Thursday, November 17, 2011

Generasi Y

Assalamualaikum..

Ini lah kanak2 generasi Y.. celik mata je dah kenal teknologi.. jangan kan aqil dan aiman, si kecik lagi dua orang tu pun, kalau atok dia main game dalam tab, tangan diorang pun nak usik sekali... atok sekarang pun dah tak macam atok dulu2.. hehe.. atok dulu membanting tulang di sawah, kait buah kelapa.. atok sekarang dah canggih, dia pulak menggalakkan cucu2 nya ni main game, pastu bila nak pakai, tak dapat pulak, budak2 duk conquer.. :-) pastu bising, screen tab penuh dengan cap jari, coklat2 dan air liur.. hehe..

Budak2 ni kalau balik kluang je, turun2 dari kereta, apa yang dicakap adalah NAK MAIN GAME.. bukan aiman sorang je, aqil pun sama.. rosak2... eh, rosak ke budak2 cam ni? aku la yang rasa tak elok.. bukan apa, anak2 lagi pandai main dari ibu dia.. hahaha.. lagi satu, kalau dah dapat game2 ni sume, memang diorang akan duduk bertafakur macam ni.. sanggup okey... tapi, kalau kita yang dapat main pun, memang tak bergerak mengadap game dalam ni.. 


Bila difikirkan balik, ok gak kasi budak2 ni main benda2 macam ni, senang nak wat keje umah.. tapi macam tak best pulak.. pegi la main lari2 ke, lompat2 ke.. ni tidak, duk mengadap game je kejenya.. ni baru kecik ni, kalau dah besar nanti, dah pandai minta PSP ke, silap2 diorang pun pakai tab.. Bila tengok diorang suka main benda ni, macam nak belikan satu (ibu mana tak gembira tengok anak diorang happy), tapi, aku rasa macam tak elok untuk perkembangannya (ke elok??), baik tak payah beli.. yang ada sekarang ni pun, duk berebut2 nak main game dalam laptop..

kalau macam ni kan elok.. keluarkan peluh sikit.. hehe.. ni la mainan ibu masa kecik tau.. main lari2, main buai, main teng teng, macam2 la yang kami main.. tak de la duk terperap dalam rumah aje kan.. hmm..


hmm anak2.. harap jadi anak yang soleh/solehah suatu hari nanti, tak kiralah setinggi mana pengetahuan dan pendidikan kamu nanti.. jadilah anak yang berguna dunia dan akhirat.. amin....

3 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

salam sue..pekabar mak buyong..ehehe

mmgla budak2 skang mmg pandai betul godek2 gajet2 ni..rafiq ni ha, lappy buruk abah dia pon dia duk touch screen dek penangan ipad pak ngah dia masa kat kg aritu..dia ingat semua lappy leh ditouch screennya gamaknye eheheh..

Suliana said...

hai rose,

su baik2 saje.. hehe..

sama la ngan aqil, bila dah balik umah sendiri, laptop tu pun dia touch buat2 cam slide bila nak tgk you tube.. hehe..

Taste Of Tapah said...

sue,

anak aku bila dekat komputer, dok touch2 monitor... sebab pernah main tab/ipad makcik2 dia... -_-"

aku kata monitor ummi tak der touch screen la zara.......... hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails