n tp lagi, rs nk buat lak.nmpk sdp sgt....kek 2 yg menggoda..huhu

nurhaziah ziah said...

Dah buat dah..tp blum masak jelly lg..hopefully jd..dh 80% siap..tq ye resepi..

nurhaziah ziah said...

Dlm proses membuat..dh 80% siap..xuma nak susun buah n msk jelly je lg..hrp2 jd..tq ye resepi..

nurhaziah ziah said...

Dah buat dah..tp blum masak jelly lg..hopefully jd..dh 80% siap..tq ye resepi..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails