Thursday, March 31, 2011

letih lagi ..

Assalamualaikum..

tukar tajuk dah, baru kena.. befor this pasal malware, tapi tuan punya blog dah tahu, so tukar title ye :-)

ok, cerita betul.. Hari yang busy sekali.. pergh.. lap peluh jap.. :-) lately, rasa penat sangat.. kalau balik keje, sambil menenen aqil, mesti terlelap kejap depan tv.. terbengkalai kerja2 memasak ku.. tapi memang macam tu la.. habis je kamen rider depan tv , baru aku bangun.. tapi aku tido ayam sebenar nya.. eh jap, selingan.. cerita kegemaran aqil lepas balik school ialah Higglytown heroes-----> upin ipin----------> mr bean animation series------> kamen rider. nasib baik tak de cite yang aku tengah follow.. kalau tak, kacau daun, rebut tv, bukan dengan bapak nya saje, dengan anak jugak :-)

Lepas bangun dari tido2 ayam tadi, naik atas, sembahyang maghrib, makan.. ni kalau tak masak la, beli bungkus.. pastu, lipat kain ke, sebab banyak masa terluang sebab tak masak kan :-) (mlm ni makan apa ye?? ada kedai makan baru bukak kat ampang waterfront, kedai satay station!! tapi teringin nak makan ketam!!!)

kalau masak, kul 9 baru settle hal makan dan cuci2 pinggan mangkuk.. pastu lepak2 depan tv.. sampai la pukul 10, ayah nya dah bising2.. tido, tido!! yang benarnya, ayah dia nak main tenet.. kalau tak aqil tengok movie dalam tu, ibu plak sibuk FB.. hehe.. dengki la tu :-p tak pela, ibu selalu mengalah kan.. so, kena kasi award kat ibu ni :-)

Bila dah tido awal, bangun mesti la segar kan.. aku pulak, tidak!! bangun pun menonggeng2, nak tido lagi.. sampai dalam hati siap kata nak cuti la, sebab tak nak bangun punya pasal.. huhu.. letih sangat.. tapi bila dah mandi, baru la terasa celik mata tu.. :-) vitamin malas makan, senaman lansung la kan.. huhu.. tu yang badan letih selalu..

oo.. malam ni kena kemas2 beg!!! ayah aqil satu beg, aku satu beg... ayah aqil nak ke team building kat Bukit Tinggi. aku plak lari membawa diri.. hehe.. ikut kak long balik kluang.. yela, laki tak de, malas aku nak duk rumah berdua je.. nasib baik sempat bagitahu awal, kalau tak, berebut ngan ida nak tumpang juge.. hehe.. yeye.. balik kampung.. tapi tak siok nya laki ku tak de.. huhu..

okey la.. nanti kita cot cet cot cet lagi ye!! 

wassalam

 

Wednesday, March 30, 2011

Love and marriage

Assalamualaikum...

Emel dapat dari kawan ku, meh kita share (entry tak de idea ni.. haha).. some part is true.. smile always :-)

Love and Marriage

Love is holding hands in the street.
Marriage is holding arguments in the street.

Love is cuddling on a sofa.
Marriage is one of them sleeping on a sofa.

Love is talking about having children.
Marriage is talking about getting away from children.

Love is going to bed early.
Marriage is going to sleep early

Love is losing your appetite.
Marriage is losing your figure.

Love is sweet nothing in the ear.
Marriage is sweet nothing in the bank.

Tv has no place in love.
Marriage is a fight for remote control.

Love is 1 drink and 2 straws.
Marriage is "Don't you think you've had enough!".

Conclusion:
"Love is blind,
Marriage is an eye opener!"

Tuesday, March 29, 2011

butter cheese cake

Assalamualaikum..

Perlu ke update setiap hari even tak de benda nak cerita?? cerita keje banyak pun cerita juga kan.. hehe.. yela, buzy sket pagi tadi dan may be sepanjang minggu ni ada kepala pusing skit.. minggu ni ramai yang tak de, cuti, kursus, team building la.. jadi, sesiapa yang berada di opis, adalah orang yang amat bertuah okey.. :-(

oo.. lupa lupa lupa :-) ada cite la.. semalam aku buat kek lagi.. hehe.. butter cheese cake.. resepi refer kat sini, blog kak ummi. masa panas2, memang sedap sangat makan.. sampaikan hasben kata boleh buka kedai kek.. kekekeke.. bila dah sejuk, haa.. amik ko, macam padat semacam je.. tapi, boleh la makan.. still sedap juga.. nak juga puji diri sendiri :-p modal mahal skit, sebab ada cheese kan.. tapi, tak de la mahal, sebab barang2 tepung semua dah ada :-)


tengok la, kalau ada masa terluang atau ada peluang, nak pegi belajar buat kek. tak de la hasil kek aku asyik BERTAPI je kan.. hehe..

ok dah.. bye. wassalam :-)


Monday, March 28, 2011

anak bujang ku

Assalamualaikum..

Hari ni keje macam tak de sangat la.. kawan2 pun ada yang cuti, ada yang MC.. biasala isnin ni, monday blues.. tapi aku tak blues la, okey jek, cuma malas plak nak update blog ni.. dok baca2 blog orang je.. tapi ramai juga kawan2 yang tak update .. hehe..

okey, dah lama tak letak gambar anak bujang ku banyak2 kan.. lama ke.. hehe.. oleh kerana 3 days spend time bersama dia, maka.. banyak la gambar dia dalam handphone ibu ni.. oo aqil dah 2 tahun 2 bulan tau 20hb hari tu.. ibu ingat tapi macam tak kose la nak update selalu kat sini kan.. ingat sendiri sudah.. haha.. nah gambar aqil hensem boy buah hati ibu :-)

 senyum.. tak perlu kata apa-apa..

love to play.. melalak bila ajak balik... ni kat tesco ampang.. suka sangat dia main lompat2..

 belajar mengenal warna.. budak pelat kan cakap biru tu BILU.. kaler biru je dia ingat.. kaler lain kadang2 bertukar2.. tapi pensil warna je la, kalau tunjuk baju biru ke terus tak ingat dah kaler apa.. hehe

dia pun dah suka duduk dalam troli.. kalau dulu, nak berdukung je dengan ibu.. sampai kan orang tak perasan ada budak dalam troli tu.. tomei kecik sangat la.. :-)

 dia suka makan.. kadang bila ibu malas masak, terpaksa jadi rajin mengenangkan anak sebut2 nak makan.. suka makan mi dan nasi yang berkuah2.. nak suap sendiri.. pakai sudu saje, tangan tak reti lagi.. huhu..

pinjam spek cousin dia.. matching pulak dengan baju.. hehe.. sesuai plak dengan bentuk muka dia.. nanti ibu belikan aqil satu ye :-p

oww.. bergaya dengan tongkat nenek pulak.. hehe..

dah membujangkan diri dah anak ibu ni.. anak korang pelat sampai umur berapa yek?? aqil ni pelat banyak juga la.. yela, dia 2 tahun lagi kan.. contoh word dia selalu hilang huruf "G".. abang jadi abam, pegang jadi pegam.. pastu kan, kat  nursery cikgu panggil bird dia tu SHY SHY.. haha.. kelakar gile bila aqil kata shy shy waktu pakai pampers.. hehe.. ada satu buku tu, dia dah khatam semua gambar dalam tu.. siap ada baju ibu, baju ayah, bila time ayam 'ayam kokokokoko'.. jangan main2, ada sound effect okeh.. hehe

okeyla.. tu je update perkembangan anak bujang ku.. 

sekian.

 

Sunday, March 27, 2011

Warong Santai, Tesco Ampang

Assalamualaikum..

Dah hampir 1 pagi tapi belum tido lagi... apa buat tu... hehe.. tadi layan konsert pak nil sampai kul 12.. sambil tu, si kecil aqil tengah riang gembira lagi.. main lompat2 depan tv ni ha.. sekarang, dah pengsan dah.. dapat nenen, tiba2 senyap.. terus zzzz.... samala dengan siang tadi, tak sangka dia boleh tido sendiri.. selalu nya, terjerit2 panggil ibu, tapi tadi, ibu mandi dan basuh kain, senyap je kat bawah, dengar bunyi katun je. intai2, dah tido.. kesian pulak. hehe..

Tadi, lepas maghrib, kami ke tesco ampang.. dah gajikan, so kena stock up la apa yang patut.. terbang RM170 lebih. huhu... penyumbang terbesar adalah pampers aqil 2 bungkus je, L 72 keping RM 32.90... yang lain2, barang2 yang harganya dalam 5-10 ringgit, kumpul2 jadi 100.. haa.. amik ko.. selalu kalau ke tesco, memang dalam 100 juga habis.. gitula cite nya.. zaman sekarang ni, nilai duit tu kecik sangat.. so, PM, sila naikkan gaji saya :-p

Bila dah kuar ni, mesti la mencari makan kan. nak singgah di Warong Santai, memang penuh la kan.. so, masuk la kedai sebelah nya.. kedai Linda Onn.. upss. kedai Linda Onn dah pernah review kan makanan dia. yang mee rebus tulang tu.. aku nak review warong santai plak.. makan dah lama, tapi duk peram cerita nya.. hehe..

 mi bandung pilihan ku.. kalau ikut kan blogger lain. memang boleh rekemen la mi bandung ni.. harga dia dalam RM 4.50 kot.. sedap.. kalau kedai penuh, boleh bungkus makan di rumah..

 kopi ais untuk suami.. kalau en. suami dah kata sedap, memang sedap la kan.. tengok aqil pun suka.. dah la frust kopi railway kluang ada DNA babi, so, boleh la berjinak2 dengan kopi ais warong santai plak.. tapi, kopi apa dia pakai ni?? 

 nasi goreng seafod.. Harga tak sesuai okey... RM 7.50 kalau tak silap.. ala2 nasi goreng paprik, tapi kalau udang dan sotong tu gebu2, boleh la letak rege itu.. ni, udang dan sotong pun tak berapa sihat.. mahal la tokei.. sori ye...tapi dari segi rasa, okey, sedap..

Okey, dari  segi masa menerima makanan tu, memang lambat.. setengah jam.. yela, dah tag line nya makanan dari 'wok'.. makan panas2 baru masak gitu.. lama tau tunggu, untuk kitorang yang lapar ni, memang meyumpah je la.. kedai plak tu, sempit, memang full house je la, kelip2 mata je la tak dapat masuk, pegi kedai lain.. sila besarkan kedai atau amik lot tepi ye.. harga?? boleh tahan la, tapi certain harga tu macam kurang kena... rasa?? berbaloi tunggu lama, mujur sedap :-)

Korang nak cuba?? sila la jengah jika ke tesco ampang ye .. 

sekian..


Friday, March 25, 2011

wad pediatrik 6

Assalamualaikum..

Hari ni aku cutikan.. so lambat sikit nak update blog.. ye, laptop ku sudah sembuh dengan adanya adapter baru.. terbang RM90..

Okey, kali ni aku nak amik kesempatan untuk ceritakan kisah tengahari tadi.. tadi, kami ke PPUM untuk menziarahi anak kawan yang sakit..Wad Paedetrik 6 untuk kanak- kanak kanser dan leukimia.. Setibanya di sana, hati menjadi sayu melihat beberapa orang kanak2 yang tidak berambut sedang bermain di entrance wad.. kesian sangat. tak tahu nak cakap macamana.. mereka seperti biasa aktif bermain dengan 'tiang' air di tangan mereka.. macam aqil masa masuk wad dulu..tak sampai hati nak amik gambar mereka..

Kebetulan masa kami datang, doctor tengah round, so tunggu sekejap la di luar.. nak masuk ramai2 pun penuh juga wad tu kan.. dalam suku jam juga la kami tunggu.. Lepas tu, kawan ku  sms kata boleh masuk.. sedih sangat tengok anak nya, aisy namanya.. bayangkan kanak2 sekecil itu, sebaya aqil, menghidap kanser stage 4. sakit lebih kurang 3 bulan, demam on off... tapi kanser yang dihidapi, belum pasti jatuh kategori apa, tetapi mungkin yang terdekat adalah kanser neuroplasma.. (lebih kurang gitu la namanya) - agak misteri juga sebab doktor pun tak tahu kanser jenis apa..

Hati mana yang tak tersentuh melihat anak2 sekecil mereka sedang bertarung melawan penyakit.. air tulang belakang dah ambil, cucuk sana sini jangan cakap la kan, sampai nak pegang tangan dia pun dah nangis, fobia selalu kena cucuk di tangan. kimo pun dah buat sekali.. aduii.. sian kamu nak.. ayah dan ibu nya, memang tenang la kan riak wajah tu, tapi dalam hati sape yang tahu... Allah saje yang tahu perasaan mereka.. Bila anak dah masuk hospital, banyak yang kena korbankan.. si ibu cuti tanpa gaji, ayah pulak dah 10 hari tak pergi kerja.. PPUM ni semi government, kena bayar sendiri untuk ubat-ubatan anak.. nasib baik kerja kerajaan, ada gerenti letter untuk itu. tapi kena dahulukan duit sendiri juga.. tapi, bila dah nama anak, apa saje sanggup dikorbankan demi memastikan anak kita sihat..

Itu sajelah aku nak kongsi hari ni.. bila dah sampai sini, menyaksikan kesakitan anak kecil, timbul rasa insaf dan sayang sangat dengan anak kita.. moga dijauhkan segalanya dari keluarga kita.. Untuk adik aisy hasif, semoga kamu beransur sembuh ye.. moga ada keajaiban untuk kamu nak.. Ya Allah, sembuhkanlah adik aisy, ringankanlah beban keluarga nya.. amiinn....



 

Thursday, March 24, 2011

sengeh je lah..

Assalamualaikum..

Hari ni gaji kan!! sila sengeeeeeehhh memanjang okey.. seperti biasa, hari gaji aku adalah sibuk!! tak dapat beronggeng di awal kemunculan duit2 itu.. huhu.. bagus juga, save bajet.. tapi, ada benda yang tak masuk senarai, tiba2 plak emergency masuk senarai..  apa tau?? adaptor laptop terbakar!! tu yang senyap je aku ni tak main2 tenet.. huhu... so, sila korbankan RM100 may be untuk adaptor baru itu.. 

esok aku cuti.. temankan encik suami ku juga bercuti.. lepak2 kat umah jek.. agaknya la kan.. hehe.. dah lama tak cuti okey.. okeyla. aku ada keje skit.. eh jap, adik aku dapat result boleh tahan la compare dengan keupayaan dia yang tak berupaya tu kan.. huhu.. keupayaan okeh :-) 3A, 4B, 2C.. (sedap je aku revealkan result dia.. hihi)

so, penutup kepada zaman persekolahan dia, boleh la dibanggakan oleh kami adik badik ni.. tak yah la compare dengan adik orang lain yang memang terer tu kan.. hehe.. sekarang, tengah pilih2 kos apa nak amik.. cerita selanjutnya, boleh la baca kat blog dia.. lepas ni, tak de dah budak2 sekolah kat umah aku.. kecuali generasi aqil je la.. hehe..

ok, dah.. babai.

p/s: kawan boleh tolong kasi idea kos apa yang sesuai?? dia dah buat shortlist kat blog dia.. cer korang komen sana.. baca sini ye.. tq



Tuesday, March 22, 2011

result SPM

Assalamualaikum..

As usual, bukan nak cerita pasal result SPM aku, tapi pasal result adik2 yang bakal keluar esok.. fuh.. berdebar tak??? aku ni tolong berdebar juga la kan, sebab ada adik aku yang amik SPM tahun lepas.. dup dap dup dap.. saiko jap .. hehe.. adik aku ni kira penutup kepada zaman persekolahan dalam keluarga kami.. yang bongsu la ni.. ntah apa result ali esok ye... tawakal je la.. benda dah lepas, tak boleh nak ulang lagi. lain la kalau amik paper julai nak repeat paper.. eh, apa akak ko merepek ni.. apa2 pun, kita dah berusaha kan, apa yang dapat, itulah usaha kita.. redha je la kan.. ayat sedapkan hati ali ni.. hehe..



zaman aku dulu, (mula la buka cite zaman dahulu kala), result SPM, aku amik lewat sehari dari orang.. sebab apa aku tak pasti pulak.. dah la aku sekolah kat terengganu, duduk kat johor, so lambat sikit la kan. nak beli tiket bas lagi. yela, family pun tak de nak hantar macam mak orang lain kan.. huhu.. so, tahu result dari telefon, itu pun kawan aku yang bocor rahsia.. haha.. tak seprais lansung.. nasib baik result SPM ok, alhamdulillah.. zaman tu masih kira aggregat lagi, aku dapat 13 aggregat.. :-)

Kalau tak silap aku, aku tengok list name result dalam kelas, aku sorang je dapat 13 tu.. yang lain2 sume dapat no single2 atau pun no lagi banyak dari aku.. hehe... upss.. kawan2 aku yang sama kelas pun ada dalam arena blog ni.. hehe faiez dan iman aka eyriqazz.. ni sume top student ni.. aku tak termasuk la.. hehe.. oo, sorang lagi school mate tapi kelas lain, sya.. 

so, untuk adik2 yang bakal amik result esok, all the best ye!!! yang penting, moga dapat masuk universiti dan perbaiki kelemahan diri.. jangan hanyut dibawa arus zaman uni tu ye.. kat uni ni, macam2 dugaan dan cabaran yang bakal ditempuhi..  so, kena pandai2 cari kawan2 yang baik dan rajin belajar, yang betul hala tuju nya..

okey, all the best!!! sambung berdebar balik :-p 

 

bil utilities

Assalamualaikum..

Mood pemalas dah datang ni.. hehe.. malas plus idea macam kureng je.. ada gambar yang diambil untuk review dalam blog ni, tapi sampai sekarang dok peram je dalam handphone.. hehe.. 

Okey, straigth to the point. dah dapat bil-bil di rumah?? bil utilities la.. haa.. camana? ada korang semak tak setiap bulan, betul ke tipu ke.. macam kami, especially my husband, memang keje dia cek meter rumah setiap hari.. samada meter air atau pun meter elektrik. kalau ada meter telefon pun, may be dia cek jugak.. haha.. 

Yang menyebabkan kitorang cek hari2 tu, sebab nak kira bajet juga la kan.. especially tang elektrik tu. dulu, masa duk umah apartment, bil letrik siap FREE, manakala bil air plak yang melambung. yela, umah apartment ni kan bil air dia pakai meter pemaju kan.. tu yang tak de diskon2 tu..

sekarang, bila dah duduk rumah sendiri, kena pantau la untuk mengelakkan bajet burst. Agak2 terlebih pakai aircond hari2 tu, cepat2 insaf, dah tak yah buka aircond malam2, tido la pakai kipas ye.. macam tu la kitorang. tang penjimatan air pulak, memandangkan plumbing umah aku agak sedikit problem dan nak membaiki tu agak memakan duit juga, kita ambil langkah penjimatan yang lain. Tangki air dah overflow.. may be pelampung dia dah rosak ke apa tak tahu la kan.. boleh dikatakan sume la water tank rumah aku rosak, termasuk water tank jamban.. hehe..

Bila tak pakai air, dalam beberapa jam, akan kedengaran air menitis kat luar.. kan dah membazir tu.. so, hasben ku akan tutup punca air kat luar tu.. selalu kes tutup menutup ni akan dibuat bila time nak pegi keje, dan juga sebelum time tido.. 

Tetapi, baru nak masuk cite sebenar ni.. bil air dah dapat. cek punya cek, ada sedikit keraguan di dalam bil.. yela, i kan ada pembaca meter tak bertauliah, mesti la dia lagi terer bab2 mengira ni kan. ok, tengok la gambar yang dah puas rotate tapi nak juga dia memanjang tu.. 


tarikh capture bil ialah 8.3.2011 bacaan 3478.
 isu : bacaan sebenar 8.3.2011 bukan 3478, malah tak sampai lagi bacaan tu..
ada picture kat meter, tapi tak amik plak dari hp hasben


oleh kerana pihak PUAS dah capture bacaan yang salah, maka bil air kami menjadi 21m3. seperti yang kita semua sedia maklum, kerajaan selangor kasi free untuk 20m3 yang pertama. oleh kerana dah capai 21m3, maka kami kena la bayar bil air bulan ni.. memangla murah je takat RM 5 lebih, tapi kalau kena berulang kali macamana pulak.. nak kasi air free ke tak nak ni?? kat sini boleh tengok cara kerja dan ketelusan mereka.. bukan nak menyalahkan sape2, tapi sendiri fikir la kan mana baik buruk.. aduan telah dibuat dan mereka kata nak datang tengok.. hmm.. ntah la..

sekadar renungan bersama.. kang balik umah, korang cek la ye bil dan meter rumah korang..

 wassalam..
 

Monday, March 21, 2011

family time!

Assalamualaikum..

Hari minggu yang lepas, rumah ku didatangi tetamu.. sape lagi kalau bukan adik beradik ku yang duduk sekitar kl ni.. tak plan pun, tiba2 je tertelefon dan terus zass datang untuk makan tengahari.. hehe..

Anyway, bagusla ada orang datang, tetamu tu kan pembawa rezeki.. dapat juga berjumpa anak2 buah kesayangan itu.. last jumpa masa CNY.. tapi sayang nya diorang tak tido rumah ku, yang tinggal adalah adikku saje.. tido sana.. so, aqil ada kawan baru untuk bermain.. hehe.. okey skit, tak de la kacau ibu sangat kan..

 ni adik affan, dah 7 bulan ye.. mata bulat macam sugar glider dah.. . haha

nape masam2 ni.. hehe..

Okey, perjumpaan aqil dengan sepupu2 nya dimulakan dengan pembukaan yang baik dan disudahi dengan air mata.. huhu.. biasala, orang bila dah ada kawan, tak ingat ibu okey.. nak ikut aiman balik.. siap nangis tak nak turun keta.. tak dapat bayangkan bila aqil berjauhan dengan ibu.. huhu..

aqil main2 dengan aiman, tengok ultramen sume.. nangis2 sebab berebut i phone mak ida.. dah kukatakan jangan tunjuk, tapi budak kecik tu pandai cari dalam beg!! kuat betul ingatan nya..

uppss.. gambar aqil tak de plak. sebab ibu busy memasak dari pagi sampai malam.. huhu.. pagi masak nasi lemak untuk sendiri makan, tenghari masak lauk lunch plak untuk tetamu iaitu kari ikan bawal, ayam masak merah dan sayur.. petang, konon nak tunjuk skill muffin.. dapat juga 6 bijik. pastu wat jemput2 ikan bilis plak.. petang tu, kak long dah balik.. malam tinggal ida saje kat umah, so ulang balik la lauk tenghari tadi.. hehe.. 

Itu saje la cite my great weekend with family.. rasa macam dah lama je tak balik kluang.. ayah plak busy skit nak datang kl.. okey la.. tu je nak update hari ni.. bye. wassalam :-)


Friday, March 18, 2011

Sugar glider in the house!!

Assalamualaikum..

Tinggalkan sekejap gotong royong tu.. meh sini main2 dengan haiwan yang baru dikenali ini.. namanya sugar glider!!! first time tahu ada haiwan macam ni.. selalu dengar orang bela hamster, bela kucing kan.. cute dan comel sangat.. kepunyaan opis mate.. melopong tengok tadi, binatang apakah ini.. hehe..

 ini la sugar glider ye kawan2.. hehe.. bukan tupai terbang, tapi dia spesies kangaroo..

 aku nak juga pegang (muka takut), sebab nak masuk blog.. haha.. memang geli, sebab membayangkan macam cik ti.. geli sangat kuku2 dia tu.. tak boleh tahan takut.. menjerit2 juga tadi time dia merayap2 atas kepala.. havoc kejap!!

 sugar glider merayap2 di belakang tuan nya ye..

mata nya memang hitam pekat, bulat.. dia memang tak reti duduk diam.. may be dia takut kot dengar kitorang memekak2. hehe..

kalau nak baca lebih lanjut tentang sugar glider ni, boleh pergi ke blog ini.. harga dia sepasang RM 500 siap dengan sangkar.. ni apa yang aku baca la.. SG yang ni betina tau, ada poket kecik kat perut dia.. dia ni tak boleh sunyi, so better belikan berpasangan. makanannya buah2 manis seperti epal.. kawan aku kasi makan yogurt.. tadi dia bawa dalam pocket beg.. sangat cute bila kita jengah dia, dia bunyi2.. hehe..

okey la.. till now. bye. wassalam :-)

gotong royong

Assalamualaikum..

Hari jumaat ni, ada aktiviti gotong royong!! kemas tempat sendiri dan juga kemas floor masing2.. kemas tempat sendiri tu memang harus la kan.. dapat plak macam aku ni yang memang tempat bersepah je.. hehe.. faham2 la ye camana keadaan nya.. hari ni kemas cantik, esok lusa memang nangis tengok sepah balik..

kemas floor plak, macam biasa la, angkat perabot sana sini. konon nak 5S la kan.. tapi floor kitorang ni tak  masuk bertanding sebab floor masih baru pindah, orang kuar masuk.. tapi kena kemas juga la macam mana pun.. ingatkan tak kena 5S tu,kena juga.. tapi aku rasa tak serius macam orang lain punya kot.. hehe.. kalau serius, matila tak buat keje lain.. setakat susun2 fail, kemas2 meja okla kan.. ni kalau stationary pun nak kena ada kotak cantik ikut bentuk, fuh.. berpeluh ketiak sebulan :-p 

ni pun dah sakit2 badan tolak2 kabinet.. huhu

okey.. get to go.. bye.. salam jumaat :-)




Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

Thursday, March 17, 2011

bulletin dan toblerone

Assalamualaikum..

Hari ni bangun lewat lagi.. punch pukul 830 pagi.. huhu.. mimpi ngeri semalam, tu yang tido dalam ketakutan, lansung tak bangun2.. haha..

semalam, sakit kepala denyut2.. dah lama tak kena, sekali kena, sampai hari ni pun nyut nyut nyut lagi.. mula2 batuk, then dia sakit2 urat. tu yang dalam fb kuar status sakit urat muka, urat dagu, urat telinga.. rupanya nak kena sakit kepala.. semalam, kena makan panadol 2 biji, kurang la sikit lepas makan tu. tapi, pagi ni, nyut nyut lagi kepala ni.. belah kiri.. dugaan betul.. mau makan 3 hari ni sakit kepala macam ni.. ada petua apa2?? :-)

Pagi ni dapat buletin untuk QS yang dah register.. tahun lepas macam tak de je.. ingatkan pamplet SOGO sale, rupanya buletin ini.. QS lain dah dapat?? ke aku yang baru dapat? hehe..kecoh tul..


tiba2 plak ada terselit gambar i you.. haha.. yang tudung oren terselit kat belakang tu.. ni masa event QS international convention kat subang tu. hehe.. nak juga tepek dalam blog ni, mana lah tahu kot2 buletin ni hilang ke, ada juga kenangan dalam blog ni.. hehe.. sempat lagi tu dalam sakit2 kepala aku ni..

ok, cerita si kecil plak.. pada satu hari, aku telah beli coklat tablerone untuk makan2 bersama di rumah.. bila dah sampai rumah, aku cakap la ngan aqil, amik dalam beg ibu, ada cekelet.. dia beria cari beg aku dan heret suruh aku buka.. beg berat katakan.. pas tu, tiap2 hari dia heret beg suruh aku buka kot2 ada cekelet dalam tu.. tak kose nak beli cekelet untuk mu nak.. hari2 plak tu.. sekali sekala tak pe..

tapi, semalam aku beli kan juga cekelet ni untuk dia, actually untuk aku tau.. dia makan macam makan jagung.. punya la suka, sampai tak kasi orang ngecek.. siap buat muka lagi.. orang makan la seketul2 dulu kan. esok2 makan la lagi.. ni tak, sekali hadap nak habis kan.. samala juga dengan benda2 lain contoh nya air vitagen dan epal.. selagi ada dalam peti tu, selagi tu la duk buka katup peti ais tu nak minum air dan makan epal.. hempas kuat2 plak tu time tutup.. alamatnya, tahun depan ibu beli peti ais baru la qil.. :-p

 aqil nye.....

yummy..

sekian.


 

Wednesday, March 16, 2011

ibu, hantu..

Assalamualaikum..

Hari ni datang opis jalan clear okey.. 7.38 pagi dah punch.. kalau hari2 macam ni kan ke bagus, tak de la stress je.. tapi rugi plak bila tak dapat dengar celoteh DJ hot fm am krew tu. yela, kejap sangat masa dah sampai opis.. hehe..

Semalam, aku lipat kain dalam bilik longgokan kain.. lipat sikit2  la kan.. kalau mood si kecil tu okey, dapat la habiskan dalam setengah jam ke sejam lipat semua kain2 tu.. tapi, malangnya malam tadi, aqil macam ngantuk awal jek.. masa aku lipat kain, dia tengah makan honey star, diam2 je kat tepi pintu.. pas tu, dia gerak sikit2, jalan2 pegi tingkap.. pas tu, dia datang kat aku slow2 bisik.. " IBU, HANTU " sambil tengok tingkap..

huh.. apa la aqil ni, mana ada hantu.. ko cakap dengan ibu yang penakut juga ni.. tak tahu la dia berlakon ke , saje2 cakap ke.. tapi, lately, aqil kalau nampak tingkap, mesti dia tengok lain macam.. sebab, ada satu malam tu, kami tido berdua je kat atas.. ayah aqil ni, kalau dah tengok bola, boleh tertido kat bawah.. kul 6 pagi kang dia naik.. malam tu, dalam pukul 3 lebih, aqil terjaga sambil nangis kuat2.. dia mimpi apa ntah.. tapi, bila dia terjaga tu, dia pegang dinding, macam nak lari.. pastu, tunjuk tingkap.. cepat2 aku peluk dia.. sambil dia menyusu tu, mata dia tengok2 tingkap.. aku pun tengok juga la tingkap tu.. tak de apa pun.. 

aku pun cepat2 alihkan pandangan dia sambil usap mata dia.. tak lama tu, aku pun lari tido bawah juga.. haha.. penakut okey.. kalau macam ni, tak boleh tido berdua dah ngan aqil.. kang kalau ayah nya tak de, harus lari ke rumah sape2.. hehehe.. 

sapela ajar dia hantu hantu ni.. tengok tv cite yang macam saspen pun, dia cepat2 lari.. ish ish ish.. aqil aqil.. buat takut ibu jek.. kekeke.. may be, malam yang dia nangis tu, aku terlelap tanpa semapat baca ayat kursi.. selalu nya macam tu tiap2 malam.. sekarang tengah cuti, tak boleh baca.. baca doa tido je la..

sekian.


 

Tuesday, March 15, 2011

muffin lemon yogurt

Assalamualaikum..

wah.. banyak betul eksperimen aku hari ahad lepas.. hehe.. lunch buat butter prawn, dinner plak buat muffin lemon ni ha.. pas tu masak nasi goreng telur je.. haha...

resepi diambil daripada biasala, blog masak2 kegemaran aku (ummizaihadi - akak, saya copy paste ye resepi ni) dan juga cadangan my fren, shuhda.. aku dah berjaya buat muffin ni.. memang senang tau.. tak yah pukul sampai kembang.. cara dia kacau sampai sebati je.. hehe..

adunan dia sikit je, dapat 6 ketul... dengan paper cup yang tak seberapa ni.. aku siap pakai berlapis2 lagi takut meleleh ke terpenyek ke kan.. hehe..



Bahan:- (lebih kurang 8 ketul muffin cup spt gambar)
  • 100 gm tepung kek/tepung naik sendiri
  • 1 tsp. baking powder
  • 2 tsp. lemon juice
  • 1/2 tsp. lemon paste (optional)
  • 100 gm plain yogurt
  • 50 gm gula kastor
  • 50 gm mentega
  • 1 biji telor
Cara-Cara:-
  1. Campurkan mentega dan gula dan panaskan secara "double boil" atas api perlahan. Kacau dengan whisk hingga adunan sebati. Biar sejuk sebentar.
  2. Sementara itu, ayak tepung dengan baking powder. Ketepikan.
  3. Masukkan yogurt, jus lemon, lemon paste dan telor ke dalam adunan mentega tadi dan kacau hingga adunan sebati, jangan terlalu lama.
  4. Masukkan tepung dan kaup balik sebati.
  5. Sudukan adunan ke dalam bekas muffin (lebih sikit dari separuh bekas) dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 25 minit. (bergantung kepada oven masing-masin).
  6. Sejukkan atas wire rack.
taraa.. dah siap.. mengadap la aku laki bini makan ni.. haha.. last2, suami aku cebik2 je, tak yah buat perisa ni lagi.. tapi habis juga 3 ketul muffin tu.. huhu.. may be dia tak suka rasa lemon kot.. aku okey je.. aqil plak siap cebik2 tak nak.. apa daa.. penat ibu buat.. sedap.. buat jangan tak buat.. hehe.. selamat mencuba!! bye.. wassalam



butter prawn - first trial

Assalamualaikum..

Hari ahad, kami sekeluarga tak pergi mana2.. ingatkan nak ke kenduri adik kawan, pas tu tak jadi.. maka, duduk di rumah masak2 la tengahari tu membawa ke malam :-) mula2, masak untuk lunch dulu ye, yang start makan pukul 3petang tu.. :-p

yang ada udang saje.. so, google dalam blog masakan ummizaihadi jumpa butter prawn.. banyak cara nak masak butter prawn ni.. tapi aku pilih method yang ini untuk butter prawn.. hasil nya....


Bahan:-
  • 12 ekor udang saiz besar
  • 2 sudu butter
  • 2 biji kuning telur 
  • sedikit daun kari
  • sedikit cili padi
  • serbuk kunyit & garam
  • minyak utk menggoreng
Cara-Cara:-
  1. Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.
  2. Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah masak,ketepikan.
  3. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu.
  4. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas. (time ni butter aku dah hampir hitam)
  5. Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.
  6. Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2.
  7. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.
budak opis aku kata macam mee goreng.. huwaa.. sampai hati.. ok.. yang ni first trial aku la buat butter prawn. bahan2 dia memang dah ada kat umah kan.. lagi pun, nak cepat kan.. aku jadikan jurai2 yang tak berjurai tu pakai garfu je kacau laju2.. sekali tu, butter tu hangus.. tu yang warna dia tak meriah tu.. rasa pun macam hangus2 skit.. huhu.. tak pela, next time cuba cara lain.. dah la aku memang suka makan butter prawn.. nak hasilkan yang sedap macam kat krathong tu camana.. hehe..


ok, next entry.. muffin plak eh :-) bye


 

  Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

buah kundang

Assalamualaikum..

tadi pagi masa breakfast singgah sekejap di pasar tani. alang2 dah lalu kan, sempat la membeli kerepek dan buah kundang.. 

taraa.. ni la buah kundang kalau ada yang masih belum kenal ;-) kenapa kundang padahal kuning je kaler dia?? sekilo RM 8.. tapi aku betul2 ada 5 hengget je tadi. so, beli 10 biji boleh?? boleh.. hehe.. dapat la 2 hengget je.. nak rasa.. kang teringat2 plak.. aku ni jenis cepat terliur.. kekekeke... upss.. bukan mengidam pregnant ye.. tak jadi lagi bulan ni.. hehe..


rasanya memang tak masam..  betul, ini tak tipu punya.. manis pun tak manis sangat, tapi memang tak masam la.. sedap.. pagi2 lagi dah habis 10 bijik.. hehehe.. ni tengah musim buah kundang kot.. susah nak cari buah ni.. korang terliur?? cepat2 pegi cari di pasar yek :-)

 

Monday, March 14, 2011

caught on the scene

Assalamualaikum..

Ni cite malam tadi.. tengah aku sibuk2 dalam bilik air, nak gosok gigi before sleep, budak kecik ni dah buat hal... mula2 tu, puas la panggil aqil!! meh gosok gigi!! tak datang.. senyap jek.. jengah punya jengah, tahu2 je dah berasap kat katil aku. *berasap = berdebu... hehe.. abaikan keadaan katil yang under maintenance tu yek.. 



apa lagi.. siap la kena babap dengan ibu.. mula2 senyum2.. pastu melalak la, kena babap.. habis berdebu katil.. putih kejap muka anak ibu ni.. hehe..

okela, nak balik dah.. babai :-)

 

love to bite

Assalamualaikum...

Kejadian berlaku hari jumaat.. masa ambil aqil waktu balik dari taska.. dah lama tak jumpa tanda macam ni.. alih2, kali ni ada la pulak awek berkenan kat aqil..  gambar bawah ni, tangan kiri, comel je gigitannya..


gambar bawah ni pulak, tangan kanan.. jelas sangat gigitan.. anak sape la ni.. tapi bila tengok corak gigitannya macam pelik plak.. gigitan besar di luar, pastu, ada pulak satu line gigi kat tengah2 tu.. camana budak tu gigit?? ada kah gigit besar lepas tu dia tarik gigi dia ke tengah?? huhu.. sian anak ibu, mesti nangis kuat kan.. aqil ni bukan jenis gigit menggigit atau terkam2 peha orang.. aku tahu la, aku ibu nya :-) tapi, tak tahu la kan kalau kat nursery bertukar karakter..


dah tahu dah jawapan sape gigit.. aqil cakap HANNAN BUAT.. ooo.... gitu.. ibu ajar aqil lawan2 je la.. takkan ibu nak babap hannan plak kan.. bagus juga aqil dah pandai cakap ni.. boleh cite kat ibu sape buat sape, cikgu ajar apa, cikgu marah ke tak.. pagi tadi, dah siap pesan kat cikgu dia.. cikgu dia kata, aqil selalu gaduh ngan sorang budak ni.. aku pun cakap la hannan ke.. haah, ye kot.. cikgu diorang ni asyik bertukar je.. kelam kabut juga la masa awal bulan hari tu.. sarung bantal ntah sape2 dalam beg, baju tido pakai siang, baju singlet pakai untuk malam.. huhu.. 

kelam kabut.. belum masuk bab susu aqil yang memang hari2 tak habis.. tak pandai manage betul diorang ni.. nak kena tulis notis besar2 kat box susu tu agaknya.. nak dekat balik baru nak kasi susu.. buat apa kasi susu waktu balik, mesti la tak habis, nenen ibu ada.. sabar je la.

bye. wassalam



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails