Friday, July 6, 2012

bukan tokey kedai kek

Assalamualaikum..

dah 2 hari berpenat lelah membuat kek :-) ada tempahan uols.. chewah.. tempahan la sangat. dari orang yang sama plak tu. hahaha.. anyway, first of all thanks to my staff, yanti and her family kerana mempercayai bakat ini.. chewah, bakat lah sangat.. haktuiiihh....

Semalam, Yanti order eggless chocolate cake. dulu yanti order red velvet.. hari ni pulak aku bawa 2 bijik kek (eggless choc cake dan Red Velvet) ke opis sebab ada hari perjumpaan bersama Pengarah dan Anugerah Pejabat Terbaik 2011 berserta meraikan Anugerah Pekerja Cemerlang 2011. Ada seorang Puan telah meminta ku membuat kan kek sebab dia nampak aku selalu post gambar2 kek kat FB.. wehee.. katanya kek penambah dessert la gitu.. nak suruh Pengarah potong.. mak aih.. matik la makcik...

Dan semalam bertungkus lumus aku menyepahkan dapur. start pukul 8 malam pukul 10 lebih dah settle. tapi tu settle bab kek dan basuh pinggan mangkuk loyang segala.. pagi tadi, mulalah bab mendeko.. pukul 6 aku bangun siap2 solat pakai baju semua, cepat2 turun bawah.. kek coklat tu senang je nak buat nya. tuang je atas kek, pandai2 la dia meleleh sendiri, pstu tabur colour rice. standard deco aku la tukan. hehe.. yang kesusah nya ialah Red velvet tu. yelah cream cheese dia tu kan ke lembik.. dah lah putih suci bila tepek atas kek habis terikut sekali habuk2 kek tu.. tak suci bersih dah..

Tapi memandangkan jam dah pukul 7 pagi, tudung tak pakai lagi dan en suami pun dah sound, aku sambung  deco kat opis pulak. huhu.. tawakal je lah kan.. JANJI KEK INI SEDAP :-) perasan.. hehe

Eggless choc cake kecik je 8 inci rasanya..

 deco atas ditabur dengan kerak2 kek, yang tepi tu lah sememeh sikit..

pandangan atas.. boleh lah kan.. huhu

Majlis pukul 10.30 pagi. kek RV letak dalam peti kasi cream dia keras sikit. kalau pakai cream cheese semata2, dia akan keras elok lah kan, tapi kalau pakai cream cheese campur cheese mascarpone, adunan dia memang lembik skit dan tak leh nak deko lebih2.. tapi bila dirasa antara cream cheese dan mascarpone ni, ternyata yang ada mascarpone lebih sedap..

Cubalah..

 rainbow cake from opismate yana

rebut2 jangan tak rebut. alhamdulillah semua suka dan kata sedap :-) habis licin..

wassalam..

8 comments:

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah rajin & pandai tol wat kek, kita takat kek span tu leh la wat...yang lain lom pernha torai lagik

Huda said...

wah hebatnya awak..kagumlah..at least boleh gak buat kek, saya sangatlah hampeh!

@iney123 said...

yey...akhirnya dapat gak rs rvc akak..yum10X...;)..terkoncoh2 sy turun td nk rs itu rvc..hahaha..

Syahada Ahmad said...

Sue ni rajin dan berani. Pengarah tu nk potong. Syabas.

Mascarpone xde jual kat ganu, agak nye mungkin diaorg ingat org ganu x mampu beli kot. Hehe

Klu tempah rv kat sini sume guna cream cheese.

Esok, dpt cupcakes rv. Yeay!

Suliana said...

anje,
try la.. syok ma buat dgn anak dara tu :-)

huda,
tak delah hebat mana, baru bertatih try & error. cubalah buat sendiri.. :-)

aini,
hehe.. sabo jela. alhamdulillah sedap :-)

sya,
pgrh potong rainbow kek. slmt makcik.. hehe.. tak pe sya, cream cheese pun sedap cuma klu pki mascarpone lagi sedap :-) dtg kl gi cari kat jusco ada jual..

fiza arshad said...

Wah!!cayalah kak sue!! Kagum..siap tuk pengarah potong tu :) mesti sdap..nk try gk rase kak sue hehehe

Masya said...

macam gebu jer tgk kek2 tu.. mesti sedappkan..

Nieyl said...

comey jer kek....sedappp....

p/s:salam perkenalan.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails