Tuesday, March 20, 2012

kesan antibiotik terhadap aqil

Assalamualaikum..

hari ni aku masuk opis lambat. bawa aqil pergi hospital. 1st appointment dia dengan klinik pakar dermatologi.. ni pasal mulut aqil yang ada tanda lebam tu.. hmm sampai pukul 8.30 pagi dalam pukul 10 lebih dah siap amik ubat sume.. Aqil jumpa doktor India perempuan. Doktor cakap mulut aqil yang ada tanda hitam tu salah satu punca dia sebab antibiotik. 

Dulu, masa aqil setahun ke atas kan dia kerap demam. sebulan sekali mesti demam la. tiap2 bulan la kami pergi klinik. oleh kerana dah banyak sangat klinik yang kami pergi, jadi tak ingat dah antibiotik apa yang aqil makan. Ada side effect juga antibiotik ni, aku pun tak tahu. kalau tak silap aku ada sesetengah kandungan antibiotik yang ada sulfur, yang tak sesuai dengan sesetengah orang. jadi, kitorang pun tak dapat detect ubat apa yang beri kesan kat aqil tu..

so, doctor just kasi ubat sapu nama Hydrocortisone untuk disapu 2 kali sehari. time bila la pulak ye nak sapu, malam je la kami jumpa aqil, siang, kalau nak sapu, sapu pagi2 before ke nursery tu la kot.. lagi satu krim tu macam vesalin.. nanti bulan 7 baru follow up balik.. harap2 ada perubahan yang baik untuk aqil..

Moral of the story, lepas ni apa nama ubat/antibiotik kasi kat anak makan, mesti kena tulis.. Kalau tak nak kasi tak boleh juga takut tak baik2 demam dia kan.. hmm sian kat aqil. harap2 tak de apa yang serius lah kan.. lagi doktor cakap, kecil2 macam ni tak boleh laser. kalau 7 tahun ke atas baru leh buat laser (incase kalau ubat sapu tu tak berkesan la) insya-Allah hilang.. yang krim sapu ni tak tahula macamana hasilnya nanti.. Ibu berdoa supaya aqil sihat selalu dan tak de apa2 yang serius dengan aqil kan.. sayang aqil.. anak sulung ibu ni :-)

aqil main2 kat klinik pediatrik.. posing sebelah arnab :-)

aqil jadi nyamuk besar :-p

aqil dan ibu.. manja dengan ibu, walau pun ibu ni selalu terjerit2 marah aqil. tapi dia tetap sayang ibu dia kan. we love each other :-)

ok bye. wassalam :-)



4 comments:

sisanizu said...

antibiotik memang xelok utk semua perigkat umur..kalau boleh memang kene elak mkn ni
..sy kalau g klinik memag confirm dr bg antibiotik utk ashraf..sy akan buang awl2..sebab g klinik hanya nk sedapkan hati je kot2 ada sakit bahaya..tp at last sy hanya bg ubat demam je kt ashraf..ubat selsema pun bahaya utk baby..kene tahan sikit..biar bdn anak generate antibodi sendiri..

fiza arshad said...

Smga cpt baik ye aqil.. Tu la,same ngan my faris..when demam,doc mmg bg antibiotik.. Ckp lne abeskan..ade yg abes..ade yg tak hihihi... Fiza pn x igt pe nm antibiotik yg dic bg kt faris... Btui ke ade yg ckp antibiotik x elok.. Any proof?

Eyriqazz said...

oh, ye ke?.....thanks 4 the info....setahu, wa ramai ckp antibiotik kena mkn sampai abis....pengasuh pun ckp/pesan mcmtu.....tp, pd wa lak....makan sampai demam dh kebah, lps tu brhenti bg minum.....then buang....sbb rasa,demam dh baik, knp kena paksa mkn ubat lg..... ;-)..... perpun, x sangka sampai mcm ni lak keburukn antibiotik..... sian aqil.....

*tringt lg ms iman balik tunjuk gmbr aqil jd model,....tiba2 dia ngusik....handsome gewe sya, kecik2 dh jd model....hihihiii....berngn nk brmenantu aqil nmpknya....hihihiii*.

Suliana said...

sarah,
betul tu. sy plak tgk tahap keseriusan dia camana :-)

fiza,
antibiotik tu elok kot, cuma badan aqil xsesuai terima sesetengah jenis antibiotik.

wa,
mmg kena mkn smpai habis, klu tak habis nnti dia dmm balik..
hehe.. model tak berbayar tu.. :-p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails