Thursday, July 21, 2011

chicken pox while pregnant

Assalamualaikum..

Berita sedih hari ini!!! dugaan betul.. aku disahkan memang kena chicken pox!!!!!!!!!!!!! tadi dah gi klinik kesihatan tanglin, macam makin banyak plak bintik2 naik kat badan.. pastu comel2 plak tu, berair2 gitu, sume belum pecah lagi.. ada yang kecik2 tu dah terpecah sebab aku tergaru tanpa disedari... dia baru nak banyak.. ibu dia aku rasa kat perut.. huhu.. kat muka tak de lagi..

Sian tak?? dah tua2 pulak nak kenanya.. time pregnant plak tu.. tadi doctor tu nak suruh aku refer hospital.. pastu agaknya dia fikir punya fikir, tak payah pulak.. Aku tak demam pun. Cuma semalam la suhu badan aku 37 degree je.. lepas makan sebijik panadol, terus berpeluh2.. Cumanya aku ada pening2 sikit la.. time sujud tu rasa berat je kepala aku ni.. Aku pun risau juga camana keadaan baby ni kan, takut ada apa2 kesan.. doktor cakap aku dah mid trimester, tak de apa2 kot. yang dibimbangkan jika aku kena chicken pox diawal pregnancy dan dihujung kandungan.. Lepas 2 weeks, aku kena gi scan balik, tengok baby camana..

Semalam, yang aku kata aku sakit2 tu kan, aku dah gi klinik bayar dah.. dah gi scan.. masa tu baby tengah aktif.. dia sihat, alhamdulillah... pusing2 dalam perut.. aku harap baby tak de apa2 la kan.. aku pun nak cepat2 baik.. aku dapat MC 9 hari sampai jumaat depan..

Plan nak berjimba2 dengan family this weekend tak kesampaian la jawabnya.. hukhukhuk.. tak dapat nak makan seafood di muara.. kang jangkit plak ngan anak2 buah aku yang comel2 tu.. nak soping2 di Sogo pun tak dapat pegi hari jumaat tu.. hmm.. tapi kalau aku dah baik, boleh je aku pegi kan? hehe..

So, sekarang nak survey2 do and dont's.. yela, tak pernah kena kan.. risau gak kot2 berjangkit ngan hero2 aku tu.. tapi doctor cakap aqil kalau kena time kecik2 tak pe, senang jaga.. huhu.. harap2 semuanya baik2 belaka kan.. family aku pun dah risau siap calling2 lagi tanya camana.. bila kena cam ni, macam sedih plak.. nak nangis je rasa..

Oh, ubat yang diberi adalah calamine lotion, paracetamol bila perlu je  makan dan ubat gatal time nak tido je makan, sebab dia sangat mengantuk.. hmm.. doktor cakap ok je ubat tu, time pregnant boleh makan juga..

okeyla, aku nak settlekan kerja aku before aku cuti... doa2 kan aku cepat baik ye kawan2.. terima kasih..

bye. wassalam :-)


 

12 comments:

ejaMaria said...

chicken pox yg akak tau virus dia merebak lepas 24jam kita kena... pastu lagi aktif masa dia makin kering... masa ni mmg senang org lain dpt jangkitan yg sama... sbb tu takde sesi lawatan utk org sakit CP ni... jaga-jaga je la... take care kat Aqil gak... nampaknya kompom dia tak leh nenen dah kat ibu... ;p

mamamuaz said...

laa yeke...get well soon k! ;)

Syahada Ahmad said...

Sian sue. sabar lah ye, harapnya baby sehat.
Asben sha pun baru je kena chicken pox di usia lanjut, hehe.

Mungkin ade hikmah kot, jalan untuk permudahkan aqil stop nenen.
Jangan sedih2 ngat, sian baby kat dalam. Doa semoga semuanya ok.

Takecare sue!

Erin Rashid said...

tuh la.. aku pon nk tnya kt ko
ada apa2 effect tak CP pada baby
but since doktor kata ok, lega la sikit aku dgr

Suliana said...

kak maria,

mekaceh.. tu la, balik ni kena cuba mcm2 nak elak dia dari nenen..

mamamuaz,
tq ye..

sya,
tula sya, harap2 aqil berenti nenen la lepas ibu dia sapu calamine lotion, nak takut2 kan dia. hehe..

erin,
tu yg doc ckp.. klu aku google cari info pasal ni, lagi menakutkan dan aku tak nak baca dah.. scary ok kesan dia pada baby. tapi aku harap2 baby aku ni sihat.. aku nak dgr yg positif je..

sisanizu said...

Siannya Su,,,harap sembuh cepat yeee...isyk isyk..
Eh, Su g scan baru2 ni dah tahu ke belum gender baby?

anakecil said...

su...aku kena Cp mase aqil aku umur 3 bulan....pastu jangkit kat die...sebab ms tu die nenen lagik kan...nak jauhkan die dr aku ms tu tak leh...die nenen...cian plak die kena minum susu tepung....kecik lg mse tu.....aku mmg amek risiko la nenen lan die...tup tup die pun kena skali....cian die...gatal gatal...badan tak selesa....tp ms nk tido...kami alas ngan daun semambu...dh carik???

Suliana said...

sarah,

tak nmpk.. klinik tu scan dia kabur.. hehe.. tq ye..

enon,
ye ke.. daun mambu tu aku tak cari lagi. tapi aku dah ternmpk la kat umah india sblh nursery aqil.. hehe.

nur said...

Getwellsoon

faiez said...

take care su...siannyer..hope bby kat dlm xde pape..insyaAllah.....

ilhamny said...

adushhh sue..hope cepat baik.. carik daun bambu... org kata seumur idup skali, lnda dulu dah kena 3 kali..tp nih kena time pregnant, hope kuatkan semangat ok..

Suliana said...

nur,

tq..

faiez,
insya-Allah.. berserah pada Allah je la :-)

linda,
sampai 3 kali kena?? su baru kena sekali ni dah serik.. thnks linda ats kata2 smgt...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails