Monday, February 28, 2011

jalan2 di hari sabtu

Assalamualaikum..

Hari sabtu yang lepas, kami berjalan ke tesco saje.. tujuan utama nak bayar cukai pintu.. MPAJ ada buka kaunter pada hari tu, berakhir 28 februari.. hari ni la..  sape2 yang belum bayar cukai lagi, boleh la pergi serbu kaunter MPAJ tu di TESCO ampang.. tapi, kalau tak silap aku, kat pasaraya2 lain pun ada kot.. tapi tak tahula bila tarikh akhir diorang buka kaunter.. tak payah kecoh2 nak pegi waktu bekerja atau bayar kat auto pay mesin tu kan.. okey, settle dah bayar cukai, siap kena telan lagi duit my hasben.. duit tak kuar kat atm, tapi dah kena potong.. tu kes pakai meps la tu.. 

okey, dah.. oleh kerana dari pukul 12 tak makan2, kitorang ni kebulur jugala kan.. bila nak masak, kata tak yah masak, nak keluar, tapi bila layan hindustan, sampai lepas asar baru kitorang kuar.. haa.. dah kebulur sangat la tu.. ingatkan nak merasa la makan kat warong santai di tesco ampang tu, penuh plak.. pegila ke kedai linda onn makan nasi ayam..

tapi, aku tak makan nasi ayam.. cer teka aku makan apa??

 inila mee rebus special.. harganya RM 9. yang special tu sebab ada kaki lembu/kambing tu.. sedut2 lemak dalam tulang tu.. yummyy... untuk penggemar lelemak sahaja ye :-)

 kasi close up sikit.. :-) rasanya boleh tahan juga la... cubala dulu.. kang aku kata sedap gile, korang rasa lain pulak, akak juga dipersalahkan.. hehe

 ini pulak gambar aqil. satu malaysia. saje je ibu suruh pose macam tu.. hehe.. sian aqil pun lapar juga hari tu..

 ni pulak tanda best!!! sampai lentik2 ibu jari dia...

 ni jari apa plak?? suruh dia buat peace, tapi tak reti.. jadinya banyak jari yang kuar.. hehe..

kitorang beli barang2 dapur.. dapat free telur 20 biji sebab beli lebih 100.. aqil dapat apa hari tu?? dapat coklat dan coco crunch school pack saje.. tu je la yang dia dapat.. nak main kat wonder park tu, kami dah tak terlayan.. bukan apa, kang masuk, tak nak balik.. so, memang saje tak lalu kat situ, tak nak kasi dia nampak.. lagi pun, ramai budak2 kat situ.. susah nak kawal nanti.. nasib baik dia tak nangis.. good boy..

sekian..


Saturday, February 26, 2011

Happy weekend to all !!

Assalamualaikum..

Selamat hujung minggu!! pegi mana weekend ni?? me, may be tak pegi mana2 yang jauh .. duduk rumah kemas2 rumah & balik kampung lenggeng rasanya.. kat sana ada sambutan maulidur rasul.. boleh la rasa makanan yang sedap2 dan banyak itewww.. :-)

Dikesempatan pagi ni , sementara tunggu ayah aqil balik dari beli sarapan, sempat la aku mencilok tulis blog ni skit.. keje rumah banyak tak settle lagi.. nak tinggal rumah, mesti la kemas2 rumah dulu kan.. tak de la balik rumah nanti, macam tongkang pecah.. at least esok, dapat la rehat sikit2 kan..

hmm. tengahari pulak, nak masak apa yek.. lauk basah sume tak de ni.. ke macam kena pegi tesco, kalau ada kaunter bayar cukai buka, boleh bayar cukai.. cukai pintu, cukai tanah, cukai apa lagi sume belum bayar.. indahwater pun ada.. apasal cukai2 ni sume awal tahun yek... nasib baik dia kasi masa untuk kita kumpul duit gitu.. sebab due datenya macam bulan 6.. tapi yang kena bayar sekarang, adalah cukai pintu kot.. sebab due datenya dah lepas.. kang tak pasal2 rumah kena sita.. huhu..

okeyla kawan2.. have a great weekend ye.. babai & wassalam.. nak sambung balik vakum.. :-)

Friday, February 25, 2011

sesak

Assalamualaikum..

Baru balik dari SOGO.. fuh.. sesak sangat kat tingkat 7 tu.. memang buat untung la SOGO ni.. dah la orang baru gaji, dia buat sale plak.. tu yang padat.. orang ni pun pegi la berduyun2 padahal sale hanyalah singgit dua saje.. aku pun turut pegi selepas ronda2 tengok kain kat arked jalan TAR tu.. tak de apa yang aku beli kat jalan TAR tu.. adala satu kain tu minat tapi kat kamdar.. tapi, tak pe.. tunggu hari bertenang jap.. hehe


lepas tu kitorang pegi masuk SOGO plak.. kat tingkat 7 tu.. sesak betul la, nak jalan pun tak boleh, main tolak jek.. huhu.. aku ingatkan kali ni kes masuk keluar kosong je, tapi tidak.. aku beli ini..


pampers pet pet hanya RM 30.50.. boleh dikatakan murah la.. biasanya harga kat pasaraya besar dalam RM 32-36.. aku beli sebungkus je, kat umah ada lagi. Dalam sebulan, aqil pakai 2 bungkus pampers saje.. kalau beli lambat2, time duit dah hampir kering, ia akan menyumbang kepada penggunaan kad kredit. eh, yang biru corak2 tu apa?? tu aku beli dulang air.. RM 8 je.. tu jela yang aku beli untuk rumah.. beratur punya la panjang, tapi kat line cash, tak la sepanjang line kad kredit.. kejap je la beraturnya..


ee.. buku apa yang comel2 ni.. hehe.. hadiah untuk aqil la.. ni dah aim bulan lepas.. RM39.90 ye bang.. tak pela, pejam mata, untuk aqil juga kan.. dalam dia warna warni, boleh la aqil kenal warna, kenal benda.. suka ke tak ye dia buku ni.. ke ibu dia yang suka?? hehe


okey tu je.. dah, lap peluh di dahi jap.. buka balik buku bajet i ni ha.. huhu.. bye. wassalam. have a nice weekend ya.. <3

bajet, sasaran dan KPI

Assalamualaikum..

Siang tadi, terlalu sibuk untuk update blog.. nampak sangat update blog waktu kerja kan.. hehe.. nak tunggu malam2 macam ni, memang tak dapek la kan.. ni pun sebab aqil tido.. aku pun dah ngantuk ni, tapi kuatkan semangat atau kuatkan mata nak jot down something.. :-)

okey, seperti yang seantero dunia tahu, hari ni hari gaji.. yeay!! alhamdulillah.. tarik nafas lega skit la kan.. aku kan selalu kena kalau time gaji, tak dapat keluar cuci2 mata sebab ada keje kena siap kan urgently, sebab esok meeting.. so, gaji dah dapat.. macamana dengan bajet yang dibuat sebelum dapat gaji tu?? bajet yang panjang berjela tu... hehe.. dah settle dah?? aku belum settle bil lagi, ingatkan nak bayar malam ni, tapi biasala broadband ni nak kena terminate baru dia okey agaknya.. huhu..

esok je la bayar bil.. eh, lupa2.. SOGO seperti biasa hari ni dah start warehouse sale tau.. tu yang aku melompat2 nak pegi, tapi tak tahu nak beli apa.. agaknya sekarang ni aku dah terbiasa tak beli, jadi macam sayang duit, lansung tak beli apa2.. pas tu, bila tengok orang beli baju, mula la merungut2 dah lama tak beli baju. teeeettt.. :-) fikir jap, keperluan ke kehendak?? ke terapi diri?? hmm... tak pe, kita tengok esok camana.. 

walau bagaimanapun, hari ni dah pegi makan best2. hehe.. wei.. aku dah start sasaran KPI sebulan 2 kali je makan fast food.. tu di opis la. kalau dengan family, tak tahu lagi KPI nya berapa.. hehe... may be target 2 kali juga kot.. huhu.. kalau di opis, target bulan lepas berjaya kot.. kat umah plak, tak menentu target nya.. tak pela, bulan ni cuba lagi.. makan fast food selalu pun tak elok, lagi la tax dah 6% kan.. sedapkan hati sendiri.. huhu..kena rajin2 masak selalu di rumah.. pantang ada duit, mula la perasaan tiba2 malas nak masak.. kekeke..

 cer tengok muka sape paling ceria dapat makan piza.. hehe..


malam pulak, aku masak lamb steak lagi.. beli kat jumbo sale siang tadi di opis aku ni.. kali ni, steak yang aku beli tu, boleh tercicir sos BBQ nya.. ala.. camana nak makan ni... google saje di internet cara-cara masak sos lada hitam.. wahh.. canggih betul dunia masakan sekarang kan.. kebetulan, bahan2 tu sume ada.. apa lagi... home made black pepper sauce la kita.. resepi dari my resepi.com..

kali ni, sedap steak ni.. dulu pun sedap juga, yang ni lagi sedap.. ikut tekak aku ye.. pandangan korang, tak tahu la plak kan.. sekeping RM10.. kambing ye..

ni la sos black pepper.. sedap ke?? not bad.. cuba la.. aqil siap makan cam tu je.. lepas tu, berak cair.. aku pun sama.. hahaha.. may be terlebih black pepper kot.. kekekeke.. ok dah.. wassalam

Wednesday, February 23, 2011

cuba dulu baru tahu part two

Assalamualaikum..

Okey, ni betul punya cite pasal kek.. hehe.. oleh kerana sudah terliur dengan kek2 orang dalam blog, maka aku pun siap2 print resepi, pegi beli bahan kat tesco.. wah.. malam tu pulun la buat kek.. aqil kacau pun time nak bakar kek.. tak sangka la pulak buat kek ni kena tunggu membakar tu punya la lama.. tak macam biskut kan.. huhu.. ni la rupa sebelum jadi kek..


pada pandangan ku, kesilapan permulaan adalah dari bancuhan kek. aku tinggalkam mixer tu pusing sorang2... aku pun buat keje lain.. patutnya, aku pegang dengan tangan godek2 bancuhan tu.. sebab, bila last masa nak tuang dalam loyang, masih ada lagi butter yang tak bercampur dengan tepung..


pastu, bila tengah2 bakar, macam ni la rupanya.. yang tengah bahagian atas tak masak lagi.. puas dah dicucuk dengan garfu, melekat sampai sudah.. last2 dah sejam setengah kalau tak silap, tutup je gas, biarkan dia sejuk sampai esok..


malam tu, gigih set alarm kul 5 pagi untuk buat topping.. bangun2, telungkupkan loyang, haa.. cantik pun .. kekekeke.. rupa bawah kek.. cer terbalikkan tang atas, buruk benor rupanya.. sebelum tu, rasa dulu... kot2 rupa je cantik, kang kek macam batu camana.. dah la janji ngan kak shim nak kasi kek.. ehehehe..

haaa.. macam ni la rupanya.. topping tu pakai cooking coklat van houten.. aku rasa sedap la. semalam ada balance lagi satu tupperware, berebut plak makan dengan hero2 ku.. ingatkan tak suka, suka plak diorang. dah habis dah.. aqil siap korek2 serpihan kek tu.. hehehe..


kek2 ni selamat sampai ke tangan kawan2.. hehe.. kat nursery pun bagi sebekas.. walaupun ada cacat cela nya, boleh tahan juga la kek ni.. haha.. masuk bakul lagi aku.. post mortem dari kesilapan aku ni, apa yang aku google, kenapa kek tak masak ditengah maybe:-

1.  pukul butter terlalu kembang atau terlalu lama.. aku punya silap tang ni la kot..
2. suhu oven tak menentu, tapi oven aku ni baru pertama kali pakai. 
3. memang tak pandai buat kek.. haha..

korang tengok la kat link sini dan juga di sini

dan kek yang aku teringin nak buat tapi bahan2 dia macam susah nak dapat dan mahal juga kos pembuatannya  ialah kek dari kak nani rostam ni haa... kek red velvet.. sedap ke?? apa2 pun cuba dulu baru tahu!!

bye.. wassalam...


cuba dulu baru tahu

Assalamualaikum...

Kali ni nak bercerita pengalam membuat kek. Actually dah lama aku tak berkecimpung dalam bidang pembuatan kek ini.. hehe.. since dah kawin memang tak pernah cuba buat kek melainkan kelmarin.. tu yang macam yakin tak yakin tu je kan. orang kata, practice make perfect.. lain kali nak buat lagi untuk memantapkan skill yang ala2 tak de ni kan.. aku ni kalau tengok blog2 orang, terliur tau dengan tayangan gambar kek or kuih muih or masakan yang sedap sangat tu.. tu yang nak cuba.. resepi jangan cakap la kan berapa banyak dah simpan.. tinggal buat je.. hehe..

en suami ku pula macam dah ngomel2 tak de masakan lain ke selain dari sambal, kuah singgang, goreng2.. hehe.. bukan apa, tu je yang senang untuk hari2 bekerja kan.. bawang, cili giling kelentang kelentung siap dah.. kalau  makan yang rebus ni pun elok juga untuk kesihatan kan.. lebih2 lagi cicah dengan budu ke, sambal belacan ke.. bertambah juga nasi kan.. aku ni bukan tak nak masak gulai lemak cili api tu, nanti tak sampai expectation yang diharapkan, kecewa pulak.. 

Gambar di bawah ni, dinner bila ntah, weekend kot.. first time masak lauk kari ikan tenggiri dalam rumah ni. sebab memang tahu hasben aku tak berapa suka kari, so aku memang tak pernah masak melainkan mee kari.. so, untuk membuktikan kari tu tak de la teruk sangat rasanya, aku memang masak betul2.. haha.. tiba2 terpekat sikit kuah nya.. gatal tangan letak santan padahal mak aku punya masakan kari tak letak santan.. kuikuikui.. tapi, still not bad tau.. baru tahu betapa sedap nya kari aku tu.. huwaa... lari, su dah mula masuk bakul.. lain kali boleh buat lagi kari ye.. :-)


eh, tiba2 terpanjang plak entry ni.. nak cite pasal kek, kuar lauk kari plak.. hehe.. kang sambung balik part two yek.. haha.. bye...


p/s: actually my husband tak de la cerewet bab2 makan,  tapi banyak cekadak @ manja sket, tapi sume dia layan.. hehe.. jangan marah bang :-) bak kata seorang ustaz yang aku baca dalam FB, ikut selera suami, bukan selera isteri.. malam ni makan apa yek.. hehe..

Tuesday, February 22, 2011

stokin aqil

Assalamualaikum..

hari yang membosankan hari ni.. keje ada tapi gitu2 je la.. tak bersemangat.. may be kena tunggu lusa baru semangat datang kembali kot.. huhu..

okey.. nak cite pasal budak aqil ni.. dah lama dia tak pakai stokin kan, sejak dah tak jadi baby, hehehe.. semalam, dia tido tak pakai seluar, sebab suar dia basah masa gosok gigi before tido tu.. main air.. patutnya ibu pakai kan la suar lain kan.. tak terpikir plak, konon tak matching dengan baju nanti.. hehe..

so, pakaikan stokin.. bila dah pakai stokin, dia jadi macam jakun plak.. duk belek2 stokin tu.. tak jadi tido.. hehe.. mana nak tido, pink colour la ibu!! stokin ni, dari baby lagi, tapi jarang pakai. dia ada 3 kaler, tapi sebab yang ini pink, tak pakai la untuk aqil kan.. aqil ada banyak koleksi stokin masa baby, now dah tak pakai.. sekarang pun kalau pakai, tumit dah lari.. saiz tak sama dah...

 cantik tak kaki saya.. ehehe.. kaki ni masa baby dulu sangat la berketak2, suci bersih.. sekarang dah selim dah, siap ada 'sticker' lagi.. menggaru je kejenya.. so, malam kena pasang ubat nyamuk..

dia main benda ni la.. jakun agaknya apa benda bintik2 bawah kaki dia ni.. hehe.. kenapa pakaikan stokin?? sebab dia tak nak selimut.. kalau kita selimutkan dia, memang dia menggelupur tak nak selimut.. kita ni kesiankan dia sejuk ke apa kan.. anak anak.. pas tu pagi2 tengok tido menonggeng, sejuk.. kan.. tak dengar ibu cakap...

20hb aqil dah 2 tahun sebulan.. sekarang ni lagi la, macam2 pandai.. kalau nak makan ke apa ke yang berupa panggilan, sedap je HEI...bagusnya hei hei dengan ibu ayah ye.. pas tu kalau tengok upin ipin tu, memang dia akan lakonkan balik, cite seram2 dia takut.. basikal dia pun dia dah layan dah.. siap tertonggeng2 main basikal dalam rumah, tilam bantal sume lenyek.. cakap pun dah banyak.. kat taska cikgu dia kata mulut dia bercakap jek.. kalau tak dulu malu, sengih2, diam jek.. air kegemaran plak, yang sejuk2 je.. air kopi ais ayahnya pun dia minum.. grrr... sabo je la ibu tengok.. sekarang dah batuk2.. hmm.. 

sekian :-)


Monday, February 21, 2011

Aquaria KLCC

Assalamualaikum..

sambungan dari cerita aqil ke KLCC.. actually tak plan pun nak pegi aquaria tu.. konon2 nak tengok je harga tiket berapa.. skali tu, jalan punya la jauh dari suria tu baru jumpa aquaria.. nak tak nak, masuk juga la.. FYI, harga tiket untuk masuk ialah :-
 for adult, RM 35, 
kids umur 3 tahun ke atas - RM 25 
warga emas RM 25
infant 3 tahun ke bawah adalah free

so, tengah2 bulan ni, faham2 je la.. pakai kad plastik boleh tau, tak sangka i .. hehe.. jangan segan2 nak bawa anak2 ye.. tapi jangan lupa bayar plak end of the month.. :-) okey, dari apa yang dapat dilihat, aquaria adalah tempat yang sangat menarik untuk dilawati.. selain dari zoo dan taman2 binatang yang lain.. kalau korang suka tengok discovery chanel yang cite ikan2 tu, ikan2 dalam tv tu ada juga dalam akuarium kat sini!! 

aqil takut okey.. nak berdokong saje. takut sangat ikan tu makan dia.. kalau kat umah, pandai plak kasi ikan makan. may be kat sini ikannya besar2.. seronok la tengok ikan.. kamera boleh bawa tapi without flash la.. kalau kamera besar mesti cantik gambar nya.. aku pakai kamera handphone saje, tu yang malap sikit..

dalam ni juga, ada orang jual2.. siap la korang sediakan wang secukupnya.. kena bayar cash kat sini.. hehe.. ada yang jual replika tangan/kaki kita yang dicelup lilin, jual aksesori, kedai cenderahati, lukis gambar dan yang penting, tangkap gambar sekeluarga kat entrance then bayar masa nak kuar.. yang ini aku tak perasan kat mana dia promote.. kalau ada pun, tak beli.. hehe... okey.. jom tengok gambar yang telah diedit (penat aku edit).. kebanyakkan kawan2 FB dah tengok, tengok lagi yek.. hehe..

 3 of us.. tengah tunggu nak bayar tiket..

 ikan2 ciptaan Allah.. ikan arapaima yang paling tua... sangat besar..

 aqil tunjuk fish...

 depan pintu masuk

 aqil takut.. kejap dia pegang ibu...

 butterfly pun ada.. 

 nice view.. korang pun kena amik pic kat sini ye..

 nice pic... pandai ibu amik :-)

 terowong.. terowong ni ada travelator.. diri je dah gerak sendiri..

 nak balik dah.. ada org tolong amik gambar dengan mulut jaws..

 macam2 ikan subhanallah ...

haiwan dua alam pun ada.. buaya kura kura.. kelakar nama dia.. tapi mmg macam buaya..

okey.. tu je story.. kalau korang ada kelapangan, boleh la singgah ke Aquaria KLCC.. seronok sangat.. ok, bye.. wassalam :-)



happy birthday to me :-)

Assalamualaikum..

Mood happy today :-) cos today is my birthday!!! happy birthday to me..  saya sudah 29 tahun.. oucchh.. sudah melewati akhir 20-an.. takut tak? tahun depan dah 30.. aiihh.. perasan muda je lagi.. pas tu bila orang panggil "kak" rasa macam eh tua sangat ke aku?? hehe.. sila sedar diri ye. dah nak masuk 30 tahun depan..

ok, my wish macam biasa la.. semoga diri ku panjang umur.. umur panjang tu dengan keberkatan lagi baikkan :-) moga diriku sihat selalu, murah rezeki, bahagia selamanya bersama suami, anak dan keluarga tersayang..
terima kasih atas semua wishes either from sms, blog, facebook (may be kawan2 lebih alert dengan adanya FB ni ). antara message yang diterima (orang first) pukul 12 semalam adalah dari my bff - lah.. yang kedua suami ku pagi tadi.. dan kawan2 lain.. tq all.. message dari mama "..bertambah umur, bertambah matanglah lagi dalam melayari rumahtangga dan mendidik anak..." baiklah mak encik.. :-)

untuk besday ku kali ini, aku 'menghadiahkan' kek coklat untuk kawan2.. haha.. dah lama tak buat kek, tiba2 plak buat kek..kepada kawan2 yang makan, kalau sedap cakap, kalau tak sedap, diam2 jek.. kek tu tengah kurang masak walhal tepi dah masak. may be masa campur2 bahan tu tak betul kot.. tak pe, practice make perfect.. lepas ni, aku buat lagi kek.. kasi lagi kat korang eh.. jangan serik untuk makan..hehe.. resepi amik daripada blog kak ummi..  kek tu walaupun kureng masak tapi sedap juga (nak juga kata sedap), kalau buat betul caranya, mesti lagi sedap.. hehehe..


ok.. bye.. wassalam :-)

KLCC - aqil datang

Assalamualaikum...

19 Februari 2011.. buat pertama kalinya aqil sampai di KLCC.. ibu dan ayah dah selalu.. lebih2 lagi KLCC ni adalah tempat memory kami dating dulu.. kuikuikui.. yela, dulu tak de tempat lain nak pegi, tawaf klcc pun jadi la dari pagi sampai petang.. haha.. ok, lupakan cerita dating.. ni cite aqil okey :-)

tujuan utama nak gi klcc adalah nak tengok movie.. yang dapat tiket free tu.. pukul 11 kami dah sampai.. tapi malangnya, cerita yang suamiku nak tengok tu sume 18 ke atas.. aqil tak leh masuk.. tu yang payah bawa anak ni.. cite yogi bear plak pukul 2.30 tapi 3D, tak leh masuk kalau pakai tiket free tu.. harga tiket 3D adalah rm 18, aqil plak RM 13.. huhu.. tak payah masuk la.. jom tengok gambar aqil.. sangat hepi dia dapat jalan2..

 menuju ke aquaria..

 suka naik escalator dan tunggu masa untuk lompat :-)

 sarapan pagi & makan tengahari di suria klcc.. favourite meal is fettucini carbonara di milano cafe :-)

 apa la yang ditenungkan tu..

happynya dia dapat jalan yek..

okey.. next story akan diceritakan pengalaman yang mengujakan di Aquaria KLCC..


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails