Tuesday, November 29, 2011

menceriakan aqil..

Assalamualaikum...

Entry kedua untuk hari ini.. kalau ada cerita tu, memang rasa nak tembak berdas2 entry setiap hari.. kalau tak de, senyap sunyi je.. nak tulis apa pun tak reti :-)

Kali ni nak update cerita percutian 3 hari kami.. percutian di rumah saje.. tak pegi jalan mana2 yang jauh pun. paling jauh pegi JJ Wangsa Maju. hehe.. bawa si kenit tu main2.. dah lama rasanya dia tak pegi main kat situ.. so, kena spend lebih sikit la untuk beli token tu.. tak pe, ayah bayar :-)

Di samping itu juga, kitorang telah manghadapkan diri makan di Johny.. Dulu, selalu juga makan kat Johny ni, makan yang goreng2 set tu dan juga steambot (hasben ku tak berapa suka makan steambot ye). Kali ni kami amik yang set tu juga.. hmm.. best juga.. ada aiskrim, ada nasi goreng/ mee hoon, ada plain water.. hehe.. pastu, add lagi dengan mix dessert.. kenyang alhamdulillah :-) only RM 24.00..

 ibu nak snap ni, saje je buat muka..

 our dessert.. mix dessert tu sedap, ada nangka :-p

 pilihan aiskrim aqil semestinya aiskrim kaler pink.. kalau kaler lain dia tak nak makan.. huhu..

 me @ 37 weeks... ada lingkaran gelap di bawah mata.. huhu.. nanti la lepas beranak, i kasi touch up kulit muka ku ini.. hehe..

aqil la yang paling excited sekali.. lari sana sini.. sume dia nak main.. ibu tengok dari jauh je.. ni main tembak2 itik.. rasanya ni game baru kat JJ Wangsa Maju ni..

main boling plak.. bersemangat betul anak ibu ni.. cuba suruh baca ABC?? huhu... huruf pun tak kenal lagi.. main ikut sedap mulut je menghafal. hehe.. tak pela, kita kasi aqil main dulu ye..

Tu je la aktiviti untuk kami hujung minggu yang lepas.. Pastu, malam tu, nak tido, dia merengek je.. dari nak tido sampai bangun pagi, asyik menangis je.. tensen kejap.. malam2 pun aku jerit2 marah2 dia.. rupanya sakit gigi.. tak sedap tido.. sian anak ibu ni.. so, petang semalam, dah demam sebab sakit gigi.. Alhamdulillah, sepanjang malam tadi, tak panas.. tadi call taska, cikgu dia kata tak demam.. harap2 aqil sihat selalu.. kalau anak demam, aku memang risau sikit.. takut berlarutan.. huhu..

Sekarang ni, dia sensitif sikit kalau aku marah dia.. nanti bergenang2 air mata sambil cebek2 mulut tu, sedih sangat la tu kalau ibu marah.. sambil cakap "janganlah marah aqil". sian pulak anak ibu ni.. tapi kadang tu hilang juga sabar dengan karenah anak ni.. dah ada adik nanti macam mana la agaknya perangai dia kan..

Bila disuruh baca ABC, memang tak de la kan.. bila aku cakap, dah jangan tengok upin lagi, pegi amik buku kaler2.. dia amik tapi dia suruh aku pulak yang kaler.. huhu.. ibu ayah ni pandai je menyuruh anak nya buat itu ini, tapi bila nak layan/ ajar anak ni sume bertolak2.. hehe.. tapi tak pelah, lain budak lain perkembangannya kan.. tak payah la berlawan2 dengan anak orang.. camana agaknya aku nanti bila anak dah sekolah.. "anak ko dapat no berapa sekolah? berapa A dapat? kelas no 1 ke kelas last?" haha.. dah sudah, tak yah nyibuk2 anak orang.. jaga anak sendiri sudah..hehe..

Okeyla.. tu je nak story mori... bye.. wassalam :-)

4 comments:

ejaMaria said...

hehehe... akak letih dah pasal compare-compare anak ni... tu baru yg sulung umur 8 tahun... panjang lagi perjalanan dia... banyak lagi soalan nak datang tu... huhuhu...

Taste Of Tapah said...

erm betul tu

sian aku tgk budak2 skang semua mak ayah nak anak pandai bijak paling excellent.. biar la dia enjoy life nya sebagai budak dulu, tak pandai pun tak pe la, janji bijak buat keputusan dlm hidup dan bertaqwa hendaknya....

Suliana said...

kak maria,

betul tu.. hehe.. sabar tahan telinga ye dan siap2 jawapan yg bernas :-)

zety,
amin.. insylh.. semua nakkan yg terbaik utk anak2 kan..

Nur Hasyimah Mahasan said...

sue; si irsyad pun samer...suh baca or membilang jap je dier wat...but try not to force him takut dier memberontak..but hopefully next year hantar tadika dier rajin nk blaja and so on..lain budak lain cara perkembangannya

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails