Sunday, December 25, 2011

bukan pilih kasih..

Assalamualaikum..

Salam hujung minggu!! mesti syokkan jalan2 cuti 3 hari ni.. me memang la bercuti bukan takat 3 hari tapi 3 bulan.. haha.. tapi apakan daya, hamba insan yang lemah buat ketika ini.. terpaksa la duduk di rumah.. ada juga keluar rumah pegi kedai baby.. hehe.. tapi, mengenangkan kesian mak aku tunggu dalam kereta sambil pegang baby, terpaksa la cepat2 beli barang.. kalau ikutkan, mak aku tak kasi jalan2 ni, dah anak dia boring asyik duk rumah je...  tapi dalam cepat2 tu, apa la sangat yang dapat.. kalau ikutkan hati, nak duduk sejam dalam kedai baby tu... hehe..

Aisyah pulak, asyik pakai baju aqil je.. kaler biru baju dia.. sian aisyah.. tu la ibu tak beli banyak baju untuk aisyah.. asyik pusing2 pakai baju yang sama je.. nanti ibu dah habis pantang, ibu beli baju comel2 dan cute2 untuk aisyah ye.. abang aqil pun sama, asyik pusing2 baju yang sama je.. yela, duk rumah tok ma, tak bawa baju banyak sangat.. lebih2 lagi musim hujan sekarang ni, salin baju tiap2 hari, tapi baju banyak yang sejuk je..

Aqil sekarang ni dah nampak besar dia.. ayah aqil pun cakap aqil dah nampak besar.. pampers dia saiz L pun macam dah tak muat.. tapi banyak lagi lebih kalau nak tukar saiz XL.. selalu nya pakaikan pampers time nak tido.. alhamdulillah aqil dah berjaya bebas dari pampers.. siang je la, tido masih pakai lagi.. tapi kadang tu geram juga bila dia suka tahan2 kencing sebab syok sangat main.. tahu2 bila dah kritikal nak kencing, ada setompok air kat spender dia.. 

Dari segi layanan aqil dengan adik dia, sangat baik. dia tak jeles sangat kalau aku susukan adik dia.. dia suka cium 'bunyi' adik dia.. habis air liur busuk melekat kat pipi adik dia.. tapi kebanyakkan perangai aqil ialah suka buat ibu dia marah.. tak tahula hormon aku ke yang garang time berpantang ni kan.. ada satu hari tu, aku pukul dia dengan hanger sebab tak tahan perangai mengada2 dia.. ada banyak hari tu, aku cubit dia sekuat hati aku.. punyala geram kat aqil suka buat perangai dan minta yang bukan2.. tapi bila malam, tengok dia tido, memang sangat kesian dan sedih je tengok dia.. camana nak tingkatkan kesabaran dengan anak2 ni..


Kalau ikutkan, memang sekarang ni time dia tengah nak nakal.. pastu dapat adik plak tu. lagi ditambah dengan ibu yang kurang sabar ni.. aqil la jadi mangsa.. bukan apa, perangai dia kedekut, barang orang dia punya, barang dia lagila tak kasi orang amik, cakap jerit2 - ala2 kurang adab gitu. malu plak dengan mak ayah aku.. bila ditolong (sebab kena marah dengan aku) diorang pulak kena jerit dengan aqil. ibarat melepaskan anjing tersepit.. last2, kalau aqil kena marah ke, nangis2 ke, tak de sape nak pujuk melainkan aku, baru dia cool..

Ni ayah dia ada balik weken, ibu pass aqil kat ayah dia.. suka sangat aqil ayah dia balik.. tapi kejap je la kegembiraan dia tu, sebab lepas tu kena jerit jugak.. kekeke.. sian aqil.. sebelum tido, aku selalu cakap dengan dia, perangai tu baik2 sikit, jadi anak soleh.. hmm harap2 macam tu la perangai aqil nanti...

Okeyla, dah panjang bebel ni.. selamat berhujung minggu kawan2... wassalam..



4 comments:

ejaMaria said...

dia iri dgn aisyah tu... iri hati dgn perhatian org terhadap aisyah... tapi dia sayang kat aisyah... sabar je la... ;p

Nur Hasyimah Mahasan said...

Menjaga anak yg tgh lasak dlm tempoh pantang memng menguji kesabaran...

Dh kuar p kedai sndr....kalu syim b4 40 days jngn harap mak nk kasi...kuar skali je tu pun masa 30 days p klinik....huhu

Syahada Ahmad said...

Kan. Su, sha paham situasi tu, sha skang pun hormon bekeng mencanak2. Hehe
Aliya lak, sejak 2,3 hari ni perangai mcm2, kebetulan sha masuk 6 bulan peknen, agaknya dia mcm tahu dia akan dpt adik kot x lama lagi. Lepas dh marah tu, bila perangai dia baik, sedih pulak teringat marahkan dia.

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

su..mmgla camtu budak2 baru dpt adik. rafiq pon lagi mengada2.nak2 lagi dia nyusu sebelah yg selalu kene marah sbb dia lebih2. nak2 lagi kita ni ngah pantang..mmg stressss sgt2..sib baik ade mak sy yg selalu sedarkan, budak2 baru dpt adik mmg camtu, nak2 lagi dia kecik lagi..huhuh kene slow2 adapt keadaan ni..

nti dah abis pantang n dah balik umah sendiri sure lagi stress ngan anak kecik kene handle sorang2..slow2 kene biasakan diri ehhe

mmg sian tgk depa time tido..rasa nyesal marah2 kan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails