Wednesday, November 2, 2011

melentur buluh..

Assalamualaikum...

Hari ni busy sikit.. nak update blog pun tak de mood.. tapi masih ada hati untuk bercerita lagi, so, kita sembang2 kosong je la yek.. 

Semalam, waktu lunch aku pegi sogo.. temankan kawan pegi area buku. Kat Sogo ni, seronok juga pegi tingkat buku selain daripada tingkat baju kanak2 tu.. hehe.. mesti nak amik satu buku untuk aqil.. tapi semalam, aku tak amik buku ABC or buku coloring tu.. Ada lagi kat rumah buku coloring tu yang belum berwarna.. berconteng ada lah.. huhu..  

So, semalam, aku belikan aqil water colour.. mula2 amik sekotak water colour buncho tu, berharga lebih kurang RM 12.. (time sekolah dulu, rasa kaler ni yang paling best dan mahal untuk pendidikan seni.. hehe).. Pastu, round2 lagi nak cari brush, plate, drawing block.. sekali tu, terjumpa la yang satu set cap dolphin RM 4.99.. hmm terus je letak balik kaler buncho tu.. baik amik yang ni.. tapi mungkin tidak selamat untuk kanak2 kalau termasuk mulut.. tak tahu la kalau water colour jenis lain kan..

Balik rumah, tunjuk kat aqil.. tak tahu la sape yang excited lebih.. lepas aku solat asar, eh, dah terbentang surat khabar dengan water colour sume.. hehe.. aqil pulak berminat juga la nak main2 water colour tu.. tapi, seperti biasa.. kalau pakai pensel warna pun dah out of box, ini kan pulak pakai water colour.. tak fokus la anak ibu ni.. 


Tak pela, may be dia kecik lagi.. saje nak tengok apa minat dia.. sebelum umur tujuh tahun, kita main2 dulu kan aqil.. nanti dah 7 tahun, baru ibu serius sikit.. tapi, umur time macam ni la dia cepat menyerap apa yang kita ajar.. Pernah aku terdengar dia baca AA, BA, TA.. tapi, biasala budak2 kan, menghafal je.. kalau suruh tunjuk mana hurufnya, lansung tak kenal.. ABC pun sama.. 123 pun sama.. naik tangga pandai pulak kira 123..

Apa yang aku pasti, minat dia adalah tengok you tube, cite katun2 upin ipin, ultramen etc2 :-( ko kasi la dia mengadap laptop tu, memang dia diam je tengok.. kalau tengok tv cite katun, tengok dekat2, nak jilat2 sekali tv tu.. huhu.. lagi, memang suka main game kat handphone, main badminton, main bola.. 

Setiap malam, sebelum tido, kena layan dia baca upin ipin.. tapi, oleh kerana dia dah hafal dialog dalam tv tu, tengok gambar kat majalah pun dia dah pandai ikut.. setakat ni dah ada 3 naskah majalah upin ipin dan semuanya hampir lunyai :-p

Kalau korang, umur anak2 baya aqil ni, apa yang korang dah ajar? ke memang main je kejenya? hehe.. kecik lagi kan.. slow2 la ek :-)

Bye.. wassalam :-)

5 comments:

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

budak kecik memnag suke kan nak melukis sok besau tak pandai lak bile mak mintak toong lukis eheheeeee

Syahada Ahmad said...

sape yang kalerkan bintang ngan segitiga tu? cantik jeee... hehehe

Sha ade beli flash card utk Aliya, tp rasa macam x sesuai lagi utk umur dia kot, x minat langsung, minat nk sepahkan ade la.
So, sha selalu ajak main je la, sambil2 main tu ajar dia mengira, sebut abc. hehehe

Suliana said...

yanti,
hehe.. bukan lukis, conteng :-p

sya,
mestila bukan aqil yg warna.. hehe.. sama la flash kad aqil pun bersepah2.. gambar tak menarik kot.. kekeke

Yan said...

salam kenal..


pupuk minat sedari kecill..sure boleh jadi insan seni ni..

misscha said...

ok je dia belajar seni.......

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails