Friday, December 23, 2011

breastmilk jaundice

Assalamualaikum..

Semalam, ada appointment dengan klinik pakar kanak-kanak di hospital.. Punyalah ramai orang.. appointment pukul 2.30 pukul 4 baru doktor panggil.. tu pun aku dah rasa cepat, sebab aku ingat dalam pukul 5 mesti tak habis lagi ni.. sekali tu, alhamdulillah.. dapat cepat.. aku siap suruh mak aku balik dulu dengan aqil, takut aqil boring dan main lari2 kat hospital, penat pulak mak aku nak jaga.. 

Sebenarnya tujuan appointment tu sebab nak tengok rashes aisyah yang masa awal kelahirannya rashes yang ada nanah - macam white head gitu.. banyak juga. tapi lama2 alhamdulillah, aku sapu calamine lotion tu, hilang.. tapi sejak aku dah mula makan jamu ni, aku tengok muka dia macam naik kuning balik.. tak tahula perasaan aku je ke atau memang kuning.. nak tengok pun tak reti.. asyik la duk tanya mak aku, kuning ke tak.. huhu..

So, tadi berkesempatan la tanya doktor.. doktor kata ada lagi tapi sikit la.. tapi bila dah malam, aku tengok kejap kuning, kejap merah budak ni.. mata dia tak de la kuning sangat tapi tak putih la.. doktor pun tak de suruh amik darah ke apa.. tapi doktor kasi lagi appointment pada 26 Jan untuk amik darah dan follow up.. untuk apa aku tak tahu la.. tapi dalam report dia tadi, dia tulis breastmilk jaundice. dia kata BMJ ni lambat baik sikit tapi teruskan dengan susu ibu.. baca disini untuk keterangan lanjut..

Hmm risau juga aku.. yela jaundis ni kalau tinggi sangat boleh efek kat otak anak.. tapi setakat hari Ahad lepas, bacaan dia 8.8.. tu yang tak payah amik darah lagi.. tapi yang kelakarnya (kelakar ke), aku terjumpa budak katil sebelah aku masa wad tu, dia pun sama anak dia naik balik kuning.. sian pulak.. dia lagi la, darah jenis O, prolong jaundice.. huhu..

hmm.. harap2 aisyah ok je.. tadi aku sambung balik minum air glukos.. tapi rasa sayang pulak nak stop jamu NR tu sebab dia banyak membantu aku dalam 'bisnes' di toilet.. huhu.. tapi bila difikir2 balik, tak pela, demi anak, aku stop kejap la.. kang dah habis kuning betul2, baru aku makan balik.. tapi bila dibaca2, pemakanan ibu tak de sangkut paut pun dengan BMJ ni.. refer here.. wallahua'lam..



9 comments:

faiez said...

dulu pun same cm sue..asyik ty mak..kuning ke...pastu kalu org dtg melawat..mula la mulut2x tu ckp..kuning la apelah..lagik tambah risau...irdiena lmbt jugak nk nmpk clear...doakan jelah dlama hati..kalu terasa risau..berzikir n berdoa...

fiza arshad said...

fiza dlu da lbh sebulan br berani mkn ape2..sbb nk kuning faris betul2 baik..tp fiza x amek jamu...

Ietams said...

saya dulu pun anak breastmilk jaundice..
walau hati susah kenangkan kenapa tak ilang-ilang,
tetap kuat kan semangat bf.. sbb paed pun dah kata bm jaundice ni tak membahayekan..

Suliana said...

thanks all..

Eyriqazz said...

alisya dulu pun sama.tp, trus kena tahan wad, sbb kuning...lps 4hari lahir baru keluar dr wad bile dah ok...tp, bile sampai klntan..ada gak yg dtg ckp2 alisya kuning ada lg...so,mcm2 petua org kasi antaranya"jemur" alisya tmpat yg masuk cahaya..dan nurse ada pesan masa dlm wad..jgn amik lg jamu selagi dlm pantang+makanan brgoreng letak kunyit pun dia mitak elakkn dulu (antara prkara kena elak kalo anak kuning+bf)..lps smua dh ok, baru lah sesuai amik

ryy.han said...

anak kita pun kena breastmilk jaundice...2 bulan asik dok belek ada sikit kuning...
Alhamdulillah lps 2 bulan lebih hilang..xde pe2 pun...tp ikut jugalah arahan dr suh buat test

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

sib baik my aishah kuning 2 ari je then ilang terus. dalam pantang, sy makan vegi-vera produk zhulian. mmg takde masalah membuang heheh

Leya said...

salam kenal, ur silent reader :) juat sharing.. dulu masa dalam pantang my bidan suruh minum air kopi banyak2 n susukan baby. nak makan jamu pun okay. baby mcm kuning n i minum lah air kopi banyak2 n memg fully bf.. alhamdulillah baby hilang kuningnya. maybe kopi tu hitam dia dh absorb kuning tu kot. kongsi if dpt membantu :)

ejaMaria said...

akak bukan nak salahkan jamu NR... ada org mmg makan ok... ada org makan tak sesuai dgn badan mmg effect kat baby yg bf... akak dulu masa anak 1st amik NR juga... pastu baby ada masalah... Sue berhenti dulu la ambil jamu tu... klu tak pun kurangkan dos jamu... klu nak kata pemakanan ibu takde kena mengena dgn BMJ tu, bukan kah apa yg kita makan tu yg akan jadi susu kita kan... then baby ambil pulak...

pastu akak setuju dgn Leya pasal benda-benda kuning... buat masa ni jgn ambil apa-apa yg berwarna kuning - jgn minum air kunyit (dlm jamu biasa ada bahan kunyit), jgn makan buah oren atau air oren, carrot pun tak bole... itu yg akak tau la... sbb pigmen warna kuning tu mempengaruhi... termasuk la pakai baju kaler kuning... klu fikir logik mcm tak berapa logik... tp akak layan je la... Alhamdulillah masa anak ke2 dgn ke3... takde masalah akak pantang sendiri... maybe sbb masa anak 1st banyak masalah kot... jd masa yg berikutnya dah bersiap-sedia... ;p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails