Tuesday, July 24, 2012

Diari puasa : Anak-anak

Assalamualaikum..

Pagi ni hujan renyai. Dah nampak langit gelap dari dalam rumah lagi. Takpe, naik juga motor. sampai suku jalan, dah renyai. Mr hubby suggest patah balik naik kereta pegi keje. Aku kata tak pelah, sikit je hujan ni.  Mentang2 duduk belakang tak kena sangat tempias nya. Tapi sekejap hujan sekejap tak hujan. samapi kat AKLEH, terus hujan agak renyai. sakit kulitku yang halus mulus ni terkena percikan hujan yang tajam2 bila di bawa laju :-p

Tadi kan atas AKLEH ada accident. MyVi, mercedes dan penunggang motorsikal. Semuanya yang terlibat, Melayu. sian. Yang kesian penunggang motor tu, berdarah atas jalan, keluar dari kaki kot. Kesian sangat, May be MyVi dihentam belakang oleh Merc dan motor tak sempat brek, langgar lampu belakang merc.. tu lah yang paling takut sangat bila naik motor. Dah sampai ofis, lega sangat, alhamdulillah..

Tapi yang paling syok nya time balik, memang hazab la semalam sape yang beroda empat.. Alhamdulillah, petang semalam cerah. Kereta seperti biasa di bulan puasa sangatlah hover jemnya.. aku yang naik motor ni pun takut tersagat lutut di celah-celahan kereta tu.. Semua berkejar-kejar nak balik..

Dan anak2 ku di bulan puasa pulak lain ceritanya.. Aqil bengkak tongsil.. Sian tengok leher dia. belah kiri bengkak macam telur.. belah kanan macam guli. Tidur pun berdengkur sebab saluran tekak dia dah jadi sempit. Semalam demam sikit. pastu dah tak demam dah. Pegi lah klinik dapat ubat antibiotik, ubat demam dan ubat sakit tekak. Dia makan ok je. tapi kalau kita lah yang kena, sebenarnya sakit juga nak telan tu kan. tapi dia budak lagi, apalah yang dia tahu.. Lepas makan ubat semalam, terus dia tidur. Sian pulak tengok. dah la baru potong rambut, macam orang sakit je.. huhu.. Hope aqil cepat sembuh ye. risau tengok 'telur' di leher nya..

posted in my instagram.. syok la pakai instagram ni :-) 

Aisyah pulak, semalam kelam kabut memasak berdua dengan dia. Ayahnya bawa aqil pegi klinik. Nak kasi dia ralit tak kacau ibu dia masak, aku kasi la main senduk, main storage botol dia tu. kejap je ralitnya. selebihnya nak berdukung. masaklah aku dalam keadaan kelam kabut gitu.. tak lama tu ayah dia balik.. Time berbuka pun sama. dia nak tidur agaknya. Sekarang kan dia dah pandai meniti.. jinjit2 kaki dia pegang meja. pastu tergolek.. apa lagi meraunglah dia.. aku pun makan yang simple2 je lah like makan betik dulu.. gilir2 lah makan. gitu lah orang beranak kecil ni. bersabar jelah menghadapi karenah anak2 ni kan..

cak... 

wassalam..

2 comments:

ejaMaria said...

laila kerap kena demam + tonsil... doktor kata sebab cuaca panas dan kurang minum air...
dan laila mmg dlm pemantauan doktor... sebab nya, kata doktor kalau tonsil menyerang lebih 4 kali dalam setahun maka pembedahan untuk membuang tonsil sangat digalakkan walaupun kanak-kanak... sbb tonsil adalah salah satu punca mudah demam + sakit...
luqman pun kadang-kadang demam pasal tonsil bengkak... tapi luqman tak teruk macam laila...

Nur Hasyimah Mahasan said...

Sama la kita shu...memasak smbil layan irdina...mkn pun sama...n hopefully aqil cepat ok...n nmpk ek bengkak dr luar area leher tu...coz irsyad ari tu tak nmpk bengkak luaran...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails