Friday, October 28, 2011

Kek pavlova air tangan ku

Assalamualaikum..

Hai korang.. salam hari Jumaat.. semalam, dengan rasminya kami telah dapat merasa apa itu pavlova :-) yeah.. sedap tapi MANISSSSSS sangat.. Al-kisah, dah buat pavlova time cuti deepavali hari tu.. berkobar2 nak buat ni.. Mula2, rasa senang gile buat kek ni (mentang2 jadik).. bahan2 dia pun murah juga kecuali barang2 topping tu.. Saat mencabar apabila menunggu masa untuk dimasak.. kalau ikut resepi, dia kata sejam ke sejam suku macam tu, tapi seperti biasa oven aku 2 jam okey.. huhu.. kadang tu aku bukak juga oven tu nak tengok apa jadi, dah masak ke belum.. Last2, dah lebih 2 jam, aku tutup je la.. gasak la jadi ke tak, sekali tu.. jadi.. hehe.. alhamdulilah :-)

ni saje buah yang ada :-) mujur tak busuk menunggu whipping cream yang tak menjadi hari rabu tu..
sepotong cukup ke? hee.. kami makan separuh dari kek.. lepas tu, siap geleng2 kepala then stop.. manis :-)

my meringue.. tak jatuh tu maknanya jadi la tu.. aku tengok juga camanala rupa bertanduk.. ada juga la tanduk tapi mcm kecik je tanduk dia.. haha..

 letak atas kertas minyak yang telah siap dilukis 7 inci diameter.. tepek je la asalkan dalam bulatan..

seperti biasa, tukang jilat :-)
ni la meringue yang dah siap. memang rupa dia merekah2 tau.. luar keras, dalam macam gula kapas gitu.. soft..

Aku banyak study (cewah - sampai kena study gitu) nak buat pavlova ni. tengok you tube, tengok blog2 orang.. rata2 resepi dia memang lebih kurang sama... so, korang kalau nak try boleh tengok resepi dari sini.. dan juga you tube dari joy of baking.

So, camana?? lepas ni nak buat lagi ke? hmm.. kalau ada yang request, insya-Allah akan buat lagi.. tapi akan ku kurang kan gula tu menajdi setengah cawan. boleh?? hehe.. takut tak mengembang je meringue aku tu.. huhu.. korang2, selamat mencuba.. daripada beli sepotong yang mahal tu sampai RM 15, baikla cuba buat sendiri, makan pun puas hati.. asah bakat yang terpendam.. tiba2 bila dah jadi, oww berbakat juga ye dalam baking ni.. haha. (masuk bakul angkat sendiri)

Okwyla.. itu saje nak cite :-) bye.. wassalam :-)

12 comments:

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

wah besh nyeee menjadik...alahi yanty gak tak buat2x nikh...

MommyAqil said...

wahh sedapnya...best kan kalo kita buat kek menjadi..Aida tak reti buat-buat kek n kuih ni..huhuhu...tahniah sue..air tgn menjadi..

Suliana said...

yanty,
hehe.. saje try.. lepas ni tak tahu la buat lagi ke tak.. biasa cam tu la, sekali dah jadi, ok tutup buku :-)

aida,
mekaceh.. kdg2 jadi kdg2 tak jadi air tgn su ni.. hehe

faiez said...

xpenah buat kek....malu.....

Amiizaa2001 said...

terror2:)

ejaMaria said...

order seketul... ;p

akak tak rajin baking yg over-over ni... rajin tahap yg simple-simple je... hihihi

fiza arshad said...

waaaaaaaaaaaaaa hebat la kak sue, kagum :)

uji said...

msukle master chef m'sia.. aku sokong nye

Suliana said...

kak mieja,

tak de la terror mana kak.. saje mencuba :-)

kak maria,
ni pun simple juga ni.. akak try la, mesti jadi :-)

fiza,
huhu..ni time menjadi, cuba time tak menjadi :-p

uji,
haha.. masterchef utk zaki sudah :-)

misscha said...

tahniah2!

tifa said...

Waaa chef in da making ni....masuk masterchef season 2 lah

cik iman said...

ehh!!cam best je..nk sket...=)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails