Monday, December 26, 2011

betul-betul risau

Assalamualaikum..

Disebabkan kelembapan nak update blog pakai telefon baru, maka ter publish dulu dengan hanya sempat menulis tajuk. tu la, jejari tidak berapa runcing nak update blog pakai touch screen ni, sekali, ha.. terlepas dulu entry tanpa isi.. hehe..

Ok, apa la yang risau sangat tu.. actually kalau dikira2, hari ni aisyah dah hari ke 19.. esok dah hari ke 20.. itu bermaksud sudah lebih kurang 18 hari dia kuning.. hari ahad lepas, memang la kuning dia turun 8.8.. tapi lately aku nampak macam kuning dia naik balik, muka dia kalau menangis ada riak2 kuning dan bila tekan kulit dia, ada warna kuning.. risau juga hati ni tengok anak tak baik2 lagi. memang la breast milk jaundice ni orang kata lama.. tapi lama tu berapa lama.. huhu.. aku ni duk belek2 muka dia, asyik la bertanya kuning ke tak.. esok aku nak bawa dia gi amik darah even tak de appointment pun.. tapi mak aku dah start keje, may be lewat sikit pegi. risau.. so, nak puaskan hati ibu yang gundah gulana ni, better la pegi amik darah sekali lagi..

Risau yang kedua pulak adalah pasal diri aku pulak.. hmm camana nak cerita ek.. ntah la, rasa tak sihat lately.. dah jumpa doktor, doktor cek rasa2 gitu je la, doktor kata "tak apa, sementara saje" . tapi ubat apa pun tak kasi. may be aku BF kan baby.. kang dia kasi ubat, kering pulak susu aku.. kat ketiak aku ni ada kelenjar 3-4 biji macam tu la.. aku takut penyakit lain je.. kiri kanan ada.. benda tu wujud masa aku dah trimester ketiga onward.. kejap kecik, kejap besar.. bila dah bersalin ni, dan sudah ada susu, mungkin kelenjar tu dah beroperasi dan efek kat B, menyebabkan aku rasa nak angkat tangan pun sakit.. nak kata bengkak susu, macam tak de je, urat bengkak ke?? info kat sini macam membantu memberi penjelasan..

Tu je la nak kongsi.. harap2 memang betul ia hanya sementara.. Aku harap sangat aisyah cepat baik.. Aku harap sangat aku pun sihat juga dan tak de apa2 yang serius.. kadang rasa sedih je.. ntah apa2 je la aku ni.. suka fikir bukan2, suka fikir jauh2.. kalau tanya orang laki, jawapannya macam mudah je kan.. macam tak risau je.. ke memang pompuan suka fikir lebih2?? hmm.. ntah apa2 la aku ni..

ok, sekadar luahan perasaan.. bye.. wassalam..


10 comments:

Nur Hasyimah Mahasan said...

Aisyah x baik lg??syim pun x pndai pasal2 kuning ni....elok la bwk jmpe dr...

N pasal sue...hopefully xde ape yg serius...nway harap sue n family sntiasa shat

Suliana said...

Tq syima.. Tu la psl nk g klnk esk, nk puaskan hati sndiri.. Hope xde apa2 serius dgn diriku.huhu.. Asyk pk je..

fiza arshad said...

setuju..kite pompuan ni mmg suke pk lebih hehehe...tak baik lagi eh kuning aisyah? hmm..sabar ye! insyaAllah ade hikmah drNya..

kak sue, kite sm..lately fiza pn pk byk..and tak tau nape, asyik mimpi pelek2 je...

mamatofatin's said...

masa fatin dulu sebulan baru ok, tu pun baru turun 7.5 tp sbb fatin kes pro long jaundis..xpe sue, better g cek darah, in case ape2 hal kita tau, sbb adik ipar hawa anak dia kuning jugak, mula2 suspek bf jaundis, pas tu bila x kurang jugak dr. suspek kencing kotor, last sekali bila scan dr. detect buah pinggang kecil sebelah..so far sekarang da 4 bulan tp xde ape2 la..just buat susulan dekat hosp serdang.

yg sue punya kes tu, hari tu hawa pun mcm tu jugak, tp rupanya bila cek kene mastisis..

faiez said...

dulu irdiena pun cm lame bru clear kuning die..dkt2 nk abes pantang..sape je dtg semua faiz ty kuning x..risau tu naluri ibu..insyaAllah xde pape...yg sue sakit tu sbb susu byk kot...

Wanie Halil said...

hmm...sabar ya kak..masa raeys lahir dl pas seminggu nmpk mcm nk kuning mak wani mandikan dengan air inai. alhamdulillah xder kuning pastu, n pagi2 wani berjemur sehari, ada jgk satu kes kwn wani ank dia sampai abes 44 ari jgk lah kuning, asyik kuar masuk hospital, sbb ank dia drh O so mmg lama la kan, semua petua dia gne tp semua x menjadi, lastly org ckp mandikan dengan air + pewarna sirap ros tuh. alhamdulillah, lepas tu kuning dia trus beransur hilang.

Eyriqazz said...

stuju dgn faiez.....insyaallah,...su x aper2....dan insyaallah gak aisyah cepat sembuh....lgpn, dlm pantng ibu kena byk berehat n jgn pk bukan2...nanti kalo masin mulut su...??

sisanizu said...

harap su dan anak sihat..insyaAllah takde apa2 yg serius tu..amin

azi said...

Salam....jgn risau pasal kuning tu...baby akak dekat sebulan baru berkurang...yg penting berkurang bila pi check sikit pun ok. Baby akak baru 3 bulan. Terus bg bf.....insyaAllah

Suliana said...

thnks semua...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails