Tuesday, July 5, 2011

menangis tak dia?

Assalamualaikum..

Semalam, adik kecil aku (kecil ke..) dah selamat mendaftar di Politeknik Shah Alam. Dalam hati aku, camana la budak ni hidup berjauhan dengan family. dah la 18 tahun tak pernah berenggang dengan keluarga, asyik duk rumah je kan, tiba2 dapat poli plak.. so, semalam dok sibuk tanya parents aku "ali nangis ke?" hehe.. tak kot.. mana tahu nangis dalam bilik air ke. haha.. pas tu, malam tu try call dia tapi tak angkat, may be program induksinya habis lewat.. so, just sms tanya camana.. dijawab dalam pukul 12 malam cam tu "baru habis ni, penat la teh".. ala kesian la pulak.. biasala, baru2 masuk mesti la ada orentasi sume tu kan.. penat dalam seminggu je..



mama dan ayah hantar ali ke poli.. amik gambar dari fb ida. :-)

mengenang kembali zaman orentasi aku kat UiTM dulu, aku macam tak suka sangat orentasi. macam poyo je bila dikenang.. tapi sebenarnya elok juga.. boleh kenal kawan2 dan kenal senior2.. tapi program tu, boleh tak relaks2 skit, bukan budak sekolah pun.. seingat aku, masa aku orentasi dulu, tido kul 1 pagi, kul 4 pagi dah bangun.. mak tak biasa okey :-p

pastu siap kena denda la apa la.. apa yang aku ingat, kitorang sume (ntah apa kesalah tak pasti) kena diri bengkok lutut separuh pastu tengok muka kawan masing2... time ni, aku memang tak tahan gelak sampai terkencing2 tau.. nasib baik pakai kasut sport, air tu masuk dalam kasut, so tak de la orang perasan aku sedang membasahkan diri. haha.. nasib baik juga tengah malam.. 

okey lupakan pasal tu. korang nangis tak masa masuk sekolah asrama atau masuk kolej? aku?? hehe.. mesti la nangis.. lambai family dari jauh, mulut senyum tapi air mata dah bejurai.. yela, nak cari kawan lagi, nak biasakan diri lagi dengan keadaan baru.. time tu aku ni lambat 'warm up'. sorang2 je ke mana2.. tu yang sedih.. tengok orang lain sume ada kawan.. tak de kawan je la punca aku sedih.. huhu..

Kalau adik badik aku yang lain , aku tak berapa ingat, sebab kak long aku masuk Uitm segamat, aku tak hantar, adik aku masuk Poli JB aku pun tak hantar. yang aku ingat ada la sorang budak tu masuk U juga, nangis juga, sebab bilik dia buruk!!! perlu ke nangis? atau cover line? haha..

Okey, untuk adikku yang bongsu ni, belajar rajin2, fokus okey.. dah duduk area kl shah alam ni, banyak yang perlu berhati2, kena pandai pilih kawan, kena pandai bergaul dengan orang.. nasib baik dapat tempat yang dekat2 dengan kakak2 dia. boleh juga nak monitor dan minta tolong apa2 kan.. tapi, pertolongan jenis apa kena pertimbangkan dulu la kan.. hehe.. 

Ok dah, stop membebel.. bye. wassalam



 

8 comments:

faiez said...

xmacho la nangis...rupe dh macho dah

Suliana said...

faiez,

hehe.. tak nangis kot.. cover macho :-p

Erin Rashid said...

ko tahu tak aku mmg suka baca blog ko
takde gambar pon seketol2 ayat ko aku baca
pastuh tersenyum sorang2
cuma rajin tak rajin nak letak comment
btw, aku tak nangis masuk dip dulu
sbb rumah aku dekat muahhahahah jahat kan aku!

Suliana said...

erin,

tq so much!!! hehe.. terima kasih sudi baca ntah apa2 aku bebel kat sini :-) ko mmg, beruntung dpt umah dekat ngan tmpt belajar .. hehe

Ilhamny.com said...

tak suka betul orientasi..mesti selalu kena buli paling teruk antara yang lain2...ntah knp ntah..padahal dah sehabis diam dah..

Suliana said...

linda,

ye ke.. linda cantik mesti la ramai peminat nak buli. hehehe...

ejaMaria said...

hehehe...
akak hati kental + air mata mahal... ;p

littlehumblelynn said...

masa masuk UM tahun 2007--saya larik orientasi..sbbnya abg long yg jadi ketua orientasi..so dpt pelepasan dgn jayanya..hehhehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails