Tuesday, March 27, 2012

koleksi EBM

Assalamualaikum..


Ini koleksi susu untuk aisyah humairah. Sebenarnya dalam hati ni fikir2 juga nak cite kat blog ke tak nak.. nak post kat fb ke tak eh - dah post dah. hehe... sebenarnya tujuan saya 'menunjuk' kat blog/fb bukan untuk show off ke apa.. tapi sekadar nak kasi semangat dan sumber inspirasi untuk kawan2 yang lain.. serius tak de niat lain. Juga sebagai kenang-kenangan untuk hari2 mendatang. Mana lah tahu, langit tak selamanya cerah kan.. boleh dijadikan sumber inspirasi ni kalau time merudum datang..

Ni jelah koleksi susu ibu untuk aisyah.. Banyak ke? sikit ke? sebenarnya sikit je korang.. tak de la banyak melampau. Ni semua gara2 lambat meng'ada' kan deep freezer time berpantang. Insya-Allah kalau anak ketiga nanti (ada ker.. hehe..) insya-Allah berpantang sendiri dan saya tak perlu risau lagi nak transport susu ni sume..

EBM ni dari bulan feb- mac.. bulan Dis - Jan dah yilek..  Kalau ikutkan susu saya ni akan statik macam ni je kot. 4 botol keluar, 4 botol masuk.. melainkan kalau saya rajin mengepam, baru ada lebihan.. baru weken lepas saya baru stat pam on weekend :-) ni gara2 nak penuhkan deep freezer. ye la, dah beli DF tapi susu tahap ke dasar lagi. komitmen kena tinggi weih.. hehe.. nak bangun malam memang tak la kan. lebih2 lagi pam spectra 3 saya memang tinggal di ofis. tapi tengok la camana nanti :-)

Yang merisaukan saya, ni baru nak masuk bulan ke 4 ni.. yela, saya takut juga susu saya ni merudum terus gedebuk2 jatuh.. memikirkan anak dara saya ni tak berapa nak menenen sangat. hehe.. tapi saya paksa juga dia minum..  kalau aqil dulu dalam sejam setengah memang nak je kan. yang ni, relaks je tido.. terpaksa kejut.. kalau disua memang auummm je la kan :-)

kalau di opis, saya pam pukul 10 pagi. lepas tu pukul 4.. lama kan gap 6 jam.. hmm.. pastu komplen susu tak meriah.. nak meriah camana lagi, okla tu kan. syukur alhamdulillah :-) patutnya 3-4 jam dah kena pam kan.. tengokla lepas ni camana.. hasilnya setiap kali pam (double pumping) akan dapat 10 oz.. 5oz kiri dan 5 oz kanan. kadang kanan tak sampai 5 oz pun.. so setiap hari saya akan bawa balik lebih kurang 16-20 oz..


Mungkin, saya tak de kawan mengepam kat sini.. Dulu, time aqil, selalu compare2 ngan kawan saya @ shud.. selalu tanya camana hasil.. hehehe.. tapi sekarang, saya tak de kawan nak compare.. dan dulu selalu dia kata susu saya lagi banyak dari dia.. stress je kawan tu.. tapi sekarang baru tersedar (nak sedapkan hati), buat apa nak kisah hasil orang lain. dah memang anak awak minum banyak tu je.. kalau banyak2 pun tak minum kang expired pulak.. Bukan apa, saya nak forecast hasil akan datang. hehe.. Masa aqil dulu, susu saya jadi shortage sebab saya kena kursus 2 minggu.. sian aqil stock susu sume dah habis dan dia terpaksa minum susu lain..

Dari segi pemakanan saya pulak, kali ni tak berapa nak pantang. pantang sikit2 la. hehe.. air sejuk, sikit2 je la minum.. makanan semua saya amik kecuali yang memang dah tahu akan effect kat saya seperti pucuk ubi - angin, nangka - kentut2 (en suami suka makan, efek kat saya juga, so saya kena makan juga. hehe). Makanan tambahan yang lain yang saya amik adalah dari product organik iaitu MELILEA. setakat hari ni ok la.. soya organik dulu masa aqil pernah minum. membantu juga lah.. vitamin seperti evening primrose oil dan Progene (produk melilea) juga saya amik.. tu je la yang saya makan setakat ni..

tengok senget ye.. dah banyak kali rotate tak mo jugak berdiri tegak..

Ok, dan pagi tadi saya sarapan air bali suam.. hasilnya not bad.. dapat la 10 oz lebih.. dah tak cukup botol, kena pakai plastic storage.. Plastic storage ni ok juga menjimatkan ruang, tapi saya prefer botol..  Okeyla, macam dah banyak cerita je.. actually dah berapa kali draft entry ni.. simpan dulu. now malas nak peram lama2, sila baca la yek.. hehe..

ok bye. wassalam.. 









3 comments:

ejaMaria said...

hehehe... anak perempuan mmg gitu - tak gelojoh nak minum... kontrol cun... ;p

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

banyak lol susu sue erk dulu yanty sket jerk...baru2 jerk banyak lama2 kering....ahahaha...tak tau laaa napa...jeles gak tgk org lain bole bg anak susu badan samapi umo 2 tahu mya masa tu bape bulan jerk ...

fiza arshad said...

alhamdulillah banyak stok kak sue tu..xpe, atas niat kite kak sue :)
insyaAllah bg semangat tuk diri sndr kumpul stok..fiza dlu pn mcm kak sue..tp igt lagi dlu, tiap2 hari pegi keje and balik keje berangkutla bawak spectra 3 tu hihihi
kenangan terindah..alhamdulillah :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails