Monday, October 3, 2011

sakit mata lagi ke?

Assalamualaikum..

Selamat hari Isnin semua. hari ni pegi keje tak de la berapa jem sangat. May be parents amik cuti atau pun budak2 sekolah ada yang cuti sebab kelas digunakan untuk peperiksaan PMR.. So, perjalanan ke ofis adalah tenang :-)

Seperti biasa, anak kecilku setiap hari akan berteriak depan pintu taska tidak merelakan ibu pegi keje.. Tapi tak de la sampai pegang kaki sume.. hehe.. Ntah sampai bila la dia nak nangis pagi2 cam ni.. Aku suspek dia sakit mata la. Kalau ikutkan sejarah sakit mata, tahun lepas dia kena bulan 9 (baca balik di link ini ye), tahun ni bulan 10 dia kena lagi - kalau betul la dia sakit mata.. Aku pun tak sure dia jangkit dari sape.. nanti balik aku tanya taska ada ke budak yang sakit mata. tapi mata dia belum merah betul lagi.. Mata dia bertaik je.. hmm.. Kadang tu dia kelip2 dan gosok2 mata, cakap mata dia sakit macam masuk habuk.. Macam tu la kalau dah duduk nursery ramai2 ni..

Kalau aqil betul2 sakit mata, aku pun kena prepare juga la kan. Dah la dia memang macam belangkas time tido dengan ibu ni.. Minta2 dijauhkan dari berjangkit.. Yelah, time pregnant ni, kalau sakit, ubat apa pun payah nak makan.. kena fikir2 banyak kali kalau nak makan.. Kalau tengok gambar aku masa sakit mata dulu (nak baca, klik sini ye), ngeri gak.. dah tua-tua ni, buruk rupanya mata bengkak ni. hehe.. Aku pun rasa macam nak cuti je, penat la.. standby je la kalau betul aqil sakit mata..

Ok, kisah potty train aqil, setakat semalam.. alhamdulillah. ada yang berjaya ada yang tidak. tapi setakat ahad semalam, memang menunjukkan progress yang baik.. Aku pulak yang letih melayan, asyik2 dalam 10 minit nak gi toilet. Kadang tu, pegi tak de pun!! Buang air besar pun dah boleh duduk atas tandas cangkung tu, tapi dia hati2 juga takut terjatuh dalam tandas tu. hehe. Masa sabtu pagi tu, bangun2 je, ibu nak kencing!! cek kat pampers dia memang kering, tak kencing malam.. Tapi, pagi tadi nak praktis kat dia, tak jadi, dah bad mood.. Hope hari ni dia ingat lagi la nak praktis kencing kat tandas.. 

Meh tengok dia pakai suar kecik @ boxer.. comel juga pakai boxer ni.. Dia pun dah pandai pakai sendiri.. Dah la tak pakai pampers, bila duduk atas ibu, terasa tulang punggung nya tu TAJAM... badan kecik je anak ibu ni.. tapi makan banyak juga.. hmm.. tak pela, janji anak ibu ni sihat walafiat kan..

 aqil ballerina :-)

hehe.. layan je la ibu ni qil :-) senyum ...

bye..

wassalam..

p/s: cirit birit melanda semalam dan hari ni.. apa la yang tersilap makan ni


4 comments:

faiez said...

tabah tul sue trained die....teruja plak pasni kalu nk trained irdiena...

Suliana said...

faiez,

klu irdiena dah pandai, ajar la cepat2 :-) leh jimat duit pampers, kang dh prgt lagi, penat sikit ngajar nya. hehe

misscha said...

kalau mak dia kena jaga, kitorg pon kena jaga dari jangkit ngan ibunya,,,hehehe

mana gigi aqil??

Suliana said...

misscha,

hehe.. tak pela, best apa dpt mc :-) gigi aqil dah kena mkn ulat. hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails