Tuesday, July 31, 2012

baju raya

Assalamualaikum...

Hari ni dah ramadhan ke 11 ye kawan2.. alhamdulillah... kat radio pun dah pasang lagu raya. biar betik.. dulu seingat aku pasang lagu raya selepas 2 minggu puasa. now dah berkumandang? for me, untuk hari ke 11 ni tak de rasa excited sangat nak raya. may be belum sampai feel tu lagi kot tapi jalan TAR dah 2 kali aku pegi :-p Ala, pegi pun masa hari Jumaat dan semalam aku pegi lagi untuk tukar capal aqil kepada saiz yang besar sikit.. tu pun separuh khemah je pegi. yang dekat2 dengan mydin aku tak sampai lagi .. hehe. 

Raya tahun ni baju raya aku tak cantik.. sedih.. huhu tak pela, gasak la. masa aku bercuti ke terengganu dulu, aku ada beli 2 pasang kain sutera, satu sutera satin biasa tu, satu lagi sutera creep.. for me cantik lah kainnya.. warna fevret kan.. sekali tu hantarlah pada sorang tailor part time. bila tengok sume baju yang dipakai, sume cantik2.. dan katanya memang amik upah jahit siap ada diploma lagi tak tahan.. sekali tu 2 bulan baju aku baru siap. dapat hasilnya tidaklah sediploma mana. siap kaki baju aku salah potong lagi. kan ke baju sutera ada kaki kan, kaki tu la salah. siap kat pesak ketiak bertampal ko... adui.. sedih tau. frust sangat sebab kain tu mahal dan cantik.  jahitan pulak memang tak capai standard orang ada diploma menjahit. kata experienced lama.. kalau rasa2 letak piping bengkang bengkok, tak payah la letak..gitu..

Aku dah suruh dia alter baju tu sebab besar gedabak. lebar lengan aku patutnya 7 inchi je, siap2 8 inci setengah ok. nak suruh kucing masuk ketiak aku ke.. lama juga masa untuk diambil untuk alter. dari sehari ke sehari tanya baju dah siap alter.. asyik lupa nak bawa. hasilnya?? hanya bukak sikit je sekadar cukup syarat.. aku tak puas hati, lansung hantar ke tingkat 3 di maju untuk betulkan semua baju tu. ntah apa jadi bangla tu wat kat baju aku, harap2 kecikla sikit dan aku boleh pakai. huhu.

Nasib baik ada 2 lagi baju lain semalam aku dah amik kat tailor mara. tapi kain yang aku pilih tu tak semenggah pulak warnanya.. kusam je.. huhu.. tapi tailor tu buat memang cantik, jatuh je baju tu, terletak la kat badan ni.. Aku  tengok mood nak jahit sendiri boleh je, harap tak lupa la skill menjahit tu.. tapi mood tak mari, nak baiki suar koyak hasben aku pun tak jalan2.. 

So, untuk menaikkan seri baju kusam tu, aku buka balik beg manik aku.. wargghh... malas nya nak menjahit manik tapi apa kan daya.. 2 pasang tu nak kena pulun.. baju kurung aisyah pun tak de lagi. tengok2 kat jalan TAR semalam, sume tak cantik. banyak baju melayu baby boy ada la, cute je..

Oklah tu je luahan perasaan ku..

sekian, terima kasih.

1 comment:

fiza arshad said...

ala, siannya kak sue, dah la baju sutera..mmg la mahal dan cantek...klo fiza pn frust teramat..
sabo ye kak sue..
bj raye fiza thn ni pn ade citenye..kt trg pnye la awal dah xamek tempahan..bulan lima da tutup dah..so, x dpt la jahit kt kedai fiza selesa tu, anta kedai lain, skali 3 pasang bsr kt bahu..hmm mls lak nk anta alter..sbb tau msti lmbt..dah la 3 psg upah rm150 huhuhu..sabar aje la

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails