Friday, December 16, 2011

Pengalaman bersalin anak kedua - part 2

Assalamualaikum...

okey, sambung balik cerita.. lepas doktor dah cek jalan dan telah godek2, jam 10 malam 6 Disember 2011, kesakitan tu sikit2 dah datang.. kejap2 rasa sakit pinggang, tapi mild la.. time tu tinggal aku sorang je dalam wad kelas 2 tu.. time ni masih boleh bersms dengan suami aku dan juga kakak aku.. sume duk sibuk tanya keadaan aku, dah sakit ke belum.. 

lepas tu, tak lama tu dalam pukul 11 lebih kurang, aku dah rasa dah contraction tu, kejap2 aku tengok jam, memang contraction tu datang selang 15 minit.. time tu aku panggil nurse.. aku tanyala dia berapa minit yang patut aku panggil dia nak tahu aku dah boleh bersalin ke tidak.. pastu nurse tu cakap, tunggu masa akak rasa macam nak terberak baru akak panggil..

Okeyla, time tu datang la seorang nurse yang ala2 macam bagus datang nak cek bukaan aku dah aku sibuk kata sakit.. dia duk bebel2 katanya doktor baru je cek kul 10 tadi, baru 3 cm.. pastu, time dia cek lagi sekali tu, memang masih 3 cm.. apa lagi, bising la dia.. masa ni aku senyum2 lagi la.. aku kan tak reti nak marah orang depan2.. pastu, okla tak pe.. diorang pun bla..

Aku pun buat2 la tido.. dengan harapan cepatla masa berlalu.. tapi mana boleh nak tido kan.. time ni aku dah togel dah kepala, rambut dah kusut masai.. setiap 5 minit sakit tu datang.. bila sampai kemuncaknya, aku dah tak tahan sangat.. aku tahan juga, tapi bila aku tahan, aku rasa macam terkencing.. rasanya seperti ada sesuatu yang menolak ke bawah.. time ni, mulut aku dah tak lepas dari berzikir dah.. ada akak yang baru masuk sebilik dengan aku, sibuk tanya ok ke dik.. alahai kak, jangan la tanya.. tu la perasaan akak2 yang siang tadi sakit aku duk sibuk ramah tamah.. hehe.. time ni juga la mulut aku  membebel cakap sorang2, siap cakap aku nak operate la macam ni.. aduhai, memang macam orang gila time ni, tapi cakap slow2 la tak de la aku jerit2.. tapi aku rasa akak sebelah tu dengar juga la aku mengerang.. huhu..

Dalam masa yang sama, aku tekan2 la button nak panggil nurse kan.. tapi boleh diorang buat tak tahu je, banyak kali aku tekan.. lama tu,  ada nurse yang baik tu datang tanya nape kak.. aku cakap la aku rasa macam nak terberak.. pastu dia ajak pegi jalan bilik nak cek bukaan tu.. aku kata la aku nak kencing jap.. slow2 je aku gerak gi bilik air. time ni aku tengok banyak juga darah bertepek kat baju hospital tu.. pastu, dah siap kencing, aku pun slow2 la gerak gi bilik VE tu.. time ni, aku nampak nurse garang tu jeling2 kat aku sambil cebek2 bibir.. mungkin dia ingat aku ni tak tahan sakit kot, ngada2 la akak ni. dia macam tak caya aku dah nak beranak.. masa aku jalan tu, tiba2 contraction tu datang. aku duduk la kejap kat kerusi.. dia paksa2 aku cepat jalan.. lalu terkeluarla suara aku memarahinya "kejap la, ni tengah sakit ni tau tak". geram pulak rasanya.. bila sakit tu hilang, aku pun cepat2 gerak gi bilik VE tu.. time tu sempat aku jeling kat cermin panjang, tegnok rupa aku camana, dah tak rupa gadis ayu dah, serabut dan sedih je mukanya.. huhu

Okey, nurse garang juga yang cek bukaan aku.. dia rasa perut aku, dia tanya ada aku minum air zam2 ke, air yasin ke, air selusuh ke.. aku kata aku minum air yasin je, patutla perut aku panas.. dia kata.. tujuan aku minum air yasin tu bukan nak suruh cepat bersalin ke apa, tu air kenduri doa selamat, ada lebih aku jadikan la air minum aku.. huhu.. pastu, dia pun cek bukaan aku.. time tu, dia jerit2 panggil nurse lagi sorang, dah 9cm!!!.. time ni dah nak dekat 2.15 pagi kot.. 

Dengan keadaan kelam kabut, cepat2 dia suruh aku call suami, aku suruh dia amik telefon bawah bantal kat wad.. masa ni aku dah ditolak masuk ke labour room.. pantas gila sampai terlanggar2 pintu sume.. dia suruh aku  kepit2 kaki aku.. huhu.. sampai2 kat labour room, nurse sana plak cakap, dah 9 cm baru nak hantar. bising2 juga la kat situ. nurse garang kata mana aku tahu dah buka 9cm sebab doktor baru je cek 3cm kul 10 tadi.. okey.. ding dong ding dong, dah transfer katil sume, pasang CTG, drip air, ready to push.. sempat juga aku call suami bagitahu aku dah nak bersalin.. dia masa tu tengah mamai2 tido kat umah, jaga aqil.. panik juga dia time tu.. 

Kali ni, aku redha bersalin sorang..tak pela, tak de rezeki aku suami nak menemankan aku sebab aqil memang tak de orang jaga.. kena tunggu kak long aku dari kelang sejam setengah baru sampai.. okey, time to push.. kali ni aku rasa aku pandai juga la meneran tapi terangkat juga bontot ni.. hehe.. tak sampai 5 minit, dah lahir dah seorang puteri kami pada 7 Disember 2011 (Rabu) jam 2.35 pagi, seberat 3.15kg.. dia tak potong tapi koyak sikit, kena jahit juga la sikit.. alhamdulillah doa ku dimakbulkan, sekeliling penyambut puteri kami adalah bidan wanita.. tapi, time aku nak jahit tu, ada pulak doktor india lelaki datang jenguk2.. cait..

Kesimpulan yang aku dapat buat selepas aku bersalin anak kedua ni, sakitnya memang terasa berbanding melahirkan aqil dulu.. aku ada rasa serik juga lepas tu, tapi serik tu beransur2 hilang dari hari ke hari :-))) mungkin aku rasa aku ni kembar darah kot, tu yang sakit sangat. tapi sakit kali ni sekejap je compare dengan aqil dulu.. mudah melahirkan tapi sakit.. kepada nurse yang garang tu, aku tak de la simpan apa2 tapi janganlah kerana nila setitik rosak susu sebelanga.. sebab tu la orang duk mengata hospital kerajaan. alangkan doktor pun cool aje melayan pesakit, inikan pula nurse..

Sorry la kalau ada yang terasa, tapi memang itu hakikatnya yang aku lalui.. tapi, pengalaman pahit tu hanya duk kat celah gigi je berbanding pengalaman indah melahirkan puteri kami ni.. terima kasih banyak2 pada kakitangan hospital tak kirala yang baik dan garang, pada family ku especially my kak long yang sudi bertandang pagi2 buta ke rumah ku, kepada my parents dan MIL, kepada kawan2 yang sudi bertandang ke hospital even korang nak pegi makan2 on that day.. thank you so much.. special thanks untuk suami ku yang tersayang kerana ke hulu ke hilir menguruskan itu ini.. itu la pengorbanan seorang suami. nak compare dengan isteri?? memang tak ter compare :-))))))

 fresh from oven.. letak atas perut ibu..

 sejam lebih, ayah aisyah datang azankan puterinya.. time ni dah masuk wad dah..

 aisyah humairah.. kulitnya naik ruam dan merah2 lepas lahir..

jari kakinya panjang2 macam abang aqil.. jari tangannya runcing2 tak macam jari ibu dan ayah :-)

fuh.. panjang lebar kisah melahirkan aisyah kali ni.. jangan boring baca ye.. mohon maaf atas segala salah silap dan keterlanjuran berkata2 dalam entry kali ni.. sekian, wassalam..

18 comments:

Huda said...

wahh, tetiba saya dapat rasakan kesakitan tu..huhuh

Amiizaa2001 said...

sangat comel:)

Ietams said...

memang kat spital tu kalu nak cek bukaan,
kene jalan sendiri ke bilik eh?? dugaan juga tu kan..

syima said...

sempat ko mengarang ek...
aku ni trauma lg...
x terkarang pengalaman bersalin aku...
padahal dah 4 bulan...
heheheh...

ejaMaria said...

kembar darah mmg sakit... tapi cepat... akak masa anak sulung pun mcm tu... yg kembar air ketuban biasa ni iye... lama menunggu nak kuar... ;p

faiez said...

seronok je kalau buka 9cm pas berhempas pulas sakit...ku xmerasai nyer..moga ade peluang next time...:-)
time sakit tu igt kat aqil x???aqil cari ibu die x???

Suliana said...

huda,
mendalami nmpak nya.. hehe..

kak mieja,
terima kasih :-)

ietams,
tak juga, kdg dia cek kat atas katil je..

syima,
itu ler.. takut lama2 kang lupa, tak feel plak :-p

kak maria,
agaknya la.. tapi time aqil dulu tak tahu plak kembar apa.. hehe

faiez,
insylh, ada rezeki nanti mesti blh normal :-) tak igt sape2 dah, igt nak cepat beranak je.. hehe.. aqil asyik tnya je ibu dia.. hehe

Sharinginfoz said...

thanks sharing pengalaman, penting kepada semua especially yang akan menempuh situasi ini nanti

Eyriqazz said...

bca entry sue ni, tringat balik pengalmn lahirkn alisya aritu....hampir lupa dh kesakitn aritu bile happy tgk anak makin membesar+nk bersalin lg coming soon... ;-)

azwa aritu induce 3-4minggu awl dr due,....so,x rasa sakit aper2 until sejam b4 bersalin baru lh mengigil2...syukur x trkira n rasa berterima kasih pd alisya, krn wlpn induce...dia nk keluar secara normal...

anakecil said...

best plak aku bc post ko yg ni...cm ta saba nak yg kedua plak rsnye aku ni....hehe...tp tkut sbb aku yg 1st ri tu c-zer...nk gk experience norml ni...hehe

Nur Hasyimah Mahasan said...

Baca citer sue teringt masa syim bersalin irdina 8 bulan lepas...betul la kot ramai gtau anak kedua ni cam sakit x lama n bersalin pun mudah skit...maybe coz dh ada pengalaman 1st bb dulu...

rafidah rooshdi said...

Alhamdulillah sumenye selamat... Tp lg sakit ke ngah? Kire leh pakai ke kata2 ko yg lain org lain sakitnye... Berdebar2 aku ni... Hihihi.... Pasal nurse garang tu, mmg ptt kena marah... Huhuhu.... Apa2 pun, comel bb aisyah... Dah namanye humairah, mestilah merah2 ibu... Hihihi... Peluk cium skit kat bb tu...

Suliana said...

sharinginfo,
terima kasih sudi baca :-)

azwa,
alhmdlh.. smga slmt bersalin yg kedua nnti ye..

anakecil,
insylh doa la byk2 minta blh kuar normal plak :-)

syima,
tu ler.. yg ketiga nnti tak tahu la camana pulak ye..

fid,
aku rasa la lagi sakit. mana ada bersalin yg tak sakit kan. hehe.. rezeki msg2.. huhu.. insya-Allah ko doa byk2, moga dipermudahkan urusan.. insylh, sentiasa peluk cium bb aku ni.. hehe

fiza arshad said...

waaaa kak sue, bace pengalaman kak sue mmg mengingatkan pengalaman terindah melahirkan faris 21.9.1010 yg lalu..fiza xsmpt nk share dlm blog pn sbb blog wujud ms faris da4 bln kot hehehee..
betul la org kate, setiap org lain pengalaman nye..hehehe..
alahmdulillah fiza bersalin tak jpe nurse garang tu hehehhe..hope anak ke dua pn dpt bersalin normal and kt tmpt yg same..sbb fiza ade peristiwa yg x dpt dilupekan ms warded kt hospital kerajaan...

tahniah kak sue!! slmt berpantang!! cumil abby aishah! :)

fiza arshad said...

eh dear kak sue, nape nurse tu kate panas kalo minum air yassin?fiza pn ms nk bersalin minum air yasin n air zam zam..minyak selusuh sapu kt perut je..fiza pn same mcm kak sue, da 9cm br masuk labour room! mmg panic time tu! oh msih segar dlm ingatan! :)

armouris said...

info tentang berpantang selepas bersalin - Cara Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

Myvitrd said...

Pengalaman menemankan isteri bersalin masa operation pun sama.. selama saya boleh masuk tengok macam mana doktor buat operation..

~MommyAida~ said...

hehe..nak komen jugak walaupun dah setahun berlalu..hihihi..sory tak perasan entry ni..huhuhu..seriau jugak kan baca pengalaman su ni..aida dulu kat Hosp Serdang, nurse suma baik2 je..siap nk cek bukaan pn ats katil je takpayah pg bilik VE bagai..mmg service diorng tip top la tapi cuma tak cukup doctor je kt HS, tu yg serik dh nk bersalin kat HS dh..huhu..tp kembar darah mmg sakit,mcm time aqil aida dulu pn camtu, sakit mmg sakit, tp kejap je dah keluar..ALhamdulillah semuanya selamat kan..Aisyah pn dh setahun dah...hhehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails