Thursday, February 2, 2012

ABC for aqil

Assalamualaikum..

Sementara aku bercuti 3 bulan ni, dapatlah mencuri sedikit masa untuk mengajar aqil ABC :-) baru nak start sebenarnya. dia tahu menghafal je kan. Sekarang, tibalah masanya bagi aqil untuk mengenal huruf.. saje ajar dia sambil main2 kan, budak2 time macam ni la dia cepat serap apa yang dia nampak kan.. tak de la mangadap tv je kan..

Actually dah banyak jugala buku2 yang dibeli untuk dia saje tengok2.. memang tengok saje2 betul lah :-) budak laki kan, tak fokus.. baru minggu ni aku ajar dia ABC. baru dapat ingat huruf A, B dan C.. yang paling dia ingat A.. kalau B kena cakap "dia ada dua perut buncit" kalau C, kena buat bunyi 'sssss' baru dia tangkap..

Pastu, kalau kat tv or kat mana2, dia nampak huruf ABC, dia pun cakaplah, "ibu ni A". sampai aku rasa bosan la pulak.. hehe.. Train kat bawah ni aku beli kat cosway. hajat dihati nak beli sabun untuk CD aisyah je, sekali tu, terus jadi ahli dan membeli benda2 lain.. huhu.. rasa macam best je train ni, tapi yang tak best, bila dia serakkan, jenuh nak kutip mainan yang comel2 ni.. rasa nyesal pulak beli.. tapi tak pela, nanti akan ku set satu bilik untuk letak mainan je, ambik kau bermain di situ.. jangan nak sepahkan satu rumah..


Alhamdulillah, dapat la juga dia kenal dan ingat sikit2.. ada banyak lagi huruf dia nak kena ingat ni. mak aku cakap slow2 la, jangan la suruh dia ingat sekali banyak. sehari satu words gitu.. dah habis ABC, boleh pegi 123 plak, pastu alif ba ta.. Insya-Allah.. ni kira azam juga la bila dah balik sana nanti. hehe.. sabar itu indah :-) korang pulak, ajar anak camana? jom share!!

ok bye. wassalam..

4 comments:

MommyAqil said...

Sue..Wah menarik jugak kan guna tools yang menarik mcm train ni..Aida kan Alhamdulillah umur Aqil 1tahun 8 bulan dah mula belajar n kenal ABC..by 22 months dia dah kenal semua huruf A sampai Z...cuma nombor je lambat skit..by 26months baru kenal 1 sampai 10...Aida guna pendekatan internet...bg dia bukak You Tube ade ABC n 123..Alhamdulillah cepat dia belajar n kenal..Sekarang ni br nak ajar Iqra' plak..InsyaALLAH..pastu kan aida rasa Doa Ibu pn main peranan kat sini..Sue try la ye..mana tau berkesan jgk nnti..

mama_muaz_muiz said...

samelah train aqil & muaz...heheh

Suliana said...

Insylh blh try nnti :-)

Suliana said...

Train cosway tu.hihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails