Wednesday, January 25, 2012

bercukur rambut bayi

Assalamualaikum..

Puteri ku telah selamat dicukur kan rambut lahirnya.. Setelah bertangguh2 akhirnya hari Ahad kelmarin, nekad kami mencukurkan sendiri rambut puteri kami.. bertangguh2 tu bukan apa, duk fikir nak bawa ke mana aisyah ni untuk bercukur. time aqil dulu, ada la mak bidan ni cukurkan, tapi tak berapa bersih.. pulak tu kena buat appointment. malas lah.. Cuba la tanya kat kedai gunting rambut kat rumah aku ni, tapi pakcik tu pulak kata tak berani nak cukur rambut baby, nanti dia gerak2 takut terluka..

Akhirnya, selamat dah rambut aisyah.. mula2 ayah nya yang cukurkan. lepas tu ibu plak.. gilir2.. aisyah tido, ada tu celik juga sebab dia tak selesa kena balik2 time dia tido tu.. Tips (tips la sangat) kejayaan mencukurkan rambut anak ialah:

1. menyediakan sebekas air untuk kumpul rambut yang telah dicukur.
2. 2 batang pencukur baru
3. tisu/kain untuk bersihkan mata pisau

Kipas tak pasang, takut rambut terbang.. berpeluh juga la mengadap kepala aisyah.. adalah lebih kurang sejam bercukur.. Mula2 ayahnya basahkan rambut dia.. cara ini tak sesuai sebab rambut tu melekat2 dan tak smooth time nak cukur tu. Keringkan balik rambut dia, dan mula la cukur secara general dulu.. bila rambut dia dah pendek, baru la cukur licin2.. tapi hati2 juga, sebab takut terluka.. tak pasal2 berdarah kepala anak.. Ok, settle.. tak de la licin mana, tapi better than mak bidan tu buat :-)

 baru nak mula cukur rambut.

 adik tidur..

nampak tak ada putih2 kat kulit kepala aisyah.. selama ni tak perasan terlindung dek rambut. now dah nampak.. kena sapu minyak lepas ni..

dah siap.. terpaksa mandi lagi sekali..

Mengikut sunah, apa yang dilakukan oleh Baginda kepada cucunya, Hasan dan Husin, apabila jatuh hari ketujuh diadakan akikah adalah memberikan nama dan mencukur rambut mereka berdua. Rambut tersebut ditimbang dan disamakan dengan nilai perak dan kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin. Bagaimanapun, ulama hari ini menyatakan, emas boleh digunakan bagi menggantikan perak. Bahkan, mengikut Islam juga, pada hari ketujuh akan dilakukan tahnik, jelas Pegawai Agama Istana Negara, Datuk Abu Hassan Din al-Hafiz.

Islam menggalakkan amalan mencukur rambut bayi sehingga botak supaya segala kekotoran yang keluar daripada rahim dapat dibuang dan membolehkan rambut baru tumbuh dengan sihat.  sumber : halaqah.net

Rambut telah siap disimpan dalam tisu untuk dibawa ke kedai emas, nak pinjam penimbang :-) ok, bye.. wassalam..

2 comments:

Huda said...

wow, kira terer la cukur sendiri, kalau kita seram la..comel baby..

Suliana said...

Blh la huda. Blm cuba blm tahu kan :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails