Wednesday, May 16, 2012

red velvet cake lagi :-)

Assalamualaikum...

Hari ni letih sangat. biasalah hari kemuncak bekerja.. dari semalam dah rasa letih lepas balik kerja, tapi sebab parents aku nak datang, kugagahkan juga tak tidur awal. Ye, parents ku ada di rumah bersama adik ku yang bercuti. Ayah ku ada seminar, tapi satu malam je lah tidur rumah.. petang ni mereka balik semula ke kluang..

Okey kali ni nak share red velvet kek pujaan ramai.. kan aku ada cerita minggu lepas ada orang order kek kat aku tu kan.. apa? tak tahu pun? tak pelah.. hihi.. Okey, opismate aku order kek 2 biji. ni kira first time orang suruh aku buatkan kek.. Alhamdulillah menjadi, biar pun sampai masuk2 dalam mimpi ok.. Customer (cewah, customer ko..) kata sedap... Alhamdulillah..

Ok, dah dua biji kek kasi kat orang, tuan rumah pun terliur juga kan.. asyik duk kutip serpihan kek je, apa kata buat lagi sebiji memandangkan ramai naw permintaan nak rasa kek baldu merah ni.. So, minggu lepas 3 biji kek sudah jalan :-)

 untuk peminat red velvet, maaf la ye acik keras tangan deco kek.. lagi pun, campuran cream cheese ni susah sikit nak deco, dia lembik2 gitu. tak stabil.

 see, naik cantik :-) pakai oven elektrik.. ok, boleh percaya oven ni.

hiasan simple saje :-)

kek dibelah dua untuk diletakkan filling cream cheese. Kalau kek nipis, tak payah belah dua. tapi aku belah ni pun kena control betul2, takut tersenget belahan nya.. hehe. ada ke alat2 membelah kek  supaya lagi cantik dan sama rata pembahagiannya?

bahan utama mascarpone cheese. Aku beli kat tesco. Dah naik harga tau.. dulu rm 14 lebih sekarang dah nak dekat RM 16.. Pastu, latest aku tengok kat Jusco Maluri pun dah ada jual ni. Tak tahulah Jusco lain ada ke tak.. 

kenapa suka beli yang ini sebab ada tanda halal!! Alhamdulillah.. mencari yang halal itu fardu bagi umat Islam. Sebelum ni, aku beli brand lain kat kedai baked with yen tu, tapi tak de tanda halal. Now, dah jumpa yang halal, kenalah pakai yang ini kan..

tak berapa merah kek nya.. gebu tak? chewah.. mr hubby pun 'impress' katanya. huh, baru nak impress setelah berloyang2 aku buat kek.. yelah, manusia kan, selagi kita tak diiktiraf orang, pandang sebelah mata je.. huhu. siapalah kita ni kan.

dulu aku heran gak camana orang buat kek ada jalur cam ni kan, rupanya, sejukkan atas redai cam ni lah jadinya.. hehe.. 

ni untuk mr hubby terchenta ;-p perasmi pertama kek malam tu..

ni untuk sahabat lama, dari jauh ku kirimkan kek berposmen kan mr hubby.. sebab blognya COLOR OF MY LIFE, aku letak la colourful rice. hehe...

Okeyla, kek ni tak boleh makan selalu, modal besar :-) tapi kek ni memang best. lain dari yang lain.. 

Ok bye. wassalam :-)


7 comments:

faiez said...

pandainyer sue...PLUS rajin...tahniah..hihihihih

~ujicham~ said...

pos le kat aku jagak hehe

ejaMaria said...

akak bakar kek guna 2 loyang nipis masa bakar kek... so tak payah belah... tinggal sapu krim dan tekapkan 2 sahaja... cara ni senang sket kot... tak la risau masa nak belah-belah tengah kek tu... ;p

Anis said...

Cantik kek su. Selalu teringin nak buat tapi tak jumpa kekuatan lagi. Salam kenal su, saya dah follow awak kalau sudi follow saya balik ye.Thank you.

http://anisvitashop.blogspot.com/

Eyqa Hasnan said...

sedapnya ! haha . . pandai buat kek eh :xD

Suliana said...

faiez,
teringin makan buat sendiri. hobi baru nih.. hehe

uji,
mai la dtg rumah..

kak maria,
ok juga mcm tu.. cepat sikit masaknya kan..

anis,
saya dah follow :-)

eyqa,
boleh la, try la buat :-)

Masya said...

pandainya buat kek ni.. sy x pernah buat selalu buat kek coklat jer...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails