Monday, March 19, 2012

sterilizer

Assalamualaikum..

Perkakas membesarkan anak2 ni dah keluar balik. hehe.. inilah dia sterillizer little bean yang aku dah beli dan pakai sejak aqil ada lagi.. beli dengan harga RM 159 lebih kalau tak silap. time ni tengah promotion.. mula2 macam malas juga aku nak steril botol2 susu ni sume. tapi sebab dah ada kan, keluarkan balik dan pakai la balik. orang kata, nanti kat akhirat kena tuntut beli tapi tak pakai :-p alhamdulillah masih berfungsi dengan baik even nombor dia macam dah tak betul.. 


Tak pe, yang penting dia masih boleh digunakan. Sterilizer ni dapat sekali dengan warmer dia. ha ni satu je aku belum pakai balik.. Setiap malam sebelum tido akan ku sterelize kan semua botol2 samada botol EBM atau botol yang diorang duk hisap.. Dulu time pemalas tu, aku duk rebus botol budak ni. sekali tu rasa macam eh tak cair ke nanti botol2 ni asyik kena masak je. hehe.. tu yang kuarkan balik sterelizer ni, tak de la membazir gas sangat. hehe..

Kalau ikutkan, kena sterilize selepas penggunaan botolkan. tapi camana nak control dah maknya keje. tadi pagi cuba nasib tanya kakak pengasuh aisyah. dia kata selepas aisyah susu, dia rendam dengan air panas. hmm.. bagus2.. kalau EBM, lemak susu dia tak degil sangat. tapi kalau susu formula, siap la kalau tak berus akan ada saki baki lemak kat dasar botol tu. kalau tak pun, akan rasa berminyak dan masam je kan.. Aku suka juga pakai pencuci botol susu tu.. goncang2 sikit, dah hilang dah sisa2 susu.. bau pun tak de la masam sangat kan..

Korang pulak camana? rajin tak steril/ rebus  botol anak2. penting tau. nurse kata kalau malas nak merebus, make sure kena siapkan 4/5 botol susu yang bersih untuk diberi kepada pengasuh. lebih2 lagi tang puting kalau dah naik kulat degil, tak payah la pakai.. 

Okla tu je.. semoga kita semua boleh jadi ibu bapa yang rajin ye.. bye.. wassalam :-)



7 comments:

Huda said...

rajin gak, tapi saya memang dah standby botol susu dan puting yang banyak..hehe

Suliana said...

huda,

rajinnya :-)bagusla mcm tu kan..

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

masa mya kecik selalu gak tapi bile dah beso maknya jadi ada sakit M.... eheheheee....yanty guna pencuci botol jerk mudah dan cepat...ahahaha

Lida Rahim said...

akak tak pernah rebus sejak dgr kata tak elok rebus botol susu.. cuma cuci pakai pencuci botol tu jer.. setakat ni Alhamdulillah tak sempat kulat nak bertenggek hehe

Anonymous said...

perkara yg wa wajib buat sebelum tdo mlm, basuh dgn pencuci botol then sterilize gak...selagi x cuci n sterilize,dah ckp kat iman jgn bg alisya guna balik botol tu(ready besen kecil tp sink smpai abis botol)...skrg,ada 6 botol utk guna kat rmh,n 6 botol utk jln2/rmh pengasuh...ke rmh ngasuh, mmg ready 2 botol setiap hari...pengasuh cuma siram/bancuh jer dgn air panas...tp,sdih gak..kalo mama dtg jer rmh,membebel byk sgt botol alisya, mybe dulu lain...zman skrg dh lain...perpun,time mrk jg alisya..dh ckp kat mama n abah,letak jer tepi sink..mlm nanti wa cuci n rebus...jgn guna balik ;-)

Suliana said...

yanti,

hehe.. akak ikut mood ;-)

kak LR,
oo mmg tak elok ke rebus botol? hmm ok noted :-)

wa,
tu la, mak2 bising kan klu btl susu byk.. huhu.. 6 bulan sekali kena tukar la mak :-)

~ujicham~ said...

su, aku sukalah tip-tip ko manjaga anak. banyak gak aku tak tahu, thanks :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails