Thursday, October 20, 2011

delima merekah

Assalamualaikum.. 

Pernah dengar peribahasa BIBIR MERAH BAK DELIMA MEREKAH? hehe.. camana merah delima tu? Tadi, masa pegi breakfast, ada pasar tani.. ada pulak pakcik yang jual buah delima.. susah nak dapat buah delima ni. masa awal2 mengandung, memang elok makan buah delima. orang kata nak anak mata cantik, makan buah delima.. tapi, time aqil tak dapat la.. sepupu aku siap suruh orang beli kan kat mekah.. makan sebijik sehari je..

Now, hari ni aku dah dapat buah delima.. hehe. . dulu2 pernah la makan buah ni.. Kalau untuk ibu hamil, buah ni orang tua2 kata tak boleh share ngan orang. sebab dalam sebiji buah delima tu, ada satu biji yang special, kalau terkasi kat orang, mana lah tahu org lain yang dapat kan, wallahua'lam.. huhu.. tak tahula benar ke tidak.. tapi tadi dah ajak kawan2 sama2 makan buah delima ni.. haha..

 sebijik RM 3, beli dua dapat RM 5..

tak berapa cantik sangat isi dalam dia, tapi boleh la...

hmm.. ada sape2 nak kasi air zam zam kat saya untuk belah mulut baby danuntuk ibu mengandung ni minum? :-) nak tunggu orang balik haji, aku dah beranak dulu.. tak de air zam-zam, kena buat air yaasin la ye.. masa aqil dulu, aku tak de air selusuh2 ni.. minum air yaasin je..

Hmm. . okla, babai.. wassalam :-)


 

8 comments:

faiez said...

dlu time peknen..teringin nk buah ni...tp xdpt.....tapi skrg xpeknen pun..teringin plak pas tgk n3 nieh...hahahahahha

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

SU SEKARANG DAH BANYAK AIR ZAM-ZAM DI JUAL TAPI TAK TAU LA ORIGANAL KE TAK ....TAPI EMNAG BANYAK...CARI JEW LAAA KALAU AIR YASSIN BUATAN KITE SENDIRI LAGIK BAGUS KOT...

Suliana said...

faiez,

ai, buah ni pun leh buat org terliur ke?? hehe..

mama mya,
tu le.. insylh nnti su cari, klu tak de air yaasin pun ok juga :-)

ejaMaria said...

akak pun dapat 'nasihat' psl makan delima time pregnant - pun tak bole share... tak tau la nape... makan je la selagi tak memudaratkan... ;p

fieda said...

patut la org kata bibir merekah bak delima...tgk tu kaler dia yg comey...tak suka sgt mkn buah ni...

littlehumblelynn said...

Nanti k.lin tanya mak,ada lg x stok air zamzam dia.bila due ?lmbt lg kan?

Kasih Kita said...

Kat mara banyak jual air zam2 dekat kedai jamu tuh

DeQWa said...

air zam zam skrg dah ade dijual la akak....
kat kedai2 buku2 agama ade jual air zam zam...
nak bagi sy pun takde..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails